Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Magicznie Morele jak im zaświeciła rekompensata z Allegro ożyło w oficjalnej dyskusji

Cytat

Dzień dobry, o tym, że realizacja zamówienia nie będzie możliwa z powodu braku produktu w naszym magazynie, informowaliśmy w wiadomości mailowej dwa dni po zakupie, czyli 22.12. Zakup został anulowany, środki w trybie pilnym zostaną zwrócone przez allegro finanse. Przepraszamy za powstałe niedogodności. 

No spoko ....:D

odp  moja na to jest tylko jedna....

Cytat

Dzień dobry, Sprzedający naruszył pkt 5.3 Regulaminu Allegro, który stanowi: „Niezależnie od postanowień wskazanych w art. 4.1, Sprzedający oświadcza, że jest uprawniony oraz posiada możliwość zawarcia i wykonania umowy z Kupującym.” Pomimo zawarcia umowy sprzedaży sprzedający nie wysłał towaru, co jednoznacznie dowodzi braku możliwości wykonania umowy. Działanie to stanowi bezpośrednie naruszenie Regulaminu Allegro.

• Like 1
  • Upvote 6
Opublikowano

Jedzie do mnie 5090 tuf zamówiony w wigilie z amazona w związku z tym muszę podjąć ostateczną decyzje co do zasilacza.

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-vertex-px-1200-80plus-platinum-atx-31-pcie-51-1200w-p8118212 może być ten? Na infolinii dopytałem już i mają go w standardzie 3.1 na sto procent.

https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020309-eu/hx1500i-fully-modular-ultra-low-noise-platinum-atx-1500-watt-pc-power-supply-eu-cp-9020309-eu czy ten będzie lepszy? No chyba, że jest jeszcze coś innego w standardzie 3.1 lepszego od tych dwóch propozycji nad którymi się zastanawiam.

Opublikowano

Chcesz kręcić pod ciekłym azotem?

Bo jak nie, to się nie martw, nawet 1000W starczy. W końcu karta poza szpilkami (do których zasilacze o tej mocy są i tak przystosowane) pobiera 450-550W, a powyżej 600 praktycznie nie wyjdzie. Do tego najmocniejszy proc w grach to max 100, no powiedzmy 150 z zapasem, płyta, RAM itp. to z 50. To 600+200W masz w opcji "najgorsza gra na świecie". No chyba, że oczekujesz, że 6090 czy 7090 będą brać w grach po 1000W :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To teoretycznie mój obecny corsair rm850x powinien wystarczyć ale pracowałby na granicy. Procesor mam i5 13600kf. 

A czy do tego tufa kupować jakąś podpórkę czy szkoda nafty?

Edytowane przez raziel88
Opublikowano
37 minut temu, raziel88 napisał(a):

To teoretycznie mój obecny corsair rm850x powinien wystarczyć ale pracowałby na granicy. Procesor mam i5 13600kf. 

A czy do tego tufa kupować jakąś podpórkę czy szkoda nafty?

Myślałem, że jak taka karta to przesiadka na 9800X3D. No ten może w grach pobrać więcej. 

Co do starej 850tki. Teoretycznie da radę, ale będzie hałasować, a do tego z 13600KF nie wiem ile można się spodziewać poboru prądu i chyba bym nie ryzykował na Twoim miejscu.

Podprórkę pewnie dostaniesz, a jak nie to  możesz kupić albo zrobić z jakiegoś niepotrzebnego w domu śmiecia, ale jednak mocno zalecane, żeby jakakolwiek była, bo mimo cen 10K+ niektórzy producenci robią PCB z gównolitu i może się coś połamać z czasem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zhao napisał(a):

Magicznie Morele jak im zaświeciła rekompensata z Allegro ożyło w oficjalnej dyskusji

No spoko ....:D

odp  moja na to jest tylko jedna....

teraz obserwuj czy ten model GPU nie wskoczy do sprzedazy za wyzsza kwotę :E

Opublikowano (edytowane)

Trzeba jednak kupić szybciorem 5070 Ti nim za 5 klocków się zrobi.

Ma ktoś Inno3D GeForce RTX 5070 Ti iCHILL X3 - 16GB GDDR7 RAM? Jak wrażenia? ; d

Chociaż pewnie się skończy na Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC ale on już za 4-4,3 klocków chodzi.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
1 godzinę temu, Tankietka napisał(a):

Trzeba jednak kupić szybciorem 5070 Ti nim za 5 klocków się zrobi

Asus Prime w komputroniku wciąż stoi za 3782 zł (kod PARTAPP w aplikacji mobilnej). Moim zdaniem nie ma co zwlekać - w innym sklepach tyle kosztuje Ventus :Crash:

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, raziel88 napisał(a):

Jedzie do mnie 5090 tuf zamówiony w wigilie z amazona w związku z tym muszę podjąć ostateczną decyzje co do zasilacza.

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-vertex-px-1200-80plus-platinum-atx-31-pcie-51-1200w-p8118212 może być ten? Na infolinii dopytałem już i mają go w standardzie 3.1 na sto procent.

https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020309-eu/hx1500i-fully-modular-ultra-low-noise-platinum-atx-1500-watt-pc-power-supply-eu-cp-9020309-eu czy ten będzie lepszy? No chyba, że jest jeszcze coś innego w standardzie 3.1 lepszego od tych dwóch propozycji nad którymi się zastanawiam.

Mi dzisiaj przyszedł 5090 tuf a mam https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-1000-v4-atx-31-pcie-51-black-80plus-gold-1000w-p8122500?srsltid=AfmBOop6e8vRhB4In5ivItmRUvsOKv9vjEK9tCneX_Is288oOKaw7oiJ i chyba stykanie z 9950x. Przynajmniej na razie nie planuje wymienić. 

Opublikowano (edytowane)

29 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Asus Prime w komputroniku wciąż stoi za 3782 zł (kod PARTAPP w aplikacji mobilnej). Moim zdaniem nie ma co zwlekać - w innym sklepach tyle kosztuje Ventus :Crash:

A ten Prime to nie jest zbytni budżetowiec w porównaniu do Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC? Jakoś mam niechęć do Asusa ; d

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
7 minut temu, Tankietka napisał(a):

Jakieś 

A ten Prime to nie jest zbytni budżetowiec w porównaniu do Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC? Jakoś mam niechęć do Asusa ; d

ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC 16GB GDDR7 DLSS4 ???

Podobno mocno polecany i udany model.

Sam dzisiaj go dopiero co wyjąłem z paczkomatu i jutro będę montować. Za 3500 kupiony na Amazonie. Mam nadzieję, że jutro nie będę niemile zaskoczony i wszystko będzie nieśmigane. :E

Ale dużo osób poleca ogólnie ten model. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Fatality Wrzuć odczyt z gpu-z po obciążeniu w CP2077.

Po ok 15min grania robiłem screeny. Poprzednio jak pograłem 30-40min to temp dobiła do 70, ale wtedy też odpaliłem z 5-6 benchmarków w grze

1.gif

Edytowane przez Fatality
  • Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, Fatality napisał(a):

Po ok 15min grania robiłem screeny. Poprzednio jak pograłem 30-40min to temp dobiła do 70, ale wtedy też odpaliłem z 5-6 benchmarków w grze

To zalezy od gry, i ustawien. Wiekszosc gier to powiem Ci raczej oscyluje w okolicach 320-330W, szczegolnie z X3 generatorem. Teraz DLSS 4.5 pobiera nieco wiecej energii 10-15W, no ale dalej jest ok. Wiec tez temp jest nizsza. 

Opublikowano
9 godzin temu, Wuadator napisał(a):

@peterchen86 Na aukcji allegro jest napisane, że po zwrocie. Cena 15 500

Widzialem już u niego w grudniu suprima ze zwrotu. Gość wydaje się w porządku, ja kartę dostałem z taśmami asusa więc nie ruszana. Jak jest po zwrocie to pisze w aukcji, a nie jak większość sklepów 😆 

Z taśmami Asusa tzn.? No właśnie kojarzę, że część sprzedawców w ogóle o tym nie pisze ale jeśli karta zafoliowana to raczej niemożliwe żeby była po zwrocie? 

Opublikowano (edytowane)

kupiłbym RTX 5080 ale szkoda mi pieniędzy chyba jednak, poholduję ze 2 lata na RTX 2060 SUPER i wymienię wszystko wtedy :E  

Edit: Wy tu na forum z AI gadacie  :E ? grubo macie

Edytowane przez Mpro
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

1.gif

Dzięki, fajnie jakbyś pokazał maksymalne wartości na GPU-Z. 

Opublikowano
1 godzinę temu, peterchen86 napisał(a):

Z taśmami Asusa tzn.? No właśnie kojarzę, że część sprzedawców w ogóle o tym nie pisze ale jeśli karta zafoliowana to raczej niemożliwe żeby była po zwrocie? 

Pudełko zewnętrzne bylo w taśmach z logiem asusa, jakby plomby. Pudełko wewnętrzne zaklejone nie ruszane, karta oklejona oryginalnie tak tym cienkim g..nem ze z 10 minut odklejalem :), bo oczywiście każdy element osobno.

nie sposób tego nakleić ponownie.

Pozdrawiam