Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4070 Ti Super był tym, czym 4070Ti powinien być od samego początku. Co tylko pokazuje ze oni naprawdę myśleli ze to przejdzie i nie byli przygotowani na tą porażkę.

4080 Super gdyby była z 10-15% szybsza tez byłby tym, czym taka karta być powinna od samego początku + powinna była mieć 20GB pamięci.

Tylko 4090 wyglądał jak karta w odpowiednim miejscu.

Teraz mamy dokładnie to samo i znowu tylko 5090 jest w tym miejscu, gdzie być powinien.

Reszta kart zapowiada się jeszcze gorzej niż dwa lata temu wszytko poniżej 4090.

Tu już nawet nie chodzi o ceny... te karty są po prostu słabe w porównaniu do głównego chipa.

Rozumiem jak ktoś przeskakuje z RTX 2xxx lub czegoś starszego, tez na jego miejscu patrzyłbym na nowe karty, a nie używki.

Ale w perspektywie generacja vs generacja to wygląda to bardzo, ale to bardzo słabo.

• Upvote 6
Opublikowano

Nie ma czegoś takiego ze karta jest przeznaczona do jakieś rozdzielczości.

Dlaczego RTX 5080 ma byc do 4K ? Bo RTX 4090 jest niby do "4K" ?

Takim tokiem myślenia to każda karta była kiedyś lub może być do 4K.

Oni tam w Nvidii siedzą i nie myślą, jak nam zrobić dobrze.

Oni tam siedzą i kombinują jak najwięcej zarobić najmniejszym kosztem.

I z roku na rok robią się w tym coraz bardziej bezwzględni.

A co gorsza, my im na to pozwalamy.

Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przepaść miedzy 5080 a 5090 jest spowodowana tym, co miałeś dwa lata temu. RTX 4080 12GB.

Nvidia robi dokładnie ten sam ruch tylko tym razem nie pokazuje szybszej karty.

W ten sposób zarobi najpierw krocie na tym biednym 5080 z 16GB pamięci a za rok albo i szybciej w zależności jak źle będzie się on sprzedawał światło ujrzy ten "prawdziwy" RTX 5080 zapewne pod nazwa RTX 5080 Ti.

RTX 5080 24GB Super, RTX 5080Ti mógłby się pojawić, gdyby była konkurencja. :hihot:

Opublikowano
3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Jak składam PC za 12-15k to nie po to, żeby grać w 1440p:E

No ja to rozumiem, ale jak chcesz grac w 4K to patrz na najszybszą kartę, jaka jest na rynku. Czyli 5090, a nie 5080 :E

5080 w 4K by brylowal gdyby... wyszedł dwa lata temu ;)

2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

RTX 5080 24GB Super, RTX 5080Ti mógłby się pojawić, gdyby była konkurencja. :hihot:

Przy serii 4xxx tez nie miałeś konkurencji a jakoś Nvidia wypuściła supery. Jak myślisz, dlaczego tak się stało.

Ludzie nadal nie rozumieją ze wszystko w ich rekach. Wystarczy Nvidii pokazać środkowy palec ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przy serii 4xxx tez nie miales konkurecji a jakos Nvidia wypuscila supery. Jak myslisz dlaczego tak sie stalo.

Ludzie nadal nie rozumieja ze wszytko w ich rekach. Wystraczy Nvidii pokazac szrodkowy palec ;)

Wypuścili, aby pobudzić sprzedaż, a że miejsce sobie zrobili na superki to skorzystali :E

Ale 4080ti się nie doczekaliśmy :E

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

No i widzisz jak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D

Dla kogoś, kto gra w CS'a to pewnie do 4K wystarcza jakis GTX ;)

Niby tak, ale jako główny przykład dałem 5080 a to chyba nie jest mało, zeby mówić o graniu w 4K. 

Opublikowano
21 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie tak.

Nvidia została tak zbesztana z błotem za RTX 4080 12GB ze zmieniła go na RTX 4070 Ti i obniżyła jego cenę o 100 dolarów jeśli dobrze pamiętam.

Teraz jeśli przyjrzycie się aktualnie znanej z przecieków wydajności poszczególnych kart, RTX 5080 idealnie pasuje do tej teorii.

Niestety dla całej reszty graczy, którzy są zainteresowani nowymi GPU wszytko poniżej 5080 to tez dobry żart.

2 lata temu Nvidia musiała kombinować po porażce RTX'a 4080 12GB

Teraz miała już wszytko idealnie zaplanowane i nie popełniła tego błędu.

Oni wręcz mistrzowsko uwalają xx60/xx60ti...
Sam do 1440p kupiłem 4070S bo to jedyny sensowny mid-range na swoją chwilę - nie powiem, uwiązały mnie tytuły przyjazne zielonym.
Rynek GPU jest zwalony i tyle. Brakuje realnej konkurencji, bo niestety w pewnych kwestiach zieloni mają monopol i się robi z kartami to co teraz z prockami AMD z wyższej półki. 7800X3D 2500-3000zł, 9800X3D 3200-3500zł. Jak dzisiaj zobaczyłem na ceneo, to myślałem, że mi oczy wypadną ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Wypuścili, aby pobudzić sprzedaż, a że miejsce sobie zrobili na superki to skorzystali :E

Ale 4080ti się nie doczekaliśmy :E

Bez kitu, ja mam to do siebie, że mam anielską cierpliwość i coraz bardziej myślę o tym, że na spokojnie przeczekam ze składniem kompa do prawilnych wersji Super a czas oczekiwania uprzyjemni mi i tak Switch2:red:

Opublikowano
3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Niby tak, ale jako główny przykład dałem 5080 a to chyba nie jest mało, zeby mówić o graniu w 4K. 

Jest i nie jest.

Patrząc na to jak szybko gry wymagają więcej mocy to zdecydowanie nie jest, myślę ze RTX 4090 wyraźnie to pokazuje.

Ale jak chcesz grac w stare gry to nie ma problemu większego.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Sam do 1440p kupiłem 4070S bo to jedyny sensowny mid-range na swoją chwilę - nie powiem, uwiązały mnie tytuły przyjazne zielonym.

4070S to chyba najfajniejsza karta 4 generacji RTX, poza RTX 4090 oczywiście.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ja to rozumiem, ale jak chcesz grac w 4K to patrz na najszybszą kartę, jaka jest na rynku. Czyli 5090, a nie 5080 :E

5080 w 4K by brylowal gdyby... wyszedł dwa lata temu ;)

Przy serii 4xxx tez nie miałeś konkurencji a jakoś Nvidia wypuściła supery. Jak myślisz, dlaczego tak się stało.

Ludzie nadal nie rozumieją ze wszystko w ich rekach. Wystarczy Nvidii pokazać środkowy palec ;)

Jeszcze była, teraz jej nie ma, więc RTX 5080 może jeszcze bardziej odbiegać specyfikacją i wydajnością od RTX 5090.

Opublikowano
17 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jak składam PC za 12-15k to nie po to, żeby grać w 1440p:E

A ja planuję brać 5090 do 1440p głównie właśnie :E Może se przejdę alana wake 2 do końca wreszcie w przyzwoitym klatkarzu. 

Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

Gdyby tylko ten rtx 4070S miało 16gb vram.. to bym pewnie wziął, a tak trochu krzywo patrzę na tę kartę. 

Masz rację, 12GB trochę takie minimum rozsądku się zrobiło.
Chociaż paradoksalnie gdy zieloni tak kurczowo się trzymają małych ilości VRAM w nowej generacji, to zapewne kolejne lata będą jako-takie w optymalizacji pod tym kątem, przez co naglę 12GB nie stanie się za mało.
Mogę nie mieć racji.

Swoją drogą, najlepiej jakby VRAM dało się rozwiązać jak RAM - gniazda w karcie, każdy wkłada tyle sticków ile się podoba :)

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Nikt by praktycznie wtedy nie kupił 4070 Ti Super ;)

To się zgadza. 4070S od 4070Ti niewiele odbiega na papierze. Można rzec, że podkręcona 4070S dogania stockową 4070Ti co mnie cieszy, bo jest jakis ukryty "value" w tym wszystkim, chociaż jak wiadomo padnie stwierdzenie "przeca 4070ti też da się podkręcić". Racja.
Gdyby 4070S miała 16GB pewnie by schodziła jak ciepłe bułki, chociaż chyba już jest często wybieranym GPU.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Kadajo napisał(a):

Fakt co w sumie jest znakiem ze Nvida ma nas w dupie ;)

Chcą więcej zarobić i każda inna firma, która wejdzie w ich buty będzie robić to samo. Nic tak dobrze nie robi na ceny i tempo rozwoju jak konkurencja.