Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Potrafi skompresowac 10GB np do 1GB bez utraty jakosci i wydajnosci

To nie jest prawda. To jest pomijalna strata przy 30fps.

Ale przy 240Hz może być duża.

a przy 500fps to sama ta kompresja może kasować  nawet połowę wydajności. Tutaj masz -28% przy 1000fps, ale to jest superprosta scenka z zaledwie 200MB przed kompresją. Jak na kompresję, to koszty określiłbym jako ogromne.

Kolejna funkcja, o jaką gracze nie prosili, która pozwoli tylko milionerom zarabiać więcej, bo jak ktoś myśli, że niższy koszt utrzymania serwera przełoży się na większy budżet dla/na artystów, albo niższe ceny to się myli. 

A czy gra się pobierze w 15 minut czy w 40 minut, to czy to robi komuś różnicę? 500Mbit to przecież 200+GB/s, a więc nawet ludzie na kupiastych 30Mbit sobie spokojnie mogą pobieranie gry wrzucić wieczorem i mieć na następny dzień. Naprawdę przeżylibyśmy bez tego, a różnica w wadze gry wcale nie zmieni się z 500GB na 50GB, ani z 50 na 5GB, to nie wszystko to tekstury i nie wszystko się ładnie skompresuje. 

No i weźmy pod uwagę, że gdyby nie Nvidia, to moglibyśmy mieć za dopłatą 100$ dodatkowe 16GB na karcie czy +64 w RAMie i nie potrzebowali byśmy żadnej neuro-kompresji. 

Nvidia tworzy problem, który potem dzielnie (acz nieudolnie) próbuje zwalczać.

Zalecam ostrożność i sceptycyzm.

Jak wyjdzie to w grach i będzie <10% spadku wydajności przy 500fps, przy nieodróżnialnej jakości to sam będę bił brawo. Ale jak nam przycięli VRAM i teraz będziemy jeszcze za jego brak dopłacać stratą wydajności na poziomie 15% lub więcej przy graniu w HFR (200-500fps) to :punch:Jensenowi się należy a nie brawa.

edit: no jeszcze i tak zostanie kwestia ile za to zapłaciliśmy w koszcie zakupu karty i w powierzchni chipu jaką musiano przez to oddelegować do liczenia AI.. i jeszcze koszt poboru prądu, bo jak to zje 100W z karty 500W, to mamy o 100W mniej na prawdziwą wydajność.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Nie klikałem, opieram się na tym, co było w tamtym roku. Zresztą co za różnica, że 1100fps. 28% zjada i tak, a to bardzo prosta scena i mało danych dla tekstur, więc po prostu ostrzegam przed hurraoptymizmem, bo pisałeś "Bez utraty wydajności" czego nie wiemy (i moim zdaniem są zerowe szanse jak ktoś chce grać normalnie a nie w 60fps w grach sterowanych myszką. Monitory OLED 240Hz są za 1600zł na promkach już, więc "come on, man!" ;)

a apropo

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Gdzie sie da to 500fps wrzucisz. 

Bo ma ogromne zalety w grze i jak inni się zachwycają DLSSami czy RT, to ja się zachwyciłem HFRem 25 lat temu i tak zostało.

Do tego 500fps by się przydało w VR, w przeciwieństwie do neural compression, DLSSów 4.5, RT/PT i AI, więc będę o tym pisał jeszcze nie raz, bo moim zdaniem to bardzo sensowne wykorzystanie wydajności (no może 300fps+FG bez artefaktów byłoby lepszym wykorzystaniem)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No nie bardzo. On wie np o RTX NEURAL TEXTURE COMPRESSION. Ty nie :) Cos nad czym nvidia pracuje juz od dluzszego czasu. Potrafi skompresowac 10GB np do 1GB bez utraty jakosci i wydajnosci. Nie wiadomo w jakiej obecnie jest fazie, ale ponoc nad tym caly czas pracuja

Nie kłam ;)

Opublikowano

No z małą utratą wydajnosci

33 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie klikałem, opieram się na tym, co było w tamtym roku. Zresztą co za różnica, że 1100fps. 28% zjada i tak, a to bardzo prosta scena i mało danych dla tekstur, więc po prostu ostrzegam przed hurraoptymizmem, bo pisałeś "Bez utraty wydajności" czego nie wiemy (i moim zdaniem są zerowe szanse jak ktoś chce grać normalnie a nie w 60fps w grach sterowanych myszką. Monitory OLED 240Hz są za 1600zł na promkach już, więc "come on, man!" ;)

a apropo

Bo ma ogromne zalety w grze i jak inni się zachwycają DLSSami czy RT, to ja się zachwyciłem HFRem 25 lat temu i tak zostało.

Do tego 500fps by się przydało w VR, w przeciwieństwie do neural compression, DLSSów 4.5, RT/PT i AI, więc będę o tym pisał jeszcze nie raz, bo moim zdaniem to bardzo sensowne wykorzystanie wydajności (no może 300fps+FG bez artefaktów byłoby lepszym wykorzystaniem)

VR jakbys Ty miał 500fps, to bys stale pisał o 1000fps. I że to juz w ogole bylo by abosolutnie perfekcyjne doswiadczenie. 

Trzeba spojrzec na rzeczywistosc, że next gen troche tylko polepszy raster i idac dalej tym konstruktem nie bedziesz mial progresu

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o to, że jak masz np 1440p to juz upscaling wyglada po prostu dobrze i w 4k i nawet wyzej. takie 8k DLSS UP (1440p) z DLSS L bedzie mialo mase szczegolów. Podobnie wyzej DLSS 4.5 w 8k  w trybie performance prawie na pewno bedzie lepszy anizej Raster 8k .Chodzi o to, że jak juz masz 100-150fps. To MFG robiące z tego 450-500fps bedzie tak samo dobre jak twoj raster 500fps. 

Innymi słowy świat w którym masz 8k i 500fps, w starszych grach tak jak wspominasz czesto, juz obecnie istnieje na 5090, z DLSS 4.5 L performance i MFGx4. I jest on tak dobry jak oryginalny. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
27 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

596-02-hotfix- Uwaga kliku użytkowników zgłosiło , że hotfix wymazuje profile undervoltingu msi afterburnera .

da się w msi afterburner jakoś zapisać profil na np na pulpit?

Opublikowano

@Duchew

w katalogu MSI AB masz katalog PROFILES

tam po ID z rejestrow zapisywane sa wszystkie profile dla danej grafiki.

wystarczy ze profil obecnej grafiki zedytujesz i zapiszesz

w folderze znajdziesz go po ostatniej dacie edycji.

• Upvote 1
Opublikowano

tez mi się tak wydaje, że to bardzo optymistyczne "wyniki"

kurde na nastawie [email protected]:

obraz.thumb.png.1bd44ea4dc56e508148e6c27dcc83d14.png

jak na razie przeszedł 3dmarki:

speedway, steel nomad, port royal i solar bay

a wiem że jak któryś z tych sie wywalał to w grach też sie wywalało, a jak był stabilny to i w grach nie było problemu

teraz potestuję [email protected], a potem [email protected], bo takie wyniki wypluł program 

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

tez mi się tak wydaje, że to bardzo optymistyczne "wyniki"

kurde na nastawie [email protected]:

obraz.thumb.png.1bd44ea4dc56e508148e6c27dcc83d14.png

jak na razie przeszedł 3dmarki:

speedway, steel nomad, port royal i solar bay

a wiem że jak któryś z tych sie wywalał to w grach też sie wywalało, a jak był stabilny to i w grach nie było problemu

teraz potestuję [email protected], a potem [email protected], bo takie wyniki wypluł program 

O panie to wysoko, to u mnie na pewno taka czestotliwosc jest niemozliwa. Max co sie udalo uzyskac to +400 ale na rozkreconych wentylach tak zeby bylo w okolicach 50C powyzej to juz OC spadalo
image.png.dfa72f4d8a279977dc994bfa00d744f9.png