Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cewki ? Mnie tam nigdy nie przeszkadzały.

Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Tony wysokie są kierunkowe, na swoim 4090 pod blokiem wodnym, miałem kartę całą oblepioną różową thermal putty i to pomagało trochę na cewki, nie mówię, że wygłuszało zupełnie, ale taki efekt jak by kartę grubym kocykiem przykryć 

Najlepiej na cewki działa wygłoszona buda.

• Upvote 1
Opublikowano

Mega spoko ten programik NV-UV :thumbup:. W sekundę ustalił profile, które miałem wcześniej ogarnięte samemu i musiałem je testować przez dłuższy czas np. 2947/0.925 dla opcji perf albo 3000/0.950 max. Wszystko powyżej w cięższych grach z RT i DLSS po jakimś czasie się wywala więc ładnie to wymaksował. Polecam sprawdzić bo można sporo czasu zaoszczędzić.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Tony wysokie są kierunkowe, na swoim 4090 pod blokiem wodnym, miałem kartę całą oblepioną różową thermal putty i to pomagało trochę na cewki, nie mówię, że wygłuszało zupełnie, ale taki efekt jak by kartę grubym kocykiem przykryć 

Blok to inna kwestia gdzie cewki mocno przenoszą dźwięk przez blok dlatego pady lub kit pomaga ;)

Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Domagam się wsparcia dla mega wydajnej 5060ti :lol2:

Przy tej absurdalnie wysokiej cenie 5060ti 16GB rozważyłbym na Twoim miejscu wymianę na RTX 5070 / RX 9070. Dobrze pokombinujesz z promkami/cashbackami/grami na handel to jeszcze byłbyś do przodu i miał nową GPU ze świeżą gwarką ;) 

Opublikowano (edytowane)

Od miesięcy wcześniej, kleiłem temat, że nie kupię karty z  12GB Vram. DLLS + Jeszcze nie wprowadzony DMFG ?

16GB Vram jest na - może 1.5 roku. Wtedy zobaczę, jak Rubin się sprawuje i znowu pójdę na słabszą kartę, ale z większa pojamnością Vram. 

Dla czego wraca w łaski 3060 z 12 GB Vram?:

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_rtx_3060_wznowienie_produkcji-47732.html

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Przy tej absurdalnie wysokiej cenie 5060ti 16GB rozważyłbym na Twoim miejscu wymianę na RTX 5070 / RX 9070. Dobrze pokombinujesz z promkami/cashbackami/grami na handel to jeszcze byłbyś do przodu i miał nową GPU ze świeżą gwarką ;) 

Nie wymienię karty, tylko dla tego, że ma 20% wyższą wydajność. Wklepuje DLLS i jeżeli trzeba FG i mam w nosie 9070.

10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@leven Dorabiasz teorie i znalazłeś wygodne wytłumaczenie do swojego obecnego stanu. Tylko tyle i aż tyle ;)

Tak: 9800x3d + DDR5 6000MT CL 36. Chyba żartujesz :lol2:

Chcesz mnie przegonić w grach ? Załatwię Twój komputer w moment.

Na Lolku byłeś miły, teraz kanapka i wszyscy  do bani :( 

Edytowane przez leven
Opublikowano

@leven Ale tutaj nie ma żadnej złośliwości z mojej strony - wręcz serdeczność i podpowiedź, bo naprawdę jest świetny moment na upgrade.

Kolega @JacekRTX niedawno zrobił upgrade z 4060ti 16GB na RX 9070 i po cashbacku Gigabyte i po sprzedaży gry wyszedł na tym bardzo dobrze i sobie chwali.
Po prostu jak czytam Twoje uzasadnienia "na siłę" za 5060ti 16GB to tak jakbym słyszał mojego kumpla migającego się przed żoną odnośnie prac przydomowych... "gdzie ja takie belki dostanę", "nie potnę bo piła tępa", "ziemia zbyt zimna, będzie źle kopać" xD 

18 minut temu, leven napisał(a):

Tak: 9800x3d + DDR5 6000MT CL 36. Chyba żartujesz :lol2:

Wiesz, że te ramy wygrałem w konkursie, ponadto chodzą na 6200@CL36 co różni się o piczy kłak od książkowych 6000CL30.
Z resztą sam wiesz, że OC powyżej EXPO/XMP daje w większości scenariuszy wręcz komiczne uzyski wydajności, więc to bardziej sport dla masochistów co mają naddatek wolnego czasu ;) 
Nie bardzo rozumiem zarzut - pijesz do tego, że na Intelu da się osiągnąć większe zegary co np. w gamingu nie ma żadnego znaczenia?

36 minut temu, leven napisał(a):

Chcesz mnie przegonić w grach ? Załatwię Twój komputer w moment.

Pozablokujesz mi komputer? xD 

Przykład pierwszy z brzegu - ostatnią grą AAA jaką przeszedłem jest Resident Evil Requiem.
Wszystko na max 1440p + Path Tracing, DLSS Quality i FG w opór (aby wykarmić monitor 280Hz).
Nie wiem jakim cudem chcesz uzyskać lepszą wydajność na 14600K + 5060ti 16GB :o 

40 minut temu, leven napisał(a):

Na Lolku byłeś miły, teraz kanapka i wszyscy  do bani :( 

Ja cały czas jestem miły ;) 
Po prostu w tym aspekcie mam inne zdanie, bo dorabiasz już takie teorie do tej grafy, że większość forum puka się w czoło ;) 
A co do lolek, kanapek rozwiń myśl bo serio nie czaję o co Ci chodzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

@leven nie pitol, tylko ustaw sobie jako stronę startową peperka i poluj na na RX9070XT :hihot:

@Lameismyname ma rację, czasem są naprawdę fajne okazje.

AMD nawet kijem nie dotknę, więc uczenie mnie mnie, co mam  zrobić proszę sobie zachować.

9070 ? Musiałbym mieć porażenie mózgu. 

Opublikowano

5070ti przytuliłbym od razu, ale jak wspomniałeś cena blokuje zakup - dla mnie, nie stać mnie. Dla tego mam biedę 5060ti, ale z 16GB Vram.

Wcześniej miałem do wyboru GTX 1060 3 lub 6 GB Vram. Wybrałem 6GB i to był świetny wybór.

Strasznie mnie kusił Asus Prime 5070, ale jednak poszedłem w 5060ti 16GB.

JacekRTX masz (mamy) procesory za 900zł, które plasuję się w pierwszej 10 najszybszych proców w grach :) 

Aaaa, Ty masz DDR4 3600MT/CL16, ja mam 7400MT/CL36 :P 

Opublikowano (edytowane)

Ta tabelka pokazuje, jak ludki są biedne, ale chcą grać. Karty z 8GB Vram na 2 i 3 miejscu. Mam w domu jeszcze 3060ti 8GB i na tym nie da się już grać :P 

3 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Tyle że 5070 jest bez sensu, a 5070ti kosztuje ok. 4k xD

Zobacz na różnice w wynikach  dla pamięci DDR4 -> DDR5 (tzn. sam musisz wykonać testy)

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
11 godzin temu, leven napisał(a):

AMD nawet kijem nie dotknę

Nie od dzisiaj wiadomo, że zamykanie się na konkurencję odbija się czkawką.
Ja np. mógłbym mieć kartę AMD/Nvidii/Intela - wszystko zależałoby od ceny i przeznaczenia, bo są pułapy cenowe gdzie dane modele są najlepszym wyborem.

28 minut temu, leven napisał(a):

JacekRTX masz (mamy) procesory za 900zł, które plasuję się w pierwszej 10 najszybszych proców w grach :) 

No i w tej cenie (800-900zł) ostatnio pojawiają się 7800X3D z ali
(https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-7-7800x3d-1243892)
(https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-7800x3d-socket-am5-bez-chlodzenia-23884-euro-1234155)
Procek, który wciąż jest na gamingowym podium ;) 

A co do zegarów pamięci RAM... tego 1-2 FPS nie zobaczysz gołym okiem xD 

Skoro zawęziłeś karty do Nvidii, a 5060ti 16GB ma teraz absurdalnie wysoką cenę, mógłbyś się pochylić nad jakimś RTX 5070. Ostatnio był Zotac Twin Edge w x-kom za 2399zł plus gra RE:Requiem, którą idzie odsprzedać za przynajmniej 150zł.
Sam wiesz, że prędzej 5060ti zabraknie wydajności, jak 5070 VRAMu ;) Z resztą, widać to w najnowszych tytułach jak na dłoni.

Opublikowano

@levenMam świadomość że DDR4 zaniża wyniki w grach pewnie o jakieś 10-20%, w programach nie ma to znaczenia. Tyle że ja miałem wcześniej 12400 a wtedy DDR5 były wolne i drogie. 

Czekam na Nova Lake, chyba że będę miał za dużo hajsów i pójdę wcześniej w Core Ultra 270k 😅

Opublikowano
51 minut temu, JacekRTX napisał(a):

@levenMam świadomość że DDR4 zaniża wyniki w grach pewnie o jakieś 10-20%, w programach nie ma to znaczenia. Tyle że ja miałem wcześniej 12400 a wtedy DDR5 były wolne i drogie. 

Czekam na Nova Lake, chyba że będę miał za dużo hajsów i pójdę wcześniej w Core Ultra 270k 😅

Jak masz fajne DDR4 dopieszczone to różnica na rzecz DDR5 jest mniejsze niż myślisz, a czasem DDR4 są lepsze. Dlatego nie jedna osoba nie przerzucała się na DDR5 bo nie było większego sensu.

Opublikowano

Pytanie do koleżeństwa, które dostało grę Resident Evil Requiem do nowych kart rtx 5070, 5080, 5090.

Czy po weryfikacji karty graficznej i aktywacji kodu od sklepu w Nvidia App dostajemy klucz do Steam, czy też jedyna możliwość aktywacji to powiązanie konta Nvidia App-Steam?

Nie ukrywam, że chciałbym sprzedać kod do gry (poczekam, aż gra pojawi się w GamePassie) i nie wiem czy muszę szukać potencjalnych nabywców tylko wśród posiadaczy kart Geforce, czy też reszta wchodzi w grę. 

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Jak masz fajne DDR4 dopieszczone to różnica na rzecz DDR5 jest mniejsze niż myślisz, a czasem DDR4 są lepsze. Dlatego nie jedna osoba nie przerzucała się na DDR5 bo nie było większego sensu.

tylko, że B-die od samsunga sa juz praktycznie nie do dosttania, a reszta to jest F lub inne sporo jednak slabsze.