Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Udało się komuś odpalić Metro Exodus na neural rendering ? Bo mi zawsze wybucha gra.

A tak według mnie CP2077 wygląda super nowy Black Flag też tylko jakoś dziwnie trochę ciemno. RE Requiem, Alan Wake 2 dla mnie bez zmian. Reszty gier nie sprawdzałem jeszcze. Metro nie che się odpalić.

Zobaczymy co z tego wyjdzie w praniu. Trzeba wziąć pod uwagę że DLSS5 upierdala strasznie wydajność (25-30%) to jest dużo a przy dzisiejszych cenach GPU tylko w konieczności zakup nowego a nie tam dla jakiegoś neural rendering który tak naprawdę tylko do gier single player się nadaje.

Edytowane przez Sylwekfox
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://us.download.nvidia.com/Windows/616.64/616.64-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql.exe

Spoiler

Fixed Gaming Bugs
> N/A

Fixed General Bugs
> N/A

Open Issues

“Prefer Maximum Performance” Power Management Mode may not be applied correctly [6007998]

Intermittent flicker may be observed in browsers when navigating to certain websites [6673430]

..... niedługo będzie hotfix więc kto chce to niech instaluje;D

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
9 godzin temu, Sylwekfox napisał(a):

Udało się komuś odpalić Metro Exodus na neural rendering ? Bo mi zawsze wybucha gra.

U mnie działa DLLS5 swapper na domyślnych ustawieniach. Ale ostatnio był update, który dodał reklamę w menu a przy okazji popsuł kilka innych rzeczy, więc może przez to masz problemy.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, bourne2008 napisał(a):

https://us.download.nvidia.com/Windows/616.64/616.64-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql.exe

Pokaż ukrytą zawartość

Fixed Gaming Bugs
> N/A

Fixed General Bugs
> N/A

Open Issues

“Prefer Maximum Performance” Power Management Mode may not be applied correctly [6007998]

Intermittent flicker may be observed in browsers when navigating to certain websites [6673430]

flicker.gif

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

Fixed Gaming Bugs
> N/A

Fixed General Bugs
> N/A

Open Issues

Jak nie długo ?

Od pewnego czasu mam 620.12 :P 

11.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 godziny temu, some1 napisał(a):

U mnie działa DLLS5 swapper na domyślnych ustawieniach. Ale ostatnio był update, który dodał reklamę w menu a przy okazji popsuł kilka innych rzeczy, więc może przez to masz problemy.

Ja używam reshade hdr może tu jest wina.

Opublikowano

To na bazie aktualnych wydarzeń sprzedam wam taki kawał:

Łazi facet po elektromarkecie, a tu nagle zauważa na wykładzinie w kącie leży stara lampa.
Podnosi ją ze zdziwieniem i pociera. Nagle z lampy bucha dym i pojawia się dżin.
- Jestem dżinem techu! - mówi postać.- Spełnię Twoje trzy życzenia!
Facet chwilę myśli i mówi:
- Chciałbym aby w końcu DLSS 5 się pojawił i zaczął być implementowany w nowych tytułach.
Dżin chwilę pomyślał i powiedział:
- Ok, da się zrobić. Pstryk! Możesz sprawdzić najnowsze newsy.
Facet rzucił okiem na newsy w telefonie i się ucieszył, mówiąc dalej:
- Chciałbym aby w końcu MFG się pojawił dla kart GeForce z serii 4000.
Dżin pogłówkował i powiedział:
- Ok, technicznie wykonalne. Pstryk! Możesz sprawdzić najnowsze newsy.
Facet rzucił okiem na newsy w telefonie i jeszcze bardziej się ucieszył mówiąc dalej:
- Chciałbym aby DLSS 5 pojawił się dla Radeonów.
Dżin wytrzeszczył oczy, pokazując gest pukania się w głowę:
- Człowieku, czyś Ty zwariował?! Przecież to samo w sobie jest absurdem. To niemożliwe! Pomyśl o czymś innym, prostszym.
Facet z grymasem na twarzy zaczął się zastanawiać, w końcu pojawił się błysk w jego oku i oznajmił:
- Chciałbym aby sterowniki Intela zostały poprawione i wydajność kart ARC wreszcie była równa!
Dżin dosłownie zamarł na dłuższą chwilę, w końcu cichym tonem głosu mówiąc przez zęby zapytał:
- To DLSS 5 ma działać tylko na RDNA4 czy także na poprzednich generacjach?

:E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie tłumacz mu takich rzeczy on i tak nie rozumie.

To są testowe stery SM6.10 z bambolami. U niego liczy się wyższy numerek dla 16GB wygrało pomimo niższej wydajności :hihot:

Poza tym on gra w dwie gry :E

Ps.

https://github.com/b00nz/mVolt/releases/tag/v0.37

Tak jak pisałem apka była do poprawy by ponownie działała z nowymi sterami ;)

Edytowane przez sideband
  • Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano

:hihot:

616.86

https://international.download.nvidia.com/Windows/616.86hf/616.86-desktop-notebook-win10-win11-64bit-international-dch.hf.exe

This hotfix addresses the following:

- Intermittent flicker may be observed in browsers when navigating to certain websites [6673430]

- Fixed an issue where virtual displays could not be created after updating to driver 616.56 [6674464]

- Remote Desktop Protocol (RDP) sessions may display a black screen after updating to driver 616.56 [6687328]

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nie no serio? Zobacz na czyim materiale bazuje ten news...
Gdyby TG sprzedawał masło, to otwierając opakowanie zastałbyś margarynę.

Może Tomek się pochyli nad tematem porównania różnych kart w NR (https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_dlss_5_test_recenzja_opinia-53660.html) ale pewnie dopiero jak będzie to oficjalnie (nie jako nieoficjalny mod).

A co do samego RTX 5080 vs RTX 4090, to element parodii kolegi @Smalec (na bazie filmu upadek) jest ponadczasowy :E 

mitus.png.8b83d9827159c3e1f917c26997bff3c6.png

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no serio? Zobacz na czyim materiale bazuje ten news...
Gdyby TG sprzedawał masło, to otwierając opakowanie zastałbyś margarynę.

A niektórzy lubią takie kanały. 

Na przykład @Hard ResetniedawnoResetniedawno  przekonywał, że nikomu by się nie chciało klepać co chwila nowych filmów z fejkowym OSD :aniolek:

Jak widać jednemu dżentelmenowi się zachciało. Przy 20 tysiącach wyświetleń na film musi dobra kasa z reklam lecieć. A niedawne filmy z DLSS 5 mają nawet kilkaset tysięcy wyświetleń. 

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

To ten kanał nie jest legitny? 

Wiesz co, poszukaj sobie w necie - nieraz było głośno jak mieli przekłamane wyniki i z kosmosu.
Pomyśl, że te inne kanały są jeszcze gorsze. Tu nie ma merytoryki tylko clickbaity - tam nie stoi wiedza tylko rzemiosło i to najczęściej spartolone.

1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

A niektórzy lubią takie kanały. 

Do obiadu się fajnie to ogląda bo się sprzedaje wizualnie, jednak tak jak mówię, lepiszcze dla wyświetleń.
Lepiej popatrzeć na coś od Gamers Nexus, Hardware Unboxed, Daniela Owena. Nawet zWORMz pokazuje realny gameplay i to jest wartościowe (chociaż bardziej rozrywkowe).
A z naukowego punktu widzenia największą wartość mają np. materiały @tomcug czy też innych cenionych ekspertów.
Niestety społeczeństwo jest wygodne i wybiera często to, co najłatwiej wchodzi, dlatego na youtubie jest tyle badziewia robionego na jedno kopyto z nikłą realną wartością merytoryczną.
Smutne ale prawdziwe.

Opublikowano (edytowane)

Ale nie ma co gadac, w większości przypadków 4090 bedzie wydajniejsze od 5080 w normalnych warunkach.

Pobor mocy tez ma odpowiednio większy.

Takze co to za odkrycie...

Nie mowie o ekstremalnych przypadkach krecenia z wysokim limitem tdp na 5080 na wodzie czy jeszcze lepiej, bo 4090 da tez sie podkrecic w ten sposob i skala zostanie zachowana.

Edytowane przez Zachy