Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@Zachy

Gdyby byly karty pokroju 9080XT i 9090XT w odpowiednim czasie i odpowiedniej cenie, to rynek moglby wygladac teraz inaczej. Moze z marginesu zrobilaby sie duza grupa uzytkownikow, ktora chetnie pokazalaby srodkowy palec nvidii.

Ponoć nie powiedzieli ostatniego słowa. Obecnie gaming schodzi na dalszy plan i RTX 6090 będzie tylko dla tych, którzy mają za dużo kasy. :E

Opublikowano (edytowane)

Ze wzgledu na ceny, ktore od wielu lat dyktuje nvidia, bo 4080, 4090, 5080 i 5090 od wielu lat nie maja konkurencji. 

Teraz 5070Ti, po dodaniu DLSS5, tez bedzie bardziej atrakcyjnym kaskiem niz 9070XT.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
18 minut temu, Zachy napisał(a):

Ale juz byly karty serii polaris i celowaly tylko w sredni segment i tez sie dobrze sprzedawaly.

AMD idzie tam gdzie sa w stanie jakos konkurowac, widocznie stwierdzili ze potwory 600w to nie jest dobra sciezka w segmencie konsumenckim...

Ostatnie dobrze sprzedające się karty od AMD to R200. Przy Maxwellu to NV miała już 80% rynku.

Polarisa częściej ujrzałeś w koparce jak u gracza to podbiło sprzedaż AMD gdzie górnictwo kupowało wszystko jak leci.

Opublikowano

DLSS 5 skończy jak physx. Rewolucyjna technologia przyszłości, osobne akceleratory Ageia PhysX, kupione 2 lata później przez nvidię i co ? W 2 grach to widziałem przez całe życie. W batmanie, i fajnie to działało, i w wiedźminie 3 - gdzie obliczenia fryzury aż jednej postaci, ubijały całą wydajność. Ubijały tak bardzo, że chyba to skasowano w jakimś patchu. Bo w wersji 1.0 to biesy i inne potwory miały mieć futra napędzane physx. A później było same hairworks wiedźmina.

Half life 2 bez physx, miał więcej physx niż wiedźmin 3. Były elementy używania fizyki do odblokowywania dalszych ścieżek.

Do tego to nie działa na konsolach które są na AMD.

DLSS miało zwiększać wydajność, a tu ją ubija tak samo jak physx w wykonaniu nvidia dawno temu. Serio ktoś wierzy że jakaś karta dla kowalskiego, taki następca 5070 z przed podwyżek cenowcyh to uciągnie ? Po drugie dziś w grach liczy się tylko zarobek, po co ponosić koszta optymalizacji dlss na pc, skoro kasę głównie generują konsole. Na których dlss nie ma, i nigdy nie będzie bo zawsze będą zbyt słabe.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ze wzgledu na ceny, ktore od wielu lat dyktuje nvidia, bo 4080, 4090, 5080 i 5090 od wielu lat nie maja konkurencji. 

Teraz 5070Ti, po dodaniu DLSS5, tez bedzie bardziej atrakcyjnym kaskiem niz 9070XT.

Nie rób sobie jaj ,nigdy bym nie dopłacił tyle kasy do RTX5070Ti tylko dlatego żeby można było odpalić DLSS5 :hihot:

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

widocznie stwierdzili ze potwory 600w to nie jest dobra sciezka w segmencie konsumenckim...

... czas najwyższy. Ja z przerażeniem patrzę jak te moce rosną do absurdalnych poziomów. ... gdzie jest Greta normalnie?!

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kyle napisał(a):

... czas najwyższy. Ja z przerażeniem patrzę jak te moce rosną do absurdalnych poziomów. ... gdzie jest Greta normalnie?!

Nie rozmieszaj mnie bo mam zajady 295X2 TDP 500W - 2015 :hihot:

Edytowane przez sideband
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Nie rozmieszaj mnie bo mam zajady 295x2 TDP 500W - 2015 :hihot:

Dzisiejsze GPU z jednym rdzeniem pobiera więcej. Gdyby skleili 2xRTX 5090 na jednym laminacie, to 1KW by pęknął jak nic :hihot: