Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, JDM napisał(a):

Taki Gigabyte w 40xx stosował taką jaką mam, ale oczywiście w 50xx musi być na odwrót :/

Zotac również poszedł śladem Gigabyte i w serii 50 złącze stosuje odwrotne w porównaniu z serią 40.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, CryptTM napisał(a):

Jakoś mam takie wrażenie, że was 4 litery bolą pisząc o nim. Co Wy chcecie - nie podoba się - nie oglądaj. Gość ma swój kontent, nie klepie wszystkiego na jedno kopyto, jak pozostali "jutubeży" IT u nas

Czy ty oglądałeś w ogóle jego kontent? Bo pieprzysz 3 po 3.

On właśnie wszystko klepie na jedno kopyto, materiały to nie pełnoprawne recenzje, tylko ewentualnie prezentacje. Nie chcę mu się posiedzieć ze sprzętem, potestować i go dokładnie opisać, tylko wróży i cytuje jakieś bzdury z netu. Gdzie mu do Liptona, Blacka, Zmasło, czy Kamila?

10 godzin temu, CryptTM napisał(a):

zamiast się cieszyć z tego, że komuś sie lepiej powodzi - to ogólny ból 4 liter - pany - dorośnijcie :E 

Sam dorośnij chłopie, to może nie będziesz wypisywał takich bredni. Już tu kiedyś pisałem na zarzuty "sam nagraj i zrób lepiej". Nie nagram i nie zrobię, bo nie czuję się w tym dobry. Jak się czegoś nie potrafi, albo nie wyrobi po tylu latach tworzenia, to chyba coś nie halo.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
15 minut temu, tomcug napisał(a):

@Pentium D Jak nie umiesz wyrazić swojej opinii o kimś bez obrażania określaniami typu "dzban", to ją zachowaj dla siebie. To samo tyczy się innych. Można swoje zdanie wyrazić z klasą.

Nikt tu obrażony nie został bo chłopa na forum nie ma i pod określeniem dzban dużo się kryje. Równie dobrze nie informując Cię mogę sobie w notatniku napisać, że tomcug fajny jest, ale nie wpłynie to na Twoje samopoczucie bo nie będziesz o tym wiedział.

Cytat

Kim jest "dzban"?

- Definicje proponowane przez uczestników naszego plebiscytu wskazują na wieloznaczność i bogactwo skojarzeń tego epitetu. Od jednoznacznie negatywnych: "osoba, która ma poziom intelektualny jak dzban, czyli żaden" po łagodne, czyli takie jak "niemądra osoba, pieszczotliwa nazwa przyjaciela". Są też definicje obrazowe: "ktoś, z kogo nawet Salomon nie naleje, bo jest nieforemny, mało lotny i grzecznie mówiąc towarzystwo za nim nie przepada" i zwięzłe "no debil". Najbardziej wyczerpująca jest definicja: "Dzbanem może być każdy. Wystarczy, że zrobi coś, co w jakikolwiek sposób nie spodoba się drugiemu rozmówcy. Tak powstaje dzban" - komentuje jeden z jurorów konkursu, leksykograf Marek Łaziński.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież wiadomo, że @tomcug go broni bo to jego ziomek, a jak nie jego to portalu. 

Ja nie wiem kto z kim się kumpluje, ale reakcja faktycznie dziwna bo tu gorsze się pisze choćby o politykach.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież wiadomo, że @tomcug go broni bo to jego ziomek, a jak nie jego to portalu. Jak inni kierują ostrzejsze słowa do innych w tym temacie, to jakoś nie ma żadnej reakcji ze strony moderatorów mimo iż ich oznaczałem. Taka zwykła polska dwubiegunowość ;) 

Ja nikogo nie bronię, krytykować możecie do woli, ale bez wątpliwych określeń. Wyżej macie przykład od Smalca, że można to zrobić bez korzystania z takowych. @Pentium D

28 minut temu, Pentium D napisał(a):

Nikt tu obrażony nie został bo chłopa na forum nie ma

Nie ma to nic do rzeczy.

28 minut temu, Pentium D napisał(a):

pod określeniem dzban dużo się kryje

A mnie się ono po prostu nie podoba i nic z tym nie zrobisz.

10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ja nie wiem kto z kim się kumpluje, ale reakcja faktycznie dziwna bo tu gorsze się pisze choćby o politykach.

Wynika to po prostu z tego, że nie jest nam potrzebna spina na linii ITH - inny portal/jakiś YouTuber/itd.

Opublikowano
30 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

jakoś nie ma żadnej reakcji ze strony moderatorów mimo iż ich oznaczałem. Taka zwykła polska dwubiegunowość ;) 

Ja olewam jedne i drugie, może być taka "jednobiegunowość"?  :P

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Smalec napisał(a):

Jakim cudem go komputronik sponsoruje, to ja nie wiem :E

Tuf 3080 - piszczenie 6/10

Strix 3080 - piszczenie 9/10

Tuf 3080ti - piszczenie 7/10 

Już było to omawiane na pclab, że piszczenie to kwestia indywidualna, jeden słuszy daną kartę a drugi nie. To jest również związane z wiekiem, im jesteś młodszy tym więcej niskich dźwięków słyszysz. Ktoś nawet podlinkowal materiał z youtube gdzie można było sprawdzić w jakim zakresie Hz jeszcze słyszysz dźwięki :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, crux napisał(a):

Już było to omawiane na pclab, że piszczenie to kwestia indywidualna, jeden słuszy daną kartę a drugi nie. To jest również związane z wiekiem, im jesteś młodszy tym więcej niskich dźwięków słyszysz. Ktoś nawet podlinkowal materiał z youtube gdzie można było sprawdzić w jakim zakresie Hz jeszcze słyszysz dźwięki :)

Daj Pan spokoj, tylko gluchy by nie uslyszal tych piskow i wiek nie ma tu nic do rzeczy, te karty nie piszcza na granicy slyszalnosci lub nie, one po prostu wyja i uslyszy je kazdy. A jesli czynnikiem decydujacym czy ktos slyszy to czy nie ma byc wiek tzn, ze to piszczenie jest na tyle male, ze nie ma sobie co tym glowy zawracac. A ten material, o ktorym piszesz przeciez nijak ma sie do tego jak piszcza cewki.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, CryptTM napisał(a):

Jakoś mam takie wrażenie, że was 4 litery bolą pisząc o nim. Co Wy chcecie - nie podoba się - nie oglądaj....

Jakoś mam takie wrażenie, że Cię bolą 4 litery pisząc o niektórych postach na tym forum. Co Ty chcesz - nie podobają Ci się - nie czytaj ich. ;)

Opublikowano (edytowane)

@crux Tu się zgodzę, że to sprawa indywidualna, ale nie odnośnie odczuwania natężenia dźwięku związanego z wiekiem, tylko tego, jak daleko od uszu stoi obudowa, jaka ona jest (dużo mesh/bardziej izolowana i zamknięta) i jakiej klasy masz zasilacz. Ja jestem 40+ i cewki słyszę tak samo od 20 lat. Wiem, że zawsze będą trochę grały, nawet te najcichsze, ale miałem też srogie wyjce i tu zawsze królował Asus.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano (edytowane)

@crux

Aktualnie mam MSI i piszczenie występuje, ale w granicach mojej akceptacji. Każa z kart które miałem w swoim życiu zawsze trochę piszczała, chyba nie ma takiej która jest kompletnie niesłyszalna w tym aspekcie. No ale co innego ciche pobrzdękiwanie, a co innego wycie. Strix 3080 wył zawsze pod pełnym obciążeniem, niezależnie od ilości wyświetlanych klatek. Może miałem pecha odnośnie akurat tej sztuki, ale np Tufy 3080 i 3080ti też spiewały. Nie tak jak strix, ale jednak powyżej mojej granicy. W tym samym czasie miałem też Aorusa Mastera 3080ti i cewki o klasę cichsze, no ale wnerwiały wentyle i wysokie temperatury, co było szokiem, bo to bydlak był chyba większy od strixa.

Edytowane przez Smalec