Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Strix musi być drogi. Aczkolwiek dziwi mnie strategia niektórych sklepów, które zamiast pozbyć się starego towaru to podnoszą mu cenę do absurdalnego poziomu. 

Bo zapewne cena nowych kart będzie jeszcze bardziej absurdalna.

1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Choćby dlatego, żeby somsiadowi się nie udało złapać karty :gordon:

Somsiad to beke cisnie jedzac chipsy i popijajc piwkiem :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Na 99,9% jeśli nie załapię się na FE, żadnego upgrade'u nie będzie. A nawet teraz zastanawiam się, czy w ten FE w ogóle warto inwestować.

Tu się rozgrywają jakieś chore motywy, i nie do końca jestem pewien, czy chcę w tym brać udział.

Panie, od XXX stron jesteś częścią tego cyrku, jak się bawić to do końca :D Chora fascynacja trzyma mnie w tym wątku, nie przerywajmy :) 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Na 99,9% jeśli nie załapię się na FE, żadnego upgrade'u nie będzie. A nawet teraz zastanawiam się, czy w ten FE w ogóle warto inwestować.

Tu się rozgrywają jakieś chore motywy, i nie do końca jestem pewien, czy chcę w tym brać udział.

Jak dla mnie 5080 z 16GB to słaby deal, za rok wyjdzie Super z większym VRAM :E 

Opublikowano
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Co innego jakies operacje AI itp tam bedzie nizsze zapotrzebowanie na energie.

Zupełnie odwrotnie jest. U mnie 4090 w grach bierze znacznie mniej, a w AI widziałem 622 waty poboru. W grze nigdy do 600 nie doszło.

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo zapewne cena nowych kart będzie jeszcze bardziej absurdalna.

Też tak uważam. Większość przecieków wskazuje na absurdalne wręcz ceny kart AiB serii 50XX, oni już te ceny znają, więc przypuszczalnie zawyżają ceny 40XX, bo po premierze 5080 AiB zakup 5070TS w cenie 5080FE może wydać się komuś opłacalny. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej od trzech generacji jest ten sam schemat. Nvidia ogłasza ceny MSRP dla kart FE, ludzie się mentalnie przygotowują na takie ceny, a na premierę średnio AiB są 10-20% droższe, FE praktycznie nie da się kupić a w MSRP to dostaniesz najtańszego Palita czy Zotaca.

8918684733d57d2d6aa2c00bd0e0f055.jpg

Edytowane przez some1
Opublikowano (edytowane)

Ja się może nie znam, ale to wygląda absurdalnie. Całe 6%. Wow. Gratulacje dla Kurtasa? 

Gdybym próbował za argumentować wymianę 4090 na 5090, dla tych 6 procent, to przepadłbym nawet w rozmowie z menelem, który nie wie co to karta graficzna. 

image.png.d6659396ae0c5521131ce5c7d02e1c28.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, some1 napisał(a):

Przynajmniej od trzech generacji jest ten sam schemat. Nvidia ogłasza ceny MSRP dla kart FE, ludzie się mentalnie przygotowują na takie ceny, a na premierę średnio AiB są 10-20% droższe, FE praktycznie nie da się kupić a w MSRP to dostaniesz najtańszego Palita czy Zotaca.

8918684733d57d2d6aa2c00bd0e0f055.jpg

Tak było zawsze, ale teraz przecieki mówią, że zwykły VENTUS 5080 będzie droższy o kilka stów(1400Euro) względem FE. To jest żart płacić tyle za kartę jak FE kosztuje 5200zł, ale jak producenci wyślą po 10 sztuk i pewnie odpowiednio je wycenią to chętni i barany się znajdą a sklep zarobi, wolny rynek. https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5090_5080_cena-38181.html  Pozostanie polowanie na FE, które się nie uda bo tam już po xxx botów z automatyzacją czeka ;)

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

W UK wróżą, że strategia jest taka, że FE będą 2 palety, które zejdą w 10 sekund, i gracze zostaną z palcem w dupie.

Jak w UK będą 2 palety to u nas będzie karton, 10s to optymistycznie ;D

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano
7 minut temu, BarBar009 napisał(a):

Tak było zawsze, ale teraz przecieki mówią, że zwykły VENTUS 5080 będzie droższy o kilka stów(1400Euro) względem FE. To jest żart płacić tyle za kartę jak FE kosztuje 5200zł, ale jak producenci wyślą po 10 sztuk i pewnie odpowiednio je wycenią to chętni i barany się znajdą a sklep zarobi, wolny rynek. https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5090_5080_cena-38181.html  Pozostanie polowanie na FE, które się nie uda bo tam już po xxx botów z automatyzacją czeka ;)

Mówiłem tutaj wczesniej. Bo przesłuchałem wiekszosc wideo z prezentacji. YT gadali z przedstawicielami poszczegolnych marek i patrzac na same chlodzenia 5070 itp i ilosc wersji. Zapytani czemu 5070 maja tak rozbudowane chlodzenia mowili ze spodziewali sie znacznie wyzszych cen. Oznacza to rozczarowanie producentow takich jak Asus, Msi, Gigabyte, Pny, Palit, i innych niższymi cenami kart niż sie spodziewali. Spodziewali sie zapewne wyzszych cen i dlatego to tak wyglada. Powiedzmy sobie szczerze, ile kosztuje dobry cooler, np od thermaltake 50$? Phantom spirit albo Phanotm assain. Dajmy na to, ze cooler od GPU jest wiekszy i ciezszy 2x wiec nie wazy tam 800gr czy 1kg a 1600gr lub 2kg. Wiec cena 100$, + 3 śmigła 50$. Czyli max 150$, wiec  ekstra moze 50$ wobec jakiegos zwykłego chłodzenia. Dodatkowo fazy zasilania płytki i zastosowanie lepszych cewek kondensatorow itp +100$. Wiec za naprawde dobra wersje z PTM i ultra chlodzeniem +150$. Czyli jak jest 5300 to 6000 max, to samo z 5070 tam mniej żelastwa to pewnie zamiast 2800 3300max, I dla 5090 10300 to max 11500. Jednak widac, ze chca jak najwiecej zarobic, chyba nawet wiecej od samej nV stad takie ceny.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

W UK wróżą, że strategia jest taka, że FE będą 2 palety, które zejdą w 10 sekund, i gracze zostaną z palcem w dupie.

w międzyczasie stronka z zamówieniami zacznie się sypać jak to było przy Ampere :hihot:

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Byle tylko ten Rubin to był jak ten kamień szlachetny, a nie ten ruski TV co lubił robić kaaboom.

Bedzie jak tre TV!

W koncu odwolania nie sa robione do kamieni szlachetnych... :)

Opublikowano
5 minut temu, cichy45 napisał(a):

Ci co posprzedawali 4090 za 4500 to się popłaczą jak 5090 będzie po 15k w górę :E 

Nasłuchali się o 5070 za 500 dolków i niektórzy serio wyprzedawali 4090 za 5 koła z myslą ze udało się nim jeszcze coś więcej wyrwać... a tu zonk :E