Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Jakie 5.5%? Nvidia się chwali na slajdach 30% obniżeniem użycia pamięci w nowym FG. Realnie pewnie będzie ~20%.

Każda gra i to jeszcze w zależności od rozdzielczości zajmuję różną ilość vram dla FG. W 4k w Indianie może to być ~2GB, w innej gierce w niskiej rozdziałce może to być 1GB i od tego należy odjąć te 30%. No, ale to marketing więc realnie nie nastawiam się na więcej niż 20%

No oby, jakby to była prawda to naprawde duży progress i boost dla kart 8 i 12 GB, aczkolwiek również i 16GB nabiera jako tako sensu. Ale tak jak mówisz 20% realnie i tak bardzo dużo. Niemniej ja napisałem na to co napewno mozna liczyc czyli 5.5% co mniej wiecej ze slajdow wynika. A jak bedzie wiecej to tylko +++

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, lukadd napisał(a):

"Our new frame generation AI model is 40% faster, uses 30% less VRAM

Ale to jest o 30% mniej dla AI, a nie 30% mniej pamięci w grze

Weźmy na przykład taką sytuację. Gra zajmuje 10GB, obliczenia AI 1GB. To poprawę masz o 0,3GB a nie o 3GB

Edytowane przez VRman
  • Upvote 4
Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@maxmaster027 Albo Astral albo Gainward. Nic innego nie wchodzi w grę. Więc zobaczymy jakie będą wyniki testów i ceny. Bo jak będzie 2500 droższy Astral, a chłodniejszy 3-4 stopnie to bez sensu :)

Czesc, dlaczego akurat Gainward?

Ja celuje na Gaming OC od Gigabyte, zawsze mialem Gigabyty to i 5090 bedzie od nich :D

A jeszcze bede potrzebowal 5080 do SFF (max 330mm dlugosci) wiec wybor bedzie ograniczony miedzy: FE, Asus Prime, MSI Ventus lub Gigabyte Windforce

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, VRman napisał(a):

No wlasnie tez sie zreflektowalem. Mi chodziło o 5.5% pamieci w grze :) no ile by nie bylo zapewne nie bedzie to jakas stała zmienna tylko zależne od tytułu

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Weźmy na przykład taką sytuację. Gra zajmuj 10GB, obliczenia AI 1GB. To poprawę masz o 0,3GB a nie o 3GB

No przecież cały czas o tym piszę :E Nawet w poprzednim poście podawałem od czego należy liczyć te 30%.

Opublikowano
3 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Czesc, dlaczego akurat Gainward?

Ja celuje na Gaming OC od Gigabyte, zawsze mialem Gigabyty to i 5090 bedzie od nich :D

A jeszcze bede potrzebowal 5080 do SFF (max 330mm dlugosci) wiec wybor bedzie ograniczony miedzy: FE, Asus Prime, MSI Ventus lub Gigabyte Windforce

https://en.wikipedia.org/wiki/Gainward Palit i Gainward jedna firma. Palit Game Rock 4090 to jeden z najlepszych 4090tek wiec jest duza szansa, że ten trend bedzie kontynuowany

Teraz, lukadd napisał(a):

No przecież cały czas o tym piszę :E Nawet w poprzednim poście podawałem od czego należy liczyć te 30%.

No to dobrze, że to wyjasnilismy. :) 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Palit i Gainward jedna firma. Palit Game Rock 4090 to jeden z najlepszych 4090tek wiec jest duza szansa, że ten trend bedzie kontynuowany

Patrząc na stronę obu firm Palit jest ciupkę większy w 5090

331.9 x 150 x 70.4 mm

VS Gainward

331.9 x 145.6 x 69.9 mm

może coś wyżej wystaje ;)

Edytowane przez Ogider
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

W sumie nic Ci takiego nie na pisał. Nie ma co sie obrażać. Nie obraził Cie tylko zbyt agresywnie podszedl do tematu :hihot: W końcu sam chce zostać modem powinniscie sie dogadac 

To nie był pierwszy taki jego wyskok i był ostrzegany już. Jak myśli ze mu wszytko wolno to się pomylił.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Ogider napisał(a):

Patrząc na stronę obu firm Palit jest ciupkę większy w 5090

331.9 x 150 x 70.4 mm

VS Gainward

331.9 x 145.6 x 69.9 mm

Możliwe, aczkolwiek widać, że są podobne i mimo nieznaczych różnic w desing'nie pochodziły prawdopodobnie z tego samego projektu 

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To nie był pierwszy taki jego wyskok i był ostrzegany już. Jak myśli ze mu wszytko wolno to się pomylił.

Wyłaczyłeś mu tiktoka wiec pewnie zaraz napisze do Trumpa@akaTomcug i mu go włączy 

Opublikowano

Zerknąłem z ciekawości na sklepy w DE i widzę ostre przygotowania do premiery. 4080tki wymiotło z większości sklepów. W MF jakiś jeden model, w alternate też jeden. W NBB kilka, ale terminy dostawy oznaczone 2-4dni czyli to na zamówienie z zewnętrznego magazynu jakichś dystrybutorów.

Opublikowano
50 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W sumie nic Ci takiego nie na pisał. Nie ma co sie obrażać. Nie obraził Cie tylko zbyt agresywnie podszedl do tematu :hihot: W końcu sam chce zostać modem powinniscie sie dogadac 

46 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja ze zdumieniem patrzę na to, co gość wyczynia sobie tu bezkarnie i wyrasta na jakiegoś forumowego szeryfa poza prawem i dziecko specjalnej troski.
Zachowajmy jakiś poziom. Przynajmniej próbujmy.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

@JeRRyF3D wszystko ma swoje granice.

Ale jak ktoś na prośbę żeby nie przeklinać tyle odpowiada skoro mody mogą to ja tez to o czym dalej z nim dyskutować ...

O, jakas drama na forum? Ktos pojechal w Bieszczady?

edit. o widze juz, kolega od 5090 pojechal wypoczac. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1