Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nvidia ma na to wywalone. Tłuką układy do AI za które wielokrotnie więcej kasiory koszą.

Dla graczy rzucą co zostanie z resztek ze stołu i psy będą się zabijać o te kości :E

A i tak są lata do przodu nad AMD ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jak widać, nie ma wywalone, jeżeli coś takiego zaprojektowała, a ten projekt do tanich nie należał.

Bo na tym też skrobią to i robią, ale w porównaniu do układów AI sam widzisz jak to wygląda w ich kwartalnych podsumowaniach :E 

Zobaczysz na premierę sklepową jak mają wywalone i jaka będzie dostępność 5090 FE :E

Plus ceny + dostępność modeli AIB.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, Sebastiansbk napisał(a):

Jest już dokładniejsza data premiery 5070ti, czy tylko luty? 

Było coś gdzieś wspomniane że 2'ga połowa lutego i 5070 w marcu.

1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Sam jestem mocno ciekaw jak FE sobie poradzi..

Tyćkę gorzej...

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Bo na tym też skrobią to i robią, ale w porównaniu do układów AI sam widzisz jak to wygląda w ich kwartalnych podsumowaniach :E 

Zobaczysz na premierę sklepową jak mają wywalone i jaka będzie dostępność 5090 FE :E

Plus ceny + dostępność modeli AIB.

Musieliby sprzedawać FE ze zdjęciem kurteczki i z jego autografem, to może wtedy bym kupił. :D

5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Bez tytułu.jpg

Przy Astral będzie jeszcze większa różnica, w samej wadze to 1,2 kg. :E

23 dowiemy się, czy ta karta będzie memem.

Opublikowano

same dobre niusy na temat serii 50xx widzę ostatnio :D jak cena ma byc 2x msrp to chyba tylko 3 napalenców na  forum je kupi :D mi schodzi ciśnienie ale 30 sprobuje coś uszczknąć w normalnej cenie, o ile będzie 

Opublikowano
6 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

:)  4070Ti Super to na nowych driverach dostala duzego boosta. Biorąc pod uwage lepsze OC bo z nizszego pułapu. To że nV drivery ma naprawde mocno dopracowane i cały czas je rozwija. 32GB vram no jest tego troche. RASTER pewnie bedzie lipa 25-30%. Ale na co komu 5090 do rasteryzacji

Standardowo plotki o driverach powielane od lat, jeszcze jakby były podparte jakimiś testami. 4070Ti vs 4070TiS prawie po roku od premiery superek wypada tak samo, czyli różnica między nimi to kilka fpsów. Oczywiście nie mówimy o warunkach, gdzie zwykłej Ti zacznie brakować pamięci, na co nie mają wpływu sterowniki.

Stalker 2 na maksymalnych ustawieniach od 1080p to 2160p różnica to kilka klatek.

performance-2560-1440.png

https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-fps-performance-benchmark/5.html

Indiana Jones tak samo, różnice robią się dopiero z PT i 1440p, ale co z tego jak i jedna i druga karta jest wtedy nie grywalna.

W1HXTBJ.png

https://en.gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/indiana-jones-and-the-great-circle-test-path-tracing

Więc gdzie ten duży boost jak na premierę super było tak samo i obydwie gry w miarę świeże, wydane blisko rok od wersji super ?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Raczej jak sobie nie poradzi :E

Tempy będą zamiast 60 to 75+ stopni i to pozwoli zredukować rpm wentyli do tego poziomu, że ludzie szukający GPU do pracy, ale nie pro za miliony monet to do jakiegoś renderu czy AI wrzucą to w budę, będzie pracować, nie będzie wiele miejsca zajmować i będzie git :E Bo zarabia.

Dla graczy nvidia ma produkty od partnerów, te będą oferowały zresztą jak zawsze lepsze możliwości, lepsze tempy i niższe rpm od FE :E

Za odpowiednio lepszą cenę 8:E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Mi sie marzy FE ale nie bedzie 5070ti... 5090 moze sobie dobrze poradzi przez ten ciekly metal ;)

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

wrzucą to w budę,

Juz na start reklamowali do obudowy SFF te gpu :D

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.01.2025 o 10:11, areczek1987 napisał(a):

Więc zobaczymy

Mowisz tylko w USA :lol2:

obraz.png.209e8b90ed8fffef3c5c25809d9378b0.png

W dniu 20.01.2025 o 08:08, areczek1987 napisał(a):

Nikt w UE nie kupi fe. Fe =/= referent 

O prosze z USA edytowales na EU ;) No le to malo wazne i tak.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
26 minut temu, samsung70 napisał(a):

same dobre niusy na temat serii 50xx widzę ostatnio :D jak cena ma byc 2x msrp to chyba tylko 3 napalenców na  forum je kupi :D mi schodzi ciśnienie ale 30 sprobuje coś uszczknąć w normalnej cenie, o ile będzie 

Pierdu pierdu, będą normalnie modele ciut ponad msrp. To, że będzie ich mało to już inna sprawa. Ja jak nie dostanę w rozsądnych pieniądzach to sobie poczekam, nadrobię 3 tony seriali i pewnie w końcu okablowanie do dwóch pokoi zrobię :E

Opublikowano
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

Mini PC z RTX 5090.

mi nawet przyszło  do głowy, że ludzie szczęśliwi  nabywcy  FE będą drukować tunele zasilające bezpośrednio zimnym powietrzem (tj. spoza obudowy)

ale zaraz sobie pomyślałem, że takie druciarstwo  będzie wyglądać fatalnie, więc pewnie NIE

a tu proszę, życie pisze najlepsze scenariusze

jedyny  sensowny  build z 5090 FE co  mi przychodzi  do głowy to CPU na AIO, GPU na riserze biorące powietrze z budy  i   wyrzucające przez boczną perforowaną (ew otwartą :D ściankę)

i wyrównanie ciśnienia/zasilanie w powietrze z dołu i  boku

cytując klasyka Time will  tell  what  we will see

Opublikowano
28 minut temu, lukadd napisał(a):

Dla graczy nvidia ma produkty od partnerów, te będą oferowały zresztą jak zawsze lepsze możliwości, lepsze tempy i niższe rpm od FE :E

Widziales jaka byla przepasc miedzy prototypem FE 4090 4slot, a niereferentem EVGA? I to 600W vs 450W :D Nawet w w czesci jak to zadziala przy 5090 to wyjdzie na to, ze niereferent 5090 wcale nie bedzie oh-ah nad FE.

Opublikowano
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mowisz tylko w USA :lol2:

obraz.png.209e8b90ed8fffef3c5c25809d9378b0.png

O prosze z USA edytowales na EU ;) No le to malo wazne i tak.

Więc niespodzianka. Z filmu o tym palicie było wspomniane że raczej w wielu miejscach nie dostępny. Na EH jeden "znawca" też coś wspominał(i się skompromitował) i jeszcze gdzieś na to trafiłem. Nic tylko się cieszyć jak składasz coś co z tego skorzysta. Widocznie jakieś przetasowania po interwencjach naszych polityków :E

Ciekawe co z 5080.

Podziwiam że chciało ci się odkopywać.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ryba napisał(a):

Widziales jaka byla przepasc miedzy prototypem FE 4090 4slot, a niereferentem EVGA? I to 600W vs 450W :D Nawet w w czesci jak to zadziala przy 5090 to wyjdzie na to, ze niereferent 5090 wcale nie bedzie oh-ah nad FE.

Cóż jak do tej pory nvidii nie udało się zabłysnąć z FE. Zawsze były bardziej gorące, głośniejsze i kręciły więcej RPM niż dobre modele AIB. A tutaj mamy jeszcze mniejszą wagę i mniejszy rozmiar :E

Zobaczymy, ale obstawiam, że to jest skrojone pod 4-5 minutowy test na benchu w dobrze klimatyzowanym pomieszczeniu.
W budzie po 15-20 minutach itd. full obciążenia te dwa wentylki będą napierdzielać 2k+ rpm, aby wywalić ciepło z tego małego radiatora. Gdzie 3 wentylowe modele AIB z większą powierzchnią radiatora poradzą sobie zdecydowanie lepiej przy niższym RPM i głośności.

PS. W zasadzie w topie np. Astral teraz to 4 wentyle :E

Edytowane przez lukadd