Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, VRman napisał(a):

Nie przekonał mnie. Skoro 4090tka zadowala się dobrym 850W, a tu jest 150-200W więcej, to 1000W wystarczy w zupełności, chyba, że ktoś chce na tym nie grać, a pracować i wybiera procesor typu 16-rdzeniowy Ryzen albo Intela z OC.

Jak ktoś chce OC albo zwiekszanie PL to co innego, ale na stock, to moim zdaniem za duża panika. Przecież nie raz wychodziło, że np. porządna 450tka zachowywała się po obciążeniem 550W nienagannie i kilka godzin na 600W nie sprawiało problemu. To był test na stronie o dobrej renomie, ale że był ponad dekadę temu, to nie podeprę się linkiem ani nawet nazwą, bo mi już z głowy wywiało.

To tak dla kontrastu, bo gość mówi, żeby celować tak, żeby mieć 40-50% obciążenia.

Przecież nawet zapalony gracz nie będzie na tym grał po 10 godzin dziennie, a problemy ze szpilkami (transients) i gorsze 1200W mogą mieć. Za to bardzo dobre 1000 mogą być zaprojektowane z myślą o radzeniu sobie.

Przydałyby się konkretne testy i jakiś fajny poradnik co kupować pod 4090, 5080, 5090.

Kwintesencja tego tematu, wpadasz i hejtujesz typa, ktory zajmuje sie certyfikacja zasilaczy. Brawo, szacunek. @Kadajo wez zamknij ten temat w cholere.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Czyli darmowy, programowy upgrade do RTX 5080

Dobra konkluzja :lol2:

@ryba

"Nie przekonał mnie" = hejt

Zamykać forum bo ktoś miał czelność nie znać youtubera! 

A matki nie obraziłem przy okazji czasem? A jakby za nim siedziała, tam z tyłu, to co?

edit: @Kadajo

No nie wiem kto to. Jest za to kara jakaś?

Jakiś guru, jak rozumiem.  ;)

Nie jestem fanem dłubania w elektronice, nie znam pewnie dużo więcej znanych elektroników na jutiubach. ;)

Ja tylko ośmieliłem się powiedzieć, że mnie nie przekonał, ale przewinąłęm timeline i widziałem gadającego typka, a nie żadne tabelki, więc się nic poza jego opinią "1200 minimum a najlepiej coś, przy czym będzie 40-50% tego co na plakietce" nie dowiedziałem.

Dowiem się, to mnie przekona. Ten czy inny. Proste.

Kiedyś od tego były fora, że się zdobywało wiedzę, a jak ktoś jej nie miał, to się mu ją oferowało, a dziś nie wolno się nie znać jak panowie profesorzy z doktoratami Forumologii. ;)

Edytowane przez VRman
  • Thanks 2
Opublikowano

to poogladaj ten film jeszcze z 10 razy, to zrozumiesz co mial do przekazania. Jako kontrargumentu uzyles, ze ktos kiedys mial zasilacz 450W obciazony kilka godzin na 600W... ja tez kiedys tak mialem, po roku zasilacza nie bylo :E

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

edit: @Kadajo

No nie wiem kto to. Jest za to kara jakaś?

Jakiś guru, jak rozumiem.  ;)

Nie jestem fanem dłubania w elektronice, nie znam pewnie dużo więcej znanych elektroników na jutiubach. ;)

Ja tylko ośmieliłem się powiedzieć, że mnie nie przekonał, ale przewinąłęm timeline i widziałem gadającego typka, a nie żadne tabelki, więc się nic poza jego opinią "1200 minimum a najlepiej coś, przy czym będzie 40-50% tego co na plakietce" nie dowiedziałem.

Dowiem się, to mnie przekona. Ten czy inny. Proste.

Kiedyś od tego były fora, że się zdobywało wiedzę, a jak ktoś jej nie miał, to się mu ją oferowało, a dziś nie wolno się nie znać jak panowie profesorzy z doktoratami Forumologii. ;)

czyli norma naszych czasow, nie znam sie, wypowiem sie xD

Opublikowano
1 minutę temu, ryba napisał(a):

Jako kontrargumentu uzyles, ze ktos kiedys mial zasilacz 450W obciazony kilka godzin na 600W... ja tez kiedys tak mialem, po roku zasilacza nie bylo :E

Nie kontrargumentu, tylko że zasilacze miewają zapas, a spike'i nawet w niektórych specyfikacją podają (uwaga! liczby z czapy, bo się na tym nie znam, to tylko przykład, np. "Zasilacz 850W, dopusczalne szpilki: 1300 na tyle milisekund, 1500 na tyle milisekund".
I oczywiście, że to był tylko test i nikt nie powinien żyłować zasilacza w domu niczym Sebix swojego VW Polo pod wiejską dyskoteką. 
Po prostu mocno mnie ten test zadziwił i do dziś zapamiętałem. To był jakiś porządny Enermax i spadki skuteczności sugerowały, że według człowieka, który robił test, a który się znał na tym co opisywał, ta 450tka nie zachowywała się w ogóle inaczej niż dobre 550tki czy 600tki nawet ponad "stan". Zauważył, że skuteczność spada szybciej niż nadchodzi granica, gdzie zasilacz zaczyna grozić problemami. 

Ale na nową wiedzę ja zawsze jestem otwarty. Już się dowiedziałem z tego wątka ostatnio, że po podniesieniu PL komuś wywalało kompa z 4090tką. Na nowym modelu Corsair RMx.

O ile to był komp z 7800x3d, to jestem w lekkim szoku. 

Opublikowano
6 godzin temu, lukadd napisał(a):

Bariera 600W przebita :E Bajka.

Dzisiaj wpadłem na pomysł, jak ktoś chce oszczędzić na klimie, a jakoś wyprowadzić to ciepło z kompa w pokoju.

Kupujecie taki zestaw za 300 czy pińcet zeta tylko z dłuższą rurą :E Montujecie nad kompem w pokoju, rura jak wam pasuję po ścianie, po suficie, aby do zewnętrznej ściany budynku. Trochę kucia i wypuszczamy na zewnątrz. Następnie rozkoszujemy graniem przy poborach 800W+ z kompa.

q4vpnes.png

Taniej by wyszło zamknąć górę obudowy. Na tył budy dać jakiś mocny wentylator do wyciągania. Podpiąć z tyłu rurę izolowaną i tak przenieść sobie ciepłe powietrze w inne miejsce. 

IMG_20250124_230528.thumb.jpg.7845b95c8dd26ebfc9f1811b773f9efb.jpg

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Gdzie on tam hejtuje od razu,

Też tam hejtu nie widzę ;)

14 minut temu, VRman napisał(a):

A matki nie obraziłem przy okazji czasem? A jakby za nim siedziała, tam z tyłu, to co?

Zależy gdzie jadą ;) nie każdy lubi Bieszczady :D

Opublikowano

Koledzy, z dnia na dzień czar pryska jak sraczka.

Chciałbym się mylić ale wydaje mi się, że z czasem NVIDIA uwali serię 4xxx względem 5xxx sterownikowo, aby były większe różnice na korzyść serii 5xxx.

Era generowania większej liczby klatek, rozmydlaczy, wydajność idąca w parze z coraz większym poborem mocy, który wydawał się już dosyć absurdalny w przypadku RTX 4090.

No źle to wygląda moim zdaniem.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Pentium D napisał(a):

Taniej by wyszło zamknąć górę obudowy. Na tył budy dać jakiś mocny wentylator do wyciągania. Podpiąć z tyłu rurę izolowaną i tak przenieść sobie ciepłe powietrze w inne miejsce. 

IMG_20250124_230528.thumb.jpg.7845b95c8dd26ebfc9f1811b773f9efb.jpg

Normalny człowiek co ma jakiś budżet na takie zabawki i wymogi zrobi to co Elder tu wspomniał. Są niższego sortu mniej wymagające GPU. Ewentualnie czekanie aż ci tego gniota wypchniętego z konsoli złatają(jakiś community patch wyjdzie na płaczkach na kartoflach) lub czekanie z tytułem na "lepsze czasy". Naprawdę robicie jakąś dramę z tego że lepszego procesu przez rok lub półtora nie będzie? Może trochę ludzie spoważnieją bo to się już śmieszne robi jak sobie legnitnie przez rok wymienić karty nie można. 

Takie coś i nawet cewki nie straszne :E

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, VRman napisał(a):

a najlepiej coś, przy czym będzie 40-50% tego co na plakietce" nie dowiedziałem.

Bo zasilacze osiągają najlepszą sprawność gdy pod obciążeniem pracują w okolicy tych 50%.

Do tego są wtedy zwykle ciche. 60-80% też będzie OK, ale czym wyżej w wielu zasilaczach będzie już się robić głośnawo :E 

Jak chcesz używać takie 600W 5090 na stock + jakiś mocniejszy procek, oc to komp może ci pociągnąć i ponad 800W pod obciążeniem + peaki :E. To jest już ~70% z 1200W.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja bym się wstrzymał z oceną takiej 5090 jakiś czas aż więcej info wypłynie od userów

jak te GPU w long term use sobie radzi jak z termiką jak z trwałością tego rozwiązania technicznego.

Nie dostaliśmy jakiegoś gigantycznego skoku technicznego perf vs power

ale mnie interesuje jak te pod korek dowalone 12VHPWR się zachowa.

Popatrzcie w 8pin PCIE na pin było 50W a tu jest na mikro pin pod 100W dowalone

więc żywotność Panowie żywotność to zagadka.

Opublikowano

1. Zdrowy rozsądek, bo chyba niektórzy zapominają o grze środka. Wiadomo, że zawsze "warto mieć" więcej ramu, więcej powera, itd. Ale wielu też idzie po bandzie i chcąc mieć pobór X, chcą miec przy okazji 50% luzu. Pewnie, że można. Ale bez przeginki. ;)
2. Nie ma co robić scen o zasilacze, gdy mówimy o zakupie karty za 12, 13, 14K! To i na zasiłkę za 1K się znajdzie. Dla higieny. Jak zmieniasz gumy na wiosnę, to często zmieniasz i 4 dobre wentyle. :) Bo tak się żyje zdrowiej. ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, ryba napisał(a):

ale tez nikt nie ma przymusu miec wszystkich suwakow na max w prawo :) o ile srednie/wysokie widac roznice jakies, to b.wysokie/ultra/uber to juz traci sens nawet jak masz 4090 - roznic z lupka szukasz w statycznym obrazie, a FPS leci na pysk mocno.

Mam kilka gier, które chcę ograć i które nie za bardzo dają radę w 4K.
Przykładowo taki Gates Of Hell Ostfront schodzi mi poniżej 20fps. Słabo się w to gra, a gra z 2018.
Pewnie gdyby miała zaimplementowane esy deelesy to bym coś tam jeszcze pociągnął.
Ghost of Tsushima gdyby nie FSR to bym mógł jedynie oglądać pokaz slajdów, a szkoda trochę dla takich widoków redukować jakość obrazu do pikselozy.

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko nie rozumiem jednego... Przecież seria 4xxx była wypuszczona pod hasłem niskiego poboru prądu bo ceny prądu wysokie i w ogóle dzieci w Indiach nie mają światła itp :) a seria 5xxx już tego nie kontynuuje? 3xxx ma duży pobór. Sam mam 3080Ti i zasilacz 850W. 4xxx ma małe wymagania do zasilaczy i coś co było fajne w 4xxx oni znów sp....aprali w 5xxxx? :)

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 minutę temu, Elder napisał(a):

ale mnie interesuje jak te pod korek dowalone 12VHPWR się zachowa.

Bodajże HU albo GN robili pomiary temperatury pod obciążeniem... szału nie ma.

Że się nie wycofali z tego zabawkowego standardu. Projektował to chyba jakiś "woke" humanista.
Ja bym bardziej gabarytowo widział coś pokroju 24pin do płyty głównej. Elektrycznie wydaje się bezpiecznie.
Z resztą, jaki sens 12VHPWR gdzie część ludzi użyje i tak przelotki z 3x 8PIN. Trochę jak ładowanie auta elektrycznego agregatem na PB95.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

Ja tylko nie rozumiem jednego... Przecież seria 4xxx była wypuszczona pod hasłem niskiego poboru prądu bo ceny prądu wysokie i w ogóle dzieci w Indiach nie mają światła itp :) a seria 5xxx już tego nie kontynuuje? 3xxx ma duży pobór. Sam mam 3080Ti i zasilacz 850W. 4xxx ma małe wymagania do zasilaczy i coś co było fajne w 4xxx oni znów sp....aprali w 5xxxx? :)

Przecie seria 4xxx ma wyższe pobory niż seria 3 to, czym oni chcieli ratować te dzieci ? :hihot:

Opublikowano

4090 Galax HOF  miał 2 wtyczki 12VHPWR to spekulowałem że nierefy 5090 skoksowane też to dostaną

więc nie będzie piłowania gniazda zapas dla specs tech i luzik z temp i Amp.

No i torba.