Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Element Wojny napisał(a):

przejście z 4080S 16GB na 5080 16GB jest w zasadzie... niezbyt uzasadnione? Ile realnie na tym zyskasz? 10-15%? 

Gorzej! 8%! Gdzie w tym widzisz sens? Jak dla mnie to byłaby kasa centralnie wywalona w błoto. 

5080 ma MFG. Dla kogoś może to mieć znaczenie. A z MFG x2 przyrost fps jest już konkretniejszy w porównaniu do 4080[s].

Opublikowano
Teraz, Ravenik napisał(a):

5080 ma MFG. Dla kogoś może to mieć znaczenie. A z MFG x2 przyrost fps jest już konkretniejszy w porównaniu do 4080[s].

No tak, MFG, najgorszy ficzer obecnej generacji, który może kiedyś tam zacznie działać z sensem. I to miałby być powód kupna nowej karty, która jest niecałe 10% szybsza od poprzedniej? 

Omówiłem z kolegą na PM, jedyny powód zakupu jest taki, że 4080S już sprzedał, więc jest pod ścianą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Kiedy mają być te testy 5080FE, w środę?

No to się zobaczy, czy zostanę mini dzbanem czy nie - w grę wchodzi tylko wersja FE za MSRP, nie upadłem na głowę żeby do tej koślawej generacji dopłacać choćby 10zł więcej. Jeśli się nie uda, będę sobie na spokojnie obserwował rynek używek, 4080 Super w szczególności. 

Według mnie jak bedzeisz miał 20-25% od 4080., a tyle powinno mniej wiecej byc to taka wersja wlasnie od PNY albo Zotac, nawet FE po fajnym OC da zapewne te 5-10% wydajnosci extra. Wiec staniesz sie posiadaczem 4090 z MFG x4 ale za to 16GB vram no i lepszym TDP :)

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tak, ja mam zainstalowane.

No typ to nie byle random z YT ;)

https://www.cybenetics.com/

Miałeś problemy z UV po tych sterkach ? U mnie każdy profil do poprawy. Mam wrażenie jakby stalker lepiej chodził na tych sterach . Nie wiem tylko czy jakaś aktualizacja dlss była w tych sterach. 

Dlss updater nie wykrywa mi S2 bo mam wersje od fitbicz %-)

Fajne te wszystkie jutubowe objaśnienia mfg :D trochę bryndza . Brak sensu zmiany platformy 40xx

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Według mnie jak bedzeisz miał 20-25% od 4080., a tyle powinno mniej wiecej byc to taka wersja wlasnie od PNY albo Zotac, nawet FE po fajnym OC da zapewne te 5-10% wydajnosci extra. Wiec staniesz sie posiadaczem 4090 z MFG x4 ale za to 16GB vram no i lepszym TDP :)

MFG mnie nie interesuje, włączyłem tylko w CP2077 i na tym koniec. Tylko FE, nic innego nie biorę pod uwagę, u mnie PNY to wywali mocno ponad £100 do ceny, a Zotaca już miałem w generacji 30X0 i sprzedałem po 1 dniu. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

No tak, MFG, najgorszy ficzer obecnej generacji, który może kiedyś tam zacznie działać z sensem. I to miałby być powód kupna nowej karty, która jest niecałe 10% szybsza od poprzedniej? 

Omówiłem z kolegą na PM, jedyny powód zakupu jest taki, że 4080S już sprzedał, więc jest pod ścianą. 

O czym ty mówisz? Działać z sensem nie będzie z czasem tylko coraz gorzej jak nie będzie klatek wyjściowych. 10% to nie będzie raczej tylko okolice 15% min do 30 w czystym rasterze. Tyle że i w Wat tyle samo skacze. Zaraz nowy proces i więcej vram więc co kto chce.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

MFG mnie nie interesuje, włączyłem tylko w CP2077 i na tym koniec. Tylko FE, nic innego nie biorę pod uwagę, u mnie PNY to wywali mocno ponad £100 do ceny, a Zotaca już miałem w generacji 30X0 i sprzedałem po 1 dniu. 

No to w sumie jak Cie MFG nie interesuje to 4090, bedzie lepszy jednak 24gb vram.

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ja czegoś nie rozumiem. To forum entuzjastów czy starych pierników?

Ktoś chce kupić jego sprawa. Po co te docinki?

A to nie stare pierniki są największymi entuzjastami? :rotfl:Mając 20stkę masz mało, a to co masz przepier... na używki. Mając 30stkę masz wciąż mało, ale spłacasz kredyt hipoteczny i samochodowy + wydatki na wesele...:hmm: Mając 40stkę zarabiasz trochę lepiej, ale wszystko co masz przpier.... na bąbelki. Dopiero 50+ będąc starym piernikiem możesz być entuzjastą.... ;D:clap::D

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Przynajmniej DLSS 4 ładnie daje radę na poprzedniej generacji :E 
Eh, muszę sam to przetestować w czymś co to natywnie wspiera transformera z RT, ale znowu tyle pobierać CP2077 na słabym łączu...

Wygląda to tak samo z tym samym natywnym klatkarzem 4x jak 2x tylko że możesz sobie dobierać mnożniki by nie wyskoczyć poza sync.

Mi na tym filmiku od hu bardziej się rzucały w oczy te białe włosy na 2x niż na 4x.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Okazuje się że będzie mniej niż 10%. Nie mam pojęcia, jakie kalkulacje sobie tam stosujesz że potrafisz taką zmianę w jakikolwiek uzasadnić, ale z mojego punktu widzenia to trochę absurdalne, to tak jakbym chciał zmienić 4070 na 4070Ti.

Za rok będę sprzedawać to będzie lepiej stać niz 4080S, mam praktycznie darmowy upgrade, to czemu nie skorzystać? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, hubio napisał(a):

A to nie stare pierniki są największymi entuzjastami? :rotfl:Mając 20stkę masz mało, a to co masz przepier... na używki. Mając 30stkę masz wciąż mało, ale spłacasz kredyt hipoteczny i samochodowy + wydatki na wesele...:hmm: Mając 40stkę zarabiasz trochę lepiej, ale wszystko co masz przpier.... na bąbelki. Dopiero 50+ będąc starym piernikiem możesz być entuzjastą.... ;D:clap::D

Zawsze możesz nie brać ślubu, hipoteki na pierdyliard lat i nie robić se bąbelków :D życie poza schematem ! polecam , cisza spokój 

Edytowane przez PepePanDziobak
  • Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Wiadomo, ale to nie ten przedział cenowy :) Może w Polsce rozdają 4090 za 5 tysiaków, ale u mnie to znacznie drożej :D 

Jakbym miał dostać teraz za 5000-5500 4090 z gwarancją to bym się nawet nie zastanawial.

Opublikowano

@ODIN85

Co się chłopie smucisz :E

Takie są fakty. Nowy procek z 4080 da ci lepszego boosta, szczególnie na minimalnym fps, niż te mizerne wzrosty 4080 vs 5080 jakie będą.

A nawet jak się jarasz nowymi fejkowymi klatkami x3 czy nie daj boże x4 to i tak w tych gniotach optymalizacyjnych AAA premierowo będziesz miał minimalny lipny i FG tylko jeszcze spotęguję przycinki, nie licząc extra artefaktów.

obraz.thumb.png.800ce34eea32da8dc2a83f9e8b3bb439.png

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Takie są fakty. Nowy procek z 4080 da ci lepszego boosta, szczególnie na minimalnym fps, niż te mizerne wzrosty 4080 vs 5080 jakie będą.

A nawet jak się jarasz nowymi fejkowymi klatkami x3 czy nie daj boże x4 to i tak w tych gniotach optymalizacyjnych AAA premierowo będziesz miał minimalny lipny i FG tylko jeszcze spotęguję przycinki, nie licząc extra artefaktów.

Jak ja lubię taki głos rozsądku na tym forum.