Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Zachy napisał(a):

Jak Ty nie rozrozniasz odpowiedzi o wtyczce od odpowiedźi o samym przewodzie to ja nie mam pytan.

Czyli bez tlumaczenia jest to samo, zmienily sie elementy wtyczki.

A ty dalej swoje.

Jedynym, ktory robi z siebie idiote jestes ty.

"12V-2×6 is almost identical to the 12VHPWR cable, with a few minor differences in the physical appearance of the connector. The sensing pins are 0.1mm shorter and the conducting terminals are 0.15mm longer. "

Czas na lekcje angielskiego chyba :E

Przewod się nie zmienil tylko wtyczka po stronie karty co masz tutaj napisane. Przestań wybiórczo wybierać zdan z kontekstu. Pomijając to, czemu się do reszty nie odniesiesz. Uparłeś wszystko na tym jednym zdaniu, ktore dodatkowo błędnie interpretujesz.

"physical appearance of the connector. The sensing pins are 0.1mm shorter and the conducting terminals are 0.15mm longer."

To jest zmiana ktora zaszła, po stronie karty i tutaj wychodzi, że użyli słowa "cable" w stosunku do przewodu i wtyczki gdzie w następnym zdaniu to tlumaczy. 

Gdzie jest ta różnica w długości zacisków na ktora tonsie powolujecie, no słucham?

Tutaj masz schemat

https://hwbusters.com/psus/will-my-atx-v3-0-psu-or-my-gpu-be-compatible-with-12v-2x6-do-i-need-a-new-cable-psu-gpu-everything-you-need-to-know/12V-2x6-Cable-Plug-Connector-Assembly-1.thumb.jpg.217250ab82bb6914b5d92293833cd84b.jpg12VHPWR-Plug.thumb.jpg.aa7a00601aac3a46856a291ba03d85bf.jpg

"As mentioned in the ATX v3.1 spec, there are no physical differences in the 12+4 pin plug"

Dałem Ci czarno na białym, więc teraz słucham Pana Gdzie jest ta różnica w długości pinow albo w samym przewodzie. Zaszła jedna zmiana, zmienili oznaczenie H+ na H++ na przewodzie i tyle. Ale nadal jest to ten sam przewód.

A ty z uporem maniaka mi wciskasz ze pisałem o przewodzie.

Przeczytaj swoje posty które mi napisałeś, tak odnosiłeś się do przewodu masz to czarno na białym, czego Ty nie rozumiesz? Nie będę wklejać tego po raz kolejny. 

Koncze bo jeszcze mnie do swojego poziomu spowadzisz.

No lepiej kończ, mój poziom to wrzucanie źródeł a nie "trust me bro, youtuber tak mowi"

https://knowledge.seasonic.com/article/79-comparison-atx-3-0-vs-atx-3-1-standards

The name "12VHPWR" has been changed to "12V-2x6", and the pin length of the socket on the board side, such as the graphics card side, has been adjusted to enhance safety. The wire material remains unchanged.

Czyli 3 producentów zasilaczy i firma produkującą przewody sie myla?

Edytowane przez Joloxx9
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra jestes idiota.

Pisalem caly czas o konektorze w odpowiedzi na twoje pytanie o kabel, ale do ciebie to nie dotarlo.

Piny to kabelek, czy czesc wtyczki/konnektora juz?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Zachy napisał(a):

Dobra jestes idiota.

Pisalem caly czas o konektorze w odpowiedzi na twoje pytanie o kabel, ale do ciebie to nie dotarlo.

Piny to kabelek, czy czesc wtyczki/konnektora juz?

Idiota to sobie w domu możesz mówić jak Ci ktoś w dziub nie da.

Raz piszesz, że przewody sie różnią a potem, że tylko wtyczka ma inny wymiar.

Piny są tu i tu tak na prawdę bo pinami możesz nazwać metalowa czesc po stronie łącza albo plastikowa(obudowe) po stronie przewodu.

Wrzucam jeszcze raz oficjalne grafiki, jeśli nie rozumiesz ich to z mojej strony koniec tematu bo tutaj już chyba specjalisty potrzeba żeby Ci wytlumaczyl.

02b-Side-Scheme-New-768x549.jpg

02a-Side-Scheme-Old-768x606.jpg

12V-2x6-Cable-Plug-Connector-Assembly-1.jpg

12VHPWR-Plug.jpg

33 minuty temu, Mar_s napisał(a):

A możecie dyskutować bez wyzywania się?

A po co, brak argumentów zazwyczaj zamienia się w takie teksty.

39 minut temu, Zachy napisał(a):

Zresztą o czym ja pisze, jak to wyżej ma się do tego:

Screenshot_20250216_214946_Chrome.thumb.jpg.edeb9d8f379101ca2498135b1e98a853.jpg

Tutaj roznice widzisz a za chwile nie.

Dodatkowo to sensu nie ma, bo po stronie karty masz cały czas to samo złącze 12V-2x6 :E

Wytłumaczę jeszcze raz, jedyna różnica, jaką jest między tymi przewodami to oznaczenie. Stary to H+ a nowy H++. Tylko tyle i aż tyle, od strony konstrukcji nie ma żadnych roznic na przewodzie.

Dsam o tym nie wiedziałeś do wczoraj inaczej byś to napisał jako odpowiedz na mój post, gdyż sam nawet nie zauważyłem, że to się zmieniło. Ty zamiast powiedzieć, że racja i kabel jest ten sam to do dzisiaj brniesz, raz opierasz się na czyimś slowie, potem na jutuberze a chicby orsair, który robi te zasilacze i przewody nie wie o czym mówi.

Mam wrazenie że jakby Jehnsen przyszedł i w Ciebie rzucił specyfikacją to i tak byś nie zrozumial.

Wyslalem Ci sporo rzetelnych linków, których nawet nie sprawdziłes. A jedyne co Ty mi napisałeś na poparcie swojej tezy to, że jakiś youtuber tak mowi :E

Nie chce mi się już produkować, wytlumaczylem Ci łopatologicznie wszystko, dałem źródła i rysunki jak nie chcesz zrozumieć to Twoja sprawa ale nie mam zamiaru dluzej prowadzić jakiejkolwiek wymiany zdan z kimś, kto nie odnosi się do argumentów tylko zaczyna wyzywać i wybiórczo wybierać to co mu pasuje do narracji.

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Joloxx9 ciśniesz @Zachy, jednocześnie wczoraj pisałeś o codziennie przybywających spalonych gniazdach. A tam są 3 przez 19 dni. 4 już się okazał nie potwierdzony i zniknął z listy :)

A co ma piernik do wiatraka? 

Co do tych przypadkow, rozpedzilem sie racja mowiac "codziennie", bo patrzylem rowniez na watki o 4090, a lacznie jest tego na prawde sporo. Jeden zniknal, ale piszac tamtego posta byly 4.

Co w gruncie rzeczy, do konca nie zmienia nic w tym, ze 5090 to tykajaca bomba. O tym juz sie inzynierowie wypowiedzieli, a sam derbauer nagral filmik gdzie pokazal, jak glupi jest ten standard.

A wracajac do tego wyzej, to jak sam widzisz, jak sie pomyle/albo uzyje zlego okreslenia to jestem w stanie sie do tego przyznac a nie isc w zaparte, ze o cos innego mi chodzilo. 

5 minut temu, lokiju napisał(a):

Myślę, że nie wiemy o wszystkich przypadkach a i tych kart jak na ten moment za wiele nie ma. Poczekajmy I zobaczymy co się wydarzy. 

Dlatego tam napisalem, ze poczekamy 2 miesiace, wiecej ludzi dostanie karty i wtedy bedzie mozna wyciagnac wnioski. Masa problemow byla z 4090, a patrzac na to co odwalila nvidia to tutaj bedzie tego wiecej. Robcie screenshoty.

Opublikowano (edytowane)

MODDIY-CARRIE •4 dni temu

Hi there,

I wanted to clear up a few things about our new cable.

Over the past few years, we’ve sold tens of thousands of 12VHPWR cables, not just to retail consumers, but also to leading tech companies. These cables are used in professional environments, especially in AI-related factories and machines that run non-stop under extreme loads. Plus, some of the most knowledgeable and trusted tech reviewers have chosen to use our cables too.

Keep in mind, launching a new product takes months of planning and preparation. Our improved cables were actually released a few months ago, even before the launch of the RTX50 series.

Introducing a new product doesn’t mean the previous version was subpar. This is a common practice across the industry, whether it’s for a new PSU, fan, or cable. Continuous improvement is a hallmark of the PC industry, and enhancements are always made where possible.

It’s a misconception to think that a cable can’t be enhanced or that a new cable can’t be released without a change in specifications. As a company, we’re always striving to improve our products by exploring newer and better materials and parts. We have a variety of material suppliers to choose from, and when we find a better option that enhances the safety and performance of our products, we adopt it after extensive testing.

For example, we’ve switched to an even better terminal in our new cables. This new terminal is probably the most expensive option available globally and is not related to the spring/dimple. We’ve been using spring terminals since the beginning.

To reiterate, in the PC industry, every product is continually improving and evolving. New products are introduced regularly, offering better features, superior performance, enhanced durability, improved materials, and more attractive designs, regardless of specification changes.

Lastly, regarding naming: previously, the industry standard was 12VHPWR, so naturally, our cable was called the 12VHPWR cable. As of 2025, the name 12V-2X6 is replacing 12VHPWR. Therefore, any new product released in 2025 should be called a 12V-2X6 cable. To make it easier to understand, you can also refer to them as v1 and v2.

We've upgraded the new cable with improved connectors, terminals, and wires. These changes are designed to provide an extra safety margin and enhance durability beyond the original specs. This is what we aim to achieve and plan for many months.

Thanks a lot for your attention!

Best regards,

MODDIY

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

MODDIY-CARRIE •4 dni temu

Hi there,

I wanted to clear up a few things about our new cable.

Over the past few years, we’ve sold tens of thousands of 12VHPWR cables, not just to retail consumers, but also to leading tech companies. These cables are used in professional environments, especially in AI-related factories and machines that run non-stop under extreme loads. Plus, some of the most knowledgeable and trusted tech reviewers have chosen to use our cables too.

Keep in mind, launching a new product takes months of planning and preparation. Our improved cables were actually released a few months ago, even before the launch of the RTX50 series.

Introducing a new product doesn’t mean the previous version was subpar. This is a common practice across the industry, whether it’s for a new PSU, fan, or cable. Continuous improvement is a hallmark of the PC industry, and enhancements are always made where possible.

It’s a misconception to think that a cable can’t be enhanced or that a new cable can’t be released without a change in specifications. As a company, we’re always striving to improve our products by exploring newer and better materials and parts. We have a variety of material suppliers to choose from, and when we find a better option that enhances the safety and performance of our products, we adopt it after extensive testing.

For example, we’ve switched to an even better terminal in our new cables. This new terminal is probably the most expensive option available globally and is not related to the spring/dimple. We’ve been using spring terminals since the beginning.

To reiterate, in the PC industry, every product is continually improving and evolving. New products are introduced regularly, offering better features, superior performance, enhanced durability, improved materials, and more attractive designs, regardless of specification changes.

Lastly, regarding naming: previously, the industry standard was 12VHPWR, so naturally, our cable was called the 12VHPWR cable. As of 2025, the name 12V-2X6 is replacing 12VHPWR. Therefore, any new product released in 2025 should be called a 12V-2X6 cable. To make it easier to understand, you can also refer to them as v1 and v2.

We've upgraded the new cable with improved connectors, terminals, and wires. These changes are designed to provide an extra safety margin and enhance durability beyond the original specs. This is what we aim to achieve and plan for many months.

Thanks a lot for your attention!

Best regards,

MODDIY

"It’s a misconception to think that a cable can’t be enhanced or that a new cable can’t be released without a change in specifications."

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No czyli każdy ma rację. Wtyczki są zmienione i nie zmienione :)

Serio, umiesz czytać? To jest z ich strony:

https://help.moddiy.com/en/article/can-i-use-the-existing-12vhpwr-cable-with-the-new-rtx50-gpu-1vll88l/

Screenshot_20250217_071400_Chrome.thumb.jpg.ca0a0fddb0deb3e963a728221a2ccb2e.jpg

Specyfikacja się NIE ZMIENILA. To ze jakis producent cos dodaje od siebie nie ma nic do rzeczy, bo standard jest taki sam. 

Ta firma jest zje%€^na ze taką kretyńska narracje robia. 

Opublikowano (edytowane)

W skrócie. Oficjalna specyfikacja obu kabli jest taka sama. Jednak biorac pod uwage co sie dzieje, to wszyscy producencji podjeli dzialania, aby kable byly lepsze poprzez szereg malych modyfikacji, zmniejszenie tolerancji budowy złączy i zaciskow, poprawy jakosci samych przewodow i polozenie wiekszego ogolnego nacisku QC podczas produkcji kabli, w tym uzywanych materialow.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Tutaj ładnie pokazał Seasonic o co biega w temacie :)

Ten sam przewód 16AWG (1,3mm²) + piny żeńskie we wtyczce zostały wykonane z twardszego metalu co zwiększyło ilość podłączeń do 50 razy (12VHPWR 30 razy) opisuję Seasonic.

Nowe wzmocnione piny żeńskie zmniejszyły temperaturę na styku i są w stanie przenieść większe natężenie prądu, czyli 600W znamionowe w pracy ciągłej. 

Za jakiś czas tylko te będą w sprzedaży ;)

W założeniu nie powinno się dać poprawnie zatrzasnąć wtyczki 12VHPWR w karcie np RTX 5090 bo nie "stykną" piny odpowiedzialne za rozpoznanie zasilania.

P.S Seasonic wycofał z oferty przewody z niebieską wtyczką :woot:

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W skrócie. Oficjalna specyfikacja obu kabli jest taka sama. Jednak biorac pod uwage co sie dzieje, to wszyscy producencji podjeli dzialania, aby kable byly lepsze poprzez szereg malych modyfikacji, zmniejszenie tolerancji budowy zaciskow, poprawy jakosci samych przewodow i polozenie wiekszego nacisku QC podczas produkcji.

Jak na razie, to tylko tamta firma napisala cos takiego :)

Druga sprawa, skoro robia cos po swojemu to juz nie stosuja sie do specyfikacji, jak wam walnie karta to dostaniecie odpowiedz, ze kabel nie spelnial wymogow :E 

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Specyfikacja nie, ale jak widać kable u producentów tak :)

Jak wyzej, jakos corsair i inni producenci nic nie zmieniaja w samej budowie, a wiesz czemu? Bo nie moga, musza trzymac sie specyfikacji.

2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Mozemy. Tylko nie lubie jak mi sie wciska cos czego nie pisalem, albo pisalem inaczej i jeszcze od glupkow wyzywa...

3x wyslalem Ci co napisales, a Ty nadal twierdzisz, ze biale ejst czarne i to co widze w Twoim poscie odnosi sie do czegos innego, co to jest powiedz mi, tutaj mowisz o wtyczkach:

image.png.35187d9901ac39dbfa099c6ea8520614.png

Kazdy z tych przewodow to 12VHPWR nie ma czegos takiego jak przewod 12V-6X2. Jest zlacze na karcie. 

Tutaj zapytalem typowo o kabel przeciez, a Ty twierdzisz, ze odpisywales na temat zlacz na karcie, jaki to ma sens? :E 

image.png.41b818b9e58714dffb42ec4ea2dc6e6a.png

Ty mowisz, ze ja CI cos wciskam, wez przeczytaj swoje dwa posty i powiedz mi jak one sie mogaw jakikolwiek sposob odnosic do wtyczki na karcie :E

4 minuty temu, sniper76 napisał(a):

Tutaj ładnie pokazał Seasonic o co biega w temacie :)

Ten sam przewód 16AWG (1,3mm²) + piny żeńskie we wtyczce zostały wykonane z twardszego metalu co zwiększyło ilość podłączeń do 50 razy (12VHPWR 30 razy) opisuję Seasonic.

Nowe wzmocnione piny żeńskie zmniejszyły temperaturę na styku i są w stanie przenieść większe natężenie prądu, czyli 600W znamionowe w pracy ciągłej. 

Za jakiś czas tylko te będą w sprzedaży ;)

W założeniu nie powinno się dać poprawnie zatrzasnąć wtyczki 12VHPWR w karcie np RTX 5090 bo nie "stykną" piny odpowiedzialne za rozpoznanie zasilania.

No dokladnie, pokazal ze wtyczka zostala zmieniona na karcie, ale ktos twierdzi, ze po stronie kabla sa jakies zmiany  :E

Co do materialu etc, nie widze zadnych wymagan, jak ktos chce sie podzielic oficjalnymi gdzie pokazana jest roznica, to chetnie zobacze. Bo to juz jest po stronie producenta czego uzywa o ile zachowa standard. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Jak na razie, to tylko tamta firma napisala cos takiego :)

Druga sprawa, skoro robia cos po swojemu to juz nie stosuja sie do specyfikacji, jak wam walnie karta to dostaniecie odpowiedz, ze kabel nie spelnial wymogow

Chyba nie wiesz jak dzialaja firmy (porzadne firmy). W kazdej jest dzial technologiczy i konstrukcyjny (R&D). Uwierz, ze w obrebie danej specyfikacji mozna poprawic wiele i produkt staje sie po prostu lepszy, a gdy QC lezy i kwiczy w danej firmie to czesto dany produkt nie spelnia norm. Producenci poszli w druga strone i nie przygladaja sie biernie problemowi. Osobiscie jak juz upoluje swoja 5090 to kupie najnowszy kabel. Najlepiej produkcji 2025.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Chyba nie wiesz jak dzialaja firmy (porzadne firmy). W kazdej jest dzial technologiczy i konstrukcyjny (R&D). Uwierz, ze w obrebie danej specyfikacji mozna poprawic wiele i produkt staje sie po prostu lepszy.

Ale czy Ty rozumiesz, ze jak masz standard to nie mozesz go zmieniac poza poarametry pracy? Wiesz po co one sa zrobione czy nie? Mozliwe, ze nie wiem jak dziala porzadna firma. 

Ale jak masz wymagania co do pinow, natezenia pradu etc to musza sie tego stosowac. Ich dodatki to zazwyczaj kosmetyka, jak np kolory w msi czy seasonic, czy Ty widziales rysunki techniczne, ktore wrzucilem czy nie? 

Ja nigdzie nie twierdze, ze jakis producent nie moze niczego zmienic, ale sama w sobie specyfikacja musi zostac zachowana. Jest jeden przewod 12VHPWR i 2 rodzaje wtyczek meskich, stare oraz nowe 12V-6x2. Ja nie wiem czemu tak to trudno pojac, ubzduraliscie sobie, ze jest nowa wersja kabla i dalej ta sama gadka. Ty nawet nie przeczytales tego co wrzuciles, temu Ci cytat wyciaglem. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Ale czy Ty rozumiesz, ze jak masz standard to nie mozesz go zmieniac poza poarametry pracy? Wiesz po co one sa zrobione czy nie? Mozliwe, ze nie wiem jak dziala porzadna firma

Kazdy produkt ma tolerancje wykonania, a czesto nie wszystko jest zawarte w specyfikacji. 

Prosty przyklad. Masz przewod ktory musi miec grubosc 3mm z tolerancja +-0.15mm. Jezeli jeden wykonasz w plusie, a drugi w minusie to roznica miedzy przewodami moze wyniesc 0,3mm. Jeden bedzie mial 3.15mm, a drugi 2.85mm. Mozna wprowadzic szereg usprawnien, zeby te tolerancje samemu zawezic do np. +-0.05mm, albo zostawic +0.15mm, a tylko w minusie zawezic do -0.05mm, bo im grubszy tym lepszy. Kto Ci zabroni? 

To jest tylo przyklad. Generalnie wiele rzeczy mozna poprawic w producji. Nie mysl tez, ze wszystkie produkty, ktore wychodza z linii trzymaja normy. Mozna zwiekszyc nacisk QC, zeby trzymaly. Uwazam, ze producenci poprawili swoje kable i tyle.

Jak pisalem wyzej. Ja zmienie kabel, a najlepiej produkcji 2025.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@Joloxx9, @Zachy - przejdzie na PM albo skończcie już temat. Ciągle o tym samym nawijacie w kółko i w kółko i w kółko. Nie przekonacie siebie nawzajem. Już tego czytać się nie da a przewijanie pozostawia niesmak.

Nawet jak dam was do ignorowanych to będę miał większość stron pustych. 

• Like 5
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Kabor napisał(a):

@Joloxx9, @Zachy - przejdzie na PM albo skończcie już temat. Ciągle o tym samym nawijacie w kółko i w kółko i w kółko. Nie przekonacie siebie nawzajem. Już tego czytać się nie da a przewijanie pozostawia niesmak.

Nawet jak dam was do ignorowanych to będę miał większość stron pustych. 

1000+ stron gdzie 70% to spam nie na a Tobie teraz nagle 3 przeszkadzaja gdzie rozmawiamy o standardzie przewodu/wtyku, ktory jest dosc kontrowersyjny? :)

17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Kazdy produkt ma tolerancje wykonania, a czesto nie wszystko jest zawarte w specyfikacji. 

Prosty przyklad. Masz przewod ktory musi miec grubosc 3mm z tolerancja +-0.15mm. Jezeli jeden wykonasz w plusie, a drugi w minusie to roznica miedzy przewodami moze wyniesc 0,3mm. Jeden bedzie mial 3.15mm, a drugi 2.85mm. Mozna wprowadzic szereg usprawnien, zeby te tolerancje samemu zawezic do np. +-0.05mm. Kto Ci zabroni? 

To jest tylo przyklad. Generalnie wiele rzeczy mozna poprawic w producji. Nie mysl tez, ze wszystkie produkty, ktore wychodza z linii trzymaja normy. Mozna zwiekszyc nacisk QC, zeby trzymaly. Uwazam, ze producenci poprawili swoje kable i tyle.

Jak pisalem wyzej. Ja zmienie kabel, a najlepiej produkcji 2025.

Ja nie wiem czemu mi to tlumaczysz, gdzie ja niczego takiego nie neguje. Odnioslem sie tylko i wyalcznie do specyfikacji a ta sie nie zmienila, to, ze teraz po testach jakies dodatkowe rzeczy jak kolorowe wtyczki itd dodaja producenci to dalej nie zmienia to nazwy przewodu na 12V-6xV2.

Czy mozemy tutaj dojsc do porozumienia, sa wytyczne i ich musza sie trzymac producenci, to, ze dodadza cos ekstra od siebie, to jest co najwyzej w ich gescie, ale jak standard ma wymog  by byl taki a taki przewod, takie a takie piny(razem z tolerancja) to takie maja byc. Ja tutaj niczemu takiemu nie przeczylem, to @Zachy i Ty twierdziliscie, ze niby wtyk po stronie kabla sie rozni bo ma nowy standard. A ten sie nie zmienil, wrzucilem wam wszystko na ten temat co jest dostepne bez oplaty 3000$ za dostep. 

tez bym osobiscie uzywal nowego przewodu, ale to nie zmienia tego, ze to nadal poczciwe 12VHPWR a nie jakis magiczny nowy kabel. WIna lezy po stronie producentow, ze cos tak prostego potrafili skomplikowac. Jeszcze troche i osiagnie to sytuacje USB/HDMI

Opublikowano (edytowane)

Ja sie nie upieram przed niczym. Osobiscie mam to w pompce, po prostu kupie najnowszy kabelek (w moim przypadku Seasonica), ale pracowalem kilka lat w koreanskiej firmie elektronicznej i wiem ile rzeczy "po cichu" sie zmienia.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

A zmieniając temat @PiPoLiNiO zapytaj x-kom czy nadal: "dzisiaj ponownie potwierdzaliśmy z producentem i na ten moment sytuacja pozostaje bez zmian". Skoro w środę sądny dzień i chcieli wysyłać to już powinni wiedzieć czy karty idą im na magazyn :kwasny: