Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nawiasem. Ja nadal nie rozumiem "urody" kart, jeżeli ktoś nie montuje ich wertykalnie.
W swojej widzę tylko backplate, więc mocno mi ścieka, czy jest urody przedniej, czy bardziej radiowej. ;) 

Ja mam budę nad głowa i widzę jak mi karta robi festyn swoimi świecącymi wentylkami.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Porównanie cewek Astral 5090 Strix 4090

Jakby mi cewki tak piszczały, to niestety będę wymieniał na inny model bez tej wady, gdy będzie dostępność normalna.

Mam pc na biurku i dla mnie nie akceptowalne takie świerszczyki po 13-14k :D Karta w tej cenie powinna być dopracowana.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Są takie głosy, że rynek PC będzie się coraz szybciej zwijał. Najnowsze karty będą tylko dla entuzjastów a ludzie będą grali w indyki na czymś zdecydowanie starszym i słabszym. 

PS: Pamiętam jeszcze czasy kiedy z Tatą szło się do sklepu i karty były dostępne od ręki. Daliśmy wtedy około 1700 zł za najwydajniejszą kartę na rynku. 

To nie było tak dawno. W 2020 r. od ręki kupiłem za 2,3k 2070Super, która jak na swój czas do 1080p była bardzo wydajną kartą. Było tych kart na pęczki, dostępność bez problemu, ceny też relatywnie normalne. 2080ti kosztował ile? ca. 4k? Chyba nawet nie.

Problemy sprowadził COVID, rozochocił producentów sprzętu bo użytkownicy kupowali cokolwiek za absurdalną kasę.

Opublikowano
41 minut temu, X360 napisał(a):

Czyli wypisz wymaluj 5070Ti=4080

Seria 5000 zupełnie poważnie do zapomnienia

Ale 4080Super była już normalnie w sklepach od 4600zł. Poza tym wątpię, żeby się słupki pokryły. Różnice w L2 cache i przepustowości pamięci tu i tam pewnie wyjdą na korzyść jednej lub drugiej. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, lokiju napisał(a):

Są takie głosy, że rynek PC będzie się coraz szybciej zwijał. Najnowsze karty będą tylko dla entuzjastów a ludzie będą grali w indyki na czymś zdecydowanie starszym i słabszym. 

PS: Pamiętam jeszcze czasy kiedy z Tatą szło się do sklepu i karty były dostępne od ręki. Daliśmy wtedy około 1700 zł za najwydajniejszą kartę na rynku. 

Idealny czas by Valve wypuściło swój Steam Box ;) Od jakiegoś czasu pracują nad projektem pod masową produkcję, więc może za około 1-1.5 roku coś się pojawi.

Przynajmniej karta za 850 zł dziś pozwala grać we wszystko, co jest tego warte, ale mógłby być jakiś odpowiednik rtx3060ti, ale z 12gb poniżej 1300 zł, bo ile ma trwać ten zastój w średniej półce....

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

5070Ti beda produkowac wiecej niz 5080. Tak czy inaczej nvidia zrobila wewnetrzna konkurencje, ale to dobrze, bo ceny moga szybciej pospadac.

2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

ile ma trwać ten zastój w średniej półce....

Srednia polka to teraz 5070Ti.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Karty pokroju Strix piszcza i przy 60fps wiec jak karta ma piszczec to bedzie to robic bez potrzeby uruchamiania 500fps ;)  Kazda karte, ktora miala to piszczala niezaleznie od ilosci fps.

No to jest dalece IMO nieakceptowalne.
Takie TPOki i skwierczą? Fu!

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie czym więcej watów i czym wyższe napięcie tym ciężej dla cewek i wcale nie trzeba wysokiego fps, styknie po prostu obciążenie.

Loteria cewkowa raczej będzie zawsze, jedna sztuka cichsza druga głośniejsza.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
28 minut temu, ztx napisał(a):

Jeszcze tak do 4500 mogę kupić 😁

4500???

Przecież w tej cenie to się 4080 szuka a nie przepłaconych nowości.

Jak w tym kraju ma być dobrze.... :(

• Haha 2