Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, dlogi napisał(a):

Czego najlepiej użyć do testowania GDDR6 po OC bym mógł sprawdzić przy jednostajnym FPS kiedy wydajność przestaje rosnąć lub spada?

Podkrecanie pamieci na radku to strata czasu, a przekrecone pamieci potrafi zresetowac komputer, to nie nvidia ;) Szkoda zachodu...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

SAPPHIRE RX 9070 XT Pulse za 2515zł.

Oficjalny sklep Allegro.

Na ten moment są jeszcze 22 sztuki.
Miałem zamiar siedzieć na 3070Ti do wyjścia Superek, albo do serii 6000, ale ta okazja mnie przekonała.

Od Nvidii w tej cenie są tylko RTX'y 5070- chyba nie muszę pisać jak ta karta ma się względem 9070XT.
No i czuję w kościach że przez sytuację z RAM niedługo rzeczywiście znowu mogą być cyrki na rynku GPU.

Wątpię by trafiła się lepsza okazja- nawet w Black Friday.
A w razie czego zawsze jest 14 dni na zwrot.

Póki co szykuje się powrót do obozu czerwonych po bodajże 7 latach (poprzednio był RX480, którego sprzedałem w 2018r.).

Teraz muszę poszukać jeszcze jakiejś nowej niewielkiej budy, bo mój leciwy Fractal Design Nano S ma tylko 2 śledzie na GPU, a ten Pulse ma 3-slotowe wyjście. :P 

Edytowane przez Paw79
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobry kolo ze mnie. Zobaczyłem że jest 130 sztuk tego 9060xt to olałem spieszenie się i nie zdążyłem xD No nie sądziłem że w minutę pójdzie tyle kart tak rano.

@Doamdor Nie mój pułap cenowy, zupełnie. 

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

@Keller- nie masz czego żałować.
Ten Challenger 9060XT to na 99% niezły wyjec.
Tego typu chłodzenia są dobre dla kart z TDP na poziomie ~75W, a nie do 160W jak ma 9600XT.

Poza tym jak robić upradge, to porządnie- czyli celować w okolice +100% względem starszej karty.

Z RX'a 6700 to IMO minimum na RTX5070 lub RX9070.

Poza zalinkowanym 9070XT Pulse jest jeszcze Asus RX9070 Prime za 2299zł w Sfeirise (+możliwa dalsza zniżka -50zł za zapisanie się do newsletera).

Zarówno Sapphire Pulse RX9070XT jak i Asus Prime RX9070 to dobre modele w swoich kategoriach.

Jak możesz, to dozbieraj.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
11 minut temu, Paw79 napisał(a):

@Keller- nie masz czego żałować.
Ten Challenger 9060XT to na 99% niezły wyjec.
Tego typu chłodzenia są dobre dla kart z TDP na poziomie ~75W, a nie do 160W jak ma 9600XT.

Poza tym jak robić upradge, to porządnie- czyli celować w okolice +100% względem starszej karty.

Z RX'a 6700 to IMO minimum na RTX5070 lub RX9070.

Poza zalinkowanym 9070XT Pulse jest jeszcze Asus RX9070 Prime za 2299zł w Sfeirise (+możliwa dalsza zniżka -50zł za zapisanie się do newsletera).

Zarówno Sapphire Pulse RX9070XT jak i Asus Prime RX9070 to dobre modele w swoich kategoriach.

Jak możesz, to dozbieraj.

Ale bzdury odnośnie challengera, przynajmniej w wersji 7800xt, był nie raz lepszy od hellhoundów czy innych topowych kart.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor
No to mnie zaskoczyłeś.
Nie sądziłem po wyglądzie że tak się sprawuje.
Ale miałem kiedyś Zotaca Mini GTX1070 (TDP=150W) z podobnym chłodzeniem.

I on w testach też niby wypadał dobrze, a u mnie szybko łapał prawie 80st. na rdzeniu i +2000rpm.
Skończyło się wymianą chłodzenia na Arctic Mono Plus.

Edit: 9070XT Pulse po 2515zł już się wyprzedał.
Dobrze że go wrzucili "po cichu" w środku nocy i go trafiłem, bo np. Asus Prime RTX5070 za 2199zł był wcześniej zaanonsowany na Pepperku i wczoraj o 19:00 rozszedł się (70szt.) dosłownie w 30 sekund.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzajmy że 7800xt challenger to topka, raczej wystarczające z naciskiem zrobienia UV bo na krzywej z pudełka jest kulturalnie ale ciepło.

Edytowane przez Keleris