Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie

3 karty do wyboru w cenie do 2800zł

Karta graficzna ASRock RX 9070 XT Steel Legend 16 GB

GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB

Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC ICE 16G GDDR6

chyba wszędzie gratis Crimson Desert

którą wybrać i czy da radę to łączyć z dobrym zasilaczem 550W?

Opublikowano

Z tych 3 to mimo wszystko najlepiej asrocka, gigabyte będą znacznie głośniejsze przy tych samych temperaturach które utrzymasz na asrocku co innego gdyby krzywa ustawiona była tak agresywnie ale był zapas temperatur aby ją skorygowac to wtedy jeszcze można by było rozważyć GB, jak nie masz procesora który bierze 200-250w pod obciążeniem to markowe 550w da radę na styk :E 

Opublikowano

Pytanie czy @Dimazz ma tyle wtyczek do zasilania GPU, mój ma 2x8 i wystarczył.

Asrock wymaga 2x8 pin, Giguś 3x8 pin więc musisz zajrzeć do zasilacza.

W dniu 3.04.2026 o 07:47, Send1N napisał(a):

Nie masz czasem utworzonego profilu dla tej gry (zakładka gry w adrenaline) z zaznaczoną opcją "niestandardowy kolor" ? sprawdź to sobie bo wtedy jest właśnie taki efekt ;) 

No nie, jest wyłączony. Muszę włączyć i zobaczyć co się stanie :)

• Upvote 1
Opublikowano

@Dimazz Tutaj nie ma złego wyboru. Ja bym pewnie brał najtańszą z tych trzech ;) 
Z Gigabyte jest jak kolega @Send1N już wspomniał - agresywna krzywa fabryczna, którą trzeba skorygować bo inaczej jest dosyć głośno no i dorzucę jeszcze jako minus zastosowanie kitu termicznego zamiast padów/pasty
GIGABYTE-METAL-THERMAL-GREASE-5090AORUS-

Generalnie jak się nie rusza to jest OK chociaż było trochę przypadków wycieku.
hero-image.fit_lim.v1746535446.jpg

Znowu w radeonach od ASRocka część forumowiczów zgłaszało, że trafili na głośne cewki. Loteria.

Moim zdaniem najbezpieczniejszym wyborem jest Sapphire i gdybym miał brać RXa byłby to pewnie PULSE (https://www.amazon.pl/dp/B0DRPRZMK2)

• Upvote 1
Opublikowano

zobaczę jeszcze. Trochę strach z takim zasilaczem łączyć. Z drugiej strony nie ma nic ciekawego w okolicach 2,5k zł.

5070 za 2500zł wydaje się śmieszną ofertą. I to na promocjach.

5070ti odleciała tak że od 4k zł zaczyna się tańsze wersje

ASRock RX 9070 XT Steel Legend 16 GB

płaczą na temperatury pamięci

Opublikowano

@DimazzCzym ten strach jest spowodowany jeżeli chodzi o zasilacz? :E jaką masz resztę sprzętu? i jaki to model PSU :hmm: co do gigabyte to każdy kto składał pc z tym modelem powie ci to samo a test liptona tylko to potwierdza:

1.png

z tych dwóch modeli wolałbym asrocka, najlepszy byłby oczywiście sapphire pulse/pure z tych tańszych  ale czasy gdzie nówki były za 2600-2800pln minęły. 

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jeżeli dobrze pamiętam, pamięci Samsunga są ok. 10*C chłodniejsze od Hynixów ale za to gorzej się podkręcają. Oczywiście mam na myśli GDDR6 w RXach 9xxx.

Samsungi kręcą się ciut lepiej, ale Hynix uzyskuje ciut wyższą wydajność - bez większego znaczenia. Co do temp to nawet pod 20stopni bywa różnica ;)

https://www.hwcooling.net/en/overclocking-rx-9070-xt-memory-samsung-or-hynix-which-is-better/5/

Tutaj dobre porównanie ;)

• Upvote 2
Opublikowano
43 minuty temu, Dimazz napisał(a):

zobaczę jeszcze. Trochę strach z takim zasilaczem łączyć. Z drugiej strony nie ma nic ciekawego w okolicach 2,5k zł.

5070 za 2500zł wydaje się śmieszną ofertą. I to na promocjach.

A jaki masz kąkuter? Nic nie wiemy

Chcesz taniej 5070 - masz tutaj Klik

Opublikowano
31 minut temu, JacekRTX napisał(a):

A jaki masz kąkuter? Nic nie wiemy

Chcesz taniej 5070 - masz tutaj Klik

To nie dla mnie ale jak dla mnie :D

ryzen chyba 5600x, 32 GB ramu a zasilacz seasonic 550W tylko stary. Z 10 lat ma.

ta 5070 ciekawa oferta bo karta 250W tylko wersja jedna z najsłabszych.

Opublikowano (edytowane)

Z 5600x to przy 9070xt nie było by problemu  jeżeli chodzi o samą moc w przypadku 550w z mocną linią 12v ale jeżeli to seasonic który ma faktycznie z "10 lat" to może być to wersja focusa wyprodukowana przed 2018r która miała problem ze zbyt wczesnym OCP, wtedy może być problem ;) wiek nie ma znaczenia.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Może się myle, ale max dla 5600X bym brał 5070/9070/9070 XT żadne tam 5070Ti :)

w rasterze 9070xt ma podobną wydajność do 5070ti. Dopiero z raytracingiem 5070ti odskakuje.

Problemem jest cena i wiek 5070ti bo karta jest już trochę na rynku a cena podskoczyła do ponad 4k zł

A jeszcze na święta były średnie wersje za 3200zł

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Tyle że ma 2x8 pin dla GPU, więc chyba tylko Asrock 9070XT wchodzi w grę.

Z tych 3 modeli o które pytał owszem w dodatku będzie miał lepszą kulturę pracy, dlatego pisałem aby go wybrał ;) 

Opublikowano
19 minut temu, Dimazz napisał(a):

w rasterze 9070xt ma podobną wydajność do 5070ti. Dopiero z raytracingiem 5070ti odskakuje.

Problemem jest cena i wiek 5070ti bo karta jest już trochę na rynku a cena podskoczyła do ponad 4k zł

A jeszcze na święta były średnie wersje za 3200zł

*z path tracingiem odskakuje

z ray tracingiem RDNA4 radzi sobie dobrze

mam 5090, 4080 i 9070 z biosem od XT i nie widzę różnicy  między  dwiema ostatnimi jak gram w RE requiem, w porównaniu do 5090 wypadają bardzo  podobnie, tj. jakość obrazu, FPS

z gier w które gram jedynie Alan Wake 2 lepiej znosi DLSS niż FSR, w większości gier nie widać zbytniej różnicy

nie wiem ile zmienią nadchodzące technologie Nvidii, ale na chwile obecną 5070<9070<9070XT<5070ti

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Send1N napisał(a):

Z tych 3 modeli o które pytał owszem w dodatku będzie miał lepszą kulturę pracy, dlatego pisałem aby go wybrał ;) 

Chodziło mi że zasilacz ma 2x8 pin dla GPU ;)

Edytowane przez JacekRTX
  • Upvote 1