Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bliźniak z delikatnie wyższym PL bo 317W, czyli pure z tego co swego czasu sprawdzałem w furmarku wbijał na HS do ~80.

Ale wiadomo że takie porównania to są takie mniej więcej, bo za dużo zmiennych typu buda, wentyle, temp w pokoju etc.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

@toxicrain0912 nie wiem ile dałeś za asusa i gigabyte ale pulse masz obecnie za 2899 w ME z darmowa dostawa, na twoim miejscu jednak oddałbym obie i kupił pulsa będziesz miał znacznie lepszą kulturę pracy z zachowaniem niskich temperatur i po problemie :E 

2670zl i gra. Duża dopłatą...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Obserwuje sobie to wszystko i coraz czesciej odnosze wrazenie, ze chyba warto doplacic do NV. Czekanie na funkcje ktore juz od dluzszego czasu sa powszechnie dostepne u konkurencji staje sie meczace. Tym bardziej ze wkraczamy w ere gdzie rozwiazania software'owe maja znaczenie i nie sa juz tylko i wylaczenie dodatkiem.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
8 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Obserwuje sobie to wszystko i coraz czesciej odnosze wrazenie, ze chyba warto doplacic do NV. Czekanie na funkcje ktore juz od dluzszego czasu sa powszechnie dostepne u konkurencji staje sie meczace. Tym bardziej ze wkraczamy w ere gdzie rozwiazania software'owe maja znaczenie i nie sa juz tylko i wylaczenie dodatkiem.

A jakie to funkcję ma nvidia za które warto dopłacać ponad 1000 zl do podobnej wydajności kart Rx9070xt vs rtx5070ti? Ja dalej bym tyle nie zapłacił za rtx.  Wiadomo że dla kogoś coś jest warte tyle dopłaty, dla mnie nie. Tak samo jak różnica ceny między rtx5080 a rtx5090 moim zdaniemiem nie jest warta dopłaty. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Porzadnie dzialajace FG, MFG, wsparcie DLSS na vulcanie, a do tego jest jeszcze duzo wyzsza wydajnosc w Path Tracingu i DLSS 5 tuz za rogiem. 1000zl to sporo, ale patrzac na to ze jest to dla mnie sprzet na co najmniej 2 lata, to chyba bede w stanie to przetrawic. Wiadomo, to tylko subiektywne przemyslenia. 5090 to dla mnie cenowa abstrakcja %-) 

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
6 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Panowie działa Wam Battlefield 4 na RX 9xxx? Bo u mnie nie, mimo że trójka hasa normalnie :hmm:

Jeśli chcesz grać tylko w singla to instalka z zatoki powinna działać normalnie ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

A jakie to funkcję ma nvidia za które warto dopłacać ponad 1000 zl do podobnej wydajności kart Rx9070xt vs rtx5070ti? Ja dalej bym tyle nie zapłacił za rtx.  Wiadomo że dla kogoś coś jest warte tyle dopłaty, dla mnie nie. Tak samo jak różnica ceny między rtx5080 a rtx5090 moim zdaniemiem nie jest warta dopłaty. 

Jak brałem pierwszego 5070ti świeżo po premierze 9070XT, to realna różnica była 150zł, więc dopłaciłem do 5070ti.
Na dzień dzisiejszy patrząc np. na ceneo, to różnica cenowa między 5070ti (najtaniej 3899zł), a RX 9070XT (najtaniej 2849zł) to dokładnie 1050zł, a bywało i więcej.
Patrząc na to jak ficzery zielonych się rozwijają i działają, powiedzmy dopłata ok. 500zł mogłaby być zasadna, jednak ponad 1k to moim zdaniem przesada.
Jak ktoś chcę 5070ti to najlepiej przyczaić się na jakąś promkę ok. 3500zł ew. uwzględnić odsprzedaż gry, bo co jak co ale zieloni mają chodliwe tytuły AAA i wtedy cena staje się mniej.... bolesna?

Moim skromnym zdaniem RTX 5080 nie jest warty dopłaty względem 5070ti - zbyt mała różnica, zbyt duża dopłata no i ciągle 16GB VRAM. Co do RTX 5090, to były okresy czasu jak dało się kupić podstawowe modele za 8000-9000zł i jak ktoś tak uczynił na pewno nie jest "w plecy", jednak dzisiejsze 15-16K to jakiś chory sen. Większość graczy moim zdaniem oscyluje wokół kart RTX 5070 / RX 9070/XT i RTX 5070ti bo tutaj mamy najlepszy kompromis ceny do wydajności i wystarczającą ilość papu aby pograć w tytuły AAA w 1440p na bardzo wysokich detalach z różnymi wodotryskami. 

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Jeszcze w listopadzie a nawet w grudniu można było wyrwać 5070Ti Prime za 3300-3400 zł w ratach 0%. Ale co tu pisać, skoro 5060Ti 16 GB jest porównywalny cenowo do 5070 w promocji - a karty wydajnościowo z innych światów :hihot:

Dlatego trzeba się kierować rozsądkiem, patrzeć na promocje, dodatki do promocji itd.
Ja od zawsze kończę najczęściej nie ze sprzętem, który chcę mieć/sobie wymarzę, tylko tym co mi się uda fajnie trafić, a np. mój zestaw z sygny to wypadkowa cebulenia/roszad/kombinacji i rozsądku ;) 

Z resztą sam wiesz o co chodzi - btw. pisałeś do administracji nt. zmiany nicka na JacekRX? xD 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

btw. pisałeś do administracji nt. zmiany nicka na JacekRX? xD 

:hihot:

Na labie z tego co pamiętam samemu można było zmienić nicka. Nie przeszkadza mi to, kto wie może za jakiś czas kupie jakiegoś Geforca 6xxx :)

Opublikowano
47 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak brałem pierwszego 5070ti świeżo po premierze 9070XT, to realna różnica była 150zł, więc dopłaciłem do 5070ti.
Na dzień dzisiejszy patrząc np. na ceneo, to różnica cenowa między 5070ti (najtaniej 3899zł), a RX 9070XT (najtaniej 2849zł) to dokładnie 1050zł, a bywało i więcej.
Patrząc na to jak ficzery zielonych się rozwijają i działają, powiedzmy dopłata ok. 500zł mogłaby być zasadna, jednak ponad 1k to moim zdaniem przesada.
Jak ktoś chcę 5070ti to najlepiej przyczaić się na jakąś promkę ok. 3500zł ew. uwzględnić odsprzedaż gry, bo co jak co ale zieloni mają chodliwe tytuły AAA i wtedy cena staje się mniej.... bolesna?

Moim skromnym zdaniem RTX 5080 nie jest warty dopłaty względem 5070ti - zbyt mała różnica, zbyt duża dopłata no i ciągle 16GB VRAM. Co do RTX 5090, to były okresy czasu jak dało się kupić podstawowe modele za 8000-9000zł i jak ktoś tak uczynił na pewno nie jest "w plecy", jednak dzisiejsze 15-16K to jakiś chory sen. Większość graczy moim zdaniem oscyluje wokół kart RTX 5070 / RX 9070/XT i RTX 5070ti bo tutaj mamy najlepszy kompromis ceny do wydajności i wystarczającą ilość papu aby pograć w tytuły AAA w 1440p na bardzo wysokich detalach z różnymi wodotryskami. 

na 9070xt są teraz często promocje najtaniej było tydzień temu za 2750zł. Może była za 2700zł i z lepszą grą Crimson Desert  ale nvidia szybciej wymienia gry na nowsze. 
Może ktoś pokusi sie o dodanie nowej forzy w najlepszej wersji :D

Obecnie bardziej wybierasz między 5070 a 9070xt. Podobny pułap cenowy

Opublikowano
20 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Tak samo jak różnica ceny między rtx5080 a rtx5090 moim zdaniemiem nie jest warta dopłaty.

Twoim zdaniem nie , ale jak ktoś ma kasę i lubi mieć topkę , sprzęt z najwyższej półki to dopłaci i będzie się cieszył.

Tylko kto wymyślił żeby w 5080 dać 16 gb vram , tyle samo co w poprzedniej generacji wtopa na całego:hmm:

• Upvote 1