Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikogo nie interesuja odklejone przyklady najslabszego modelu karty bez oc do topowego modelu po oc. Kogo to obchodzi? Tylko ciebie i przypomne to, ze ciebie tu cisna beke, a nie ze mnie wlasnie przez takie glupie przyklady i twoje fantazje z 5080, ktore kazdy juz tu zna :hihot: 

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Realia sa takie, ze przy graniu w jakies tam gierki, to czy jest OC czy nie praktycznie nie ma znaczenia, przynajmniej w wiekszosc tytułów, natomiast jak grasz w gry z path tracingiem, juz czuc różnice OC vs def. 

No OC ramu i Proca jednak kiedys dawało dosc sporo z tego co pamietam, obecnie 7800/9800x3d sa na tak wysokim poziomie, że czesto te OC nie daje nic bo karta niedomaga. No ale sa tez gry tym Hogwarts legacy gdzie w niektorych miejscach OC ramu i proca robi roznice. No ale powiedziałbym że to raczej rzadkosc.

W 1440p OC procesora ma kosmetyczne znaczenie. Może w tytułach procesorowych coś zobaczysz ale to też nie warte świeczki.
OC ramu? Przyrosty na poziomie błędu statystycznego porównując np. 6000 CL 30 do wyśrubowanych ustawień. Oczywiście EXPO/XMP to też OC ale nie odnosimy się do Jedec.
A co do GPU, to jak pisałem - gdy ktoś się chce brandzlować do benchmarków, to ok... ale odpali tytuł AAA i niewielką różnicę zobaczy. 

• Upvote 1
Opublikowano

@maxmaster027 Masz tu mojego zwyczajnego RTX 5080 Foundersa:

https://www.3dmark.com/3dm/158764772

Zegarek po OC średni ~3160 MHz, zatem tylko 5% niżej od tego Twojego wyniku, oczywiście na zwykłym BIOS-ie 390 W. Wyniku nawet nie porównuję, bo nie chce mi się kręcić VRAM w opór, a pewnie jakieś jeszcze inne tricki ten majster stosował. Gdybym miał custom LC albo robił testy zimą, to bym spokojnie na najzwyklejszej karcie dobił do tych 3300 MHz. Zresztą kto wie, czy teraz bym nie dobił, bo zaaplikowałem OC, które działa wszędzie, a nie stricte pod Steel Nomada. Kurtyna.

• Upvote 1
Opublikowano

@tomcug Pamiec masz 2125 więc cos tam jeszcze mocy jest do wyciągniecia. Jakbys wode zastosowal to inna sprawa. 

Ja tutaj po prostu napisalem, ze roznica pomiedzy najsłabszymi sztukami a tymi najmocniejszmi po OC moze siegac 25%. Nie wiem co w tym kontrowersyjnego. No takie sa to karty. Ja rozumiem, ze rzeczy kontrowersyjne zaraz trzeba zaszczekac (nie mam tutaj na mysli Ciebie), ale tak po prostu jest. 

No ten wynik twój jest niezły przy 390W biosie jest ok. Moj wynik to 9800-9840 tak mniej wiecej, ale na stabilnym OC, bo nie chce tutaj wrzucac wyniku na modlitwe, ze ktos tam bije rekord i zeby tylko mu przeszlo. 

Fakt tez jest taki, ze GPU różnia sie od siebie dosyc sporo. Mowie u mnie roznica po zmianie tylko biosu niczego innego, zadne power limity nie ruszane to jest 5% wiec domyslam sie że porownujac rozne GPU miedzy sobą ta roznica bedzie jeszcze wieksza, no raczej wieksza anizeli 3%

Opublikowano

@tomcug Tomku, jako głos rozsądku - zakładając idealne warunki, krzem golden sample i najlepszą wersję chłodzenia - czy dzięki ekstremalnemu OC byłbyś w stanie osiągnąć w RTX 5080 realny przyrost wydajności na poziomie 25% przekładający się na taki prawdziwy wzrost FPS w dużej bazie nowych gier? Pomijamy oczywiście cyferki w smarkach.

(moim zdaniem retoryczne pytanie ale może Twój autorytet będzie pomocny).

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@tomcug czy dzięki ekstremalnemu OC byłbyś w stanie osiągnąć w RTX 5080 realny przyrost wydajności na poziomie 25% .

Tylko tutaj nie mowa o OC, a porównanie słabszej karty bez OC do mocniejszej po OC :) to różnica, to nie jest w obrębie jednego GPU 

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Tylko tutaj nie mowa o OC, a porównanie słabszej karty bez OC do mocniejszej po OC :) to różnica, to nie jest w obrębie jednego GPU 

Ja myślę, że za bardzo się zaczarowałeś tym OC.
Tym "podkręcona 5080 jest jak 4090" podbiłeś całe forum ;) 
No ale jeżeli Ci to sprawia przyjemność... ja tego nie kupuje.
OC GPU w realnych scenariuszach to nie liniowe przyrosty ze smarków.

• Upvote 1
Opublikowano

@tomcug

O tym mówię od Pascala skalowanie poszło w las. Wraz ze wzrostem zegara skalowanie totalnie spada Blackwell nie jest żadnym wyjątkiem.

6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Na wodzie, sekcja zasilania jest ładnie chłodzona, daje sporo sam chciałbym wóde miec u siebie

Sekcja zasilania jest nieistotna. A im lepszy masz krzem tym mnie podatny na temp mniej zyskuje wraz ze spadkiem temp. Do tego skalowanie leży na wysokich zegarach to nawet na ujemnych temp zyskujesz tyle co nic.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

tu jest u mnie stock(bios 450W ale 100% power limit) + 2899Mhz pamiec, śmigła https://www.3dmark.com/3dm/158766442? 

tu masz jeszcze normalne OC daily https://www.3dmark.com/3dm/158766666? 

30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja myślę, że za bardzo się zaczarowałeś tym OC.
Tym "podkręcona 5080 jest jak 4090" podbiłeś całe forum ;) 

Jeśli mam byc szczery to 4090 fajna karta, ale raczej bym jej nie chcial. Wolabym 5080 Super z 24GB w jakiejs dobrej wersji i to bez dwóch zdan. No ale co kto lubi. Cieszę się, że Ci sie podobało. Fakty sa takie, że sporo osob wymieniło 4090 na 5080 z róznych powodów i ogolnie zaden posiadacz 5080tki nie narzeka, narzekaja Ci co nie maja :P I tak 5080 to slaba karta bo nVdia ją taką zrobiła, żeby zrobic różnice pomiedzy 5090 a 5080, dlatego jedyne co pozostało to OC, co ja Ci na to poradze.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Tu masz mój ostateczny wynik:

https://www.3dmark.com/3dm/158766918

Wyższy zegar niż na Twoim OC daily, ale wynik niższy. Może kwestia sterów, może systemu, może akurat w tym teście lepsze wyniki wypluwa na platformie AMD AM5, nie wiem. W każdym razie bredzenie o 25% różnicy między kartami można zakończyć, na zwykłym Foundersie prawie 3200 zegar bez BIOS-u 450 wat.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Wyższy zegar niż na Twoim OC daily, ale wynik niższy. Może kwestia sterów, może systemu, może akurat w tym teście lepsze wyniki wypluwa na platformie AMD AM5, nie wiem. W każdym razie bredzenie o 25% różnicy między kartami można zakończyć, na zwykłym Foundersie prawie 3200 zegar bez BIOS-u 450 wat.

a jaki masz na niej stock? W sensie zegara i pamieci z 100% PL

Opublikowano

Karta już wymontowana, tego sprawdzał nie będę ;) Tak czy inaczej do wypałowanej w opór karty z chłodzeniem wodnym i na pewno 450 W BIOS-em moja 5080-tka traci niecałe 5% na budziku, a w niuanse, jak wymaksować wynik w Steel Nomad, nie będę się zagłębiał. Jak widać, nie tylko sam zegar GPU ma na to wpływ. Także zakończmy manipulacyjne bajeczki o 25% z porównywaniem kart przed OC do selektów po OC. Podkręcić można każdą kartę, nawet podstawowy model, jak pokazałem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Karta już wymontowana, tego sprawdzał nie będę ;) Tak czy inaczej do wypałowanej w opór karty z chłodzeniem wodnym i na pewno 450 W BIOS-em moja 5080-tka traci niecałe 5% na budziku, a w niuanse, jak wymaksować wynik w Steel Nomad, nie będę się zagłębiał. Jak widać, nie tylko sam zegar GPU ma na to wpływ. Także zakończmy manipulacyjne bajeczki o 25% z porównywaniem kart przed OC do selektów po OC. Podkręcić można każdą kartę, nawet podstawowy model, jak pokazałem.

No dobra niech Ci bedzie, sprzeczał sie nie bede, w kazdym badz razie 5080FE to nie jest taki kapiszon, sa gorsze edycje. I tutaj było tylko porownaniu najsłabszych sztuk jakie komu moga sie trafic wzgledem najlepszych no i to bedzie te 25% przynajmniej w steelnomad. A to że kazda da sie podkrecic i zniwelowac roznice to tak. Tylko wiesz, że ja do tego nie piłem, a do tego że jak ktos robi testy czy np pokazuje wydajnosc karty na YT czy gdzie tam, to trafi mu sie taka slaba sztuka i FPS bedzie niski, gdzie taka osoba z lepsza sztuka po OC bedzie miala znacznie lepsze rezultaty. Wiec tutaj po prostu nie zrozumiales moich intencji. No i miedzy innymi chodzilo tez o arumentacje ceny, drosze modele sa najczesciej szybsze i maja wiekszy potencjal OC, mimo ze ten w duzej mierze zalezy od loterii krzemowej to i tak takiego Astrala przydaje sie miec. 

Wiec po prostu GPU za 6000 + lepiej sie podkreca z racji lepszego chłodzenia. Kwestia samego krzemu to swoja drogą, jak kazdy wie "loteria" trafi sie dobry fajnie, slabszy zawsze jest zwrot.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
42 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

trafi mu sie taka slaba sztuka i FPS bedzie niski, gdzie taka osoba z lepsza sztuka po OC bedzie miala znacznie lepsze rezultaty. Wiec tutaj po prostu nie zrozumiales moich intencji.

Nie ma tu nic do rozumienia, jest oczywistością, że karta po OC jest wydajniejsza od karty przed OC.

43 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiec po prostu GPU za 6000 + lepiej sie podkreca z racji lepszego chłodzenia. Kwestia samego krzemu to swoja drogą, jak kazdy wie "loteria" trafi sie dobry fajnie, slabszy zawsze jest zwrot.

Ale w porównaniu OC vs OC to są śmieszne różnice i tylko puryści będą się zabijać o każdy MHz.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Nie ma tu nic do rozumienia, jest oczywistością, że karta po OC jest wydajniejsza od karty przed OC.

Ale w porównaniu OC vs OC to są śmieszne różnice i tylko puryści będą się zabijać o każdy MHz.

No niech bedzie. Mi ogolnie nie o to chodzilo. Ale ok. 

Ja tam o kazdy MHZ nie walcze byle bylo stabilnie wszedzie. u mnie i tak 119% PL to najczesciej max efektu zwiekszanie tego nic nie daje. No ale rdzen raczej oscyluje w okolicach 1V. Sa GPU które dobijają do 1.1V. 

Fakt, ze OC duzo daje na blackwellu, no ale sam napisales że jakbys wode zainstalowal to moze 3300Mhz by pykło. Tylko, że wlasnie tak czesciej jest na GPU sporo droższych anizeli MSRP, chociaz i Astal sie trafi 3150Mhz i kurtyna. 

Reasumując, różnice sa, ale kiedy wezmiemy pod uwage OC obu kartu sa juz zdecydowanie mniejsze. A test zwodowanego 5080 chętnie bym przeczytał na ITH szczegolnie w wersji porównawczej stock + stock chłodzenie vs max OC na wodzie.