Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@RTXnietylko4060tiUSER W okolicach 2700zł masz ASUSa Prime i Gigabyte Gaming. RX 9070 XT oprócz ACERa nie ma złych modeli. Bierz co taniej znajdziesz i się nie kłopocz.
Magią 9070 XT jest to, że im taniej go wyrwiesz tym lepiej wypada na tle konkurencyjnego 5070 Ti (który już odpłynął o ok. 1300zł).

Sam ~2 tygodnie temu do kompa syna kupowałem gaming oc i spoko karta. 

Swojego ripera z września 2025 zgolił za 2500 :E 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nie przeszkadzał, bo po UV wcale wichurą nie był ;) 

Dokładnie.

23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tobie to wichura reaper nie przeszkadzala wiec wybacz ale nie bede bral twojej opini pod uwage :D 

Ale Ty znowu lecisz na stocku albo robisz OC. Przy OC+UV masz 250W i wydajność przynajmniej jak fabryka (często lepszą), a jest cicho i chłodno.
Jeżeli ktoś chce kupić na zasadzie - włóż w budę tak jak jest i zapomnij, to wtedy rzeczywiście lepiej dopłacić do Pulse/Hellhound chociażby.
Ja tam wolę przesunąć 2-3 suwaczki i mieć trochę więcej $ w kieszeni. Tutaj kwestia indywidualnego podejścia, bo to kwestia preferencji i nie można jednoznacznie stwierdzić czyje podejście jest lepsze-gorsze.
Jest po prostu inne ;)

Nie ma złych kart tylko są te źle wycenione ;) 

Opublikowano

Kazda karte mozna ustawic pod siebie wiec to nie ma znaczenia bo kazdy model mozna dostosowac, roznice miedzy modelami beda nadal zachowane niezaleznie od woli uzytkownika ;)  9070xt to potezna grzalka zlopiaca duzo papu a model z lepszym chlodzeniem nawet na UV bedzie lpeszy i chlodniejszy. Do tego gigus nie ma PTM co dla mnie przy daku i takim poborze jest kluczowe.

Opublikowano

@Phoenix. Sęk w tym, że wielu podstawowych modeli np. 5070 Ti nie da się dostosować, bo są nieporównywalnie biedniejsze.
Po wsadzeniu AiO na front budy, mój PNY pomimo jego grubego radiatora i komory parowej przy ok. 210W wskakiwał na 1700-1800 RPM. Inno3d na pewno by sobie gorzej poradził... o jakichś KFA2, Ventusach już nie wspominając.
Obecny Giguś na 212W po długich sesjach łapie 1200-1300 RPM i dla mnie to jest zadowalające, bo nie muszę kombinować ze zmianą AiO na 280 mocowanego na TOPie, żeby "odciążyć" front obudowy.

2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Giguś bez PTMa ma lepsze temperatury i kulturę pracy niż Asus Prime 9070 XT z nałożonym fabrycznie PTM na rdzeń :gordon:

To akurat fakt. Liczby nie kłamią.

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. Ja na swojego Gigabulca za dwa klocki nie będę narzekał. Gdyby różnica w cenie była powiedzmy 200zł, to bym wziął pewnie Sapphire Pulse.
Hellhound niby też spoko ale w tej generacji PowerColor ma kartoflany design, który mi się kojarzy z plastikami w polonezie, więc szukałbym alternatywy ;) 

Ja od dawna jestem przyzwyczajony do tego, że kupuję nie to co mi się wymarzy, tylko to co akurat na daną chwilę ma największy sens. Co kto lubi.

Teraz, sideband napisał(a):

Jak siedzi gówno pasta to po roku będzie już lipa.

W Gigabajtach masz przecież żel. Ponadto częste pump-out'y były domeną poprzednich generacji.
Po przejściach z Inno3d 4070S dopytywałem o pastę w 5070 Ti, to mówili, że jest inna i już nie mają problemów z pump-out'ami.
Ale i tak nadgorliwie pierwszego dnia jak do mnie przyszła ta karta, to nałożyłem Gelida HeatPhase Ultra.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Problemy z pastami to są od kilku generacji jak pojawił się dokładniejszy monitoring temp w rdzeniu ;)

Kit termiczny nie ma nic do pasty na rdzeniu ;)

Zwracam honor.

01-Cooler.jpg

Rzeczywiście jest pasta na rdzeniu. Mój błąd.
Jednego jestem pewien - ja się w tym paćkać nie będę.
Jeżeli jakiś pump out się pojawi, poczekam aż dojdzie do niepokojących temperatur i wykorzystam rękojmię.

W 4070S Inno3d zastosowało taką pastę, która po 6 miesiącach użytkowania wypłynęła i przez nią temperatury były kwalifikujące się na reklamację.
Myślę, że producenci poszli po rozum do głowy i stosują jednak coś lepszego, bo drzwi w serwisach musieliby chyba wstawić obrotowe.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Nie ma złych kart tylko są te źle wycenione ;) 

Akurat w przypadku gigusia właśnie cena przważyła, bo różnica między nim a czymś najtańszym sensownym, czyli pure wynosiła ~350zł, co dla 20 latka zaczynającego karierę zawodową jest jednak stosunkowo sporą kwotą (już 250 dołożył względem ripera).

Ty masz wersję 304W, że możesz na 212 zejść? Ten młodego 330W, tyle że on ma wersję OC.

Opublikowano
12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ty masz wersję 304W, że możesz na 212 zejść? Ten młodego 330W, tyle że on ma wersję OC.

No ja mam wersje non-OC ale to różnica tylko w biosach tak naprawdę.
Zawsze może od zwykłej sobie wgrać ale czy jest sens?

No i jak ucegli kartę może narobić w zbroję jak kolega wallec i w panice oddać do nieautoryzowanego serwisu, co go skroi jak za mokre zboże xD 
Biznes raczej kiepski hehe.