Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wersja latająca na shaderach w nieco gorszej jakości od tej na ich Tensorach, ze względów wydajnościowych.

Teraz, Reddzik napisał(a):

Tak, ale bez AI, bo to wymaga hardware Intela.

Z AI, tylko na uproszczonym modelu.

• Upvote 1
Opublikowano

Zapewne teraz dedykowane rozwiązanie dla jednej karty będzie tym najlepszym rozwiązaniem. 

Kiedyś psy wieszano na NV żę tylko RTX potrafią w DLSS (bo potrzeba tensor), ale teraz przy FSR 4.0 dla RDNA4 będzie to mega rozwiązanie. 

Jednak te przecieki sprzed 2 miesięcy się potwierdziły 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Kartofel napisał(a):

Wychodzi na to że każdy kto w ostatnim roku kupił radeona 7xxxx został tak troszkę wydymany bez mydła.

ps. A czy ten nowy XeSS używający AI działa również na innych GPU niż intel?

Czy ja wiem? Jak oddadzą Antilaga 2 to FSR4 mogą sobie zatrzymać.

Poniżej rekonstrukcja zdarzeń z przyszłości jak AMD dowozi na premiere RDNA4

Opublikowano

FSR 3.1 to powinien być pakiecik jak DLSS 3: skalowanie, generowanie i obniżanie opóźnienia. A nie, że każdy sobie dodaje z tego wora, co chce, i chyba nadal jedyna gra z pełnym pakietem to Ghost of Tsushima.

• Upvote 2
Opublikowano

Najbardziej mnie dziwią, jak płaczą np na reddit, kupili jeszcze nie dawno 7800xt aż po 7900XTX a teraz dziwota, że FSR4 może, czy na pewno nie będzie działać na ich kartach, wrzucali zdjęcia z upgradem sprzętu, wiedząc że zaraz CEO i mogli sobie spokojnie poczekać, tydzień czasu by ich nie zbawił, albo ten grudzień. Mógłbym kupić 7900Xt, ale czekałem i nadal czekam na nowe wieści, karty.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Może po czasie coś się ruszy, RDNA 3 ma akceleratory do obliczeń macierzowych. Jakaś technika AMD (FG?) początkowo też była bardzo limitowana, potem się poszerzyła lista kompatybilności.

AFMF był limitowany na początku. Może się ruszy jak pójdą wszystkie 7900XT/XTX z magazynów.

Opublikowano (edytowane)

To ile generacji AMD jest w tył za nvidia? Bo jak patrzę na obsługę RT oraz możliwości DLSS to już sam nie wiem czy to jedna czy dwie generacje różnicy?

Edytowane przez Kartofel
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kartofel napisał(a):

To ile generacji AMD jest w tył za nvidia?

z RT ? Prawdopodobnie RDNA 4 dogoni jednostkę z AMPER NV (czyli 2 generacje w tył) - mówię o porównaniu 1 jednostka RT vs 1 jednostka RT 
z DLSS vs FSR ? W sumie jak porównać że nowe FSR 4.0 będzie działało na zasadzie DLSS - to aktualnie będzie to odpowiednik DLSS 2.0  (DLSS 1.0 miał trochę inną zasadę uczenia, szkolenia i działania) 

Edytowane przez RTX5090