Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Schowali pasek RGB za metalową kartką tym razem. Mimo to wygląda świetnie, pełny metal i minimalizm. 

Dodali również bezpieczniki na PCB, a to jest rzadkość w dzisiejszych kartach, jakie wychodzą.

Opublikowano

Weźcie zostawcie coś dla mnie. Mój 7900XTX przyszedl  zdupcony, muszę odesłać. Zostałem na iGPU, nie bądźcie tacy, zostawcie z jednego szafirka. Albo bierzcie se te Nitro, chociaż Pulse nie ruszajcie,  nie jestem wybredny ;)

Opublikowano
55 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Praktyka pokazała, że na klientów więcej wybudowaniej pamięci graficznej nie działa wcale. 

Gdyby było inaczej to 7900 XTX byłyby bardziej popularny od 4080 Super. 

Nie znam sie, przeskakuje z 2070. Doczytalem niedawno, ze sporo klientow ceni sobie jakies RT itd. Pewnie dlatego 7900 xtx nie jest tak popularny jak 4080 super. Po co jednak 32 GB w 5090 skoro ilosc pamieci nie jest tak istotna?

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, Spl97 napisał(a):

Nie anulowało topowe modele, co w ogóle ich nie przygotowali, skupiając się tym razem na walce o mid-range, gdyż do high-endu to oni do NV nie mają podjazdu :E.

Anulowali bo mieli problem z MCM i postanowili to dopracować w kolejnej generacji.

6 minut temu, panicz patryk napisał(a):

Po co jednak 32 GB w 5090 skoro ilosc pamieci nie jest tak istotna?

AI/machine learning zeżre tyle VRAMu ile mu dasz.

Opublikowano
6 minut temu, kalderon napisał(a):

Anulowali bo mieli problem z MCM i postanowili to dopracować w kolejnej generacji.

Z szczątkowych informacji jakie docierają, na kolejną generację AMD ma zrezygnować z MCM dla własnego topu. Zauważyli, że MCM w kartach graficznych to niewypał i nieważne co by cudowali, to mankamentów z takiego rozwiązania względem monolitu nie wyeliminują.

Opublikowano
10 minut temu, Spl97 napisał(a):

Z szczątkowych informacji jakie docierają, na kolejną generację AMD ma zrezygnować z MCM dla własnego topu. Zauważyli, że MCM w kartach graficznych to niewypał i nieważne co by cudowali, to mankamentów z takiego rozwiązania względem monolitu nie wyeliminują.

Czyli ich wymówka ma sens - mieli z tym problem w RDNA4 i dalej mają w RDNA5/UDNA.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Phoenix. napisał(a):

ja czekam ;)

nie kusi Ciebie  rtx5080? W sumie przy twoim 90% graniu w Warzone czy inne fps etc to bez sensu trochę wydawać pod to  💸

Edytowane przez chreasy