Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Udowodnił przecież jak intel szybko wstaje :hihot:

Ja tam widziałem tak wolno jak na AMD ;)

Jak twierdzi, że można tak pokombinować w BIOS, że urwie te dziesięć sekund które przyniósł ze sobą to niech udowodni ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

I poznie klamac jak to sie szybko uruchamia stosujac "sztuczki" :hihot:

A finalnie bez sztuczek uruchami sie po prostu "dlugo" niezaleznie od koloru.

Udowodnij ze można tak ustawić BIOS żeby można było kłamać że jest szybko

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Na AMD było szybciej niż u niego ;) Poza tym to ty twierdziłeś, że wystarczy mieć intela żeby szyko komp wstawał :hihot:

Po co ma cokolwiek udowadniać? Zapewne jemu jak każdemu normalnemu użytkownikowi kompa bez różnicy czy system wstanie w 15, 20 czy też 25 sek więc mu zwisa i powiewa udowadnianie czegokolwiek ;) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Co ci udowadniać jak ty potem udajesz, że nie widziałeś ? Chciałeś testy SoTR, a teraz już unikasz swojej porażki

4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Na AMD było szybciej niż u niego ;) Poza tym to ty twierdziłeś, że wystarczy mieć intela żeby szyko komp wstawał :hihot:

ale to tylko w choroszczy i musi być namaszczony przez lokalnego szamana

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, wallec napisał(a):

Ja nie pisalem nic o bios, napisalem ogolnie "sztuczki" a co ty tam robisz to mnie nie intersuje, natomiast faktem jest to co napisal krzysiak ze wcale sie tak szybko nie uruchamia i to jest fakt. Wiec dla mnie jestes zwyklym oszustem i klamca ;) Mam intela i nie ma zadnego wow o ktorym mowiles. 

14 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Co ci udowadniać jak ty potem udajesz, że nie widziałeś ? Chciałeś testy SoTR, a teraz już unikasz swojej porażki

ale to tylko w choroszczy i musi być namaszczony przez lokalnego szamana

Jak teza upada to i narracja się zmienia 🤣

Fakty nie docierają a niewygodna prawda boli 😎

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Fakty nie docierają a niewygodna prawda boli 😎

a potem jeszcze się pyta :

W dniu 31.03.2026 o 16:32, SylwesterI. napisał(a):

Coś czuję, że zaraz testy w cp2077 i sotr dla walca zrobią się "bebe" i będzie płacz "ci od amd tu włażą" 

W dniu 31.03.2026 o 16:43, wallec napisał(a):

Dlaczego tak by miało być?

Zaraz przygotuję szufladowy nvme 1tb, pod odchudzonego windowsa , to i cp2077 będzie "bebe"

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Po co ma cokolwiek udowadniać? Zapewne jemu jak każdemu normalnemu użytkownikowi kompa bez różnicy czy system wstanie w 15, 20 czy też 25 sek więc mu zwisa i powiewa udowadnianie czegokolwiek ;) 

Udowodnij gdzie pisałem że wystarczy mieć Intela żeby było szybciej :)

• Haha 2
Opublikowano

Na podstawie wczesnych recenzji i testów wydajności,

Arrow Lake (Core Ultra 200S) jest zazwyczaj szybszy lub porównywalny z Raptor Lake (13./14. generacja) w zadaniach wielowątkowych, ale w zastosowaniach wymagających niskich opóźnień, takich jak ładowanie lekkich aplikacji, Raptor Lake może być szybszy. 

Kluczowe różnice wpływające na "ładowanie" (AIDA64/CPU-Z):

Opóźnienia DRAM (DRAM Latency): Arrow Lake ma wyższe opóźnienia dostępu do pamięci (powyżej 100 ns) z powodu architektury chipletowej, podczas gdy Raptor Lake (monolityczny) oferuje lepsze opóźnienia. W zastosowaniach typu "otwórz i uruchom" (np. CPU-Z) niższa latencja Raptor Lake może dać subiektywne wrażenie szybszego działania.

Wydajność jednordzeniowa (Single-Core): Mimo że Arrow Lake ma wyższe IPC (instrukcje na cykl), szczytowe taktowanie P-core w Arrow Lake (5.7 GHz) jest niższe niż w Raptor Lake (6.2 GHz w i9-14900KS).

Wydajność wielowątkowa (Multi-Core): W testach typu AIDA64 (benchmarki pamięci/procesora), Arrow Lake jest często szybszy o 15-20% lub bardziej efektywny przy tym samym poziomie wydajności. 

Podsumowując, Raptor Lake (14 gen) wcale nie musi być wolniejszy w ładowaniu lekkich narzędzi jak CPU-Z, a ze względu na niższą latencję może być nawet bardziej responsywny. Arrow Lake zyskuje przewagę w pełnym obciążeniu wielowątkowym. 

Na końcu dla rozkładaczy atomów na atomy 

No mi sie wydaje ze jednak 1340P robi to lepiej :hahaha: