Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@wallec

Zapomniałeś dodać 270k z 132fps %-)

Masz lepszego cepa niż zachy :clap:

Jak przy kompie będę wrzucę screena po debloacie :cool:

A teraz napisz, jak to jest że w benchmarku masz tonę fps więcej, a w realnej grze dużo mniej?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Zapomniałeś dodać 270k z 132fps %-)

Masz lepszego cepa niż zacny :clap:

No ale gdzie jest ta różnica?
Screenshot2026-04-03204230.thumb.png.cfaa07ebe16a4c3be0dce317a9ddc908.png

I dlaczego jak w nieprocesorowym benchmarku cyberpunka wzratsa mie fps o 10% to w procesorowym miejscu w grze też wzrasta mi o ~10%?

Opublikowano (edytowane)

Dzieje się tak ponieważ... screeny z benchmarka są od Ciebie, a z gry od Twojego kolegi?
CPU 500zł, Ram 330zł, płyta główna 679zł.
Całość taniej niż sam 9800x3d, zaraz podkręce ram i dobiję do tych 145fps... ale wtedy "bo Ty nie masz dodatku", "bo ty masz inny windows", "bo ty masz radeona a on ma mniejszy narzut sterownika" a ja patrzę tylko na fps...

Ps. policz o ile więcej postaci jest u mnie na screenach niż na tym z 9800x3d ;)
image.thumb.png.32bf4ec3296ebfd0265c7e680d8d2ed8.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

1.Może i dobijesz do 145 , po debloacie mam ponad 160

2. To również mniej niż kosztuje 270 , na drogim mobasie i memorkach 8000 +

3. Po co Intel wypuścił 270 , skoro ten po oc , dostaje baty od 245 po oc 

Jak będziesz wrzucał następne screeny , to nie chowaj ustawień CPU i GPU , żebyśmy wiedzieli na jakim kompie to robisz, tak jak u mnie

PS. Dalej unikasz odpowiedzi na zadane pytanie.

Niewygodne?

8 minut temu, wallec napisał(a):

Dzieje się tak ponieważ... screeny z benchmarka są od Ciebie z gry od Twojego kolegi?

Poproszę o tłumaczenie z walcowego na polski 

Opublikowano (edytowane)

Zawsze coś nie tak, typowo.

Masz, podbiłem ram na 8266 i rdzenie o 100MHz.

Więcej się nie będę "znęcać" bo na p jest jeszcze 100MHz zapasu a na ramie prawie 200MHz....

image.thumb.png.386148502f20fb74f9afef5ba9648627.png

image.thumb.png.dd06100c48f830f55251c3c9cd8838d6.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, wallec napisał(a):

Niestety nie wiem, ponieważ nie używam OSD. Instaluje sam msi afterburner bez riva tuner.

natomiast do arrow lake najlepiej używać Windows 11 22h

tutaj sprawdzony link - należy wgrać wszystkie aktualizacje z Windows update bo świeża instalka nie rozpoznaje rdzeni arrow’a

https://drive.usercontent.google.com/download?id=1w55tlcfV6dpWka8B5_QpZlXgfe40GYlq&export=download&authuser=0

Tutaj odpowiedź dlaczego nie ma i nie będzie parametrów na ekranie.

A strzałką masz miniaturkę z odpalonej gry, piona.

image.thumb.png.c7deb9e1ffb1a162a865f98864f88a96.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Bo bench pokazuje jak potężny komputer jest kompleksowo, a realna gra pokazuje zastosowanie w grachi i dlatego u Ciebie jest kupa w benchu a w grach na równi z 245KF OC bo komputer na 9800x3d nie nadaje się do niczego poza grami.

Jak odpalisz na 9800x3d vt3 z włączonym PBO to się ugotuje.

Kończę temat, dostałeś co chciałeś a teraz trochę pokory i nie pisz już więcej jak na obrazku bo wstyd.

image.thumb.png.1b88f6a1f5abfe9ccbb519c44e923c60.png

Ps. Jak ktoś ma czas, to chętnie zobaczę ile dostaje taki 245KF od normalnie, porządnie skonfigurowanego x3d / 14900k.

• Haha 3
Opublikowano

Że wam się chce z wallcusiem cokolwiek porównywać, przecież chłop nie bierze pod uwagę niepasujących pod jego narrację wyników, jak już nie może się spod ściany wywinąć to zmienia narrację że jego to grosze kosztowało a amd miliony (mnie we wrześniu 2023 asus na b650, 7800x3d i 2x16GB 6400MHz kosztowało 500EUR, ale nie daję tego jako argument, bo wiem że normalnie to tyle nie kosztowało)...zapominając że jeszcze chwilę temu rzucił wyzwanie posiadaczom amd "bez względu na budżet" :hihot: 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wallec napisał(a):

Najlepiej teraz powinniście przeprosić zachego i wyczyścić ostatnie 40 stron tematu z waszego spamu o naszym "testowaniu" bo zrobiłem to co chcieliście (print screen z waszej miejscówki) i nie dość że wynik jest taki jak na 9800x3d to jeszczze dobitnie pokazuje, że w grze są takie same wzrosty jak w benchmarku.

Problem w tym że Twój CPU ma "potenge" w benchmarku, a potem pokazujesz czyjeś screeny gdzie ledwo równa do 9800x3d przed debloatem, za chwilę będziesz piszczał że po debloacie na pc z 9800x3d dalej dostaje baty

Ale "potenga" jest z tobą, nawet większa od "potengy" 270 zachego, wróć jego kolegi, bo już go oddał

Opublikowano

@wallecCo do mojego porównywania w benchu cyberka...wcale nie robiłem tego żeby dowalić ultrasom czy żeby się dowartościować, co posiadaczom amd zarzucił bodaj @SebastianFM ;) Ot zaciekawił mnie słaby wynik mojego CPU w nim porównując do innego 7800x3d (kartofla Kelama) i chciałem sprawdzić co powoduje ten ubytek wydajności ;) Że zacząłeś tamten słaby wynik traktować jako wygraną ultrasa, to wrzuciłem niszczące 245k wyniki żeby pokazać że nie masz racji a mam ją ja pisząc, że system wiele zmienia ;) 

Jak pisałem kiedyś, nie mam czasu obecnie na porównania, poza tym mi się nie chce, nie warto, nie ma to sensu...wybierz co ci pasuje ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wallec napisał(a):

To 13600kf, 7800x3d czy 9950x3d?

9950

Jak było mniej ludzi (ustawienia w grze tłum high) to i takie fps wypluwa, taka ciekawostka

Zrzutekranu(6).thumb.png.247722b2bf50c466012eb173e0f0e9ad.png

Edytowane przez ju-rek
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

@wallecCo do mojego porównywania w benchu cyberka...wcale nie robiłem tego żeby dowalić ultrasom czy żeby się dowartościować, co posiadaczom amd zarzucił bodaj @SebastianFM ;) Ot zaciekawił mnie słaby wynik mojego CPU w nim porównując do innego 7800x3d (kartofla Kelama) i chciałem sprawdzić co powoduje ten ubytek wydajności ;) Że zacząłeś tamten słaby wynik traktować jako wygraną ultrasa, to wrzuciłem niszczące 245k wyniki żeby pokazać że nie masz racji a mam ją ja pisząc, że system wiele zmienia ;) 

Jak pisałem kiedyś, nie mam czasu obecnie na porównania, poza tym mi się nie chce, nie warto, nie ma to sensu...wybierz co ci pasuje ;) 

Porównania między użytkownikami do wyciągania "wniosków i podejmowania decyzji zakupowych" rzadko kiedy mają sens bo możesz porównać platformę ogarniętą jak ta moja vs niewiadomoco na 9800x3d od Sylwka.

Tylko bekowe jest to, że użytkownicy tego forum patrzą na takie print screeny (najsmutniejsze jest to, że potrafi je wrzucać moderator)
image.png.5a6845870e6c203cc34e4c236bf46302.png 

image.png.3ddb04a72d2bbb51431e65df903300c4.png

kupują sprzęt i nie rozumieją jak on działa tj myślą, że mają 35% wydajniejszy cpu, nabierają pewności siebie i piszą jakieś dyrdymały, spam posty o AMD w temacie intela a w rzeczywistości, jak już im przyjdzie użyć tego sprzętu to na jedno wychodzi bo go "bootleneckują" kiepską konfiguracją i softem

dodatkowo zadają głupie pytania, jak to możliwe, że w benchmarku jest inaczej niż w grze bo nie potrafią sami wpaść na to, że jakbyśmy wrzucili screeny z innej miejscówki, to wyniki mogłyby być inne (nawet na korzyść ryzen).... 

3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Wallec wie jak okiełznać "potenge" 245, a nie tam jakiś Tomcug, czy inni redaktorzy.

chłopie, przecież Tomcug w tym temacie pisał, że arrow jest w cyberku prawie jak x3d i też na portalu ithardware jest, że są na podobnym poziomie

ochłoń

image.thumb.png.95e05b8b9ddefa240d25c3bdbeadce11.png

Opublikowano
13 minut temu, ju-rek napisał(a):

9950

Jak było mniej ludzi (ustawienia w grze tłum high) to i takie fps wypluwa, taka ciekawostka

Zrzutekranu(6).thumb.png.247722b2bf50c466012eb173e0f0e9ad.png

Też to zauważyłem i dlatego poczekałem aż przyjdzie jak najwięcej, żeby dać najniższy możliwy wynik.
Niestety nie przyszedł ten w żółtych portkach ;)

Opublikowano (edytowane)

Zawsze moze wpasc ktos z lepsza sztuka 270k i mocniej wykrecona na wodzie i podbic Twój wynik @wallec

Wg mnie nie jest zly, ale dobrze wykrecony 9xxxx tez bedzie mial wysoki FPS

No i kwestia odpalania calosci na golasie systemie z 50 procesami w tle tez dopali FPS

Edytowane przez Zachy