Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, tomcug napisał(a):

Jak najbardziej jest to prawda, ale ja podtrzymuję swoje zdanie, że dane akurat z MF to z góry ustalony wynik ;)

To jest to co napisałem i chciałem pokazać walcusiowi wczoraj...zawsze się znajdzie coś pod swoją narrację, wystarczy zamiana CPU, czy sklepów w porównaniu i będzie się zgadzała :) 

20 godzin temu, janek25 napisał(a):

Bez x3d przeciez zen 5 wcale nie odskakuje mocno od Arrow lake. Jest po prostu tanszy.I nieprawda jest ze te cpu sie nie sprzedaja. Niby z czego intel zyje :hihot:

Racja, ale dziś można zmienić na x3d, później na kolejną gen...arrow, no cóż tu i teraz i koniec, do tego już gorzej niż na amd ;) 

Do tego gorzej i mniej rozwojowo niż na starszej podstawce konkurencji :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

CB 2026

LionCove 6.15GHz (+9.8% wyższe taktowanie)

ST(SC)

680p 

Zen5 5.6GHz 

ST 

564p

SC SMT

763p (+12% względem LionCove 6.15GHz)

Dla Zen5 w tym przypadku zysk z SMT to 35.3%!

Zen5 6.15GHz(teoretycznie)

ST 620p

SC SMT 837p 

LionCove 

ST +9.6%

Zen5 

SC SMT +23%!

CINEBENCH generuje absurdalnie duże obciążenie wielowątkowe, więc warto zestawić pełne możliwości i przepustowość pojedynczego rdzenia LionCove z architekturą Zen5 obsługującą SMT – a w tym przypadku wskaźnik IPC dla Zen5 jest o ponad 20% wyższy! Co więcej, wariant Zen5 X3D zapewnia dodatkowy, generacyjny wzrost IPC w grach. Dzięki temu Zen5 – mimo mikroarchitektury nastawionej głównie na HPC i centra danych – staje się potężną jednostką wyposażoną w dwa moduły AVX-512.

Gdy tylko pojawi się Zen6, od razu przesiadam się na pełny, 12-rdzeniowy układ CCD z technologią X3D (o ile będzie dostępny) 😉 Na tym właśnie polega zaleta platformy AM5 ☺️

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
20 godzin temu, AMDK11 napisał(a):

Gdy tylko pojawi się Zen6, od razu przesiadam się na pełny, 12-rdzeniowy układ CCD z technologią X3D (o ile będzie dostępny) 😉 Na tym właśnie polega zaleta platformy AM5 ☺️

Widzę że mamy podobny plan :D 

Opublikowano

Ja gdy tylko pojawi się nova lake i okaże się, że jest rewelacyjna (oby) to wykręcę z obudowy płytę główną z procesorem i wkręcę do obudowy nową płytę główną z procesorem nova lake.

Na tym właśnie polega zaleta PC - można odkręcić śrubki, wyjąć element i wsadzić nowy.

• Haha 2
Opublikowano

Skoro Intel idzie w kasze to wie, że zwykle cpu nie będą królami gamingu ale to dobrze większy wybór to lepiej dla nas ;) 

Współczuje tym kupującym nowe mobo na nowy socket za milion monet albo pazdzieze za ponad tysiaka 🫣

Opublikowano

Powiedział każdy, kto ma am5 z 2022 roku będące lepszą podstawką niż lga1851 z 2024 roku, na które nie będzie już nic lepszego, a nowe lga1954 które wyjdzie w 2026 nadal będzie walczyć z tym starym am5...do tego nie ma przesłanek by w ogóle było szybciej w tym, co tu większość obecnych najbardziej interesuje  :hihot:

Sam też po drodze od 2023 zmieniłem mobo z kaprysu, bo i tak było mi potrzebne do innego kompa w domu, więc skorzystałem z tego by kupić "ładniejsze" niż miałem - zmiana czarnego na białe ;) 

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

I jednak umiałeś odkręcić śrubki od mobo?

jak ktoś kupił lga1700 i 12900k to albo zmienił tylko cpu na raport albo do teraz siedzi na 12gen

argument inwalida z długowiecznością 

Na arrow też sobie zmienili teraz tylko cpu na 270k bez wymiany płyty 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, wallec napisał(a):

I jednak umiałeś odkręcić śrubki od mobo?

jak ktoś kupił lga1700 i 12900k to albo zmienił tylko cpu na raport albo do teraz siedzi na 12gen

argument inwalida z długowiecznością 

Na arrow też sobie zmienili teraz tylko cpu na 270k bez wymiany płyty 

I czym różni się ten 270K od 285K? Fizycznie to ten sam układ pod różnymi nazwami. 

Do LGA1700 nikt się nie przyczepi zbytnio. Ale LGA1851 jest na starcie trupem.  

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
1 godzinę temu, AMDK11 napisał(a):

Z AM5 nie muszę wykręcać płyty głównej pod Zen6.

Ponoć z AM4 było tak samo, lecz płyty zmieniałem tak samo jak w przypadku Intela. :hihot:

Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Powiedział każdy, kto ma am5 z 2022 roku będące lepszą podstawką niż lga1851 z 2024 roku, na które nie będzie już nic lepszego, a nowe lga1954 które wyjdzie w 2026 nadal będzie walczyć z tym starym am5...do tego nie ma przesłanek by w ogóle było szybciej w tym, co tu większość obecnych najbardziej interesuje  :hihot:

Sam też po drodze od 2023 zmieniłem mobo z kaprysu, bo i tak było mi potrzebne do innego kompa w domu, więc skorzystałem z tego by kupić "ładniejsze" niż miałem - zmiana czarnego na białe ;) 

Oby nowy Intel okazał się lepszy od 9800X3D, bo ile można siedzieć na starym sprzęcie. :E

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Ponoć z AM4 było tak samo, lecz płyty zmieniałem tak samo jak w przypadku Intela. :hihot:

Zmieniałeś na wyższy model a to twój wybór.

Ja przeszedłem na X870E-E ze względu na to że nowy ASUS ma BIOS 64MiB. Płytę wymienię dopiero pod Zen7. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
10 minut temu, Doamdor napisał(a):

X370 asrock przez 1.5 roku nie mialo supportu na zen3

W dniu 5.07.2026 o 21:26, AMDK11 napisał(a):

SMT – a w tym przypadku wskaźnik IPC dla Zen5 jest o ponad 20% wyższy

Na dzien dzisiejszy nie ma technologii sumujące ipc

Opublikowano (edytowane)

Akurat przy am4 byłą przez jakiś czas lipa bo nie było wsparcia dla "startowych" chipsetów, także tu siłą rzeczy ludzie zmieniali mobasy.

15 minut temu, Doamdor napisał(a):

Oby nowy Intel okazał się lepszy od 9800X3D, bo ile można siedzieć na starym sprzęcie. :E

Też chętnie bym wrócił do intela...jeśli tylko będzie szybciej to jak najbardziej to zrobię ;) 

Ja nie jestem fanbojem jak niektórzy na tym forum, biorę to co szybsze a nie to co "lubię".

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Akurat przy am4 byłą przez jakiś czas lipa bo nie było wsparcia dla "startowych" chipsetów, także tu siłą rzeczy ludzie zmieniali mobasy.

Też chętnie bym wrócił do intela...jeśli tylko będzie szybciej to jak najbardziej to zrobię ;) 

Ja nie jestem fanbojem jak niektórzy na tym forum, biorę to co szybsze a nie to co "lubię".

Blisko będzie premiera ZEN6, więc możliwe, że dwie platformy wlecą. :E