Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Tez bylem fanem Intela, bylem sklonny oddac reke za niego, a teraz chodzilbym bez reki. Plan byl taki, ze jak wejdzie 15.gen to zmieniam platforme. No i zmienilem :E

Time to say goodbye Intel.

Panie ja 3 miesiące temu sobie pomyślałem, a co mi tam robię upgrade bo zaraz nowe karty wychodzą i moja obecna 2070 super już w nowszych grach niedomaga. W ogóle nie siedziałem w temacie sprzętu i tylko coś mi się obiło o oczy, że wychodzą nowe Intele to uznałem, że akurat idealny moment na zmianę jak tylko premiera będzie! 11 lat na Intelu i miał być kolejny, ale jak doczytałem co tu się odwaliło z 13 i 14 gen, jak AMD wymiotło z prockem do gier z 7800x3d no i do tego wspaniała premiera Arrow Lake to ostatecznie teraz na 9800x3d siedzę i grzecznie czekam na 5070Ti :faja:

Edytowane przez muszka
Opublikowano

@leven ty już mi tu nie sprzedawaj reakcji "Confused", tylko wytłumacz się z fanboystwa do znaczka Intel :Up_to_s: Wiesz, że gdyby ci tak dać pod nos dwa komputery o praktycznie identycznej wydajności, ale zakazać ci sprawdzania bebechów, to za cholerę nie zgadłbyś co w którym siedzi? To tylko znaczek, który siedzi w twojej głowie i nic więcej.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

@leven ty już mi tu nie sprzedawaj reakcji "Confused", tylko wytłumacz się z fanboystwa do znaczka Intel :Up_to_s: Wiesz, że gdyby ci tak dać pod nos dwa komputery o praktycznie identycznej wydajności, ale zakazać ci sprawdzania bebechów, to za cholerę nie zgadłbyś co w którym siedzi? To tylko znaczek, który siedzi w twojej głowie i nic więcej.

Właśnie najłatwiej rozpoznać jak wolne jest AMD gdy chcesz sprawdzić bebechy.

Obczaj to

Ps. Miałem wszystkie generacje am4

Ps2. Miałem am5

AMD jest dobre jak nie używasz komputera na codzien i nie grasz w gry, a jedyne co ustawiasz to curve i sprawdzasz przy jakim - się nie wysypie :-)

Otwieranie panelu sterowania - wolne

Otwieranie wyszukiwarki menu start - wolne

Włączanie komputera przy wyłączonym contecst restore - 25 sekund

Uruchomienie jakiegokolwiek programu który musi rozpoznać sprzęt - wolne, nawet cpu-z przerasta AMD przez chiplety

Gry - budowanie shaderow wolne

Gry - maks FPS wystrzelony w kosmos a 1% niski

Stabilność ustawień ram przy wyłączonym gdm - z dupy, jak nie włączysz pc przez tydzień lub wyjmiesz kabel z zasilacza to masz restored defaults i trzeba ładować od nowa profil

I wiele innych :+)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
12 minut temu, Paw79 napisał(a):

O kurła.
Sprawdziłem- Steam mi się otwiera 5 sekund (na 5700X3D).
Jak żyć?
Jutro leci na śmietnik, bo przecież takiego złoma nikt ode mnie nie kupi. :Crash:

No widzisz, prawie 100% wolniejsze uruchamianie programu, który odpalasz codziennie dla fanboja AMD nie robi różnicy, ale 567fps zamiast 542fps to już must have kupuje :-)

Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Co teraz wygrywa w kategorii multicore, gry, znośne użytkowanie, cena dobrego 1k PLN? Nie 14600k i jego kastraty? Jak masz więcej to x3d z całym praktycznie niedostępnym 9800x3d za ponad 2.5 kafla za procesor.

Ja rozumiem że 9800x3d to świetny procesor, oczywiście jest najlepszym wyborem do gier. Ale w jego cenie masz 14600kf, płytę, ram i chłodzenie. A wydajność niższa o 20% więc... Kupno 9800x3d jest tak samo rozsądne jak obecnie 4090 za 10-11k, no chyba że musi się mieć top za wszelką cenę to wtedy inna sprawa

Opublikowano
24 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@wamakodklejka niezła.

Mogę tylko potwierdzić, że faktycznie CPU-Z się dłużej uruchamia. Co do reszty nie widzę różnicy pomiędzy poprzednim 12600KF, a R 7700. Panel sterowania otwiera się natychmiast.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawelek6 napisał(a):

To, że jestem po którejś ze stron, nie powinno się mnie nazywać fanboyem.  Mój wybór i tyle.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wamak napisał(a):

Mogę tylko potwierdzić, że faktycznie CPU-Z się dłużej uruchamia. Co do reszty nie widzę różnicy pomiędzy poprzednim 12600KF, a R 7700. Panel sterowania otwiera się natychmiast.

Hehe. Nie Ciebie miałem oznaczyć ale wyszło dobrze;)

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano
9 minut temu, wamak napisał(a):

@razeksKupno RTX 4090 jeszcze ma sens, jak się gra w 4K (choć bardziej opłacalny jest 4080S). Natomiast jeśli chodzi o 9800X3D, to mało kto na dziś wykorzysta jego możliwości.

Niby tak, 9800x3d będzie miał sens pod 5090 albo dla e-sportowcow do 1080p

• Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, wamak napisał(a):

@razeksKupno RTX 4090 jeszcze ma sens, jak się gra w 4K (choć bardziej opłacalny jest 4080S). Natomiast jeśli chodzi o 9800X3D, to mało kto na dziś wykorzysta jego możliwości.

Ja strzelam że pierw gry zaczną się uśmiechać do tych 96mb. Tak jak chcesz mieć dużo klatek bez zabawy w coś więcej niż poskładanie tego i gruby budżet to jest to opcja dla entuzjasty.

Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Poproś kogoś z AMD, żeby nagrał taki sam filmik - cpu-z uruchamia się 1.5-2x dłużej.

Po ..j mam prosić jak jeden masz z 13600k a drugi z 9800x3d. Oślepłeś?

Opublikowano (edytowane)

Nie zauważyłem drugiego.
No to mega zmuła. 7 sekund na 9800x3d kontra 3 sekundy na 12gen.

Nie denerwuje Cię to, że musisz długo czekać aż się otworzą programy na procku za ~2500zł?

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Wcale nie chory - potwierdza się, że AMD jest praktyczni 100% wolniejsze, jeżeli za punkt odniesienia weźmiesz mój filmik.
Obczaj sobie jeszcze taki test jak teraz nagrałem.

A na końcu wystarczy uświadomić, że na AMD programy odpalają się stosunkowo wolno i trzeba czekać zamiast działać ;) 

Nawet jak chcesz zrobić print screen z zentimings to czekasz 6 sekund, aż komputer ogarnie jaki masz procesor, płytę główną i ram ;)

Edytowane przez wallec