Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Pentium Dbeka ogólnie z udowadniana na siłę graczom, że ich procesory świadomie wybrane do grania i tylko grania są gorsze w programach, beka z udowadniania kwestii oczywistych, że poza grami to nie są złe CPU porównując z konkurencją, beka z wyszukiwania pojedynczych tytułów w których akurat kapciom się udało jakimś fartem mieć dobry wynik, żeby udowodnić że to w grach nie gorszy produkt niż ten szybszy w całej reszcie tytułów :hihot:

• Like 5
Opublikowano

Beka to jest z was bo zapominacie o wszystkich procesorach AMD i macie w głowie tylko wersje x3d.

Intel w cenie zwykłych procesorów AMD (9700x i 9600x) dostarczył produkt o wydajności procesorów ryzen 9 w programach, szybsze w grach od 9600x/9700x i w niektórych grach szybsze od x3d a jeżeli są wolniejsze to i tak są tańsze o 500zl lub wiecej ;)

wam się super narracja zmienia pod wasze błędne hipotezy;

- nie można stosować starych Windowsów (na premierę arrow lake nawet w oficjalnych recenzja Lipton itd mówili że nowe Windowsy pogarszają wydajność wszystkich inteli a podnoszą AMD)

- porównujecie stock 250k / 270k na ułomnym Windowsie z x3d

- walcus robi OC, daje dobry soft i wam się przestają wynika zgadzać i spamujecie farmazony ;)

Dzisiaj puszczę marvel rivals to zobaczycie o ile różnią się wyniki z recenzji od normalnego użytkownika;)

• Haha 2
Opublikowano

Ale to ty ciągle "dzwonisz" próbując coś udowadniać :hihot:

Jak pisałem nie raz, jeśli nova w grach pokona zen6 x3d (nie zen5 bo to za mało) to sam się skuszę...czy czerwone czy niebieskie jest mi obojętne ;) 

Ciągle zapominasz, że jedynym fanbojem w tym temacie jesteś ty...nie ci źli posiadacze ryzenów  :E 

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, wallec napisał(a):

Intel w cenie zwykłych procesorów AMD (9700x i 9600x) dostarczył produkt o wydajności procesorów ryzen 9 w programach, szybsze w grach od 9600x/9700x i w niektórych grach szybsze od x3d a jeżeli są wolniejsze to i tak są tańsze o 500zl lub wiecej ;)

Dzisiaj puszczę marvel rivals to zobaczycie o ile różnią się wyniki z recenzji od normalnego użytkownika;)

Pogrubiłem najważniejsze dwie kwestie, do których będę się odnosił.

Pierwsza. Gdzie masz szybsze w grach? Wartości po przecinku zaledwie. Dopiero od kilkunastu procent można raczej mówić o realnie odczuwanej różnicy pomiędzy podzespołami, a nie gdzie tylko cyferki w testach widać. Dodatkowo Intel musiał specjalnie przypudrować swe procesory, wypuścić drugą partię aby mogli konkurować z Zen 5, z którym to Arrow na dzień dobry niby miał. Niby. Specjalnie jeszcze zaznaczyłem pierwszą partię dodatkowo jak odstawał 245 i gdzie było topowe Ultra 9.

Bez tytułu.jpg

Druga: :hihot: xD :rotfl2:

Edytowane przez Pawelek6
  • Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano

Macie problemy.

Ten CPU - 270K - nie jest zly,

na swoja cene jest BDB, wrecz celujacy.

Ale w grach x3d bedzie szybszy i tyle (jesli testujesz w 1080p :D ).

Na codzien? Daja super performance w programach,

zadowalajacy performance w grach,

w niektorych nawet bardzo zadowalajacy.

Jest szansa, ze Nova bedzie dobrym CPU/platforma generalnie.

Jesli walka bedzie wyrownana moze ceny beda tez korzystniejsze.

Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

Na codzien? Daja super performance w programach,

zadowalajacy performance w grach,

w niektorych nawet bardzo zadowalajacy.

Tyle że my chcemy najlepszych procesorów do gier, najlepiej jak najtańszych a wydajność w programach to nam lotto. Dlatego tanio to 7800X3D a najwydajniej 9800X3D. Reszta nie istnieje.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

MY? mow za siebie.

Ja do pracy stricte znajomym polecam 270k+ (o ile nie zmieniaja czesto sprzetu).

Rownie dobrze moge powiedziec - MY chcemy cpu bdb do programow,

i co? Dalej bedzie klotnia, bo na sile musisz udowadniac ze tylko x3d do gier?

Kiedy ja mowie o programach.

to sie odnosnie gier uaktywniles :D gdzie pisze ze nie jest najszybszy. :smiech:

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

MY? mow za siebie.

Ja do pracy stricte znajomym polecam 270k+ (o ile nie zmieniaja czesto sprzetu).

Rownie dobrze moge powiedziec - MY chcemy cpu bdb do programow,

i co? Dalej bedzie klotnia, bo na sile musisz udowadniac ze tylko x3d do gier?

Kiedy ja mowie o programach.

to sie odnosnie gier uaktywniles :D gdzie pisze ze nie jest najszybszy. :smiech:

Ależ oczywiście. Masz absolutną rację. Dzięki za przypomnienie z kim i dlaczego się nie dyskutuje jak w pewnym słynnym powiedzeniu. Już spadam. Papatki.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Grolshek

Aha, to ze polecam ludziom 270K+ to pewnie wg Ciebie jakis fackup.

Fakty i wydajnosc mowia same za siebie, cena tez.

Chcesz grac? Bierz sobie x3d (sam mam) nikt CI tego nie broni.

Ale nie lataj, i jak tylko gdzies jest wspomniane ze mozna Arrowa polecac,

oswiecaj ze do gier tylko x3d :D

Czasami zachowania ludzi sa takie jakby mieli bol 4 liter ze ktos moze cos innego polecac niz im sie - do gier - upatrzylo! :smiech:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Ja mam po prostu bekę z udowadniania, że arrow konkretnie w grach jest konkurencją dla zen5x3d, gdzie co najwyżej jest dla zen4x3d... i to w ogólnym rozrachunku od niego dostaje najczęściej ;) 

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Beka to jest z was bo zapominacie o wszystkich procesorach AMD i macie w głowie tylko wersje x3d.

Ale to nie nasza wina, że AMD je wydało i pozamiatało nimi w grach intela ;) Mamy o nich nie wspominać żeby było sprawiedliwie bo intel nie ma ciągle odpowiednika, czy jak? :hihot:

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
33 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ja mam po prostu bekę z udowadniania, że arrow konkretnie w grach jest konkurencją dla zen5x3d, gdzie co najwyżej jest dla zen4x3d

Sa sytuacje i ustawienia, ze dogania 9000x3d, ale o jakichs wygranych znacznych mowy nie ma

Sa tez sytuacje, ze dostaje srogi lomot

Takie sa po prostu fakty.

Jak przejdziemy na poletko programow to juz jest calkiem konkretnie w sumie.

No ale to forum zyje grami :)))

Tak jak kiedys ktoś kupował amd do programow, bo byly w nich szybsze :)))

I ciagle o tym byly wzmianki.

Opublikowano

@Zachyale my wszyscy to wiemy ;) 

Każdy dobiera sprzęt pod swoje wymagania, nie neguję tego że są ludzie kupujący go żeby pracować. No ale jak słusznie zauważyłeś to forum żyje grami, stąd większości ludzi bez różnicy jaki wynik w CB wskoczy, biorąc 8/16 x3d z góry wie że słaby (ja na wcześniejszym 12600kf miałem lepszy single i multi niż na 7800x3d)...co najwyżej go robi po to, żeby sprawdzić jaką trafił sztukę porównując z innymi wynikami swojego CPU :D

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Zapraszam do walki na przechwałki.
Baseline:
image.png.53b3e2a5416de42a36cd436d9add486f.png

265K + 7900GRE 1080P Medium -> 100% GPU bootleneck

1080p_100.thumb.jpg.ebd5eada4651c54fc8d24d5629459a65.jpg

265K + 7900GRE 1080P Medium render scale 30% -> praktycznie 0% GPU bootleneck

1080p.thumb.jpg.d115396fe307e3ffcc2036526231c223.jpg

265K + 7900GRE 720P Medium render scale 30% -> 0% GPU bootleneck

720p.thumb.jpg.9db4d8722c1592912905c3fd44cfd8c2.jpg

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

@wallec Skąd wiesz, że te wyniki są z wbudowanego benchmarka? :wariat:

Na screenie jest napisane

6 minut temu, ju-rek napisał(a):

1080 Medium, podkręcasz grafę i wynik się zwiększa. Powinni robić na Low. 

Dlatego dałem render scale bo widzę że nie wpływa to na obciążenie cpu (720p 30% vs 1080p 30% jest prawie taki sami)

Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, to się tak średnio nadaje do testowania CPU. Na ustawieniach Medium, 1080p DLSS Ultra Performance, u mnie na RTX 4070 Ti wynik jest ograniczany przez wydajność GPU.

Daj takie ustawienia jak ja i wrzuć wynik ;)