huudyy 2 837 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca (edytowane) 10 godzin temu, Winter napisał(a): https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=24273753198914820&id=2993449850705130 Przypadkiem się natknąłem. Taka cena za taki metraż? To moja miejscowość rodzinna. 🤣 wiesz, możesz wystawić nawet i po 20k z metra, tylko kto to kupi? Mieszkanie jest tyle warte, ile kto za nie da... Swoją drogą nawet nie jestem zdziwiony wysokością tego - w 2016 mieszkania braliśmy po 4700 za metr, w 2023 po 9k. Teraz w naszym bloku są wystawione po 14 za metr... Edytowane 23 Lipca przez huudyy 1
galakty 3 312 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca 10 godzin temu, Winter napisał(a): Taka cena za taki metraż? Cena za m2 nie jest jakaś wyrwana z komosu (nie oceniam lokalizacji, nie chce mi się). Tylko sens kupna czegoś takiego dla mnie jest niewytłumaczalny. To już bym wolał 50 letni blok z wielkiej płyty bo chociaż metraż jakiś ludzki.
adashi 1 637 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca 11 godzin temu, Winter napisał(a): https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=24273753198914820&id=2993449850705130 Przypadkiem się natknąłem. Taka cena za taki metraż? To moja miejscowość rodzinna. 🤣 Bardzo dziwne. Jaki sens ma wysoki standard wykończenia podbijający cenę, przy metrażu będącym zaprzeczeniem standardu. Kto miałby być klientem docelowym? Chyba że ten wysoki standard wykończenia to tylko z nazwy. 1
galakty 3 312 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Dokładnie to samo mówię, sensu w tym żadnego nie ma, ale może się trafi jakiś bananek któremu rodzice kupią kawalerkę premium i będzie się lepiej czuł. Ale raczej wtopa inwestycyjna.
Wu70 739 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Aktualnie monitoruję domy i działki to tu jest dopiero odklejka totalna. Zdarzają się zmiany ceny z 1700000 na 1000000 bo ktoś w pierwszym rzucie myśli że sprzeda ruinę za miliard od razu Prawie wszystko wisi i codziennie ktoś obniża cenę. Tyle niesprzedawalnych ruin wielopokoleniowych wisi w nieskończoność w całkowicie oderwanych cenach. Edytowane 23 Lipca przez Wu70
galakty 3 312 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Domy to w ogóle ciężko sprzedać. Znajomi mi mówią po co małe mieszkanie bierzesz, jak lepiej domek. No tak, super, tylko na duży domek mnie nie stać, a jak mam budować/kupić 70-90 m2 które wiem że mi nie wystarczy gdy dziecko/dzieci podrosną i nie będę chciał tam mieszkać do końca zycia to co mam zrobić? Sprzedać to potem i kolejny? Mhm powodzenia. Wolę mieszkanie w dobrej lokalizacji które za 10 lat pójdzie w dobrej cenie i szybko i wtedy dom taki jaki chcę. Edytowane 23 Lipca przez galakty
krukkpl 221 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Godzinę temu, Wu70 napisał(a): Aktualnie monitoruję domy i działki to tu jest dopiero odklejka totalna. Domy z wtórnego to jest kompletna loteria cenowa bo zazwyczaj nie ma możliwości obiektywnego porównania dwóch ofert. Czynników decydujących o cenie jest o rząd więcej niż w przypadku mieszkań. Zazwyczaj pierwsze strzały sprzedających są wiadomo - z kosmosu. Ja szukałem na rynku wtórnym ponad rok (myślę, że 20+ domów obejrzanych), ale nic nie podeszło na tyle, żeby kupić. Decyzja podjęta o budowie... BTW. Zapytam się - ma ktoś może podłogówkę z pompy ciepła z funkcją chłodzenia w lecie? Jak to się sprawdza? Szczególnie z drewnianą podłogą. Znam teoretyczne zalety i wady takiego rozwiązania, ale chciałbym dowiedzieć się o praktyce Edytowane 23 Lipca przez krukkpl
Dimazz 565 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Domy teraz przeważnie się buduje 100-150m2. Mniej sprzątania, mniejsze rachunki za ogrzewanie a dzieci i tak zrobią wyjazd jak skończą średnią. Domy i działki zależą od lokalizacji. Pod Poznaniem dużo chętnych na wszystkie nieruchy
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Cytat Realny spadek cen mieszkań sięga 6% Ceny mieszkań na rynku wtórnym są realnie niższe niż rok temu w każdym z 12 największych miast Polski. Nominalnie, spadły w 9 z 12. Dziś, w spokojnej atmosferze, bez krzykliwych nagłówków i głośnych konferencji prasowych można śmiało powiedzieć, że rynek (...) dostosowuje się do aktualnych realiów" https://www.fxmag.pl/nieruchomosci/realny-spadek-cen-mieszkan-siega-6-trwa-normalizacja-rynku-nieruchomosci kto kupil na gorce? Spoiler he zartuje, jak pierwsze to niewazne kiedy
Karister 162 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca W dniu 23.07.2025 o 12:59, Dimazz napisał(a): Domy teraz przeważnie się buduje 100-150m2. Mniej sprzątania, mniejsze rachunki za ogrzewanie a dzieci i tak zrobią wyjazd jak skończą średnią. Domy i działki zależą od lokalizacji. Pod Poznaniem dużo chętnych na wszystkie nieruchy Bądźmy realistami. Domy się teraz buduje małe nie dlatego, że taki jest lepszy, tylko dlatego, że jest drogo i mało kto ma na to kasę. Ja bym chętnie jeszcze dorzucił z 50m2 do swoich 200m2. Na sprzątanie jest masa sposobów. Jak nie masz zagraconych przestrzeni oraz masz wiszące meble lub w zabudowie, to robot sobie dobrze radzi. Do kurzów na blatach oraz czyszczenia armatury i ceramiki można kogoś zatrudnić. 3
gotrunks 17 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca W dniu 23.07.2025 o 12:52, krukkpl napisał(a): BTW. Zapytam się - ma ktoś może podłogówkę z pompy ciepła z funkcją chłodzenia w lecie? Jak to się sprawdza? Szczególnie z drewnianą podłogą. Znam teoretyczne zalety i wady takiego rozwiązania, ale chciałbym dowiedzieć się o praktyce Chłodzenie podłogówka to raczej mało efektywne, nawet z płytkami. Klimakonwektory raczej sie robi. Wiele albo centralny.
kubikolos 1 324 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca w hiszpanii to dopiero zabawa panstwo skapitulowalo i ludzie musza sami pozbywac sie okupantow Cytat Hiszpanie wyrzucają "ocupas" ze swojego domu na wlasną rękę https://www.facebook.com/100076983533519/videos/1413310146415101/
Klakier1984 726 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Ja to się dziwi, że tamtejsi "nielegale" jeszcze chyba nie podłapali jak łatwo w Hiszpani można mieszkać za darmoszkę
Kris194 4 716 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia Z tego co widzę to rynekpierwotny jeszcze walczy 3
Kris194 4 716 Opublikowano 11 Sierpnia Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) Jakiś deweloperuch się spłakał o jawność cen Jeszcze tylko miesiąc, im bliżej tym bardziej będą wyć. Edytowane 11 Sierpnia przez Kris194 3
galakty 3 312 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Jak dla mnie to jawność cen niewiele zmieni. Wieszczą nagłe spadki i korekty, taaaaaa. Betonowe złoto tak szybko nie stanieje. Zamiast za ceny mieszkań to by się wzięli za banki i kredyty.
michasm 272 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia @galakty a Co mają zrobić z bankami i kredytami? Jak kredyty mają być tańsze i bardziej dostępne to trzeba obniżyć stopy procentowe, ale to powiększy inflację. Poza obniżeniem stóp procentowych z 1% do 0,1% w trakcie pandemii, co jedynie pogłębiło późniejszą inflację, RPP Dobrze sobie radzi i inflacja u nas nie szaleje pomimo mocnego socjalu
galakty 3 312 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Jakoś na zachodzie mają bardziej przejrzyste i stabilne kredyty, ale u nas oczywiście się nie da, bo to bo tamto. Stała na 5 lat i elo, ciesz się że w ogóle jest stała stopa.
Karister 162 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Spadną stopy, to ludzie dostaną kredyty i mieszkania pójdą w górę. Jak komuś brakuje kasy, to brakuje. Kwestia, czy na mieszkanie, czy do zdolności. A social i minimalna u nas są patologiczne, więc na dobrobyt bym nie liczył.
galakty 3 312 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia W dniu 15.08.2025 o 10:12, Karister napisał(a): Spadną stopy, to ludzie dostaną kredyty i mieszkania pójdą w górę Już po ostatnich spadkach poczułem brak ofert i wyższe ceny, negocjacje praktycznie nie wchodziły w grę. Całe szczęście że już to za mną, za tydzień przeprowadzka i mogę pluć na Januszów wynajmujących 1 1
Karister 162 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) Janusze plują na nieogarów bez własnego M. Ode mnie -1 jeśli chodzi o obrażanie innych, bo do czegoś doszli i sobie dorabiają na wynajmie. Wiadomo, różni są właściciele, ale nikt nie broni wynająć od takiego normalnego i olać tych patologicznych. Edytowane 16 Sierpnia przez Karister
michasm 272 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia (edytowane) Mieszkam w centrum Szczecina. 8 minut pieszo od największego centrum handlowego. W 2019 płaciłem za mieszkanie 52m2 około 7300 za m2. Były momenty gdzie w moim bloku wystawiali kawalerki 35m2 za 600k. Kawalerki potrafiły być wynajmowane za 3500-4000. Te z mega fancy wyposażeniem, widać, że robione z jakimś specjalistą, nawet drożej. Obecnie widzę oferty mieszkań 50-56m2 za około 650k. Wychodzi około 12,5 za m2. Ładnie wystrojone (architekt) 70m2 Za 13,5k za m2. Mieszkania 50m2 Są wynajmowane za magiczne 2950 zł, więc taniej niż niedawno kawalerki. Ceny ofertowe znacznie spadły w porównaniu do tego co widziałem 2-3 lata temu. Zniknęły też oferty mieszkań, które kilka lat wisiały, bo ktoś chciał sprzedawać, a nie sprzedać (ceny wywindowane mocno w górę), więc nawet Ci się złamali I sprzedali taniej. Jedyne co nie spadło to cena miejsca postojowego. Od 2 lat sztywno 80-85k za miejsce w hali. Pięknie to pokazuje, że mieszkania są warte tyle ile ludzie są w stanie zapłacić, a wysokie stopy procentowe skłaniają ludzi do sprzedaży poniżej założonego wcześniej pułapu. Wciąż uważam, że mieszkanie to świetna inwestycja. Szansa na stratę jest znikoma, nawet jak ktoś mieszkania nie wynajmuje tylko trzyma pustostan. A nawet jak wartość trochę spadnie, bo ktoś kupił w najgorszym możliwym momencie, to wystarczy poczekać 2-3 i i tak wyjdzie na swoje. Aktualnie moje mieszkanie na podstawie dostępnych ofert jest warte 12,5k/m2, a w 2019 zapłaciłem 7,3k. To wzrost o 71%, więc okolo 12% w skali roku. Nawet jakbym wziął pod uwagę, że ceny transakcyjne są niższe od ofertoeych to i tak wyjdzie koło 65% wzrost, więc prawie 11% rocznie. Miejsce postojowe z 35k do 80k. Co dodatkowo poprawia ten wynik. Edytowane 20 Sierpnia przez michasm
GordonLameman 8 432 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia W dniu 16.08.2025 o 12:26, Karister napisał(a): Janusze plują na nieogarów bez własnego M. Ode mnie -1 jeśli chodzi o obrażanie innych, bo do czegoś doszli i sobie dorabiają na wynajmie. Wiadomo, różni są właściciele, ale nikt nie broni wynająć od takiego normalnego i olać tych patologicznych. Betonowe złoto to patologia. 3
Karister 162 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Rekomendowane odpowiedzi