Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

5 zł i cyk jestem eko :E 

Z czasem nawet do 500 zł, zależy kiedy i na ile.

36 minut temu, galakty napisał(a):

Tu nigdy nie chodziło o ekologię, tylko ograniczenie ruchu drogowego. 

Ja tylko przypominam, że norma Euro 6 ma już 12 lat.

W uchwale krakowskiej jest taki zapis, które auta są obecnie zwolnione z zakazu wjazdu do SCT:

Cytat

4) pojazdy samochodowe o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t:

a) z silnikami z zapłonem iskrowym – spełniające przynajmniej wymagania europejskiej normy emisji spalin Euro 4 lub wyprodukowane nie wcześniej niż w 2005 r.,

b) z silnikami z zapłonem samoczynnym – spełniające przynajmniej wymagania europejskiej normy emisji spalin Euro 6 lub wyprodukowane nie wcześniej niż w 2014 r.; 

Zatem do Krakowa jeszcze spokojnie wjedziesz ponad 20-letnim benzyniakiem i 12 letnim dieslem. Czyli w dużej ilości będą to auta mocno zajechane, które mają bliżej do złomowiska niż do kolejnego pozytywnego przeglądu.

50 minut temu, kubikolos napisał(a):

pieknie politycy doje..li biedakom, niech robaki wiedza gdzie ich miejsce

A może powinieneś na początek się trochę doedukować dlaczego nowszy układ wydechowy mimo większej emisji CO2 może spełniać wymagania EURO 5 lub 6, a starszy nie? Podpowiedź, bo nie o CO2 w tych emisjach się rozchodzi, a np. o tlenki azotu, które są po prostu trujące, a emisji których układ wydechowy takiego Lupo nawet nie ogranicza. To samo dotyczy pyłów, sadzy, innych cząstek stałych, czy rakotwórczych węglowodorów. 

RAM w układzie wydechowym ma odpowiednie filtry, a przynajmniej powinien mieć i to też się powinno na przeglądzie mocno kontrolować, czyli sprawdzanie wyciętych katalizatorów, przelotek w DPF-ach itd. i to powinno uwalać przeglądy nawet nowych aut, które teoretycznie normę spełniają. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

tak myslalem ze obronca zamordyzmu zaraz wyskoczy :sex:

niestety wszyscy znaja te banaly ale fakty w praktyce sa takie dla normalnego czlowieka:

Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

Cytat

Z krakowskich ulic zniknęło blisko 20 znaków informujących o wjeździe do SCT.

W ostatnich dniach nieznani sprawcy usunęli z krakowskich ulic blisko 20 znaków informujących o wjeździe do strefy czystego transportu. Naród się budzi, bo SCT dyskryminują obywateli?

https://lovekrakow.pl/zniknely-znaki-wjazdu-do-strefy-miasto-liczy-straty-i-zglasza-sprawe-na-policje

dobrze tam sie bawia w tym krakowie XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

dbc6639332cc97e04d12e7db3ace1cf3710f3507

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
14 minut temu, kubikolos napisał(a):

tak myslalem ze obronca zamordyzmu zaraz wyskoczy :sex:

To zdanie wynika wyłącznie z Twojego braku wiedzy, nic więcej. 

No i pomijam już fakt, że osoby posiadające starsze auta, które nie spełniają norm SCT to ty nazywasz wprost biedakami, co świadczy wyłącznie o twojej ignorancji i braku jakiejkolwiek kultury. Tym bardziej, że chodzi o ludzi mieszkających na obrzeżach Krakowa i poza Krakowem. Wiedziałbyś to jakbyś zechciał w ogóle jakiejkolwiek merytoryki (ale ty jej nie chcesz przecież). Wystarczy zajrzeć w uchwałę Krakowa o SCT, a nie wklejać obrazki propagandy dla ludzi mało inteligentnych.

Cytat

§ 5. Od zakazu wjazdu do Strefy zwalnia się:

1) pojazdy mieszkańców Krakowa będące w ich posiadaniu przed dniem wejścia w życie uchwały, na podstawie jednego z poniższych tytułów:

a) własności, pod warunkiem dopełnienia obowiązku rejestracji pojazdu,

b) współwłasności, pod warunkiem dopełnienia obowiązku rejestracji pojazdu,

c) umowy leasingu przez korzystającego,

d) umowy przewłaszczenia na zabezpieczenie, w przypadku umowy kredytu na zakup samochodu,

e) umowy z pracodawcą o korzystanie z samochodu służbowego do celów prywatnych, z której wynika fakt zatrudnienia na umowę o pracę lub oświadczenia pracodawcy o korzystaniu przez mieszkańca Krakowa z samochodu służbowego do celów prywatnych i zaświadczenia o zatrudnieniu go na umowę o pracę,

f) umowy najmu długoterminowego z podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą z oznaczonym według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) kodem 77.11.Z.,

g) umowy zawartej pomiędzy spółką partnerską, a partnerem tej spółki, z której wynika uprawnienie do korzystania z pojazdu przez tego partnera, z zastrzeżeniem, że mieszkaniec Krakowa nie może zgłosić pojazdu lub pojazdów, jeśli dokonał zgłoszenia pojazdu określonego w pkt 3 lit. b; 

Źródło https://ztp.krakow.pl/wp-content/uploads/2025/08/uchwala_XXXII61925_sct.pdf

Zatem dla mieszkańców Krakowa to żaden problem póki co i to jest najlepsze rozwiązanie wprowadzając SCT, które daje czas kilku lat na wprowadzanie zmian. Takie podejście ogranicza w pierwszej kolejności ruch parchów (mowa o samochodach) spoza Krakowa.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Zatem dla mieszkańców Krakowa to żaden problem póki co i to jest najlepsze rozwiązanie

XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

dziekuje za ta bezcenna garsc propagandy ale mieszkancy krakowa maja inne zdanie bo dobrze wiedza do czego to prowadzi

Cytat

Znikające znaki, bunt w sieci i pierwsze koszty. Tak Kraków reaguje na SCT

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-znikajace-znaki-bunt-w-sieci-i-pierwsze-koszty-tak-krakow-re,nId,22505136

6 minut temu, LeBomB napisał(a):

No i pomijam już fakt, że osoby posiadające starsze auta, które nie spełniają norm SCT to ty nazywasz wprost biedakami, co świadczy wyłącznie o twojej ignorancji i braku jakiejkolwiek kultury.

tu rowniez dziekuje za ta garsc becennych informacji ale bieda to nie powod do wstydu (XD) i to wlasnie biedacy najbardziej cierpia na takich pomyslach

duzo wypowiadasz sie na moj temat, niewiele na temat problemow ludzi a najwiecej na rzecz obrony dzialan politykow, jak zawsze XDDDDDDDDDDDDDDDDD

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Z drugiej strony jak wygląda porównanie wydzielanych węglowodorów aromatycznych czy cząstek stałych w tych autach? Bo jednak nie tylko CO2 wylatuje z tych rur.

Jak Ci poda te dane o których wspomniałeś a które są brane pod uwagę w SCT to wyjdzie na dekla bo przekaz będzie już inny niż ten z jego rysunku ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 3
Opublikowano

@kubikolos dałem najbardziej merytoryczny dokument w sprawie, czyli samą uchwałę. A to że wreszcie pozwoliłem sobie na pewne uwagi w twoją stronę, to wyłącznie efekt twoich wypowiedzi jakie piszesz od już dłuższego czasu. Tu też przemówiła mega hipokryzja z twojej strony, bo nagle się czepiasz, że wypowiadam się na twój temat, podczas, gdy wielokrotnie już odpowiadając na coś co ja napisałem, czyniłeś jakieś przytyki w moją stronę. Teraz jak odbiłem piłeczkę, to nagle decydujesz się na bezpośredni atak. No cóż, dalej świadczy to tylko o tobie.

Co do biedy, to tak, nie jest to powód do wstydu, owszem. Tylko jak ktoś jest biedny, to niekoniecznie stać go na samochód, do którego już nie ma części, albo są coraz trudniej dostępne i coraz trudniej go naprawić (mowa o samochodach starszych niż 2005 rok). Wiele z tych aut ma już kiepski stan techniczny i wymaga z reguły coraz częstszych napraw, a wiele warsztatów nie decyduje się też na naprawianie aut starszych niż 20 lat. Tak to przynajmniej wygląda u mnie w mieście, a znam w nim środowisko mechaników dość dobrze. 

W wielu przypadkach takie stare samochody naprawiają mechanicy gdzieś w warsztatach po wioskach, a jakość tych napraw często jest mizerna no i tam SCT i tak nie będzie, a póki co okazjonalny wjazd takich aut też jest możliwy przecież, ale tu znów nie raczyłeś zajrzeć w uchwałę, bo i po co.

No ale teraz idźmy dalej, bo znów, po co jakakolwiek merytoryka z twojej strony, prawda?

40 proc. samochodów w Polsce ma więcej niż 10 lat, 24 proc. ma od 7 do 10 lat, 28 proc. ma od 3 do 6 lat, 7 proc. ma mniej niż 3 lata.

To z tych 40% aut starszych niż 10 lat ile będzie miało samochody niespełniające SCT i to w skali kraju? Ile z tych osób będzie miało potrzebę wjechania w ogóle do SCT? 

Jakby grzebnąć dalej w liczby, nagle się okaże, że problem wjazdu do SCT w Krakowie dotyczy jakiegoś promila kierowców. 

• Upvote 1
Opublikowano

ci "mechanicy gdzies w warsztatach po wioskach" z ktorych tak kpisz to jest wlasnie jedyna szansa biednych ludzi na sprawne podrozowanie po kraju albo wioskach, nie daj boze wykluczonych komunikacyjnie XD

jakbys byl tak zainteresowany merytoryka to bys wiedzial ze restrykcje beda zaciesniane, wtedy bys nie wyliczal jakichs liczb ktore nikogo nie interesuja bo za chwile beda kompletnie inne

jakbys byl tak zainteresowany merytoryka to zruzmialbys dlaczego ludzie protestuja

ale przeciez, ty i ja, wiemy ze ty to wiesz ale w takich tematach musisz bronic politykow, wiec po co te pozory? XDDDDDDDDDDD

9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Jak Ci poda te dane o których wspomniałeś a które są brane pod uwagę w SCT to wyjdzie na dekla bo przekaz będzie już inny niż ten z jego rysunku ;) 

jestem bardzo ciekawy tego nowego przekazu, pewnie sct tak naprawde uderza w najbogatszych? XDDDDDDDDDD

nie moge sie doczekac odpowiedzi, no i zebys przypadkiem nie wyszedl na dekla jak sie okaze ze jednak w najbiedniejszych ;)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, kubikolos napisał(a):

jestem bardzo ciekawy tego nowego przekazu, pewnie sct tak naprawde uderza w najbogatszych? XDDDDDDDDDD

nie moge sie doczekac odpowiedzi, no i zebys przypadkiem nie wyszedl na dekla jak sie okaze ze jednak w najbiedniejszych ;)

A czy ja gdziekolwiek wspomniałem o jakiejkolwiek grupie ? Nie. Odniosłem się jedynie do „zdjęcia”, które wrzuciłeś. 

Zacznij posługiwać się merytorycznymi argumentami a nie wyssanymi z palca „screenami” dla dekli, którzy nie rozumieją, że w SCT pod uwagę brane są wydzialane szkodliwe związki a nie C02! 

To teraz porównaj sobie na podstawie norm Euro ilość wydzielanych szkodliwych związków przez auta z Twojego screena - wtedy zrozumiesz dlaczego Lupo nie może wjechać do SCT a Ram może. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

ah, no tak, czyli jednak przekaz sie nie zmienil (pomijam co sie z tym wiaze), tylko "zapomniales" przeczytac to jak zdjecie opisalem, pamieci podrecznej wystarczylo tylko na zdjecie i zeby cos tam popierdzielic o deklach :sex:

dzieki za ta merytoryke, chyba postoje XDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

SCT są wprowadzane uchwałami danych miast, więc każde miasto może przyjąć inne stawki, nie ma centralnego systemu opłat. Ponadto opłat możesz uniknąć w odpowiednich sytuacjach przewidzianych w uchwale jeżeli zgłosisz jednorazową potrzebę wjazdu pojazdem niespełniającym kryteriów i zostanie ona pozytywnie rozpatrzona. 

nie zrozumiałeś mnie ale trudno.

Opublikowano
Cytat

Chiny znowu wyprzedziły Europę tam, gdzie chciała być najlepsza. Masowo produkują stal z wodoru
Kilka dni temu chiński koncern oficjalnie uruchomił produkcję w pracującej na wodorze instalacji DRI o mocy 1 mln ton rocznie. W Europie powstają dopiero instalacje pilotażowe. Chińczycy mogą też pogrzebać CBAM. Chiński rząd nakazał swojemu hutnictwu zredukować emisje CO2, a skoro rząd każe, firmy redukują.

https://www.wnp.pl/przemysl/chiny-znowu-wyprzedzily-europe-tam-gdzie-chciala-byc-najlepsza-masowo-produkuja-stal-z-wodoru,1018955.html

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

nie zrozumiałeś mnie ale trudno.

Raczej nie zrozumiałeś odpowiedzi, bo to co napisałem to nic innego jak odpowiedź: tak, jeżeli będziesz podlegał pod płatny wjazd do SCT w danym mieście to tak, w każdym z tych miast będziesz musiał płacić osobno. Dlaczego? Bo to lokalne przepisy, uchwalane przez każde miasto oddzielnie. 

Chyba że jakieś miasta się w tej kwestii same dogadają. 

3 godziny temu, kubikolos napisał(a):

ci "mechanicy gdzies w warsztatach po wioskach" z ktorych tak kpisz

Jakbyś nie zauważył, to używam określeń tupu: "w wielu przypadkach", "często" i tym podobne, więc kpię wyłącznie z tych, którzy odwalają fuszerkę, a tacy są i temu nie zaprzeczysz Oczywiście, w miastach też tacy są, ale jak już wspomniałem, coraz więcej warsztatów nie bierze się za naprawy tak starych aut, a warsztaty ulokowane we wsiach i małych miejscowościach to robią, resztę już pisałem. Ty natomiast odpisujesz jakobym kpił ze wszystkich warsztatów w wioskach, a tak nie jest, wychodzą twoje uprzedzenia i twoje odgórne założenia.

3 godziny temu, kubikolos napisał(a):

jakbys byl tak zainteresowany merytoryka to bys wiedzial ze restrykcje beda zaciesniane, wtedy bys nie wyliczal jakichs liczb ktore nikogo nie interesuja bo za chwile beda kompletnie inne

Sam wstawiłem link do uchwały SCT w Krakowie i skoro podjąłem temat, to powinieneś wiedzieć, że zapoznałem się z dostępnymi materiałami na stronach miasta.

Do 2028 roku właściciele pojazdów nie spełniających wymogów emisji wymienionych wcześniej, będą płacili za wjazd do strefy. Po 2028 roku wjazd będzie dozwolony tylko dla aut spełniających wspominane normy emisji. Dopiero od 2030 roku dla benzynowych wymóg wzrośnie do Euro 5.

No i teraz te niby nic nie znaczące liczby :E 

https://motofakty.pl/prawie-1-5-aut-w-polsce-nie-spelnia-wymogow-najnowsze-dane/ar/c4p2-28029929

W zestawieniu z tym co wcześniej pisałem, wychodzi, że do SCT w Krakowie nie wjedzie jakieś 8-10% aut w skali kraju. Tylko ile z tych aut w skali kraju w ogóle będzie jechało do Krakowa? 1%? Może nawet nie. Dodając do tego zwolnienia od wymogu w postaci osób korzystających w Krakowie z regularnego leczenia (np. regularne zabiegi, leczenie onkologiczne i wiele innych), zwolnienie z wymogu dla osób niepełnosprawnych, zostaje tak na prawdę garstka turystów, którzy od wielkiego dzwonu chcieliby Kraków zobaczyć i jakaś niewielka liczba ludzi dojeżdżających do Krakowa, która będzie musiała zaparkować na obrzeżach, a dalej skorzystać z komunikacji, albo przez najbliższe 3 lata opłacić sobie wjazd.

Co więcej ta uchwała daje tyle możliwości na zwolnienie z wymogu, że jak ktoś ją przeczytał zanim zaczęła obowiązywać, a była dostępna, to dawno przerejestrował auto na kogoś kto w Krakowie mieszka, albo znalazł jeszcze inny sposób. 

Kruszysz kopię o coś, co tak na prawdę nie ma większego znaczenia, ale wpisuje się po prostu w odpowiednią propagandę.

Co do emisji.

Wspomniane przez ciebie Lupo w końcówce produkcyjnej spełniało Euro 4. Wcześniejsze roczniki nie spełniały, ale skoro już wyskoczyłeś z dieslem w Lupo i benzyniakiem w RAMie, to pokazany Dodge RAM homologowany na rynek europejski spełnia normę Euro 6 nawet przy takim silniku, bo musiał mieć dostosowany układ wydechowy, by móc go wprowadzić na rynek europejski jeżeli jest sprzedawany w salonach. Czyli emisję NOx ma mniejszą niż 0,06 g/km, a emisję HC mniejszą niż 0,1 g/km. Lupo spełniające normę Euro 3 emisję NOx ma na poziomie 0,33 g/km (norma Euro 4 wymaga wartości mniejszej niż 0,3 g/km). Tylko że w praktyce stare diesle nie posiadające pewnych elementów układu wydechowego co nowsze auta, zanim się dobrze rozgrzały emitowały znacznie więcej pyłów/sadzy, a mniej tlenków azotu (NOx) i węglowodorów (HC). Potem po nagrzaniu ilość emitowanej sadzy malała, ale znacznie rosła ilość NOx i HC. Kolejne normy Euro to doskonalsze systemy regulacji spalania i wychwytywania tych związków w układzie wydechowym. 

Ale jak tak chcesz, to powiem Ci od tej strony. Na podstawie Twoich wypowiedzi wnioskuję, że chciałbyś, żeby taki zakaz nie istniał, prawda? Zatem nie masz nic przeciwko temu, żebym np. jeździł Ci regularnie koło domu jakimś starym gratem np. euro 2, który będzie emitował kilka albo i kilkanaście razy więcej tlenków azotu, drobnych cząstek sadzy i węglowodorów niż dopuszczalne normy? Nie będziesz też miał nic przeciwko temu, jak po kilku miesiącach w wyniku takiego działania zauważysz u siebie jakieś zmiany w oddychaniu lub że szybciej się męczysz? Nie będziesz też miał nic przeciwko temu, że takie działanie sprawi, że po kilku latach prawdopodobieństwo zachorowania na przykład na raka płuc wzrośnie kilkukrotnie? 

Bo o to właśnie się rozchodzi.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@kubikolos

Czy Ty kiedykolwiek spacerowałeś przy intensywnych drogach w ruchliwym mieście przy bardzo ujemnej temperaturze i wysokim niżu?

W takich warunkach czuć po prostu smród samochodów. Czy kiedyś widziałeś statystyki chorób i zgonów związanych ogółem z płucami?

Naprawdę nie daje Ci to nic do myślenia? 

Elektryki są wprowadzane głównie z myślą o likwidacji zanieczyszczenia powietrza kancerogennym syfem, syfem, który na co dzień obniża siły i samopoczucie.

Niebawem wchodzi Euro7. Pod uwagę będzie brane pylność klocków hamulcowych i opon. Co to ma z CO2? Właśnie nic, bo CO2 nie jest najważniejsze w transformacji komunikacyjnej.

• Upvote 3
Opublikowano
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Jakbyś nie zauważył, to używam określeń tupu: "w wielu przypadkach", "często" i tym podobne, więc kpię wyłącznie z tych, którzy odwalają fuszerkę, a tacy są i temu nie zaprzeczysz Oczywiście, w miastach też tacy są, ale jak już wspomniałem, coraz więcej warsztatów nie bierze się za naprawy tak starych aut, a warsztaty ulokowane we wsiach i małych miejscowościach to robią, resztę już pisałem. Ty natomiast odpisujesz jakobym kpił ze wszystkich warsztatów w wioskach, a tak nie jest, wychodzą twoje uprzedzenia i twoje odgórne założenia.

kpisz z nich tylko wycierasz sobie morde jakimis banalami o "wielu przypadkach" jakbys myslal ze to cos zmienia ;)

mechanicy na wsiach robia dobra robote i biedota dzieki nim tez sobie moze dalej jezdzic

Sam wstawiłem link do uchwały SCT w Krakowie i skoro podjąłem temat, to powinieneś wiedzieć, że zapoznałem się z dostępnymi materiałami na stronach miasta.

przeciez ze ty wstawiasz linki do uchwal i bronisz politykow to ja wiem jeszcze od pclaba XDDDDDDDDDDD

w dalszej czesci to co lubisz najbardziej - czyli zwolnienia, zwolnienia, wedlug ciebie mozna wprowadzic najglupsze prawo jesli tylko zastosuje sie odpowiednie tymczasowe zwolnienia XD

zwolnienia w duzej czesci sa najwazniejsze, od 2030 dla diesli bedzie juz na ostro, tymczasowe oplaty beda bardzo ostro rosly az do bezwzglednego zakazu, to sa rzeczy niewazne bo jest tymczasowe zwolnienie XDDDDDDDDDDDD

niestety, mimo tych fenomenalnych tymczasowych zwolnien, ludzie protestowali a wladza wprowadzala te zmiany z oplaconymi konsultacjami, pewnie dlatego ze byly tak tymczasowo korzystne XDDDDDDDDDDD

Ale jak tak chcesz, to powiem Ci od tej strony. Na podstawie Twoich wypowiedzi wnioskuję, że chciałbyś, żeby taki zakaz nie istniał, prawda? Zatem nie masz nic przeciwko temu, żebym np. jeździł Ci regularnie koło domu jakimś starym gratem np. euro 2, który będzie emitował kilka albo i kilkanaście razy więcej tlenków azotu, drobnych cząstek sadzy i węglowodorów niż dopuszczalne normy?

ale co to ma do mnie ze smieje sie jak politycy dojezdzaja biednych ludzi?

ja juz dawno pisalem w tym temacie wiec pewnie nawet znajdziesz stare posty ze popieram calkowite i bezgledne SCT z zezwoleniem tylko dla 100% EV zeby miec cisze i lepsze powietrze

dla mnie sytuacja do jakiej daza politycy opisana obrazowo tutaj:

19 godzin temu, kubikolos napisał(a):

dbc6639332cc97e04d12e7db3ace1cf3710f3507

jest idealna bo to nie ja bede tam w tle jezdzil na rowerze w deszczu albo marzl na przystanku zeby upychac  sie jak bydlo do autobusu XDDDDDDDDDDDD

czym mniejsze korki tym dla mnie lepiej

to z czego sie smieje napisalem przeciez wprost:

20 godzin temu, kubikolos napisał(a):

ty ciagniesz jakis dziwny temat obrony politykow a to tez zawsze smieszy

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kubikolos napisał(a):

kpisz z nich tylko wycierasz sobie morde jakimis banalami o "wielu przypadkach" jakbys myslal ze to cos zmienia ;)

mechanicy na wsiach robia dobra robote i biedota dzieki nim tez sobie moze dalej jezdzic

Co by nie mówić od kiedy "auto jest dla każdego" wyciągnęło równość społeczną na nowy poziom. Niskie bezrobocie też nie wzięło się z niczego. Nagle dla wielu ludzi ilość potencjalnie dostępnych miejsc pracy dramatycznie się zwiększyła. To samo od strony pracodawcy jeśli chodzi o dostęp do zasobu ludzkiego. Szczególnie w Polsce regionalnej, bo na hulajnodze czy rowerze to se można dojeżdżać do zakładu pracy w mieście. I oby za bardzo nie lało, i oby zima nie była za ostra. 

23 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Niebawem wchodzi Euro7. Pod uwagę będzie brane pylność klocków hamulcowych i opon. Co to ma z CO2? Właśnie nic, bo CO2 nie jest najważniejsze w transformacji komunikacyjnej.

W takim razie pora na poziom drugi. Czyli magnetyczne drogi w miastach. Albo wyprowadzenie samochodów całkowicie na parkingi podmiejskie. Albo jedno i drugie bo transport samochodopodobny po prostu da się wykluczyć tylko teoretycznie. 

11 godzin temu, kubikolos napisał(a):

jest idealna bo to nie ja bede tam w tle jezdzil na rowerze w deszczu albo marzl na przystanku zeby upychac  sie jak bydlo do autobusu XDDDDDDDDDDDD

czym mniejsze korki tym dla mnie lepiej

To.

Skończy się to właśnie tak. "Motłoch" będzie "się tłoczył w tramwaju jak olej kujawski" po to aby elita mogła na powrót poruszać się w luksusowych warunkach. 

W dniu 5.01.2026 o 17:58, Camis napisał(a):

Oni tak z pewnymi rzeczami próbują gnać do przodu, że w końcu to się skończy odpaleniem czarnej dziury i będzie po zawodach. Po co jakieś pilotaże jak można od razu z grubej rury. 

Edytowane przez Suchy211