Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jak tam wasze pompy ciepła? 

Bardzo dobrze choć lodowisko pod spodem :E 

Dom 165m2 na grzejnikach 

22-23C parter i 21-22C piętro przez cały czas.

IMG_6476.thumb.jpeg.dcc6be2928f69149060941cad1dac5f8.jpeg

IMG_6477.thumb.jpeg.7af69e3d640824f59fcc037cea2378af.jpeg

Styczeń 2026 i zużycie przez samą pompę 

IMG_6472.thumb.png.9c1de531fcfc3d481eb023ce4e243f27.pngIMG_6473.thumb.png.1578e889aa0e8a8a29697d9fd6018a5e.png

A tu zużycie od początku sezonu grzewczego w tym grzanie CWU dla 4 osób 

IMG_6474.thumb.png.287ee35dd441658db1f6eab15781424b.pngIMG_6475.thumb.png.b7b6638ef42f23678543c69127b62f40.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

a dziekuje, b.dobrze.  cos przekazac?

23 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Bardzo dobrze choć lodowisko pod spodem :E

Nie bardzo dobrze, ale normalnie.

Gdzie są kłamcy z super-niskimi rachunkami za gaz? A przecież i węgiel wyjdzie im bardzo tanio w stosunku do waszych pomp. Zakładam, że domy dość nowe, nienormalnie ocieplone czyli dużo powyżej normy (już w 2050 nie będą tak efektywne).

Zdaniem takich rachunek to 250 zł na miesiąc (za mniejszy dom czyli za wasze 300-350). Oczywiście średni więc w zimę dużo więcej, pewnie z 500-600 (a tu mamy wasze po 1500-2000 za styczeń). Cena DjXbeat 90 gr za 1 kWh to błąd lub jakaś dziwna tafyra (może z fotowoltaiką), dlatego liczę po ok. 1,3 zł za 1kWh. Ja mam rozliczenie co 2 miesiące ale za styczeń się spodziewam ok. 1500 zł (w porywach 2000, bo styczeń był zimny, w stylu lat bez GO, a nawet niżej, średnia będzie poniżej 1951-1980 i bardzo dużo poniżej lat GO 1991-2020).

Edytowane przez sino
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sino napisał(a):

(już w 2050 nie będą tak efektywne).

przecież oni ne bedą mel tego ogrzewania w 2050 roku bo sie rozleci na podkladki 

25 lat to wytrzyma kocioł a nie tak delikatna rzecz

Pomijam ze welu ma wiecej mz 1 zródło.Chwalenie sie typu mój punto pali 4l w miescie i ciągnie 2 tonową przyczepe

tak ogólnie trzeba mieć styropian zamiast mózgu by promować 1 rozwiązanie.Tylko różnorodność

Edytowane przez janek25
Opublikowano

jezeli piszemy o samym ogrzewaniu- CO, w zeszlym roku w styczniu mialem 660kWh, w tym 1050kWh . ten styczen z tego co widze, jest najchlodnieszy z ostantnich 4 lat...

nie bede pisal ile mnie kosztuje kWh, majac PV na starych zasadach - jeden napisze, ze 0zl, a inny, ze  1,2zl. ale uwazam, ze nic na ten moment z zdrodel ciepla nie daje mi takiej elastycznosci w kwestii kosztow, jak wlasnie polaczenie PC+PV na starych zasadach. do 2036 roku mam czas, ale na 99% w przyszlosci bedzie to PC+PV i magazyn en.

21 minut temu, trepek napisał(a):

Mi tam gazu za styczeń wzięło 335 m^3 wg aplikacji Viessmana. Wychodzi niecałe 1400zł.

bez powierzchni ogrzewanej, nic to nie mowi

17 minut temu, janek25 napisał(a):

tak ogólnie trzeba mieć styropian zamiast mózgu by promować 1 rozwiązanie.Tylko różnorodność

a ta "roznorodnosc" w przypadku piecy to? farelka? caly czas w domach bylo jedno zrodlo, a teraz nagle sie okazuje, ze jak sa PC , to min 2...

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, sino napisał(a):

Cena DjXbeat 90 gr za 1 kWh to błąd lub jakaś dziwna tafyra (może z fotowoltaiką), dlatego liczę po ok. 1,3 zł za 1kWh. Ja mam rozliczenie co 2 miesiące ale za styczeń się spodziewam ok. 1500 zł (w porywach 2000, bo styczeń był zimny, w stylu lat bez GO, a nawet niżej, średnia będzie poniżej 1951-1980 i bardzo dużo poniżej lat GO 1991-2020).

To nie błąd tylko taryfa G12W w PGE 

IMG_6486.thumb.png.e9dda2e0f5c1c7bd5003ff72c0d7731f.png

IMG_6487.thumb.png.29594bc960919f39d1de22f4430cb6ca.png

Tak wyglądają ceny i godziny w których obowiązują. To są już ceny ze wszystkimi składnikami, dystrybucją i VAT

Do tego dochodzą stałe opłaty 48zł/msc

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

No chyba nie trzeba być geniuszem by wiedzieć ze rejestr jest zrobiony by maksymalizować zyski

Ogólnie przepisami mogą ci wszystko zrobić łacznie z wyprowadzeniem w kajdankach.

Nasze pańswo na szczescie ma duzy kaganiec.Jest nim ogromna liczba leniwych urzędniczków.Im bedzie ich wiecej tym lepiej,bo bedą leniwsi

Gorzej jak sobie kupią AI za nasze ale jednak moze nie bo wtedy etaty beda zagrożone

Ja za 2 lata przechodze na PC gruntową ale komin zostaje

16 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a teraz nagle sie okazuje, ze jak sa PC , to min 2...

ty nawet nie kumasz co to różnorodność a liczba źródeł w 1 gospodarstwie....

ale owszem kocioł to ci naprawi pan ziutek z wsi obok a PC na RMA tylko serwis producenta

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

Nie palą a moga spalić  a peta to ty spalasz natywnie w pelecie

Wiesz co to 20kg butelek? kilkanaście worków 100 litrowych

Niby kto to w kociołku spali.NIKT

5 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a czym wg ciebie jest OZE? 

Jakoś do AI prąd wam nie przeszkadza

Edytowane przez janek25
Opublikowano
@SuLac0 no pewnie że AI też żre prąd — to nie działa na dobre chęci i kadzidło z forumowego ołtarzyka.
Tylko „problem” to zwykle nie sam prąd, tylko emisje/miks i marnotrawstwo: data center można zasilić OZE/atomem, robić sensowną efektywność/odzysk ciepła itd.
A jak ktoś katuje AI do generowania losowych kotków 24/7, to wtedy tak — też jest to głupie i też by mi „prąd przeszkadzał” ;)

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
49 minut temu, SuLac0 napisał(a):

jezeli piszemy o samym ogrzewaniu- CO, w zeszlym roku w styczniu mialem 660kWh, w tym 1050kWh . ten styczen z tego co widze, jest najchlodnieszy z ostantnich 4 lat...

nie bede pisal ile mnie kosztuje kWh, majac PV na starych zasadach - jeden napisze, ze 0zl, a inny, ze  1,2zl. ale uwazam, ze nic na ten moment z zdrodel ciepla nie daje mi takiej elastycznosci w kwestii kosztow, jak wlasnie polaczenie PC+PV na starych zasadach. do 2036 roku mam czas, ale na 99% w przyszlosci bedzie to PC+PV i magazyn en.

bez powierzchni ogrzewanej, nic to nie mowi

a ta "roznorodnosc" w przypadku piecy to? farelka? caly czas w domach bylo jedno zrodlo, a teraz nagle sie okazuje, ze jak sa PC , to min 2...

No tak bo masz prąd za darmo zimą ale słowo klucz na starych zasadach.

Kto ma stare zasady i duże PV ten wygrał.
Na nowych PC też jest dobra o czym wielokrotnie było pisane ale do zwykłego lub małego domu dobrze izolowanego. 

W takim wypadku większość ogrzewań będzie dobra. 

Opublikowano
6 minut temu, Dimazz napisał(a):

No tak bo masz prąd za darmo zimą ale słowo klucz na starych zasadach.

i wyjaśniło sie czym jest OZE xD

Niektórzy siedzą przy tych komputerka świata nie znają.Polecam im obejrzeć ze Stanowskim program o tym schronisku gdzie 4 zamaskowanych panów broni wójta.Aferka z pierdziszewa 

Opublikowano
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

przecież oni ne bedą mel tego ogrzewania w 2050 roku bo sie rozleci na podkladki 

25 lat to wytrzyma kocioł a nie tak delikatna rzecz

Pomijam ze welu ma wiecej mz 1 zródło.Chwalenie sie typu mój punto pali 4l w miescie i ciągnie 2 tonową przyczepe

to jest kaisai split. Jak nie miał dużej przeceny na tego splita to w ogóle nie rozumiem zamysłu.  To cenowo wygląda drożej od panasonica a jeszcze trzeba doliczyć montaż.

Rok temu kaisai monobloki 5-12kW kosztowały na allegro w okolicach 5-7k zł. przy tym robocizna jest dużo tańsza chyba że zedrą z klienta ale to juz inna para kaloszy. 

Kotłownia, robocizna, pompa kaisai monoblik wychodziło niecałe 15k zł. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Kotłownia, robocizna, pompa kaisai monoblik wychodziło niecałe 15k zł. 

tyle to by było gdyby nie programy OZE xD 

Jaki zamysł"? chlop ma pompe ciepła która mu sie zepsuła i mial problem z naprawą.Szczęcie ze sie zepsuła częsciowo.Po 3 dniach bez ogrzewania to masz sopel w domu przy minus 20

To był przytyk do pannicy z zezem z ministerstwa klimatu gdzie wladze nad klimatem ma taką ze moze posypać chodniki

Czego nie robi ,która ubiła wszystko co było do ubicia ,gdzie wcześniej pracowala w banku choć to też dziwne jak po politologi

Czyli w Polsce, typowe urzędnicze wykształcenie z specjalizacji zapchaj dziura

"kiedy ostatnio wyłączyli PANU prąd"

Otóż kazdego dnia taka pompa moze sie wyłaczyć przez awarie

Chłop mial tu szczęscie bo dzialała częsciowo....

No ale jak ktoś ma kisiel w glowe i słucha takich urzeników ktorzy w sierpniu gdzie jest 30 stopni mówią ze im starczy 17 w domu to dobrze nie bedzie %-)

Śmiejemy się ze Spotted  ·

Obserwuj

doetospnrSm3c72f6i16 5fo1d0m87135zhg5896gf8a238g5i51mtct8.ul  ·

Coraz ciekawiej…

W kilku miastach właściciele pomp ciepła dostali mandaty za hałas.

Podobno przy dużych mrozach źle dobrane pompy potrafią wyć jak syrena

Podsumujmy:

Węgiel – kara

Drewno – kara

Pompa ciepła – kara

To czym w końcu mamy grzać?

acha jeden tu sie smiał jak wspominałem o hałasującej pompie ciepła powietrznej

Bardzo to sprytne pakowanie sobie czegoś takiego pod parapetem sypialni xD