Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bono_UG dokładnie. Dlatego jak ktoś za bardzo nie jeździ po kraju i nie podróżuje autem lub robiłby to raz na rok czy dwa, to do takiej jazdy w dość dobrze skomunikowanych miastach/obszarach biorąc pod uwagę wszystkie koszty, to auto finansowo staje się nieopłacalne względem komunikacji miejskiej. Pozostaje wyłącznie wygoda, o ile na przykład nie trzeba tracić czasu na szukanie miejsca parkingowego, czy nie ma awarii, które wykluczają auto na kilka dni itp.  

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

I tyle kosztuje jako miesięczny. Jak sporadycznie się korzysta, to cena już takiej roli nie gra. 11 dni dojazdów i okresowy wychodzi już taniej niż jednorazowe.

zależy gdzie - w Łodzi bilet normalny to 4,40, edit: aglomeracyjny* miesięczny z kartą łodzianina 216zł :E żeby migawka się zwróciła, to trzeba prawie 50 przejazdów zrobić... W moim wypadku, gdy z MPK korzystam parę razy tygodniowo przy dojazdach do ścisłego centrum, to w dalszym ciągu auto na codzień bardziej mi się kalkuluje jako preferowany rodzaj transportu.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
18 godzin temu, huudyy napisał(a):

zależy gdzie - w Łodzi bilet normalny to 4,40, edit: aglomeracyjny* miesięczny z kartą łodzianina 216zł :E żeby migawka się zwróciła, to trzeba prawie 50 przejazdów zrobić... W moim wypadku, gdy z MPK korzystam parę razy tygodniowo przy dojazdach do ścisłego centrum, to w dalszym ciągu auto na codzień bardziej mi się kalkuluje jako preferowany rodzaj transportu.

Nie znam Łodzi, więc ciężko mi dokładnie szacować. Z tego co mi gugiel podpowiada, to komunikacją miejską z centrum Zgierza, do śródmieścia Łodzi jedzie się niecała godzinę, więc bilet 20 minutowy za 4,40 nie wchodzi w grę, ba nawet 40 minutowy to za mało, więc zostaje tylko opcja 80min za 6,80. W takim przypadku potrzeba 32 przejazdów, czyli 16 dni korzystania z MPK. Też dużo bo to ponad 3 tygodnie robocze.

Czy samochód wychodzi taniej, to już trzeba znać konkretny dystans jaki jest do przejechania. Znowu na podstawie googla to około 12km w jedną stronę. Przy 6l/100 i 6zł/l wychodzi 8,64 dziennie, czyli faktycznie taniej niż nawet 2x4,40, ale to nadal samo paliwo bez reszty kosztów samochodu.

16 godzin temu, huudyy napisał(a):

w moim wypadku muszę mieć wariant na Zgierz ;)

Z ciekawości, czym się różni strefa 1+2 od Łódzko-Zgierskiego? NA pierwszy rzut oka to to samo ale w innej cenie :hmm:

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Camis napisał(a):

Nadal to 168zł a nie 216zł %-)

bilet aglo na Łódź i Zgierzęta to 216 wg strony MPK

obraz.png.a63a2b90fd489fb6f0ff5db8cb832473.png

20 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Z ciekawości, czym się różni strefa 1+2 od Łódzko-Zgierskiego? NA pierwszy rzut oka to to samo ale w innej cenie :hmm:

1+2 pozwala na dojazd do Zgierza łódzką komunikacją, a droższy pozwala na korzystanie z MPK tam i tu - bo to są dwa różne zakłady. Ci co mają blisko na tramwaj to mogą kupić tą wersję "tańszą" ale jak ktoś musi np podjechać jeszcze autobusem, no to musi brać droższy wariant.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2026 o 14:42, Bono_UG napisał(a):

I tyle kosztuje jako miesięczny. Jak sporadycznie się korzysta, to cena już takiej roli nie gra. 11 dni dojazdów i okresowy wychodzi już taniej niż jednorazowe.

Nie musi ceną, może jakością :E  A bardziej serio, to utrzymanie komunikacji kosztuje i czy w bilecie, czy podatkach za to zapłacisz.

Bilet sieciowy na SKM-kę kosztuje 300zł, rocznie 3600. Ile obecnie kosztuje samochód, który nie rozpadnie się? 36k? To jest 10 lat biletów okresowych, a trzeba jeszcze co roku płacić ubezpieczenie, przeglądy. Dojdzie też paliwo, wymiana części.

Jak masz krótszy odcinek, to do 12km miesięczny kosztuje 180zł czyli 2160 rocznie. W cenie tego samego samochodu masz 16,5 roku biletów miesięcznych.

Jak ma być bardzo tanio, to chyba nic nie przebije MEVO, byle zmieścić się w limicie dziennym Wtedy masz 30zł miesięcznie lub 259zł rocznie.

Tylko, że jak się dobrze poszuka to idzie znaleźć połączenie za 4 zł (TLK) lub za 6 zł (IC) i to nawet w porach, które mi odpowiadają z kolei bilet na SKM kosztuje 7 zł na tej samej trasie. Dla mnie to dodatkowa zaleta bo mniej przystanków po drodze czyli szybciej dojadę. Tylko czy to tak na pewno powinno być? Rozumiałbym gdyby to się zdarzało raz dziennie o konkretnej porze ale takich pociągów gdzie mogę pojechać taniej jest kilka-kilkanaście dziennie.

Ps: W Warszawie są 20 minutowe bilety na metro za 3,4 zł. Czemu w trójmieście takich nie ma na SKM? W porównaniu ze stolicą ceny są tutaj mega wysokie. 

Edytowane przez lokiju