Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Mnie ciekawi, jak oni sobie w ogóle wyobrażają na tym zarabiać. Teraz wszystko na hura i grubo pod kreską,

Samo AI pod kreską. Ale poddostawcy jak centra danych, sprzęt (nVidia itp) robią chwilowo interes życia.

Opublikowano
12 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Elektryki w odwrocie na rynku moto to coś jak rozpadające się budynki z wielkiej płyty na rynku mieszkań. Jedno i drugie to niespełnione marzenie lobbystów.

Tylko gdzie masz ten odwrót ? 

Z roku na rok pomimo różnych przeciwwskazań rynek aut elektrycznych rozrasta się.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

planeta plonie a on chcial krasc?

a tu jak sie przetransformowali XD

Cytat

Atomowy błąd? Prąd w Niemczech 4x droższy niż we Francji

Dwie drogi, jeden rynek wielkie różnice w podejściu do bezpieczeństwa energetycznego Berlina i Paryża są bardziej widoczne niż kiedykolwiek! Francja stawia na potęgę energii jądrowej, co zapewnia jej stabilność i przewidywalność kosztów, a przy tym niską emisyjność.

https://bankmoney.pl/wiadomosci-dnia/atomowy-blad-prad-w-niemczech-4x-drozszy-niz-we-francji/

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kubikolos napisał(a):

planeta plonie a on chcial krasc?

JEDNA GMINA W 2025 MIAŁA ZŁOZONE 3 WNIOSKI W CZYSTYM POWIETRZU.NORMALNIE NIE MOGE PATRZEC NA TCYH URZENIKÓW

pewnie minimum jeden pracownik i jeden kierownik z tej odnogi środowiska.

jakby tych papierów nie mógł rzucić ktoś inny ze środowiska,w końcu operator i tak za nic nie odpowiada ustawowo,tylko trzeba mieć go na karku

o sry, klimatu.

Tylko z klimatu to oni maj wpływ na posypanie chodników, co nie robią

Widac ze nie chcą wydać tych pienidzy.

Sa tylko dwie możliwości.Albo pieniądze sa przeznaczone dla naszych wschodnich przyjaciół albo chca przedłużyć maksymalnie program by sie doczekać emerytur.

Znajac polskiego urzędnika raczej to drugie

Edytowane przez janek25
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

Dzięki ETS2 Polacy zapłacą VAT od podatku - Ole!

Wprowadzenie ETS 2 doprowadzi do silnego wzrostu cen paliw - w pierwszym roku obowiązywania, benzyna ma podrożeć o 65 gr/l (i to bez podatku VAT, który przecież zapłacimy od unijnego podatku ETS2),olej napędowy o 75 gr/l, a autogaz o 45 gr/l. Co ważne, paliwa te mają drożeć co roku!

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Analitycy-policzyli-koszty-ETS-2-Unijny-podatek-pusci-nas-z-torbami-9121750.html

robota wykonana perfekcyjnie, robaki wytrzymaja XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

59950cc550e82e1d6fa38a90262710f6930a7d38

Opublikowano
Cytat

Katowice uchwaliły mikro Strefę Czystego Transportu. "Farsa na miarę możliwości"

Zakończyła się batalia o SCT w Katowicach, którą UE wymogła na mieście po absurdalnych pomiarach nad autostradą zamiast w Śródmieściu. Katowice nie poszły śladem innych polskich miast i ograły UE - wprowadziły mikorstrefę i zwolniły z niej mieszkańców nie tylko Katowic, ale też ponad 40 miast wokół.

https://portal.katowice.pl/wiadomosc?temat=247

w katowicach smieja sie z ue

w krakowie z mieszkancow XDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

Europa większość swojego węgla wykopała przez wieki eksploatacji, ropy i gazu mamy za mało, atom to główna szansa na niezależność. Jasne uran też importujemy, ale zajmuje mało miejsca, nie ma problemu ze ściągnięciem z różnych miejsc czy zrobieniem zapasów.

Opublikowano (edytowane)

Cały sezon grzewczy 2025/2026

165m2 na grzejnikach. Pompa Panasonic 9kW serii J 1F dawała sobie radę ale przy -23C w jednym pokoju temperatura w nocy spadła do 19C gdzie na piętrze w sypialniach cały czas było 21C. W tym roku wymieniam w domu grzejniki na 3 płytowe - przewymiarowane + 50%

Samo ogrzewanie + 600zł CWU 

IMG_6864.thumb.png.ab54eed07614a20b56e5a6d98fce3c88.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To jest z fotowoltaiką? 
Bo mnie za sam sezon grzewczy wyjdzie podobnie, ale 280m2. Gaz.

To jest tylko za samą pompę bez PV. Rachunek przyjdzie lada moment już z uwzględnieniem PV ale do końca roku rozliczyli mnie na +55zł więc rachunek będzie styczeń-kwiecień. 

Opublikowano
14 minut temu, DjXbeat napisał(a):

To jest tylko za samą pompę bez PV. Rachunek przyjdzie lada moment już z uwzględnieniem PV ale do końca roku rozliczyli mnie na +55zł więc rachunek będzie styczeń-kwiecień. 

Ok, czyli to tylko efektywność pompy ciepła. Czaję :) 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ok, czyli to tylko efektywność pompy ciepła. Czaję :) 

To przeliczenie zużycia energii przez pompę w harmonogramie strefowym w taryfie G12W z uwzględnieniem cen jakie mam w PGE. Rozjazd ~3%. 
Co by nie mówić pompa dała sobie radę ale te -23C to już szczyt możliwości. Więcej jak 45C na zasilaniu grzejników nie zagrzeje. 3fazowa da radę zagrzać wyżej a ja mam 1fazową. 

Zapomniałem, że parę razy użyty był kominek co również zmniejszyło koszt prądu. Może z 5x przepalone w tym sezonie w święta i dla klimatu. 

Tak jak wspomniałem wcześniej - w tym roku wymieniam grzejniki na przewymiarowane +50% 3 płytowe. Obecne grzejniki były dobrane pod zasilanie 55-65C pod starą instalację i bez ocieplenia.
Zmiana grzejników pozwoli zmniejszyć temperaturę zasilania o 2-3C co przełoży się na mniejszy pobór. 

Edytowane przez DjXbeat