Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież wiadomym jej, że nie można w nieskończoność rozszerzać ilości instalacji gazowych w domach (czy w elektrowniach) bo zacznie napotykać się na problemy z przesyłem (i odpowiedniej ilości zmagazynowania) tego surowca. Jest pewien poziom, do którego się dąży i do tego poziomu są dofinansowania. Później następuje nasycenie.

Opublikowano

@Klakier1984

Chodzi pewnie o "eko" w takim sensie że drzewa na pellet można sadzić , gaz ziemny w końcu się skończy lub będzie bardzo drogi w wydobyciu (UE pewnie nie wie o gazie drzewnym czy chociaż metanie z naszego :kupa:).

Sam jestem zdania że jak wojna się skończy , to ruski gaz będzie "eko".

@aureumchaos @Badalamann @trepek

U mnie w mieście 3 lata temu przy remoncie starych dróg tzw. "kocie łby" na osiedlu domków fińskich puścili "nitkę" pod ulicą i z tego co słyszałem to niemal wszyscy mają teraz gaz z sieci.

W tym roku na wiosnę planowany jest kolejny remont dróg (ścieżki rowerowe) na osiedlu domków obok i tam też wszyscy wyczekują na "rułę" z gazem i kanalizację.

Na skraju miasta jest malutkie osiedle bloków z cegły które od nie dawna ma CO i gaz z sieci (większość używała pieców kaflowych i gazu w butlach), z racji tego że osiedle było otoczone kamienicami robotniczymi. Ludzie tam mieszkający czekali +/- 30 lat na gaz i "ciepełko" miejskie - niektórzy tego momentu nie dożyli.

Wychodzi na to że obecna i przyszła rozbudowa infrastruktury w odległe/zapomniane miejsca jest opłacalna.

Opublikowano
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Transformacja o ile jest potrzebna to tmpo wprowadzania jest za szybkie. I bieda tym spowodowana zemsci sie szybciej niz pozniej.

czyli to teraz tansofrmacje enegetyczna jest winna biedzie? bo ogolnie przyjete jest, ze to sytuacja gospodarcza, geoplityczna, niskie PKB, inflacja i lezace reformy dot swiadczenia spolecznych. ale ok. taka narracja jest zbyt skomlikowana. ciemny lud szybciej kupi "stonke z ameryki" niz realne problemy o wiekszym zasiegu. prymitywne i proste wskazanie jednego winnego zawsze mialo poklask. teraz zamiast stonki trafilo na transformacje

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Smog jest problemem

To jak wiesz, że smog jest problemem, to rozumiem, że wiesz jak smog działa lokalnie i co powoduje w kwestii temperatury tu gdzie występuje i jak wpływa lokalnie na warunki klimatyczne. Teraz wyobraź sobie, że zwiększając stężenie gazów cieplarnianych (które odnosi się do CO2, dlaczego, dawałem link wczoraj) w atmosferze, powodujesz te same skutki, ale globalnie.

3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Co z tego ze budynek bedzie docieplony jak i tak nawet przy tym samsym zurzyciu ETS2 zadba ze rachunki beda coraz wyzsze?

Z których dokumentów ETS2 wynika, że docieplony budynek, spełniający wyższe wymagania energetyczne, udowodnione audytem energetycznym, będzie płacił coraz wyższe rachunki?

3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Po pogonieniu lewicy z komueuropy moze uda sie to jeszcze zatrzymac.

Mówisz o tej komunoeuropie, która tym biednym dofinansowuje przejście transformacji energetycznej? 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, Cappucino napisał(a):

Z czyjej kieszeni?

Póki więcej z UE dostajemy niż płacimy, to można powiedzieć, że z kieszeni innych. Tylko jakie to ma w tym momencie znaczenie? Narracja wypowiedzi do której się odnosiłem była taka, że zmiany wygenerują biedę, a ja tylko odpowiadam, że żeby temu zapobiec jest społeczne rozwiązanie systemowe.

Opublikowano
5 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

@Klakier1984

Chodzi pewnie o "eko" w takim sensie że drzewa na pellet można sadzić , gaz ziemny w końcu się skończy lub będzie bardzo drogi w wydobyciu (UE pewnie nie wie o gazie drzewnym czy chociaż metanie z naszego :kupa:).

Sam jestem zdania że jak wojna się skończy , to ruski gaz będzie "eko".

Z podkreśleniem się zgadzam na 99% choć nie mam pojęcia jak to ludziom wytłumaczą.

Co do kwestii eko to dawno pozbawiłem się wszelkich złudzeń. Jak się Niemcom opłaca to jest eko ;) widać mają tam najlepszy lobbing.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Z mojej. I fajnie :) 

Z twojej to ledwo jednemu na jakieś kołki do styropianu starczy.:E

18 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Póki więcej z UE dostajemy niż płacimy, to można powiedzieć, że z kieszeni innych.

Mimo wszystko to z kieszeni obywateli. Faktycznie hojność unijnych urzędników, którzy najpierw wyciągają z twojej kieszeni kasę, potem nakazują robić totalny remont domu wmawiając, że ci pomagają dając to co wcześniej zabrali, ale musisz jeszcze wyciągnąć z drugiej kieszeni bo wszystkiego nie pokryją.:E

Unia nie ma żadnych pieniędzy, żeby nam dać, to jest kasa podatników. Prędzej czy później oddasz te kasę, już się o to postarają.:lol2:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
30 minut temu, Cappucino napisał(a):

Unia nie ma żadnych pieniędzy, żeby nam dać, to jest kasa podatników. Prędzej czy później oddasz te kasę, już się o to postarają.:lol2:

Nie musisz mi tego tłumaczyć. Doskonale wiem jak działają te mechanizmy. Nie zmienia to faktu, że obecnie taki układ dalej nam się bardzo opłaca. Tylko póki ludzie nie zaczną się interesować, to władza ich dalej będzie dymać na kasę. Nie wiem, czy wiesz, ale Polska jest przewidziana jako beneficjent z największym udziałem procentowym do pozyskania unijnych środków na wspominane modernizacje. Dlaczego? Bo jesteśmy mocno w tyle z pewnymi tematami, to sprawia, że jako kraj "goniący" dostaniemy więcej, np. z kieszeni Niemców czy Francuzów. 

No ale rozumiem, że według Ciebie wyrównywanie szans jest złe, więc niech każdy gnije w swoim grajdołku. A co jak kogoś nie stać? Wtedy co? Nie róbmy po prostu nic? Nie zmieniajmy, nie modernizujmy, nie rozwijajmy się? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 19:27, gotrunks napisał(a):

Teraz nawet warsztaty muszą mieć subskrypcję i łączność z serwerami producenta aby odczytać kody błędów :E

Wujek jest mechanikiem i właśnie mówił że jak przyjdzie niektóre elektryki naprawiać to nie dość że trzeba się łączyć z serwerem to jeszcze zagranicznym. Bo inaczej czegoś tam się nie da zrobić. xd.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

to wujek niech juz te "zagraniczne internety" zacznie ogarniac, bo mu roboty bedzie ubywac. biorac jednak pod uwage ile zlomu jezdzi jeszcze po drogach, to roboty dla takich "wujkow" to na dwa pokolenia starczy. niestety

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, LeBomB napisał(a):

A co jak kogoś nie stać? Wtedy co? Nie róbmy po prostu nic? Nie zmieniajmy, nie modernizujmy, nie rozwijajmy się? 

No właśnie, skąd ma np. wziąć kasę starsza kobiecina mieszkająca samotnie w nieocieplonym domu żyjąca z marnej emerytury lub renty? Takich i podobnych przypadków jest wiele. Urzędasy mierzą wszystko swoja miarą. Myślą, że jak dobrze zarabiają to reszta też.Jak to mówiła kiedyś bieńkowska...?:E Za osiem koła....

Owszem, bardzo dużo zrobiono w kwestii termomodernizacji, ale do ideału niestety bardzo daleko. Kto ma kasę i wiedział jak to zrobił.

Podaj mi przykładowy kosztorys, ile wkładu własnego trzeba na kompleksowe ocieplenie typowego piętrowego klocka z prl.

Do tego pewno jeszcze dojdzie wymiana pieca na pompę ciepła jak proponuje unia bo gaz i węgiel be. Jak pompa, to i panele by rachunki nie zabiły, a jak panele to bateryjka pod domem bo na obecnych zasadach słabo to wygląda. Coś pomyliłem? Nie bić, nie pluć jadem tylko wytłumaczyć.

Opublikowano

@Cappucino Jakby ludzie nie przespali ostatnich lat, bo "zły zielony ład" to obecnie wiele już byłoby zrobione, bo choćby z programu Stop Smog można było dostać nawet 100% dofinansowania. Programem była objęta wymiana lub likwidacja wysokoemisyjnych źródeł ciepła na niskoemisyjne, termomodernizacja jednorodzinnych budynków mieszkalnych, podłączenie do sieci ciepłowniczej lub gazowej.

W programie Ciepłe Mieszkanie można dostać od 35 do 95% dofinansowania w zależności od zakresu prac, od dochodu na jedno gospodarstwo domowe.

W programie moje ciepło na pompę ciepła można było dostać 30%. Ale pompę ciepła można też było instalować w ramach wyżej wymienionych programów.

Co do programu czyste powietrze, to szczegóły co się zmienia i jaki % dofinansowania się dostanie, będą znane pod koniec marca.

Opublikowano (edytowane)

@Cappucino

Nie oczekuj merytorycznej dyskusji na forum informatycznym gdzie większość zarabia średnią lub więcej. Ludzie w tym wątku żyją w bańce i mierzą rzeczywistość swoją miarą jak ci urzędnicy. Przeciętny Polak ma problem z zaoszczędzeniem paru złotych a tu dyskutuje się nad inwestycjami w przedziałe 30-100k. Odklejenie totalne :boink:

Edytowane przez Totek
Opublikowano

@Totek Tak, wrzuć wszystkich do jednego wora, bo przecież wszyscy tutaj to informatycy, programiści i w ogóle, zarabiający >10K zł miesięcznie na osobę :E 

Sam w tym momencie stworzyłeś bańkę :P 

Mając odpowiednio niskie dochody na osobę i korzystając z odpowiedniego programu do wyłożenia jest między 0 a 10 tysięcy zł na każde 100 tysięcy zł inwestycji. Tylko widzisz, ludzie nie myślą przyszłościowo pod kątem tego, ile taką inwestycją zaoszczędzą w przyszłości. Nie, lepiej jojczyć od prawie 10 lat, że regulacje złe, unia zła, wszystko złe...

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Totek Tak, wrzuć wszystkich do jednego wora, bo przecież wszyscy tutaj to informatycy, programiści i w ogóle, zarabiający >10K zł miesięcznie na osobę :E 

Sam w tym momencie stworzyłeś bańkę :P 

Niestety, ma sporo racji. Nawet jak tu pisałem jak mieszkają ludzie po wioskach, to co niektórzy twierdzili, że na bogato bo telewizor maja. :E.

Cytat

Stop Smog można było dostać nawet 100% dofinansowania.

I każdy się załapał czy nagle okazało się, że pula się szybko wyczerpała? Serio myślisz, że większość nie chciała ocieplenia domu za friko lub pół darmo?

A w ogóle doczytałeś moje zdanie? Bo nie o to pytałem, a odpowiedziałeś jak typowy polityk, wymijająco, jakbym morawieckiego słyszał.:E

Opublikowano
5 minut temu, Cappucino napisał(a):

Niestety, ma sporo racji. Nawet jak tu pisałem jak mieszkają ludzie po wioskach, to co niektórzy twierdzili, że na bogato bo telewizor maja. :E.

To był ten wątek gdzie ktoś pisał o kupnie telewizora, to tu było oburzenie, bo mógłby lepiej wydać na styropian do ocieplania... Niestety trochę niektórym głowy już przegrzało. 

Te programy to też nie zawsze tak się skalują, ja wydałem prawie 40k na ogrzewanie, a z programu naliczyli mi 5k dofinansowania, głównie dlatego, że mój stary dom nie spełniał szeregu wymogów... Tak to wyglądało w praktyce %-)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Totek napisał(a):

To był ten wątek gdzie ktoś pisał o kupnie telewizora, to tu było oburzenie, bo mógłby lepiej wydać na styropian do ocieplania... Niestety trochę niektórym głowy już przegrzało. 

Te programy to też nie zawsze tak się skalują, ja wydałem prawie 40k na ogrzewanie, a z programu naliczyli mi 5k dofinansowania, głównie dlatego, że mój stary dom nie spełniał szeregu wymogów... Tak to wyglądało w praktyce %-)

Ja swój dociepliłem z własnych środków zanim nastał  jakiś zielony ład, tak samo wymiana okien. A zrobiłem to dlatego, by mniej płacić za ogrzewanie. I nie kupuje bajek, że ktoś coś przespał albo nie chciał a mógł mieć to za niemal friko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

"Chiny mogą upokorzyć Niemcy". To jedno z największych wyzwań dla nowego rządu

Cytat

Chińczycy chcą przejąć niemieckie fabryki. Wykorzystają niemieckie pieniądze?

Popełnione w przeszłości błędy chcą wykorzystać Chińczycy. Coraz głośniej mówi się o tym, że chińscy inwestorzy interesują się niemieckimi zakładami Volkswagena, które mają problemy finansowe. Z jednej strony mogłoby to przynieść zyski niemieckim producentom i obniżyć koszty, ale z drugiej strony ułatwiłoby Chińczykom dostęp do rynku europejskiego. Co ciekawe, mogliby odkupić te zakłady de facto za niemieckie pieniądze. - Mogą kupić zakłady Volkswagena dzięki karom za "niespełnienia przepisów ekologicznych". Volkswagen dostał je, ponieważ w Europie obowiązuje system transferów, w ramach którego producenci, którzy mają zbyt emisyjne floty, muszą płacić kary lub zawierać umowy z producentami, którzy są bardziej ekologiczni, np. producentami samochodów elektrycznych z Chin - tłumaczy nam dr Konrad Popławski.

- Ten system działa na zasadzie kompensacji: producent musi zapłacić pewną sumę w ramach umowy. Istnieje więc ryzyko, że te transfery z Volkswagena do producentów chińskich mogą zostać wykorzystane, by kupić jego fabryki, które upadają. To pokazuje, jak tragiczna jest polityka Unii Europejskiej. Zamiast pomagać producentom, którzy już mają ogromne problemy, dokłada im jeszcze nowych trudności i osłabia ich wobec konkurencji spoza Unii - dodaje analityk OSW. Aby jednak doszło do takiego przejęcia, zgodzić muszą się niemieccy politycy, którzy w trakcie wyborczej raczej unikali tego tematu. - To dość niewygodny temat dla niemieckich polityków. Podejmowanie takich decyzji, które mogą wywołać negatywne emocje, raczej nie przyniesie im popularności. Trudno się spodziewać, by ktoś otwarcie komentował tę sprawę, ponieważ może być to traktowane jako błąd polityczny, który tylko zirytuje wyborców. Tego typu sytuacje uwidaczniają obecne słabości Niemiec. To symboliczne, że nawet Chińczycy wykupują firmy, które kiedyś uczył ich podstaw motoryzacji - mówi dr Konrad Popławski.

Bez komentarza...

Edytowane przez Paw79
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.02.2025 o 11:27, Kris194 napisał(a):

Słynne powiedzenie mówi "Kapitaliści sprzedadzą nam sznur, na którym ich powiesimy."

Niektórzy już to zrozumieli, do niektórych dopiero dotrze.

To jest w ogóle niezwykle zabawne, bo przecież o idiotyźmie tego przepisu (tej kompensacji zbyt mało ekologicznej floty aut i późniejszym zawieraniu umów z tymi bardziej eko markami) pisało się od lat. Sporo portali wytykało totalny debilizm tego mechanizmu. 

Nagle do kogoś może dotrze, że motoryzacyjnie EU szła w jakimś destrukcyjnym kierunku.

Edytowane przez zdunzdun