Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Dimazz napisał(a):

@DjXbeatdo zeszłego roku nie był to wieki problem nie wiem jak jest teraz.

Ktoś przez rok nie pracujący lub student lub w więzieniu to najprościej.

Kto nie pracujący utrzyma Ci dom? Po za tym musisz być minimum 3 lata właścicielem i być wpisany do księgi wieczystej. Student właścicielem ? :E 

Ponad 95% osób łapie się na podstawową dotację. Wyżej jest nie osiągalne no chyba, że jak mój Tata gdy wziął 1 część emerytury z KRUS a później z ZUS. Załapaliśmy się na podwyższoną dotacje ale tylko dlatego, że Tata był sam właścicielem, nikt inny jeszcze nie był zameldowany i jednocześnie miał 1/2 emerytury co przesądziło o tym, że zmieścił się w widełkach finansowych.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest teraz. W poprzedniej wersji programu było tyle dziur że można było wziąć dofinansowanie raz rocznie i tylko raz na ten sam dom. 

Ja nie chcę opisywać jak ale uwierz dużo osób łapało się na maksymalną dotację a niektórzy brali kilkukrotnie.
Do zeszłego roku wystarczył wymóg wpisania do KW nie było 3 lat.

A 3 lata nie obowiązują przy spadku. 

Meldunek nic nie zmienia. Chodzi o gospodarstwo jednoosobowe.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
1 minutę temu, Dimazz napisał(a):

Tak zgadza się ale na to gospodarstwo mogłeś wziąć tylko raz. Jak ktoś twierdzi, że brał po kilka razy to zwyczajnie kłamie. 

My dotację braliśmy 2 lata temu i już wtedy był limit dochodu. Fartem udało się załapać na podwyższoną bo 95% osób dostawała tylko podstawowe. W mojej gminie na nieco ponad 250 wniosków tylko 4 załapały się na większą dotację. Reszta podstawowa. 

Tak zgadza się ale na to gospodarstwo mogłeś wziąć tylko raz. Jak ktoś twierdzi, że brał po kilka razy to zwyczajnie kłamie. 

My dotację braliśmy 2 lata temu i już wtedy był limit dochodu. Fartem udało się załapać na podwyższoną bo 95% osób dostawała tylko podstawowe. W mojej gminie na nieco ponad 250 wniosków tylko 4 załapały się na większą dotację. Reszta podstawowa. 

Opublikowano
8 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

A jak mówili im że z ciuchami i tym podobnymi tematami tak będzie to pisali że musi tak być i tu bęc.

https://biznes.interia.pl/finanse/news-zmiana-w-segregacji-odpadow-te-tekstylia-mozna-wyrzucic-do-z,nId,7979447

I już widzę te stare babcie co rowerem dymają po kilkanaście kilometrów by stary sweter zawieźć do pszoka.Polska to taki przyjazny kraj.;D

Opublikowano

Moim zdaniem segregacja odpadów gdzie indziej niż w sortowniach to parodia.

W dniu 4.06.2025 o 19:02, LeBomB napisał(a):

Bo jako "karę" określają to o ile komuś szacunkowo wzrośnie koszt ogrzewania, jeżeli szacunkowo określone kwoty za emisję wejdą w życie :E 

No to słusznie. To będzie kara. Jak ktoś mi nasra na talerz, niczego nie zmieni nazwanie tego mięsnym jeżem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Moim zdaniem segregacja odpadów gdzie indziej niż w sortowniach to parodia.

Widziałeś jak wygląda segregacja odpadów w sortowni? Ja byłem, widziałem ładnych parę lat temu. Polecam zobaczyć, ale nie jakąś automatyczną która potrafi sortować tylko to co wstępnie jest już posegregowane, ale taką gdzie przy taśmie pracują ludzie i mają posegregować odpady nie posegregowane.

Ponadto jak wyobrażasz sobie wyciągnięcie np. tektury czy papieru z mokrych bio odpadów? Jak wyobrażasz sobie wyciągnięcie z takich odpadów szkła czy metali które nie reagują na magnes? Bo z Twojego zdania rozumiem że jesteś za wyzwalaniem wszystkiego do jednego pojemnika. 

Co do drugiego tematu, to nie, nie będzie to kara, bo nawet nie wiadomo o jakich dokładnie opłatach mowa bo te nie zostały jeszcze ustalone. Cały ten artykuł opiera się wyłącznie na założeniach.

@Cappucino w wielu gminach i miastach są jeszcze myślący ludzie i np. dają dodatkowe pojemniki na tekstylia w śmietnikach lub umieszczają dodatkowe kontenery w ustalonych miejscach, ewentualnie prowadzone są też mobilne punkty, które w dużych miastach mają różne lokalizacje.

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino w wielu gminach i miastach są jeszcze myślący ludzie i np. dają dodatkowe pojemniki na tekstylia w śmietnikach lub umieszczają dodatkowe kontenery w ustalonych miejscach, ewentualnie prowadzone są też mobilne punkty, które w dużych miastach mają różne lokalizacje.

W wielu tak, sam widziałem takie pojemniki w niektórych wspólnotach, ale większość niestety nie ma tak dobrze. Na wioskach to w ogóle nie wiadomo, jak to wygląda.

Jak tak dalej pójdzie to za parę lat w ogóle nie będą odbierać od nas śmieci tylko będziemy wozić wszystko do pszoka płacąc jeszcze więcej za...no właśnie, za co?

Opublikowano (edytowane)

@Karro piszesz o zupełnie innych odpadach. Mafie śmieciowe działają w obszarze odpadów niebezpiecznych, które produkuje przemysł, zakłady, warsztaty i ogólnie przedsiębiorstwa, a do działania wykorzystują luki w prawie.

No ale nie ma to jak przeciwko czemuś użyć argumentu totalnie z tyłka, gdy rozmowa jest o zupełnie czymś innym...

Co do sortowni.

Dzięki sortowaniu na poziomie domowym sortownia wygląda na przykład tak:

Bez wstępnej segregacji wyglądała tak i to już była taka lepsza sortownia, która miała sito przed sortowaniem wykonywanym przez ludzi:

Ja widziałem osobiście sortowanie frakcji zmieszanej, jeszcze przed wprowadzeniem nowych przepisów o segregacji odpadów. Polecam wszystkim piszącym pierdoły o sortowaniu tylko w sortowni wyciąganie folii czy innych odpadów spośród sfermentowanych resztek czy wręcz gówna.

Dzięki segregacji da się unowocześnić sortownie, poprawić warunki pracy i przede wszystkim lepiej segregować odpady do ponownego wykorzystania. 

Tylko cały czas piszę głównie o odpadach komunalnych z domów. Kwestia odpadów przemysłowych i ich składowania i przetwarzania powinna być doregulowana, żeby ukrócić procedery mafii śmieciowych.

Edytowane przez LeBomB
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 10:25, Totek napisał(a):

Dom jest 80km od morza i tu w okresie zimowym mamy bardzo wilgotne powietrze i duże zachmurzenie, odczuwalna temperatura przy 2 stopniach w plusie jest niższa, niż jak jest delikatny mróz. Pochmurno wcale nie znaczy że jest cieplej. 

W moim przypadku magazyn musiałby być na zewnątrz bo nie mam miejsca w domu, stąd to pytanie.

Temperatura odczuwalna jest związana z utratą ciepła, a nie samą temperaturą jako taką.
Przy 2° i braku wiatru czyli odczuwalnej 2° baterie będą miały tak samo jak przy silnym wietrze i wilgoci z odczuwalną -5°. Tak czy inaczej będą miały 2°, a nie -5°.

Zimą zachmurzenie działa jak koc, nie pozwala uciekać ciepłu w kosmos. Jak przychodzą solidne mrozy, to prawie zawsze towarzyszy temu dobra pogoda bez chmur.

Nie wiem jak "fabrycznie" takie magazyny wyglądają, ale chyba nie ma problemu żeby je obudować jakąś szopą z izolacją.
Ładowanie, rozładowanie będzie ogrzewać, w razie co trzeba dać dodatkowe źródło ciepła (lampa na podczerwień, żeby zachować umiar w watach?).

W dniu 27.05.2025 o 13:28, Dimazz napisał(a):

Sprawdzałem ceny turbin i o ile nie są to reklamy firm pośredniczących to ceny są chore.
40k najniższa cena.

A jeszcze później serwisowanie.

Przepraszam, ale jaką moc chcesz instalować? Na myśli mam takie z pojedynczymi kW.

Jak chcesz topowe (?), to ceny są faktycznie po kilkadziesiąt tysięcy. Są też tańsze po kilkanaście, kilka (np. w Kauflandzie :E ).

Podstawowy minus, to nominalne moce osiąga się przy stosunkowo silnym wietrze, więc nie w każdej lokalizacji się sprawdzą lub trzeba ich więcej postawić.

Wszystko wypada serwisować. Wątpię, żeby proste turbiny wymagały więcej zachodu niż panele, magazyny, kotły.

W dniu 29.05.2025 o 10:18, DjXbeat napisał(a):

Powyżej 25m/s niestety ale wiatrak się wyłącza ze względów bezpieczeństwa. Jeśli mały wiatrak się często wyłącza to co z dużymi ? 

One też są wyłączane powyżej 25m/s.

Przecież są różne typy turbin, różne wytrzymałości itp. Są takie do 25m/s ale też do 50 czy nawet 65.
Jeżeli znajomy nie zrobił rozeznania jakie ma wiatry i źle wybrał, to teraz ma częste przerwy.

Swoją drogą 25m/s to nie jest mało, to 90km/h. Nawet u mnie, gdzie jest raczej wietrznie to rzadkość.

9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

czy metali które nie reagują na magnes?

A jak to działa w niby posortowanych śmieciach?
Skoro mamy razem plastik i metale, to tak samo trudno jest wyłapać np. aluminiowe zszywki.

Opublikowano (edytowane)

@kubikolos

Ludzie sami z siebie kpią jak nawet nie chce im się zajrzeć do przepisów, a już grzebnąć trochę dalej to w ogóle nawet dziennikarzom się nie chce...

Wiesz dlaczego nikt nie pyta? Bo jest obowiązek, który wynika z ustawy jak i z postanowień dotyczących KPO, które były negocjowane jeszcze za PiS. 

Ale po kolei.

W 2018 roku wprowadzona zostaje ustawa o elektromobilności i paliwach alternatywnych

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000317

Jest to obecnie tekst ujednolicony, który ma 2 poprawki po wydaniu tekstu ujednoliconego, ale w pierwotnym tekście ustawy z 2018 roku czytamy:

Cytat

Art. 39.

1. W celu zapobieżenia negatywnemu oddziaływaniu na zdrowie ludzi i środowisko w związku z emisją  zanieczyszczeń z transportu, na obszarze zwartej zabudowy mieszkaniowej z koncentracją budynków użyteczności publicznej można ustanowić strefę czystego transportu, do której ogranicza się wjazd pojazdów innych niż:

1) elektryczne;

2) napędzane wodorem;

3) napędzane gazem ziemnym.

2. Posiadacz pojazdu napędzanego gazem ziemnym może skorzystać z wyłączenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 3,  jeżeli zapewni oznakowanie tego pojazdu na jego przedniej szybie zgodne z przepisami wydanymi na podstawie art. 76 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym. Oznakowanie to wydaje posiadaczowi pojazdu wójt, burmistrz albo prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania albo siedziby posiadacza pojazdu. 

Czyli SCT uchwalone przez PiS wywalało wszystkie auta na normalną benzynę i ON. 

W konsekwencji uzyskania kasy z KPO należałoby wprowadzić SCT w takiej formie. 

Jednak w wyniku dodatkowych ustaleń SCT może być stopniowane i ograniczenia mogą być wprowadzane etapami. Już za kadencji obecnego rządu wprowadzono poprawkę, która daje w zasadzie furtkę do tego, żeby brać kasę z KPO i nie wprowadzać SCT jeżeli:

Cytat

art. 39:

3a. Jeżeli ocena poziomów substancji w powietrzu, o której mowa w art. 89 ust. 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2024 r. poz. 54, 834, 1089, 1222, 1847 i 1853), wykazała przekroczenie średniorocznego poziomu dopuszczalnego dwutlenku azotu w mieście, w którym liczba mieszkańców jest większa niż 100 000, to od dnia 1 stycznia roku następującego po roku, w którym prezydent tego miasta otrzymał wyniki oceny zgodnie z art. 89 ust. 1a tej ustawy, rada gminy ustanawia w drodze uchwały strefę czystego transportu w tym mieście.

3b. Strefa czystego transportu, o której mowa w ust. 3a, może zostać zniesiona, jeżeli ocena poziomów substancji w powietrzu, o której mowa w art. 89 ust. 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska, w kolejnych trzech latach nie wykaże przekroczenia średniorocznego poziomu dopuszczalnego dwutlenku azotu w mieście, w którym ustanowiono strefę czystego transportu.”, 

Zatem po pierwsze musi to dotyczyć miasta powyżej 100 tys. mieszkańców i przekroczenia dopuszczalnego poziomu dwutlenku azotu w skali rocznej. Skoro Kraków pozwolił na to przekroczenie, to nie ma wyjścia jak chce dalej dostawać kasę z różnych źródeł w tym KPO. 

Wymóg kamienia milowego E1L

image.thumb.png.5e6b5a5296a5987f7c7549da28868379.png

https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/media/114365/OA_tlumaczenie_robocze.pdf

4 minuty temu, Winter napisał(a):

Szkoda tylko, że nic z tego nie wynika i prąd nadal drogi.

Dla nas rekordowo niski, w skali Europy dalej jeden z wyższych jak nie najwyższy.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 4
Opublikowano
W dniu 7.06.2025 o 21:36, LeBomB napisał(a):

Wszystko masz w filmiku który dałem wcześniej. Do metali nie reagujących na magnes masz separatory wiroprądowe. Na przykład takie coś:

https://www.plasticrecyclingmachine.net/eddy-current-separator/

Co do zasady prawie nigdy nie oglądam filmów wrzucanych na forum ;)

Co do sedna, skoro z przemielonego plastiku z metalem się da, dlaczego miałoby się nie dać ze zmieszanych? W jednym i drugim przypadku kawałki metalu są splątane z innymi śmieciami. Frakcja "plastik i metale" nie jest dużo czystsza niż "zmieszane". Lądują tutaj brudne opakowania po jedzeniu, torebki foliowe, więc wygrzebać metal wcale nie jest tak łatwo.

Opublikowano
5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Lądują tutaj brudne opakowania po jedzeniu, torebki foliowe, więc wygrzebać metal wcale nie jest tak łatwo.

Poczytaj co powinno lądować i w jakim stanie to dużo wyjaśni 🙂

W zmieszanych masz znacznie więcej odpadów, które albo uniemożliwią segregację wspomnianymi metodami, albo sprawią że takie odpady nie nadadzą się do dalszego przetworzenia ze względu na substancje jakie się wydzielą w procesie dalszej obróbki/spalania/topienia.

Opublikowano

Chyba nigdzie u nas nie ma obowiązku mycia opakowań, więc resztki jakichś sosów, kremów itp. zostają, więc brudzą i sklejają zawartość śmieciarki. Nie każdy też się stara wyskrobać ile się da, nie każdy się przejmuje, żeby faktycznie opróżnić.

Wspomniane torebki foliowe, inne plastikowe folie lądują w tej samej frakcji co metal. O ile jakieś pokrywki, puszki się zbytnio nie zaplączą, to mniejsze kawałki metalu jak najbardziej.

Po prostu piję do twojej sugestii, że jak są śmieci zmieszane, to metali się nie da oddzielić (zwłaszcza nie reagujących na magnes), a w posortowanych jest to już możliwe.

W obu przypadkach się da, w obu są z tym trudności. Jedyna różnica, że we wstępnie posortowanych jest to trochę łatwiejsze.

Opublikowano
9 minut temu, Karro napisał(a):

ale sa juz przymarki ze złomujac okna bedze trzeba je rozebrać

Dzisiaj jezdzi po nich spych.

Smuteczek ze jednostka wyspecjalizowana pobierjaca takie pienadze za śmieci nie moze tego zrobić

Na śmieiach tylko widać delegacje xD

Pewnie znowu podniosą kosztą xD

Mogę Ci przywozić moje śmieci i ty je będziesz je segregował za 91 zł miesięcznie? 

• Haha 1
Opublikowano

@Bono_UG Owszem, myć nie musisz, dopóki są zabrudzone odpadami organicznymi będącymi resztkami zawartości to nie przeszkadza.

Co do małych metalowych elementów, to jak się zaplącze w plastik to szybciej go wytrząśniesz na sitach niż np. z pampersa będącego w zmieszanych, albo w resztkach jedzenia.

Opublikowano
16 godzin temu, Karro napisał(a):

ale sa juz przymarki ze złomujac okna bedze trzeba je rozebrać

W oknach są metalowe wzmocnienia + elementy aluminiowe. Jak wymieniałem okna w swoim domu to stare okna porozbierałem, na złomie trochę grosza wpadło do kieszeni a pracy przy tym to była z maks 1 godzinka.