Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

To jest tanie

przyjdz za 5 lat jak ludzie masowo będą mieli

Zawsze jest to samo

Co ciekawe ,na nastepne lata drewnem bedzie zakazane palić a niby pelet z czego.

Ludzie robią sobie z 2 rusztami piec tj drewno pelet

Opublikowano

@DjXbeat a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Bo jeżeli nie to ta ekologicznosc może się okazać bardzo umowna ;)

Natomiast co do ceny, to właśnie czy ludzie biorą pod uwagę ile czasu ich kosztuje takie palenie, bo to też jest istotny czynnik, chyba, że ktoś ma go w nadmiarze, to oczywiście można się bujać.

Ja jeszcze w zeszłym sezonie paliłem drewnem, które kupowałem pocięte. Trzeba było je porąbać, ułożyć do sezonowania, potem ułożyć na zimę w składzie a na końcu nim palić, sprzątać, wywalać popiół. Gehenna, stąd decyzja o przejściu na gaz.

Opublikowano
3 minuty temu, Jinx napisał(a):

a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp?

zakaz palenia jak jest powzyej 20 procent.Jeszcze to jest potrzebne w tej niedoregulowanej UE

Opublikowano
35 minut temu, Jinx napisał(a):

@DjXbeat a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Bo jeżeli nie to ta ekologicznosc może się okazać bardzo umowna ;)

Natomiast co do ceny, to właśnie czy ludzie biorą pod uwagę ile czasu ich kosztuje takie palenie, bo to też jest istotny czynnik, chyba, że ktoś ma go w nadmiarze, to oczywiście można się bujać.

Ja jeszcze w zeszłym sezonie paliłem drewnem, które kupowałem pocięte. Trzeba było je porąbać, ułożyć do sezonowania, potem ułożyć na zimę w składzie a na końcu nim palić, sprzątać, wywalać popiół. Gehenna, stąd decyzja o przejściu na gaz.

Niektórym może i gehenna ale na pewno zdrowsze niż siedzenie przed kompem czy telefonem. 

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, Cappucino napisał(a):

i ekologiczny bo przy jego produkcji nie ma śladu węglowego.:lol2:

Palisz i tworzysz to na pewno ślad weglowy mniejszy niz paliwa ktore nie tworzysz a są xD

Statystyka wszystko przyjmie 

Edytowane przez Karro
Opublikowano
42 minuty temu, Jinx napisał(a):

a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp?

Normy europejskie, które stosuje się również u nas:

EN 14961-1 (PN-EN 14961-1:2010) – przedstawia ogólną klasyfikację biomasy.
EN 14961-2 – określa podstawowe parametry jakościowe pelletu.
EN  14961-3 – brykiety drzewne do zastosowań nieprzemysłowych.
EN 14961-4 – zrębki drzewne do zastosowań nieprzemysłowych.
EN 14961-5 – drewno opałowe do zastosowań nieprzemysłowych.
EN 14961-6 – pelety niedrzewne do zastosowań nieprzemysłowych.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Dobre i to.Takiej komuny to nie było za komuny.Gdy nie dotacje to by cie przyszlo 20K a w starym piecu być jeszcze dekade palił

Parowozy do dzisiaj by mogły jeździć a jednak z nich zrezygnowaliśmy. Świat idzie naprzód i bardzo dobrze, kiedyś stare rozwiązania trzeba w końcu odciąć i skupić się na przyszłości.

Opublikowano

No tak jak zauważyłeś mogliśmy a nie jezdzimy bo zastapiły je lepsza technologia a nie ustawa

100 lat temu rolnik chodził za koniem a nie chodzi

a tak masz byle co i na 3 pokolenia droższe

Opublikowano (edytowane)

Chcesz przez to powiedzieć, że nie ma lepszej technologii niż kopciuch? Pytam poważnie bo to już zaczyna wyglądać na zaklinanie rzeczywistości.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
Opublikowano

Naturalne jest akurat przechodzenie na gaz lub prąd. To po prostu niesamowicie wielokrotnie wygodniejsze w obsłudze.

Nie trzeba przy tym robić jak przy węglu, o drewnie nawet nie wspominając. Także na gaz ludzie przechodzili od lat, nawet zanim były jakiekolwiek dopłaty.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Badalamann napisał(a):

Naturalne jest akurat przechodzenie na gaz lub prąd. To po prostu niesamowicie wielokrotnie wygodniejsze w obsłudze.

Oczywiście ze tak,jeśli chodzi o prad to w porównaniu do siły nabywczej francuz ma 20x tańszy prad

Smieszy mnie ciągle porównywanie sie do innych i ze musimy być tacy smami jak nie mam tych samych narzedzi

Juz widze jakby szwecja leżała na górze z diamentu i Polska by zakazała go wydobywać xD

Tu chodzi o ustawowe zmuszanie a i tak by to w sposób naturalny nastąpiło.

Kotły trzymaja nawet 20 lat a ci pozakańczali niektórym zycie po 10ciu.

I to wszystko w ramach środowiska 

Najpierw pierolety ze trzeba mieć rozne żródla energii dla bezpieczeństwa a teraz wajcha sie odwróciła.

Siedzi ich tam na różnych szczeblach setki,tysiace ,miliony i wymyślają

Edytowane przez Karro