Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Oldman napisał(a):

i jeszcze taka refleksja , ludzie sie jarają tym ze Polska czy inny kraj z nato kupiło ileś tam np czołgów i teraz to bedzie POLAND STRONK ...to sobie policzcie na ile te zakupione czołgi (jesli juz dotarłyby wszystkie) wystarczą w przypadku takiego konfliktu jak na ukrainie gdy słabsze Panstwo jest zaatakowane przez duzo większe . W nowoczesnej wojnie opartej o drony takie czołgi to już nie jest jakis ogromny atut, ich zywotnosc jest krótka i nawet mityczne abramsy padają jak muchy. Osobiscie wolalbym zeby zamiast tych czołgów kupiono w pierwszej kolejnosci wiecej artylerii i przede wszystkim pocisków (których mamy bardzo mało i mało mozemy produkować) oraz duzo dronów roznego typu

Bo ludzie nie ogarniają, że jak im na łeb spadną bomby to nic im po czołgach. To pokolenia millenialsów i zetki co nawet nie pamiętają jak się mówiło w rodzinach o wojnie. Boomersi jeszcze pamiętają. Millenialsom i zetkom to się wydaje, że to wszystko będzie jak w grze komputerowej.

Osobiście jako obywatel wolałbym ładowanie kasy w skuteczną obronę przeciwlotniczą i drony bojowe oraz systemy obrony przed dronami niż w czołgi.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dobry film, pod względem zrozumienia - jak Ukrainiec (z danego regionu) myśli o wojnie, jak Ukrainiec nie rozumie polskiego zrozumienia sprawy (np. Wołyń), dlaczego sytuacja Polski i Ukrainy jest taka a nie inna, ze względu na brak wiedzy i błędów obu rządów.

Edytowane przez kanon7
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, voltq napisał(a):

Ograł co najwyżej CIebie, ale że nie jesteś najostrzejszym ołówkiem w piórniku to i wyzwanie nie było jakieś duże. 

Jak Zachód miałby się nie dać "ograć"? Wejść w pełnoskalową wojnę?

Ty jesteś całkowicie bezmyślny kolego :) 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano
Cytat

Według Putina prezydent Ukrainy piastuje swój urząd nielegalnie, "pozostaje na urzędzie po terminie i nie ma uprawnień do podpisywania dokumentów".

O taką narrację już czytałem u onucy na tym forum. 

%-)

• Confused 1
Opublikowano
11 godzin temu, voltq napisał(a):

Nie ograł tylko poszedł na mocne starcie i przekształcił to, co w zamierzeniu faktycznie miało być specjalną operacją, w prawdziwą wojnę. No i fajnie, udało mu się obalić uskuteczniany wszędzie propagandowy mit o jakiejś sile ukraińskiej armii, tylko co dalej? Nie przejmie Ukrainy. Ba, nawet lewobrzeżnej nie przejmie. Dostanie mniej więcej Donbas i korytarz na Krym, z czego część miejscowości leży w gruzach, ludność wyjechała, a wrócą pewnie głównie emeryci.

Z drugiej strony poległo pewnie ze 200 tysięcy jego żołnierzy, kolejne kilkaset tysięcy odniosło rany, a jeszcze kolejne kilkaset tysięcy wróci zdemoralizowana. Do tego roztrwonił kupę sprzętu wojskowego, niektóre zakłady w Rosji wymagają odbudowy, tworzona przez lata poduszka finansowa poszła w siną dal, gospodarka kuleje. A, no i Europa zwiększyła wydatki na obronę, a Szwecja i Finlandia są w NATO. Sam siebie ograł, w 2022 r. podjął ryzykowną decyzję i po kilku tygodniach cały plan wziął w łeb. Od tej pory to już jedynie minimalizacja strat, ale rozumianych jako jego wizerunek i jego władza, bo dla samej Rosji to tylko dodatkowe koszty.

• Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Camis napisał(a):

O taką narrację już czytałem u onucy na tym forum. 

%-)

Ale to prawda , tak samo jak u nas zginął prezydent Kaczyński i władze tymczasowego prezydenta przejął marszałek Bronisław Komorowski pomimo że był z przeciwnej opcji politycznej a nie jakiś zausznik prezydenta z PiSu  , prawo jest prawem i na Ukrainie ktoś inny powinien sprawować tymczasowy urząd prezydenta , ale mafioza Żeleński robi sobie co chce widocznie Ukraina to dziki kraj i są lata świetlne za murzynami w kwestiach prawnych, najgorsze że Polacy temu przyklaskują i wypinają dupy

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, voltq napisał(a):

Ale to prawda , tak samo jak u nas zginął prezydent Kaczyński i władze tymczasowego prezydenta przejął marszałek Bronisław Komorowski pomimo że był z przeciwnej opcji politycznej a nie jakiś zausznik prezydenta z PiSu  , prawo jest prawem i na Ukrainie ktoś inny powinien sprawować tymczasowy urząd prezydenta , ale mafioza Żeleński robi sobie co chce widocznie Ukraina to dziki kraj i są lata świetlne za murzynami w kwestiach prawnych, najgorsze że Polacy temu przyklaskują i wypinają dupy

Brednie, russki kłamczuchu.

Po co ty się w ogóle odzywasz, skoro nie masz żadnego pojęcia o temacie?

https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2024-05-20/prezydent-do-konca-wojny-przedluzenie-kadencji-wolodymyra-zelenskiego

Cytat

Przepisy dotyczące przedłużenia kadencji prezydenta w okresie stanu wojennego są jednoznaczne, w związku z czym zachowanie przez Zełenskiego władzy nie budzi wątpliwości co do zgodności z prawem. Organizowanie wyborów w obecnej sytuacji stanowiłoby jawne naruszenie przepisów ustawy o reżimie prawnym stanu wojennego. Aby dodatkowo wzmocnić legitymizację władzy Zełenskiego, w Biurze Prezydenta rozważano złożenie wniosku o zbadanie sprawy przez Sąd Konstytucyjny. Nie zdecydowano się jednak na takie posunięcie ze względów wizerunkowych – sugerowałoby ono bowiem, że samo otoczenie Zełenskiego ma w tej sprawie wątpliwości prawne.

W dodatku analogia ze śmiercią jest nie tylko nietrafiona, ale też głupia. Nie mogę uwierzyć, że masz więcej niż 14 lat. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 4
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Dokładnie, art. 228 ust. 7 Konstytucji:

Cytat

1. 

W sytuacjach szczególnych zagrożeń, jeżeli zwykłe środki konstytucyjne są niewystarczające, może zostać wprowadzony odpowiedni stan nadzwyczajny: stan wojenny, stan wyjątkowy lub stan klęski żywiołowej.

[...]

7. W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu. Wybory do organów samorządu terytorialnego są możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny.

No, ale takich jak @voltq łatwo politycy mogą okłamywać, bo mają bardzo, bardzo malutką wiedzę o świecie :) 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Tutaj widzę mitologia płacenia jest dopiero na wstępnym etapie rozwoju. W szczytowych momentach swojej popularności szur Zięba wciskał innym szurom, że za każdy artykuł krytykujący Ziębę dziennikarz ma płacone co najmniej 30 tysięcy złotych. I dlatego jest ich tak dużo. Ziębici łykali to bez zająknięcia.

Opublikowano

Rosja finansuje nieliczne osoby w kluczowych sektorach typu antyszczepy, pseudo ekolodzy, ten gościu od cumractfa itp. Jak się zaczęła wojna to finansowanie w większości zanikło. Legendy o finansowaniu wpisów w sieci pozostają legendami. To się załatwia wyłącznie botami/farmami.

• Confused 1
Opublikowano

Na forum komputerowym nie mozna posluzyc sie botem. To by mijalo sie z celem.

Co do wojny to ruskim koncza sie czolgi. Teraz beda dzialania glownie piechoto dronowe.

W takiej sytuacji teoretycznie ruskie sa w gorszej sytuacji, bo co tydzien sa grube kryzysy gospodarcze/ekonomiczne.

Do tego ukraincy ostro wala w ruskie rafinerie.

• Haha 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...