Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Największym wygranym tej wojny będzie NATO bo osłabiło Rosję niedużym kosztem i nie swoimi rękami. Nawet jak dojdzie do konfrontacji na wschodniej flance to Rosja straciła dużo sprzętu i traci infrastrukturę, fabryki więc oddala się konflikt.
A jak dojdzie do wojny gospodarczej między USA i UE to państwa Unii szybko wrócą do surowców z Rosji  żeby nie zniszczyć gospodarek jakimiś głupimi cłami z USA.
Rosja będzie chciała coś w zamian.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Dimazz napisał(a):

A jak dojdzie do wojny gospodarczej między USA i UE to państwa Unii szybko wrócą do surowców z Rosji

Właśnie jest na odwrót. Trump nie wprowadzi ceł jeśli przestawimy się bardziej na amerykański gaz i ropę.

Opublikowano

Pomysł całkowitego uzależnienia się od tak odległego dostawcy wygląda naprawdę świetnie! W razie jakiegoś konfliktu na trasach dostawy zawsze będziemy przecież mieć jeszcze możliwość szturmu modlitewnego.

Opublikowano
22 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Właśnie jest na odwrót. Trump nie wprowadzi ceł jeśli przestawimy się bardziej na amerykański gaz i ropę.

Dlatego Zielony Ład i przeniesienie się na korzystanie z większej ilości rzeczy "elektrycznych" to jest "must have" Europy która nie posiada własnych złóż ziemnych. To jest cel nadrzędny który został zauważony. Jeśli większość osób będzie korzystało z samochodów elek, i indukcji to z miejsca wyeliminujemy większe zapotrzebowanie na gaz i ropę. Oczywiście elektryczność musi pochodzić z OZE + atom. 

Bardziej przestawić się nie da, a dodatkowo jak na giełdzie zajdzie potrzeba do sprzedania gazu i ropy do Azji (po wyższej cenie, do czego kiedyś doszło) to USA wypnie się na EU, i mamy kolejne załamanie na naszej giełdzie surowcowej. Bez OZE które by to spięło się nie obędzie. 

Dzisiaj Zeleński znowu mówił o strukturze pokoju, i jego warunkach - dostęp do NATO, dostęp do EU, gwarancje bezpieczeństwa, powrót do granic sprzed 2022. Rosja oczywiście na takie warunki się nie zgodzi, Europa również będzie miała wiele do powiedzenia. A brak pokoju odbije się na Trumpie, więc jedynym jego wyjściem będzie wzmocnienie Ukrainy żeby Putin zgodził się na warunki, ale te będą wtedy jeszcze gorsze dla niego. 

• Upvote 3
Opublikowano

Ale my bierzemy dalej rosyjską ropę i nadal będziemy ją brać co najmniej tymczasowo z dopłatą dla pośredników. Musimy mieć zdywersyfikowane źródła dostaw. Zasady zasadami ale rzeczywistość ma swoje prawa.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Zawsze mozemy uzaleznic sie od arabow, ale wiadomo ze onuce chcialyby naszego uzaleznienia sie od ruskiej ropy

Araby grają do tej samej ligi co Rosja/Chiny. Bez szans. 

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/zelenski-zaskoczyl-nie-wiem-gdzie-sa-te-wszystkie-pieniadze-7120983928007488a?ACQ=tosD00gIA4QJB0WEgYLVlVRFQxWRy5RWE0AAA4HHQtRTk1HQw4REA0VTVoRQ1lCQQoWQA5DEAoRQVtAQlsVRA1GFVVFEg1CQFtJRVhAR1lKRV9DRlUFR01fVhsaGQoAAA4eBE1JRVhATFpBQV5ACQ

„Padły także zaskakujące słowa o wsparciu finansowym ze strony Stanów Zjednoczonych. Zełenski zaprzeczył twierdzeniom, że USA przekazały Ukrainie 177 miliardów dolarów podczas wojny. Twierdzi, że Kijów otrzymał jedynie 75 miliardów dolarów. - Nie wiem, gdzie są te wszystkie pieniądze – powiedział w wywiadzie dla Associated Press.”

:rotfl2: 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Ale my bierzemy dalej rosyjską ropę i nadal będziemy ją brać co najmniej tymczasowo z dopłatą dla pośredników. Musimy mieć zdywersyfikowane źródła dostaw. Zasady zasadami ale rzeczywistość ma swoje prawa.

To wiadomo, ale wazne ze kacapy maja z tego jak najmniej profitow. Pierwsza zagraniczna podroz Trampa jest do Arabow, wiec jeszcze nic nie jest przesadzone, po ktorej stronie stana

PS. sory za pisownie ale przez jakis czas musze pisac jedna reka

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano
4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

To nie Trump dostaje miliardy na wsparcie. Ten bezczelny żydek nie pierwszy raz mija się z prawdą.

Opublikowano

Ale Amerykanie tak po prostu to liczą, za starego Hummera za kilka tyś licza z 50 tysi jak za nowego.

Od nominacji Trumpa, zauwazylem dwa pozytywy dla Ukrainy, Orban przestal blokowac europejskie sankcje na rosje oraz przestal blokowac europejskie srodki pomocowe dla Ukrainy. Druga to ze Ukraincy ostatnio atakuja ruskie rafinerie naftowe

• Upvote 2
Opublikowano
35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wyjaśnianie faktów nie ma sensu. Dla Wintera liczy się to co powie Trump :) 

Reszta to kłamstwa z automatu. 

Strasznie upraszczasz. Jestem proamerykański, ale Trump nie jest dla mnie żadną wyrocznią.

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 10:36, GordonLameman napisał(a):

P.S. Widzę, że dalej boli. To dobrze :) 

Ale co ma niby boleć? Wybujała fantazja ci coś podpowiada? Klepiesz co popadnie, stąd taka ilość spamu. Na wykopie pewno ze dwa raz\y tyle, jak pisałem, życia prywatnego nie masz.

Cytat

W temacie wojny mało piszę, bo na militariach się nie znam.

Tak jakbyś na czym innym się znał.Pogadaj sobie, tyle twojego.

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Ale co ma niby boleć? Wybujała fantazja ci coś podpowiada? Klepiesz co popadnie, stąd taka ilość spamu. Na wykopie pewno ze dwa raz\y tyle, jak pisałem, życia prywatnego nie masz.

Tak jakbyś na czym innym się znał.Pogadaj sobie, tyle twojego.

Nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz, drogie dziecko :) 

Idź się wyżalić gdzie indziej. Może jak mama przyniesie rosołek do piwnicy :) 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz, drogie dziecko :) 

Idź się wyżalić gdzie indziej. Może jak mama przyniesie rosołek do piwnicy :) 

Przemilczę ten twój kolejny identyczny bełkot, za mało inteligentny jesteś, by napisać coś konstruktywnego.Jak brakuje argumentu to lecisz w dziecinadę.

Opublikowano
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Przemilczę ten twój kolejny identyczny bełkot, za mało inteligentny jesteś, by napisać coś konstruktywnego.Jak brakuje argumentu to lecisz w dziecinadę.

Twoje urojenia na mój temat nie są argumentem, są dziecinadą na którą odpowiadam podobną.

Wszystko co piszę podpieram linkami/artykułami/wiedzą/doświadczeniem. Z zastrzeżeniem niektórych miejsc, gdzie raczej pytam i proszę o potwierdzenie. 

A, że mam pracę zdalną, to pisanie na forum pozwala się odprężyć od skomplikowanych problemów, które na co dzień rozwiązuje. Tyle - jeśli tego nie rozumiesz to trudno. Prościej napisać się nie da :) 

Tak się składa, że znam się na pewnej ilości sprawach. Nawet to udowodniłem w dyskusji z Tobą, bo koniec końców skończyłī Ci się argumenty i uciekłeś z wątku :) 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

To dlaczego nei przyjmujessz wyjaśnień dot. wielkości pomocy? ;) 

Czyich wyjaśnień? 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Nawet to udowodniłem w dyskusji z Tobą, bo koniec końców skończyłī Ci się argumenty i uciekłeś z wątku :) 

Przypomnij której? Tej gdzie sie posiłkowałeś głupotami ze strony sklepu sprzedającego oczyszczacze powietrza? Jak ktoś mi z czymś takim wyjeżdża to o czym tu rozmawiać?

Ty poważny jesteś?

Dziecinada to twoje wpisy, nie tylko do mnie.Wystarczy, że ktoś ma odmienne zdanie i już go atakujesz, za kogo ty się uważasz?? Jesteś tylko kolejnym zwykłym anonimem z sieci któremu coś się wydaje.

I to, że coś sobie wyszukasz z sieci nie czyni cię inteligentnym. Człowiek inteligentny jest też zazwyczaj kulturalny, czyli cecha która jest ci skrajnie obca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...