Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są też głosy, że Ukraina się wypnie na USA i nie oznacza to wcale ich upadku a na pewno nie w 2 tygodnie tak jak się niektórym wydaję. Taki Bartosiak uważa, że Trump może się przeliczyć.

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Myślisz, że wybory w ogarniętym chaosem kraju, jakiś się właśnie dlatego domaga Fiutin, to będą w 100% uczciwe wybory i nagle nikt się nie da skorumpować kasą i obietnicą dostępu do koryta?

Myślę, że tam problem z wyborami będzie dożywotni.

Opublikowano
9 minut temu, VRman napisał(a):

Pisałem: Właśnie tam ruscy rozwalają amerykańskie służby tak samo jak Maciora rozwalał u nas.

I to są dla Polski tragicznie wieści.

W agencjach, czy wojsku aby dostać dostępy, czy pracować z bardziej tajnymi rzeczami, to prześwietlają rodzinę, napastują sąsiadów i szpiegują pół roku kandydata. A tutaj glowa agencji i sobie jakby nic dostaje stanowisko. Ameryka naprawdę upada...

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
10 minut temu, lokiju napisał(a):

Są też głosy, że Ukraina się wypnie na USA i nie oznacza to wcale ich upadku a na pewno nie w 2 tygodnie tak jak się niektórym wydaję. Taki Bartosiak uważa, że Trump może się przeliczyć.

Trump się może przeliczyć i dobrze by mu to zrobiło. Ale dla Ukrainy nie ma już wg mnie ratunku. Padło już to o tych ich zasobach na tertenie Pozostałości i Zełeński co do zasady się zgodził na tego typu rozwiązanie. Już im tego nie odpuszczą. Pytanie jest tylko takie pod czyje władanie to trafi. Kandydatów mamy trzech poważnych. Pomniejsi, typu Turcja czy UE się pewnie nie liczą.

Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony to przerażające, jeśli prawdziwe. 

Z drugiej strony.. 

tu napisałem scenariusz mocno teoretyczny i jak pomyślałem, ile się bym z niego tłumaczył, to jednak sobie odpuszczę, bo zarzutom, że nie patrzę realnie a zbyt optymistycznie nie byłoby końca ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

My jesteśmy dużo bardziej militarnie zależni od Amerykanów niż Ukraina. Opieranie całego wojska na sprzęcie z USA to wielki błąd. Ponoć Ukraina ma swoje rakiety balistyczne to dlaczego jeszcze nie mamy tej technologii i nie produkujemy tych rakiet? 

• Upvote 1
Opublikowano

Posłuchaj co mówią o naszych władzach i zarządzaniu armią, zakupami dla niej, programami dla niej itp. itd. byli wojskowi jak Lisowski. 

To jest masakra. To jest tak źle, że wygląda jakby specjalnie sabotowali. 

• Upvote 1
Opublikowano

Nasi politycy to nadal żyją w świecie Amerykańskiego prymatu gdzie dobry wujek Sam obroni. Nasza relacja z Amerykanami jest czysto patologiczna. Jak myślicie czy nie zestrzeliliśmy tych rakiet, które wleciały na nasze terytorium bo nie chcieliśmy, nie mieliśmy sprzętu czy może Amerykanie zakazali? 

Opublikowano

A kto wtedy rządził? Biden. Niezależnie od władzy w USA i w Polsce, oni zawsze trzymają nas za jaja.

Opublikowano (edytowane)

"To, czego jesteśmy teraz świadkami, nigdy dotąd nie miało miejsca: Stany Zjednoczone skapitulowały przed rosyjską propagandą" - pisze szwedzka gazeta "Dagens Nyheter". Z kolei dziennik "Svenska Dagbladet" ostrzega, że Amerykanom nie można już ufać.

racja (może nie tyle skapitulowały przed rosyjską propagandą co obliczyły sobie że dzieląc się tortem z Rosją bez szarpania więcej zyskają i mniej ich to bedzie kosztować niż gdyby poszli drogą prężenia muskułów i pokazywania kto ma większego).

oczywiscie ktoś moze powiedzieć że mocarstwom nigdy nie należy ufać, ale czuje w kosciach ze sytuacja w stosunkach USA-EUROPA zmieniła sie i to mocno i pewnie bedzie eskalować, w dalszej perspektywie wróżąc z fusów po kawie widzę rozpad NATO (w obecnej jego formie) i zawiązanie nowego mniejszego europejskiego sojuszu jako ostatniej deski ratunku (tylko ze to juz bedzie sojusz bez dużego mocarstwa jako składnika więc dosyć słaby) czarno widze losy Europy w przyszłosci zarówno ogólno gospodarczo jaki i w kwestii suwerenności / obronności.

Wyobrazcie sobie taką sytuacje (przykładowy scenariusz) - NATO sie rozpada a Rosja z usmiechem na ustach wchodzi sobie cała na biało do jednego z państw sąsiadujących np Estonii i mówi do reszty europy: nie fikajcie bo wam przywalimy atomówką a USA was nie obroni bo jest z nami "dogadane", a do estończyków mówi: teraz robimy u was wybory na nowo za tym czy chcecie przyłączyć się do nas jako jedno państwo (oczywiscie wybory z wynikiem odgórnie znanym). Można? oczywiscie że można , silnemu wszystko można . Smutne czasy nadeszły na europy, jesteśmy w czarnej dupie Panowie 

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Oldman napisał(a):

czarno widze losy Europy

I Europa może winić tylko siebie. Mając obok ruskich śmieci polegać w pełni na sile zewnętrznej? Gratuluję.

Trzeba było już dawno się zbroić atomowo. I to nie jakieś pierdy o europejskim arsenale jądrowym, tylko kraje indywidualnie.

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, crush napisał(a):

Myślę, że tam problem z wyborami będzie dożywotni.

Jeśli nie wyjdą z ruskiej strefy wpływów. Jeśli nie dostaną takiej szansy jak my dostaliśmy, to tak. To już zawsze będzie mała rosja i jak w rosji społeczeństwo już zawsze będzie upodlone i upadłe.

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się czy jest możliwe żeby Biden nie wiedział o planach Trumpa. Nie są sądzę żeby jego obecne działania nie miały dużego wsparcia wśród amerykańskich polityków, a jeśli tak to zmiana nie nastąpiła z dnia na dzień. Zakładam, że obserwujemy tylko efekty tego co zaczęło się być może lata temu. Dziwne, że europejscy przywódcy o tym nie wiedzieli.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, indexinfio napisał(a):

Zastanawiam się czy jest możliwe żeby Biden nie wiedział o planach Trumpa. Nie są sądzę żeby jego obecne działania nie miały dużego wsparcia wśród amerykańskich polityków, a jeśli tak to zmiana nie nastąpiła z dnia na dzień. Zakładam, że obserwujemy tylko efekty tego co zaczęło się być może lata temu. Dziwne, że europejscy przywódcy o tym nie wiedzieli.

Raczej wygląda to na całkowity i raczej niespodziewany zwrot w polityce USA. Nawet Republikanie są zaskoczenia tym co wyrabia Trump/Vance/Musk. :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam mocne przeczucie że Puti Puti po tym jak nakarmił Trumpa pochlebstwami zaproponował mu w rozmowie (w 4 oczy) nowy porządek świata polegający na tym żeby nie walczyć ze sobą tylko współpracować a słabsze państwa wycisnąć jak cytrynę (a te które będą problemowe usunąć z mapy świata) :( i sądze ze ta propozycja mocno przypadła Trumpowi do gustu.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-media-potajemne-spotkanie-rosji-i-usa-maja-plan-wobec-zelens,nId,7917601

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, indexinfio napisał(a):

Trump robi to co zapowiedział w kampanii ,tylko ze w tedy  większość  brała to z przymrużeniem  oka nawet jego obóz .Trump obiecał skończyć wojnę i to zrobi za wszelką cenę..  kosztem nas europy i nie ma tu żadnego zaskoczenia .

Ja jestem ciekaw gdzie są teraz te szczekacze z PiS co tak Trmpa zachwalały ze to gwarant bezpieczeństwa  dla nas  gdzie ten Morawiecki , Błaszczak ,Jaki ... Duda  .

Trump na oczach świata sprzedaje UA ruskim bez żadnej   konsultacji z NATO czy UE i to się skończy  jeszcze większym konfliktem niż ten na UA  bo lada dzien cała UE  będzie w stanie wojny .

Jeśli putin dostanie to co chce ,a na pewno dostanie to pójdzie dalej... aż pod Polską granicę  .

Trump szantażem  zmusi UA  do akceptacji /kapitulacji i szantażem zmusi UE do akceptacji ... bo jeśli wierzyć   doniesieniom  już padło ultimatum dla UE ze albo akceptują  kapitulacje /porozumienie albo USA zwija zabawki z UE

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-02-20/wiceprezydent-usa-grozi-niemcom-chodzi-o-wycofanie-wojska/

Te informacje potwierdzają już na X politycy  z Finlandii i innych krajów  także  jest coś na rzeczy .

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, raiders napisał(a):

Trump robi to co zapowiedział w kampanii ,tylko ze w tedy  większość  brała to z przymrużeniem  oka nawet jego obóz .Trump obiecał skończyć wojnę i to zrobi za wszelką cenę..  kosztem nas europy i nie ma tu żadnego zaskoczenia .

Ja jestem ciekaw gdzie są teraz te szczekacze z PiS co tak Trmpa zachwalały ze to gwarant bezpieczeństwa  dla nas  gdzie ten Morawiecki , Błaszczak ,Jaki ... Duda  .

Trump na oczach świata sprzedaje UA ruskim bez żadnej   konsultacji z NATO czy UE i to się skończy  jeszcze większym konfliktem niż ten na UA  bo lada dzien cała UE  będzie w stanie wojny .

Jeśli putin dostanie to co chce ,a na pewno dostanie to pójdzie dalej... aż pod Polską granicę  .

Trump szantażem  zmusi UA  do akceptacji /kapitulacji i szantażem zmusi UE do akceptacji ... bo jeśli wierzyć   doniesieniom  już padło ultimatum dla UE ze albo akceptują  kapitulacje /porozumienie albo USA zwija zabawki z UE

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-02-20/wiceprezydent-usa-grozi-niemcom-chodzi-o-wycofanie-wojska/

Te informacje potwierdzają już na X politycy  z Finlandii i innych krajów  także  jest coś na rzeczy .

We wrześniu 2025r mają być na Białorusi ćwiczenia ZAPAD Rosyjsko Białoruskie. Ponoć niezłe ugrupowanie ma tam być i mają ćwiczyć pod polską granicą. Dokładnie taki sam scenariusz był przed inwazją na Ukrainę. 

Jestem ciekaw czy podczas tych ćwiczeń Ruscy czasem nie przeprowadzą uderzenia w któreś z państw Bałtyckich? hmm?

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Oldman napisał(a):

Mam mocne przeczucie że Puti Puti po tym jak nakarmił Trumpa pochlebstwami zaproponował mu w rozmowie (w 4 oczy) nowy porządek świata polegający na tym żeby nie walczyć ze sobą tylko współpracować a słabsze państwa wycisnąć jak cytrynę (a te które będą problemowe usunąć z mapy świata) :( i sądze ze ta propozycja mocno przypadła Trumpowi do gustu.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-media-potajemne-spotkanie-rosji-i-usa-maja-plan-wobec-zelens,nId,7917601

W poprzedniej kadencji jak się spotkał z Fiutinem to był chyba trochę zmęczony i pozwolił na to, żeby mu maska opadła. Zdjęcia jakie pamiętam pokazywały kogoś, kto się boi. 

Na moje sprawa jest jasna: Trump był durniem, łatwo go KGB wpakowało na minę, a potem były szantaże i wsparcie.

Nie gadajcie o "polityce na pochlebstwa, a nie prężenie muskułów" jak ekipa Trumpa mówi i robi znacznie więcej niż taki scenariusz by wymagał. Oni w 100% wyglądają, jakby byli na sznurkach Fiutina.

Moim zdaniem  jak coś kwacze jak kaczka, chodzi jak kaczka i wygląda jak kaczka, to jest to kaczka.

Zresztą to już dawno nie są tylko domysły.

Poza tym Trump przynajmniej udaje znawcę negocjacji biznesowych. Przypuszczam, że przeczytał książkę na ten temat, którą niby sam napisał. 

Przecież takie okazywanie słabości to błąd i to powie nawet przedszkolak. Nie potrzeba do tego eksperta od negocjacji. 

Wyzywanie Zelenskiego, mówienie wszystkiego po linii Fiutina. Albo teksty, że "Ukraina nie ma pojęcia, na jak bardzo podężny kraj się rzuciła" czy "To Rosja rozdaje karty" jeszcze PRZED rozmowami pokojowymi. No nie. Jakby Fiutin z Trumpem rozmawiali jak równi, to takiego czegoś by nie było. Fiutin może i jest narcyzem, ale no do cholery. Nie może być aż tak durny, żeby oczekiwać aż tyle w negocjacjach. Tylko to nie są negocjacje. To są instrukcje, a Trump to narzędzie. Pacynka. 

Brawo dla lewicy w USA. Jakby nie wkur...ła ludzi aż tak bardzo swoimi debilizmami, otwieraniem granic, włażeniem w dupę islamowi, ekooszołomstwu i tragiczną jakością rządzenia, o prezydencie-memie nie wspominając (a, a jeszcze ta kandydatka teraz), to Trump nawet  z ruską pomocą nic nie wskórał.

Jak widzę lewicowych idiotów cytowanych z X/Bluesky, którzy piszą "dziękujemy wyborcom Trumpa, brawo, zobaczcie co żeście od...li" to mam image.png.56ac57475a2817634cc1d37759b88278.png

Było wincyj wpuszczać nachodźców, było wincyj wyzywać wszytkich od rasistów, było wincyj banować za poglądy na X/FB/itd. było wincyj promować LGTV+ i medyczne operacja zmiany płci dieci. Było wincyj "edukacji seksualnej" dla przedzkolaków. Było wincyj gadania, że Biden jest w świetnej kondycji, było wincyj tępej propagandy w CNNach. Na pewno jakby tego wszysckieg dali jeszcze wincyj, to by wszystko było w porządku! 

PS. "Wincyj" piszę, bo to język z mema o rdzeniach AMD. Wiem jak się pisze ten wyraz, nie trzeba mi zwracać uwagi ;)

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, crush napisał(a):

Ale komuś wjechało na beret.

Ja wiem, że Trump to dla was Hitler 2, ale nawet wśród republikanów nie ma woli do wieloletnich podbojów.

To nie jest społeczeństwo wybrakowane do takiego stopnia jak ruskie czy choćby chinole.

Hitler zanim padły pierwsze strzały miał już Austrię, Czechosłowację, Kawałek Litwy z Kłajpedą i de facto Gdańsk. Gdyby się w tym momencie zatrzymał, to kto wie, może w dzisiejszych podręcznikach byłby opisywany jako najwybitniejszy przywódca niemiecki w dziejach.

Ale fakt, Trump to inny charakter zupełnie. Hitler się prywatnie wściekł jak się okazało, że Czechy się poddadzą, bo chciał sobie "postrzelać". Trump z kolei wyraźnie lubi się bawić w straszenie, cła, embarga, sankcje...

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Raczej wygląda to na całkowity i raczej niespodziewany zwrot w polityce USA. Nawet Republikanie są zaskoczenia tym co wyrabia Trump/Vance/Musk. :) 

Ja się szczerze zastanawiam, czy Trump sprzed 2 tygodni wiedział o planach Trumpa dzisiejszego...

Edytowane przez 209458
  • Upvote 5
Opublikowano

Jak się spełni czarny scenariusz i USA zabierze swoje zabawki to będziemy podani na srebrnej tacy fiutinowi. On już ma gospodarkę w trybie wojennym, Europa ma w trybie ekologicznym, Pomarańczowy w ramach artykułu 5 może wyrazić co najwyżej potępienie... 

Wg mnie chwila w której zabiorą zabawki to będzie ostatni moment by zacząć się pakować

Opublikowano

Europa miała 3 lata, żeby przejść z trybu eko na tryb zdrowo rozsądkowy. Nie zrobiła tego, a teraz płacz. Amerykanie nie wyjdą z Europy, to jest zwykłe straszonko w obronie interesów amerykańskiego korpo w Europie. Przecież Muskowi wielokrotnie grożono blokadą X w Europie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Witam, Na wstępnie zaznaczę, że czytałem większość podobnych wątków na tym i innych forach, pytałem też o opinie w paru miejscach, ale chce w końcu się upewnić, co będzie najlepsze w moim wypadku. Planuje od roku zakup karty graficznej, obecna ma już 6 lat. Budżet jaki sobie zakładam jest elastyczny, bo planuje raty, jednak nie chciałbym przekroczyć kwoty 2500zł. Mój obecny zestaw prezentuje się następująco: Procesor: AMD Ryzen 7 5700X3D, 3-4.1 GHz, 100MB Chłodzenie wodne: SilentiumPC Navis Evo ARGB 240 (SPC240) GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6 RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18 Płyta główna: MSI B550-A PRO Dyski SSD: Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus + Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 QVO + Kingston NV2 1TB M.2 2280 (SNV2S/1000G) Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black Zasilacz: Corsair RM850x 2024 850W (CP-9020270-EU) Monitor: AOC 24G2U/BK 23,8" IPS 144Hz FullHD Pivot   No więc po ostatnich researchu już wiem, że zostały dwie opcje: 5060Ti 16Gb lub 5070 12Gb. Nie liczę już na cud promke na 5070Ti. Interesuje mnie raczej gra w FHD (obecny monitor) i QHD (planuje zakup później). Nie planuje używać żadnych zaawansowanych programów graficznych, interesuje mnie gra w najnowsze tytuły i zapoznanie się z technologią Ray Tracingu (całe życie z probl.. tzn. Radeonami).   Potrzebuje silnych opinii, które skierują mnie w 100% na konkretny model (tak, prośba również o podpowiedzi odnośnie producenta i dokładnego modelu), abym mógł podjąć w miarę szybko dobrą decyzję (czyt. jutro lub w poniedziałek). Myślałem również o RX9070XT, nie wykluczam w 100% tej opcji, ale skłaniam się ku rodzinie GeForce.   Z góry sorry za niedopowiedzenia i być może błędne wnioski, moja wiedza opiera się głównie o czytanie opinii innych oraz testów
    • No popatrz a jeszcze kilka postów wstecz gość wmawiał wszystkim, że 5070ti ma dużo gorsze OC od 5080   nastąpiło samozaoranie
    • Remake Dead Space za 40 zł to jest chyba coś godnego uwagi. -80% na Steam.
    • Może, ale jeszcze trochę i chyba miałbym wszystko zaliczone. No nic, przynajmniej mam co robić, zanim przyjdą soczewki do VR.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...