Oldman 462 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Godzinę temu, Norrberrto napisał(a): @Oldman "Cesarstwo Rzymskie miało w pewnym okresie te sprawczość (czyli pragnienie poparte realną skuteczną siłą) dlatego robiło swoją ekspansję na inne tereny. (filmik poniżej)" No i przestało istnieć... ZSRR też miało sprawczość i się rozje... ało żadne imperium nie trwa wiecznie (ale kazde próbuje trwać jak najdłużej , troche na zasadzie "co się nachapię to moje" , a na przestrzeni dziesiątek i setek lat granice wielu Państw ciągle kształtują się bo słabszy jest zjadany przez silniejszego i silniejszy przez jeszcze silniejszego , czasami pare państw sie dogada ze sobą i jest szansa na jakieś rozbiory (jak hieny które dopadły słabszą zwierzynę i podzieliły się między sobą jej resztkami), czasami jakies Państwo znika z mapy, albo dzieli sie na dwa, i tak to się kręci od zarania dziejów. Przywódcy silnych Państw raczej (tak zakładam) mają swiadomosc ze nie podbiją całego swiata (więc nie próbują) ale zająć sobie jakiś Tajwan czy Ukrainę , czemu nie, (jak to mówią "kto silnemu zabroni") historia zna wiele takich przypadków gdzie słabsze kraje (ale z jakis powodów cenne) zostały państwami marionetkowymi albo zostały w całosci wchłoniete. 1
Barosz 47 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Ukraina jeszcze istnieje dzięki zachodniej pomocy myślę, że bez tego mogłoby być po wojnie. Dla nas lepiej aczkolwiek nie zapominajmy, że ruscy siedzą w królewcu a jak by chcieli to by przyszli z białorusi więc nie możemy mówić, że wroga u bram nie mamy. Jeszcze się okaże, że kiedyś ukry będą chcieli z buciorami wejść do naszego kraju, gdyby zostali państwem satelickim jak za Janukowycza pod protektoratem ruskich i z jakimś pretekstem typu prześladowania rosyjsko-ukraińsko języcznej mniejszości która liczy u nas miliony. To tylko gdybanie, ale serio zastanawiam się czy kiedyś to może się jakoś nie odwrócić ta cała pomoc. Mimo wszystko nie wiem czy wszystkie wnioski płynące z tej wojny są analizowane i wdrażane w życie tak jak ostatnio mówili o tych fabrykach amunicji itp. Nadal mam wrażenie, że za bardzo wierzymy w sojusze, tym bardziej po tym co Trump robi i wg. mnie pokazuje Putinowi, że ten sojusz nie jest aż tak mocny jak by się mogło wydawać i może serio pójdzie dalej i nie będzie się przejmował. Ostatnio gadałem z ukraińcami i od nich dowiedziałem się jak wielka skala korupcji jest na ukrainie, pokazywali mi zdjęcia jakieś babki z resortu obrony która z pomocy humanitarnej ukradła miliony i opala tyłek na jakiś malediwach. To też jest chore. 1
Kris194 4 714 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Mad Maxa się chyba naoglądali Edytowane 18 Kwietnia przez Kris194 2 2
Kadajo 7 396 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 25 minut temu, Kris194 napisał(a): Mad Maxa się chyba naoglądali Dosłownie to samo chciałem napisać 1
Dimazz 565 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-przedstawily-propozycje-pokoju-miedzy-rosja-a-ukraina-sa-szczegoly/f9qndz7 Propozycja USA zakłada klęskę Ukrainy, brak przystąpienia do NATO Edytowane 18 Kwietnia przez Dimazz
VRman 2 634 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polskie-wybory-na-celowniku-rosjan-prowadza-kampanie-dezinformacyjna/lb3vwm6,79cfc278 Cytat Powracającymi w kampanii dezinformacji tematami są rzeź wołyńska, europejska biurokracja. Wykorzystywane są też choćby nastroje antyniemieckie. Wśród przeanalizowanych przykładów dezinformacji eksperci zidentyfikowali wpisy: - antyunijne (116 wpisów): krytyka polityki UE, w tym klimatycznej i zagranicznej w sprawie Ukrainy, relacji Polska-UE; - antyukraińskie (65 wpisów): kwestionowanie wydatków UE na obronność, wspierania Ukrainy, sprzeciwianie się członkostwie Ukrainy w UE; - uderzające w polityków (48 wpisów): krytyka rządu, szczególnie w odniesieniu do zarządzania gospodarką, inflacji i podatków; - krytyka sytuacji społeczno-ekonomicznej (44): uderzenie w systemy opieki zdrowotnej oraz edukacji, ceny paliw oraz migracji - popierające Prawo i Sprawiedliwość (9); - antyamerykańskie (4); - dotyczące handlu z Rosją (7); - pozostałe (10): wezwania do pokoju, negocjacji i dyplomacji. Brzmi znajomo 1 1
adashi 1 637 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia No ja od dawna przypuszczałem, że takie rzeczy jak rzeź wołyńska i europejska biurokracja to wymysły rosyjskiej propagandy i w rzeczywistości to nigdy nie istniało. Teraz sam Onet potwierdził moje przypuszczenia. 1 1
kwiatek.pl 7 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 11 godzin temu, VRman napisał(a): https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/niepokojace-slowa-sekretarza-stanu-usa-chodzi-o-zakonczenie-wojny-w-ukrainie/nxly0g9 Dosłownie kilka dni temu o tym pisałem, więc zero zdziwienia: 1. Ruską ręką prowadzony Trump napsuł Ukrainie sporo, zmusił do ustępstw i spowodował straty na froncie, w imię negocjacji pokojowych niby 2. Dał Fiutinowi to, co chciał - czas, oraz o wiele więcej niż tylko czas 3. A teraz powie, że "znudziło mi się, idę do domu, róbta co chceta" 4. Przy okazji nadal blokuje zakup patriotów i innego sprzętu przez Ukrainę. Albo tak gadał, żeby mógło powiedzieć, że wyrażenie na to zgody to wszystko co mógł dać w negocjacjach z Zelenskym, więc należy go po stopach całować. W dniu 17.04.2025 o 14:57, indexinfio napisał(a): To "nieco" bardziej wiarygodne źródło. CNN taaa chyba dla ciebie 4 godziny temu, VRman napisał(a): https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polskie-wybory-na-celowniku-rosjan-prowadza-kampanie-dezinformacyjna/lb3vwm6,79cfc278 Brzmi znajomo RZEZ WOLYNSKA tematem dezinformacji, nie no jestes przekocur informacji 1
VRman 2 634 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Ja oczywiście o nic nikogo nie będę oskarżał. Za to polecę czytającym ten wątek takie coś 1. Wejdźcie na profil gościa wyżej 2. Zobaczcie kiedy założył konto i w jakich wątkach jest aktywny. I co pisał w wątkach nie związanych z polityką, choć nawet większość z tej aktywności jest w wątkach mocno z polityką powiązana np. dyskusje o ociepleniu klimatu 3. Każdy niech sobie sam wyciągnie wnioski. Na moje gość dodał PL do nicku więc wszystko git Edytowane 18 Kwietnia przez VRman 1 1 1
hubio 1 173 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 5 minut temu, VRman napisał(a): Ja oczywiście o nic nikogo nie będę oskarżał. No przecież @voltq oskarżasz regularnie no chyba, że wpadło jakieś ostrzeżenie od moderatora i spokorniałeś... Zresztą mnie też wyzywałeś od onuc... Edytowane 18 Kwietnia przez hubio 2 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 5 godzin temu, Dimazz napisał(a): Propozycja USA zakłada klęskę Ukrainy, brak przystąpienia do NATO Ukraina w NATO to tylko problem dla NATO lepiej zeby mieli tam jakis pokoj z gwarancjami USA i potem zbroili sie na rosje a my mozemy zajac sie gospodarka 3
TheMr. 2 600 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia Rosja wygrywa. W sumie, uznanie Krymu za wycofanie się z Ukrainy to nie byłby zły deal Ale o czym my rozmawiamy, Trump odda Ukrainę plus Krym Poważny prezydent. Poważnego państwa z nieograniczonymi możliwościami.
Radziuwilk 414 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia Szachy 5D dwoch idiotow jeden zarznal gospodarke i prawie 1000 000 swoich rodakow, powiekszajac terytorium o 0,1 %. Terytorium ktore nie ma wiekszego znaczenia w dzisiejszych czasach. Drugi probuje dogonic pierwszego idiote swojego przyjaciela. Jednak ma potrzebe blyszczec Naj Naj wiec w tym samym czasie niszczy gospodarke, zrywa wszelkie sojusze i wzmacnia negatywne postrzeganie swojego kraju nawet w kregach najlojalniejszych przyjaciol. Wyglada na to, ze powsciagliwa europa wyjdzie najlepiej na tym wszystkim. Drugim zwyciezca moga zostac Chiny. Gra trwa.... niedlugo wejdzie na 6 wymiar. 1 1 4
kwiatek.pl 7 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia 15 godzin temu, VRman napisał(a): Ja oczywiście o nic nikogo nie będę oskarżał. Za to polecę czytającym ten wątek takie coś 1. Wejdźcie na profil gościa wyżej 2. Zobaczcie kiedy założył konto i w jakich wątkach jest aktywny. I co pisał w wątkach nie związanych z polityką, choć nawet większość z tej aktywności jest w wątkach mocno z polityką powiązana np. dyskusje o ociepleniu klimatu 3. Każdy niech sobie sam wyciągnie wnioski. Na moje gość dodał PL do nicku więc wszystko git Zawsze mozesz sobie dodac koncowke UA jak taka ci bardziej pasuje , nie wymuszaj by ktos mogl podzielac twoje chorobliwe fobie poparte jakimis psudomediami 2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a): Szachy 5D dwoch idiotow jeden zarznal gospodarke i prawie 1000 000 swoich rodakow, powiekszajac terytorium o 0,1 %. Terytorium ktore nie ma wiekszego znaczenia w dzisiejszych czasach. Drugi probuje dogonic pierwszego idiote swojego przyjaciela. Jednak ma potrzebe blyszczec Naj Naj wiec w tym samym czasie niszczy gospodarke, zrywa wszelkie sojusze i wzmacnia negatywne postrzeganie swojego kraju nawet w kregach najlojalniejszych przyjaciol. Wyglada na to, ze powsciagliwa europa wyjdzie najlepiej na tym wszystkim. Drugim zwyciezca moga zostac Chiny. Gra trwa.... niedlugo wejdzie na 6 wymiar. Z ta najlepiej wychodzaca EU chyba nie miales na mysli rzecz jasna Polski ?
crush 3 575 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia 5 godzin temu, TheMr. napisał(a): Ale o czym my rozmawiamy, Trump odda Ukrainę plus Krym Przecież Rosja przegrywa? 🤔 2
kwiatek.pl 7 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia 3 godziny temu, crush napisał(a): Przecież Rosja przegrywa? 🤔 Hmm ostatnio jak paczałem na te portale pseudodziennikarskie to chyba Rosji już dawno nie było , a ich prezydent miał kila nowotworów 1
VRman 2 634 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Zagrywka pod swoją ekipę od propagandy jak w grudniu 2023. Ruscy atakują jak gdyby nigdy nic, a w Rosji media powiedzą że "nie no, skądże, Putin powiedział, że rozejm, ależ ten Putin dobry. Gołąbek pokoju!" Ewentualnie onuce w innych krajach, z Fuckerem Kartonem na czele, podchwycą. Edytowane 19 Kwietnia przez VRman 2
łukasz850 140 Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia W dniu 18.04.2025 o 21:33, kubikolos napisał(a): Ukraina w NATO to tylko problem dla NATO lepiej zeby mieli tam jakis pokoj z gwarancjami USA i potem zbroili sie na rosje a my mozemy zajac sie gospodarka Chyba nie wierzysz, że amerykanie dadza jakie kolwiek gwarancje bezpieczeństwa. Jesli ukraińcy na to licza to wciąz sa naiwni.
adashi 1 637 Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia Pewnie coraz mniej liczą. Powinny tam się budować nastroje antyamerykańskie. Wielką zagadką jest dla mnie ta umowa minerałowa. Po co to podpisywać?? Zobaczymy czy nastroje antyamerykańskie przekształcą się w antyzachodnie. I czy powstanie kolejna diaspora uważająca się za jedynych sprawiedliwych wśród narodów świata. Bo państwa nie ocalą.
TheMr. 2 600 Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia 6 godzin temu, VRman napisał(a): Zagrywka pod swoją ekipę od propagandy jak w grudniu 2023. Ruscy atakują jak gdyby nigdy nic, a w Rosji media powiedzą że "nie no, skądże, Putin powiedział, że rozejm, ależ ten Putin dobry. Gołąbek pokoju!" Ewentualnie onuce w innych krajach, z Fuckerem Kartonem na czele, podchwycą. Nie spodziewałem się niczego innego.
łukasz850 140 Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia 1 godzinę temu, adashi napisał(a): Pewnie coraz mniej liczą. Powinny tam się budować nastroje antyamerykańskie. Wielką zagadką jest dla mnie ta umowa minerałowa. Po co to podpisywać?? Zobaczymy czy nastroje antyamerykańskie przekształcą się w antyzachodnie. I czy powstanie kolejna diaspora uważająca się za jedynych sprawiedliwych wśród narodów świata. Bo państwa nie ocalą. Zełeński i tak może podpisać. Dopiero po wojnie może umowę skasowac. USA i tak nie beda wydobywac minerałów w trakcie wojny
Rekomendowane odpowiedzi