Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie, dla ciebie, ale nie dla Korei Płn, Białorusi, USA i paru innych krajów + część się wstrzymała... Ale oczywiście w tym wszystkim rzeczywiście trzeba szukać prawdy. Polecam dobre przemówienie w ONZ Radka Sikorskiego. W ciągu 8 min. powiedział wszystko na ten temat.

Jednak bez względu na nasze oceny kto jest agresorem, a kto nie i pisanie co jest "głupie" a co "mądre" Ukraina jest obecnie w czarnej d. I to jest fakt.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubio napisał(a):

Polecam dobre przemówienie w ONZ Radka Sikorskiego. W ciągu 8 min. powiedział wszystko na ten temat.

I powiedział, że Rosja nie jest agresorem? Chyba jakąś wersję z ВГТРК oglądałeś.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)

W czarnej d. była już w 2022 w chwili ataku rosjan. 

Dla Korei i Białorusi nie było głupie ani mądre tylko wkalkulowane. Dla USA to był największy kretynizm.

A dlaczego, dlatego że USA nie było państwem autorytarnym a zaczyna być.

Edytowane przez Norrberrto
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, crush napisał(a):

I powiedział, że Rosja nie jest agresorem? Chyba jakąś wersję z ВГТРК oglądałeś.

No nie... Powiedział - prawdę, że jest agresorem. Skąd taki wniosek po moim poście, że powiedział, że nie jest?

9 minut temu, Norrberrto napisał(a):

W czarnej d. była już w 2022 w chwili ataku rosjan.

Nie - wtedy jeszcze to była gdzieś w okolicy ud :) Państwo nie zniszczone, nie zbombardowane i bez ubytku 10mln :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Państwo nie jest zniszczone. Zniszczone są tereny zajęte przez rusków, a reszta funkcjonuje.

I jeszcze dobrze by się trzymało gdyby trampek nie wsadzał noża w plecy UA.

Mam taką nadzieję, że amerykanom jeszcze się to odbije czkawką.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ukraińcy dziękują Polakom za 3 lata pomocy

https://www.rmf24.pl/regiony/bialystok/news-przystawil-taksowkarzowi-noz-do-skroni-40-letni-ukrainiec-ar,nId,7920430?utm_source=wykop_rmf24&utm_medium=link_poleca#crp_state=1

26 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Państwo nie jest zniszczone. Zniszczone są tereny zajęte przez rusków, a reszta funkcjonuje.

I jeszcze dobrze by się trzymało gdyby trampek nie wsadzał noża w plecy UA.

Mam taką nadzieję, że amerykanom jeszcze się to odbije czkawką.

Potwierdzam byłem Ukraina w większej części jest nienaruszona , dlatego dziwię się że ośrodki dla uchodźców nie są budowane na zachodniej Ukrainie gdzie można normalnie żyć tylko są przyjmowani w nieograniczonej liczbie przez Rzeczpospolitą przyjaciół Polin państwo teoretyczne 

Polacy w 1939 roku uchodzili z Polski bo byli zaatakowani od północy , południa i zachodu przez Niemcy , od wschodu przez ZSRR i od południa przez Słowację i cały kraj został podbity , na Ukrainie mówi się o około 20% terenu objętych wojną 

Godzinę temu, hubio napisał(a):

No nie... Powiedział - prawdę, że jest agresorem. Skąd taki wniosek po moim poście, że powiedział, że nie jest?

Nie - wtedy jeszcze to była gdzieś w okolicy ud :) Państwo nie zniszczone, nie zbombardowane i bez ubytku 10mln :) 

Spokojnie za chwilę się okaże że to Polska zaatakowała Ukrainę i my jesteśmy agresorem , tak jak mówi się że to polska wywołała druga wojnę światową 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
19 minut temu, voltq napisał(a):

Spokojnie za chwilę się okaże że to Polska zaatakowała Ukrainę i my jesteśmy agresorem , tak jak mówi się że to polska wywołała druga wojnę światową 

Jeśli ktoś w Twoim środowisku mówi, że Polska wywołała 2 wojnę światową to:

1) tłumaczy to głupoty, które tu ciągle wklejasz i wypisujesz

2) zmień środowiska na takie, w którym średnie IQ jest wyższe niż 50. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Przeczytałem to co jest w internecie prezentowane jako ta umowa o pięćdziesięcinie z USA. Jest to tak niekonkretne, że może mieć charakter co najwyżej umowy przedwstępnej albo i listu intencyjnego. Do tego musi to zostać ratyfikowane przez ukraiński parlament. Więc uważam, że oprócz aktu pokory Zełeńskiego nic istotnego się w piątek przy ewentualnym podpisywaniu tego nie wydarzy. Dopiero jeśli zacznie się obudowywanie tego konkretami będzie można mówić o neokolonializmie itp.

Co oni chcą w zasadzie odbudowywać, jak na nieokupowanym obszarze zniszczenia są niewielkie, chyba nie terytorium rosyjskie?

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Pewnie środowisko fanów konfederosji.

W dyskusjach historycznych z ich strony można usłyszec że "trzeba się było dogadać z Hitlerem".

Nie jestem prawicowcem, ani lewicowcem, ale takie głosy to ja akurat najczęściej słyszałem z ust lewaków na Wykopie, którzy w tej samej wypowiedzi dodawali, że "to przez debili z prawicy i ich debilnym wierzeniom w patriotyzm, Polskę jako wybrańca narodów " itp.

Za to zgodzę się, że w konfie jest za dużo prorosyjskich, a fani tej partii mocno przesiąknęli ruską propagandą :(

edit: tylko że to nie wątek o polityce.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Zgodnie z Umową o wydobyciu minerałów Stany Zjednoczone odzyskają wszystkie już wysłane pieniądze, a „nawet zyskają znacznie więcej”.

Za ....  CO?

Za to, że Trump nie wesprze wojskowo Fiutina, czy ..... jak?

(w miejsce kropek każdy niech sobie wstawi co mu pasuje, bo nie chcę zarobić bana)

Trump właśnie powiedział, że "będą tam nasze biznesy, przez co Fiutin będzie się bał zaatakować".

WTF?

Co to ma być? Jakim cudem Zelensky najpierw wybuchnął ponoć gniewem na taką propozycję (zrozumiałe) a teraz się niby zgadza (niezrozumiałe)?

To wygląda jak najgorszy scenariusz, jakiego się obawiałem. Oby się okazało, że źle zgaduję, bo wiedzy o sytuacji ani o geopolityce ogólnie nie mam. Jestem tylko ludkiem na jakimś forum internetowym.

Żeby nie było zaraz, że panikuję czy w coś wierzę. Po prostu się obawiam i wyrażam swoje obawy. Oczywiście, że się pewnie mylę. Oby.

W każdym razie jak tak, to się Fiutin z towarzyszem Trampovem dogadał, że będą spokojnie się zbroić udając pokój. A jak Trampov umrze albo straci władzę, to wtedy się znajdzie jakaś wymówka, prowokacja czy cokolwiek i Fiutin może spokojnie zaatakować. No bo co? USA zareagują? Pogrożą palcem, nałożą sankcje i zerwą kontakty dyplomatyczne. A Fiutin sobie w 2028 spokojnie rozjedzie Ukrainę do końca, albo spróbuje terrorem przejąć władzę ustawiając na fotelu Zelenskiego jakiegoś swojego przydupasa. 

To nie wygląda źle. To wygląda tragicznie źle.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Szanse dla Ukrainy na wejscie do NATO od 2022 roku wynosily zero. Niezaleznie, czy rzadzilby Trump, czy Biden, czy Harris, czy reptilianie.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Pewnie środowisko fanów konfederosji.

W dyskusjach historycznych z ich strony można usłyszec że "trzeba się było dogadać z Hitlerem".

Teraz koleś to że się odkleił na maxa... Emigracja nie służy :) Toć to w liceum czy na studiach to przetoczyliśmy setki rozmów czy to prywatnych czy w ramach zajęć o te kwestie. Poglądy na ten temat były i są różne i raczej nie związane z bieżącymi sympatiami politycznymi. Mój Śp Tata był właśnie historykiem i także z Nim dyskutowałem wiele razy na ten temat.

Jaki niby super rezultat osiągnęliśmy od wojowania w porównaniu z taką Francją i rządem Wichy? Oni się poddali i po wojnie nie mieli ani okupacji ruskiej ani zniszczonego i zbombardowanego kraju. hitler chciał mieć drogę tranzytową do rosji i Gdańsk... Czy powinno się zgodzić i co by to dało? Do dzisiaj są spory. Przede wszystkim wg mnie nie ma żadnej gwarancji, że by dotrzymał słowa. Poza tym bardzo liczyliśmy na sojuszników czyli rzeczoną Francję i Anglię, która nie przyszła nam z pomocą.... Po za tym pozostaje kwestia Żydów gdzie to polskie władze musiałyby ich oddać. No i polska dyplomacja niemal do ostatniej chwili próbowała coś ugrać z hitlerem. Najpewniej - dokładnie tak samo jak putin on i tak miał już plan napaści i nic by nie zmieniło. Z drugiej jednak strony, może zarówno my od 1931 jak i Ukraina po tym 2014 mogła coś przez 8 lat wskórać? To już kwestia do dyskusji. Moim zdaniem my jednak utrzymywaliśmy lepsze relacje dyplomatyczne z Niemcami niż Ukraina z rosją. Ale złośliwy powie - i co nam to dało? :) I też będzie miał racje. Tak naprawdę jedyna recepta, co już pisałem wcześniej gdzie mi wywleczono jakieś niszczenie służby zdrowia czy szkolnictwa; to zbrojenie się po zęby. Niech nie wiem, opodatkują korporacje, banki i zrobią specjalny podatek militarny ale trzeba natychmiast się maksymalnie zbroić żebyśmy nie podzielili losu Ukrainy.

5 godzin temu, voltq napisał(a):

A to kolejna sytuacja:

https://wiadomosci.wp.pl/zabojstwa-seniorek-w-stolicy-podejrzani-to-zlote-raczki-7129486724492224a

Fakt, że brał w tym udział także Polak absolutnie nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla Ukraińca... Pier.... patologia.... I pójdzie jeszcze taki siedzieć, pewno w ochronce na koszt polskiego podatnika... Jedzenie w AŚ jest o wiele lepsze od tych w szpitalach...

Dla wszystkich imigrantów powinny być specjalne areszty i więzienia ze "specjalnym" traktowaniem.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
8 godzin temu, hubio napisał(a):

sprywatyzować albo przesunąć część nakładów na zbrojenia. 

Dlatego to wywlokłem. Sprywatyzować szkolnictwo i opiekę medyczną? To musi być za darmo, żeby nikt nie był wykluczony, zwłaszcza najbiedniejsi. Prywatyzacja by sprawiła, że powstały by slumsy a rozwarstwienie byłoby jeszcze większe. 

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
9 minut temu, hubio napisał(a):

Teraz koleś to że się odkleił na maxa... Emigracja nie służy :) Toć to w liceum czy na studiach to przetoczyliśmy setki rozmów czy to prywatnych czy w ramach zajęć o te kwestie. Poglądy na ten temat były i są różne i raczej nie związane z bieżącymi sympatiami politycznymi. Mój Śp Tata był właśnie historykiem i także z Nim dyskutowałem wiele razy na ten temat.

Jaki niby super rezultat osiągnęliśmy od wojowania w porównaniu z taką Francją i rządem Wichy? Oni się poddali i po wojnie nie mieli ani okupacji ruskiej ani zniszczonego i zbombardowanego kraju. hitler chciał mieć drogę tranzytową do rosji i Gdańsk... Czy powinno się zgodzić i co by to dało? Do dzisiaj są spory. Przede wszystkim wg mnie nie ma żadnej gwarancji, że by dotrzymał słowa. Poza tym bardzo liczyliśmy na sojuszników czyli rzeczoną Francję i Anglię, która nie przyszła nam z pomocą.... Po za tym pozostaje kwestia Żydów gdzie to polskie władze musiałyby ich oddać. No i polska dyplomacja niemal do ostatniej chwili próbowała coś ugrać z hitlerem. Najpewniej - dokładnie tak samo jak putin on i tak miał już plan napaści i nic by nie zmieniło. Z drugiej jednak strony, może zarówno my od 1931 jak i Ukraina po tym 2014 mogła coś przez 8 lat wskórać? To już kwestia do dyskusji. Moim zdaniem my jednak utrzymywaliśmy lepsze relacje dyplomatyczne z Niemcami niż Ukraina z rosją. Ale złośliwy powie - i co nam to dało? :) I też będzie miał racje. Tak naprawdę jedyna recepta, co już pisałem wcześniej gdzie mi wywleczono jakieś niszczenie służby zdrowia czy szkolnictwa; to zbrojenie się po zęby. Niech nie wiem, opodatkują korporacje, banki i zrobią specjalny podatek militarny ale trzeba natychmiast się maksymalnie zbroić żebyśmy nie podzielili losu Ukrainy.

Zapominasz o tym że hitler i niemcy posługiwali się w dużej mierze ideologią, nadrzędnym wrogiem byli żydzi, ale słowianie byli tylko w odrobinę lepszej sytuacji, to że Francja została podzielona czy że Angolom proponował dołączenie to nie znaczy że jakakolwiek alternatywa stała przed Polską, tezy że "hitler chciał mieć drogę tranzytową do rosji i Gdańsk.." są  absurdalne ,  sam ZSRR szybko się  przekonał za kogo ich uważały nazistowskie niemcy i kim są dla nich ludzie zamieszkujący tereny na wschód od Odry.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...