Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://www.empireengineering.co.uk/exploring-wake-losses-in-offshore-wind/

Jeżeli chodzi o efekt śladu to tak, jak ktoś bezmyślnie postawił swoje elektrownie wiatrowe obok innych to jest możliwe, ale globalnie to nie ma wpływu tak jak @Bono_UG sugerujesz. To tak jakby teraz zacząć debatować jak na globalny naturalny rozkład prądów powietrza wpłynęła zabudowa miejska (pomijając wyspy ciepła itp. a brać pod uwagę wyłącznie przepływ powierza). Globalnego wpływu na taki aspekt nie mają, bo ich wysokość i lokalizacja nie mają większego znaczenia względem tego gdzie formują się prądy powietrzne. 

Ogólnie kolejny temat rzeka, tak jak efekt śladu i inne właściwości aerodynamiki elektrowni wiatrowych.

Wracając do tematu, musi zatem chodzić o elektrownie wiatrowe stojące blisko siebie w obu tych krajach, ale to musiałaby być po prostu straszna głupota którychś projektantów i inżynierów lub upór jakichś urzędników, dlatego nie założyłem pierwotnie takiej opcji.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Karro nie, nie chodzi o interpretację, tylko po prostu nie założyłem, że ktoś przy tak dużych inwestycjach będzie tak głupi, że pominie podstawy projektowania i stawiania elektrowni wiatrowych. 

Ponadto dalej nie wiadomo o jakich konkretnie obszarach mowa. 

Edit: pogrzebałem trochę.

Lokalizacja holenderskiej morskiej farmy wiatrowej o którą Holendrzy mają problem

https://geohack.toolforge.org/geohack.php?pagename=Egmond_aan_Zee_Offshore_Wind_Farm&params=52.6_N_4.42_E_

Lokalizacja najbliższej belgijskiej farmy wiatrowej 

https://geohack.toolforge.org/geohack.php?pagename=Norther_Offshore_Wind_Farm&params=51.528_N_3.032_E_

Obie w linii prostej dzieli 100 kilometrów.

Co ciekawe znacznie bliżej Belgia ma dwie inne swoje morskie elektrownie wiatrowe i nie mają takich problemów o jakie oskarża ich Holandia. 

image.png.64f79724c299ad69cc4bcff4b3aa2f48.png

Natomiast średnioroczny rozkład wiatru w tym regionie jest bez zmian i dalej oscyluje w okolicy 10 m/s

https://globalwindatlas.info/en/

Skoro chcą być tacy dokładni to  może sami by się np. zastanowili jak konstrukcje takie jak Rotterdam World Gateway wpływają na zaburzenia prądów przybrzeżnych i jak to wpływa na wiatry wiejące w tamtej okolicy? Moje zdanie oczywiście jest niezmienne że wpływ takich konstrukcji jest pomijalny, ale najpierw niech poszukają tego co u siebie wybudowali wzdłuż linii brzegowej czy na morzu jak chcą się czepiać :P

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@Karro a co to w ogóle ma teraz do tematu? Nic. Próbujesz zmienić teraz temat na odpady i finanse? Ja dalej piszę wyłącznie o zarzutach Holandii względem Belgii dotyczących tego że Belgijska farma wiatrowa na morzu "kradnie" Holenderskiej morskiej farmie wiatrowej wiatr :D 

Opublikowano

OK, ja kwestie zabierania wiatru zostawiam do dyskusji bardziej otwartym umyslom. W swoim zadufaniu uważam to za bzdurę. Także w kontekście zmian przepływów spowodowanych wiatrakami.

No ale jakbym grant pozyskał, to pracę w temacie jak najbardziej byłabym w stanie wytworzyć, więc jak ktoś ma dojścia zapraszam.

Opublikowano

@Karro Różnica jest taka, że nie czytasz ze zrozumieniem. 

Odpowiadałem w temacie dotyczącym "podkradania" wiatru, w którą wszedłeś jedynie z sugestią jakobym zmieniał zdanie w świetle jakichś innych informacji, co dość jasno wytłumaczyłem, dlaczego niektórych aspektów nie wziąłem pod uwagę. Ty teraz robisz jakieś dziwne fikołki nie wiadomo po co.

Opublikowano

@adashi Ogólnie jest coś takiego, ale elektrownie wiatrowe musiałby być na tych samych wysokościach lub niższych i znacznie bliżej, tak by mieścić się w śladzie aerodynamicznym innej elektrowni wiatrowej, co na tych wysokościach geograficznych w zasadzie ogranicza się do maksymalnie około 50 km i przy założeniu że obie elektrownie korzystają z tego samego prądu powietrza (w uproszczeniu wiatru) wiejącego z tego samego kierunku, bez dodatkowych mas powietrza pomiędzy. 

Tylko w tym wszystkim rozchodzi się np. o to:

https://windeurope.org/wp-content/uploads/files/policy/position-papers/the-esbjerg-declaration-north-sea-as-green-power-plant-of-europe.pdf

Porozumienie krajów wokół Morza Północnego, które zakłada stworzenie z tego morza naturalną elektrownię np. do produkcji wodoru.

To zwyczajna próba koszenia konkurencji, by uszczknąć więcej dla siebie. 

Masz  @Karro rdzeń...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Karro ale mówisz na przykład o azbeście z którym teraz nie ma co robić prócz tego, że można zalać cementem, żywicą lub przepalić by zablokować uwalnianie się włókien, a potem głęboko zakopać? Ewentualnie zamknąć szczelnie w dość grube, specjalne worki foliowe i też zakopać?

Pisałeś jedynie o ekologii rozwiązań domowych, mocno pomijając problemy na skalę przemysłową. 

@adashi poniżej dość ciekawe opracowanie.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308597X2300430X

Tylko właśnie tam jest m.in. o spadku prędkości wiatru poniżej prędkości znamionowej na jaką została zaprojektowana elektrownia. Zatem kolejne pytanie, czy Holendrzy zaprojektowali ją pod odpowiednią prędkość znamionową jaka występuje w miejscu budowy, czy faktycznie wpływ belgijskich elektrowni jest tak znaczący że aż tak obniża prędkość wiatru, by osiągać wartości poniżej znamionowych. 

Kolejny raz po prostu za dużo niewiadomych, a łatwiej przy takich oskarżeniach wykorzystać właśnie zjawisko, które ciężko sprawdzić, bo będzie to długotrwałe (trzeba by badać spadki prędkości wiatru w skali rocznej, najlepiej przez kilka lat) co za tym idzie też i kosztowne. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 23:40, Suchy211 napisał(a):

Może przez zatrzymywania wody w sztucznych zbiornikach ograniczona jest ilość opadów?

Roczna suma opadów jest mniej więcej stałą wartością. Zmienia się po prostu intensywność opadów.

W dniu 21.06.2025 o 16:43, Suchy211 napisał(a):

A pożyczając sobie energię z wiatru zamiast innego paliwa już nie będziemy?

Zmartwię Cię - wszelkie zabudowania czy drzewa na drodze wiatru również "pożyczają" jego energię. Więc to, czy wiatr będzie kołysał drzewem, wywierał naprężenia na ściany budynku (to również jest tracona energia, która jest pochłaniana przez beton i stal!) czy kręcił łopatami wiatraka jest bez znaczenia.

Opublikowano
20 godzin temu, LeBomB napisał(a):

https://www.empireengineering.co.uk/exploring-wake-losses-in-offshore-wind/

Jeżeli chodzi o efekt śladu to tak, jak ktoś bezmyślnie postawił swoje elektrownie wiatrowe obok innych to jest możliwe, ale globalnie to nie ma wpływu tak jak @Bono_UG sugerujesz. To tak jakby teraz zacząć debatować jak na globalny naturalny rozkład prądów powietrza wpłynęła zabudowa miejska (pomijając wyspy ciepła itp. a brać pod uwagę wyłącznie przepływ powierza). Globalnego wpływu na taki aspekt nie mają, bo ich wysokość i lokalizacja nie mają większego znaczenia względem tego gdzie formują się prądy powietrzne. 

Ogólnie kolejny temat rzeka, tak jak efekt śladu i inne właściwości aerodynamiki elektrowni wiatrowych.

Wracając do tematu, musi zatem chodzić o elektrownie wiatrowe stojące blisko siebie w obu tych krajach, ale to musiałaby być po prostu straszna głupota którychś projektantów i inżynierów lub upór jakichś urzędników, dlatego nie założyłem pierwotnie takiej opcji.

Gdybym miał pewność, to bym konkretniej pisał.

Globalne wiatry odpowiadające za klimat są raczej nad oceanami, więc zabudowa miejska pewnie na nie wpływu nie ma. Niemniej lokalnie nie ma co negować wpływu.

Kwestia jak takie lokalne zmiany wpływają na globalne rzeczy. Przerabialiśmy w historii już takie niby nieznaczące rzeczy, a potem się potykaliśmy i ich skutki. Także ja bym był ostrożny w formułowaniu też, że to za małe rzeczy, żeby dokonać globalnych zmian.

Jeżeli dobrze znalazłem i pomierzyłem, to te farmy belgijskie, holenderskie są w odległości 100-150km od siebie, więc nie powinny mieć wpływu.

Z drugiej strony jak się spojrzy na mapy planowanych kolejnych, to robi się tam ciasno (w drugim artykule co dałem jest przyzwoita mapka).

Jeszcze na taką trafiłem: https://map.4coffshore.com/offshorewind/

O ile na razie tych farm nie jest jakoś dużo, to planowane i rozważane pokryją całkiem duży obszar. Zdziwiłbym się, jakby nie było żadnego mierzalnego wpływu na klimat, nawet jeżeli mowa tylko o lokalnym tego regionu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Bono_UG i myślisz że nikt tego nie analizuje, nikt tego nie bada i nikt nie bierze tego pod uwagę? Poszukaj sobie badań na ten temat to zobaczysz, że analizy aerodynamiczne farm wiatrowych są. Tylko temat chodliwy to sporo jest dostępne dla pracowników naukowych, których instytucje lub uczelnie mają dostęp, albo za dodatkową opłatą, tak jak ta strona wyżej co ją dałeś.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Przecież jeszcze niedawno byliśmy zdania, że wykorzystanie węgla to tylko nic nieznaczący naparstek w całej wannie wpływów na klimat. Zanim głupio w coś pójdziemy warto znać zagrożenia.

Co będzie jak na przykład nastawiamy wiatraków na ścianie wschodniej, a następca putina uwierzy że przez to mniej wieje i pada na Białorusi (albo już rusi) i zacznie nam te wiatraki kłaść rakietami tłumacząc to bezpieczeństwem energetycznym i ochroną rolnictwa Białoruskiego. 

Przecież ja nie mówię aby nie korzystać z odnawialnych źródeł energii, tylko aby mieć świadomość, że magia zawsze ma swoją cenę. 

Opublikowano
23 godziny temu, LeBomB napisał(a):

i myślisz że nikt tego nie analizuje, nikt tego nie bada i nikt nie bierze tego pod uwagę? Poszukaj sobie badań na ten temat to zobaczysz, że analizy aerodynamiczne farm wiatrowych są.

Tak właśnie myślę i dlatego dałem dwa artykuły jako punkt zaczepienia :heu:

Poza tym rozmawiamy o klimacie, a nie stricte o biznesowej części. Tak czy inaczej, przy zwiększaniu zagęszczenia farm, problem będzie narastać. Badania są, artykuły są, kwestia czy inwestorzy są ich świadomi, czy chcą je widzieć, czy liczą tylko na szybki zarobek i byle sprzedać.

Opublikowano

W Meksyku powódź niespotykana do tej pory. W Chinach zalało całe miasto z galerią. Na Morzu Śródziemnym temperatura woda plus 5 stopni powyżej normalnej, morze wręcz gotuje się. Jest git :E 

https://www.reuters.com/sustainability/climate-energy/heavy-rain-leaves-southwest-china-under-water-more-storms-horizon-2025-06-24/

https://www.ceam.es/ceamet/SST/SST-anomaly.html

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Na Morzu Śródziemnym temperatura woda plus 5 stopni powyżej normalnej, morze wręcz gotuje się. Jest git :E 

Byle do września się ta temperatura utrzymała. Po lipcowym morsowaniu nad Bałtykiem trzeba w końcu tyłek wygrzać :P