ODIN85 4 926 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) 32 minuty temu, aureumchaos napisał(a): Skończona bez entuzjazmu. Daje 6,5/10. Za duzo backtrackingu, eksploracja bez sensu bez questów. Szukanie typów to niepotrzebna strata czasu i naciąganie żeby gra wydawała się dłuższa. Muzyka tragedia, monotonna i irytująca, ciągle w tych samych lokacjach taka sama, że w połowie gry uciszyłem ją do 20. Sama fabuła ok, gameplay to drewno na jeden przycisk. Raczej gra na raz. Na promce za 50 zl moze sie oplaca Cieszę się że to już za mna Na trzy razy jak coś. Edytowane 1 Sierpnia przez ODIN85
kamilos69 396 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia @aureumchaos To nie jest gra dla małych dzieci ze znacznikami i ścieżkami prowadzącymi do celu. To co wymieniłeś w minusach to akurat same plusy. Ale rozumiem że obecnie gra rpg oparta na starych mechanikach to spory próg wejścia i nie do przeskoczenia. 3 1 3
AndrzejTrg 3 475 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Teraz to nawet dorośli w grach bez znaczników się gubią, także nie tylko dzieci 2
j4z 1 873 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Czyli jak ktoś lubi mniej wymagające gry, to albo jest dzieckiem albo debilem? Dobrze rozumiem?
ODIN85 4 926 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Źle.To ktoś lubiący wypoczywać przy graniu.
Zdzichon 89 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia To zależy jak mało wymagające. Jeśli tak mało jak na przykład Starfield, to trochę tak Bactracking jest dość upierdliwy, to przyznam. Brak znaczników i szkicowa mapa to z kolei złoto i chciałbym żeby to wróciło do gier, bo inaczej lecisz na automacie i czujesz się jak taka pacynka, a gra gra się sama. Niby można to wyłączyć w niektórych tytułach, ale jeśli gra jest projektowana pod znaczniki i strzałkę prowadzącą do celu to zazwyczaj nie ma wystarczająco dużo wskazówek terenowych czy w dialogach żeby cię nakierowywały, więc też nie jest to rozwiązanie. Swoją drogą, Gothic Remake ma dość wysoki próg wejścia, potem już jedziesz. Kurde, nie pamiętam jak to wyglądało w oryginale bo ogrywałem sto lat temu, ale tutaj początek był jako tako wymagający, a potem zaczynam rozdział, idę do Cavalorna po najmocniejszy łuk (nie wiem po co są wszystkie pomiędzy, może dla totalnie nieogarniętych graczy), kupuję najmocniejszą zbroję i wszystko pada jeśli się nie zapędzę w jakiś rejon ewidentnie nie na mój level. Zdaję sobie sprawę, że to część mechaniki Gothica i tak zamykają niektóre strefy żeby do nich za wcześnie nie wchodzić, ale rok temu ogrywałem Kroniki Myrtany i tam nie było aż takich skoków. Jakoś płynniej to szło.
aureumchaos 717 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia 1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a): @aureumchaos To nie jest gra dla małych dzieci ze znacznikami i ścieżkami prowadzącymi do celu. To co wymieniłeś w minusach to akurat same plusy. Ale rozumiem że obecnie gra rpg oparta na starych mechanikach to spory próg wejścia i nie do przeskoczenia. Nie zgadza się w ogóle z tymi znacznikami. W hell is us nawet mapy nie ma a grę wymaksowalem. Nie jestem fanem znaczników wszedzie. Gram od 38 lat i grałem w większość gier jakie powstały i o których się coś mówi. Stare też ograne. Gothic po prostu backtrackingiem I szukaniem typów czy czegokolwiek przedłuża grę inaczej byłaby na strzała w 10 h może mniej nawet. Tak czy owak mi gra nie podeszła i tyle. Generalnie nudna jest. 1
Necronom 582 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia 4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a): Teraz to nawet dorośli w grach bez znaczników się gubią, także nie tylko dzieci Nie jest tak. Tu nie jest problemem orientacja, bo gra tłumaczy albo masz to zapisane. Tylko od cholery jest latania w tę i z powrotem. I to męczy. A to, że gra nie prowadzi za rączkę jest zbyt idealizowane. 4
jankooo 395 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Wy tu widzicie wadę a dla mnie poruszanie się było samo w sobie przyjemnością. Tyle pięknych widoków, że po prostu nie szło się napatrzeć a muzyka? Jak włączałem grę to buzia sama się uśmiechała Do tego swietna historia, żyjące postacie, świat, dialogi- no po prostu prawdziwie dobre RPG. Wady są ale przykryte tym co powyżej i na ogół ludzie doceniają Życzyłbym sobie więcej takich a tymczasem już 100h w Palworld- jak te pokemony wciągają to masakra 3 1
Reddzik 3 899 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia To co dla jednych jest wadą dla innych nie jest, nie napiszę że zaletą, bo nie wszystko tak można spostrzegać. Gra ma w sobie to coś co nie nudzi, nie powoduje takie znużenia a ten cały backtracking nie jest dla mnie upierdliwy/uciążliwy i nie widzę tego jako minus. Minusem mogły by być drobne bugi czy inne mniejsze lub większe problemy jakie wystąpiły w grze, bo takowe były. Sam Remake został bardzo dobrze odwzorowany, nie ma się do czego przyczepić, świat jest taki jaki go zapamiętałem, nasz bohater nadal jest typowym "wrzodem", którego przyczepia się inny wrzód, w końcu taka para idealnie pasuje, tylko wraz z postępami w grze jesteśmy coraz mocniejsi i to widać i czuć na tle całego "sztywnego"( w znaczeniu nie ewoluuje z nami) świata, potem to tylko z górki by zakończyć żywot końcowego bossa. Historia niby prosta ale ciekawa, dwójka jest wymagana do ogrania albo chociaż jak ktoś nie chce, to polecam(powtarzam się) oglądnąć gameplay z pierwszych 10-20min, tak żeby dowiedzieć się co się stało po zakończeniu jedynki, po wyjściu z wieży dobrze pogadać z Lesterem, bo też ma coś ciekawego do pogadania i można by zakończyć. To jest stara szkoła, teraz nowe gry to inne podejście do gracza, często znaczników więcej niż zadań na mapie albo te zadania to tzw byle co rodem z mmo, do tego świat nie raz jest skalowany do gracza, więc tak się nie odczuwa bycia silniejszym. itd itd. Czekam na Gothica 2 NK w wersji Remake edition ^^. 1
Necronom 582 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Przecież remake MA ZNACZNIKI. I można nimi upstrzyć całą mapę. Tyle, że te znaczniki nie spełniają roli. Bo wszystkie wyglądają tak samo. I nie można ich samemu nazwać. I tworzenie własnych to nie jest żadne prowadzenie za rączkę. Lokacje robią wrażenie przez pierwsze kilka godzin. Jak 10 raz ją odwiedzam to już nie. Zapętlony jeden utwór muzyczny na mapie irytuje. Gra nie nagradza poza expem za przeciwników niczym za eksplorację. 1
Reddzik 3 899 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia On nie umie czytać. Z discorda THQ... fix rodzi bugi, normalka. Cytat With the last patch we are aware that a serious bug unfortunately made its way into the game related to rings and their equipment bonus, this is a high priority issue for us and we will look into this right away in the upcoming week. As soon as we have a hotfix or more information we will inform you right away! 1
Radio Tirana 1 606 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) Oni powinni przestać wypuszczać patche, a zamiast nich dać narzędzia dla modderów. Ludzie szybciej naprawią tę grę niż oni, a dodatkowo dodadzą szereg uprawnień mechanik: – ulepszanie pancerzy wymagające trofeów z potworów (skóra trolla itp.), a nie kasy – broń wykuwana własnoręcznie zadaje więcej obrażeń (taki system był w Gothic 3) – statystyki z mikstur mają osobny licznik i nie wliczają się do podstawowego limitu 100 pkt Edytowane 1 Sierpnia przez Radio Tirana 2
PaVLo 1 290 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia No i dzisiaj udało się ukończyć tą przygodę, a finał bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Trochę mi zeszło z przejściem Goticzka, ale wiele razy przemierzałem mapę w poszukiwaniu czegoś do ubicia, dlatego też i dobiłem do 37lv, z siłą na 139 i zręcznością 95, ale pod koniec wbiłem ostatni poziom i zostało mi jeszcze 10pkt do rozdania, ale już nie miałem ochoty się wracać. Fajna przygoda i czekam z niecierpliwością na zapowiedź rimejka dwójki 3 1
Keleris 774 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Zapytam jeszcze raz, czy jest ktoś z platformą am4 i procesorem x3d i by sprawdził wydajność procesora w starym obozie? Na YT nie udało mi się znaleźć, większość to testy graficzne gdzie blokuję karta, a jak jest coś z niższą rozdzielczością to biegają po łąkach. Z góry dziękuję.
tomcug 3 998 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @Keleris PCGH już to sprawdzał: https://www.pcgameshardware.de/Gothic-Remake-Spiel-73829/Specials/Over-500-Benchmark-Results-Across-62-CPUs-40-GPUs-and-Linux-1544558/4/#a1 Bida.
Keleris 774 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) @tomcugWidziałem ten test ale nie pokrywa mi się wydajność 3700x i 5600x więc może z jakimś paczem poprawili wydajność, chyba że wysokie kontra max na tyle mocniej obciąża procesor. Stronę wcześniej są moje wyniki. Edytowane 3 Sierpnia przez Keleris
janek25 395 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 3 minuty temu, Keleris napisał(a): ale nie pokrywa mi się wydajność 3700x i 5600x To ile bys chciał jak tam w tym tescie 50 fps musi być miejsce procesorowe Jaz na pirwszej mapie mam 85 fps na 10850K Edytowane 3 Sierpnia przez janek25
Keleris 774 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Nie wiem co znaczy pierwsza mapa, wkleiłem stronę wcześniej wyniki konkretnie ze starego obozu ustawienia wysokie i nie pokrywa mi się z tym testem, na weekend sprawdzę na najwyższych ustawieniach to może będę miał porównanie.
ODIN85 4 926 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 19 minut temu, Keleris napisał(a): @tomcugWidziałem ten test ale nie pokrywa mi się wydajność 3700x i 5600x więc może z jakimś paczem poprawili wydajność, chyba że wysokie kontra max na tyle mocniej obciąża procesor. Stronę wcześniej są moje wyniki. Ta sama miejscówka?
Keleris 774 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Robiłem dwa pełne okrążenia po zewnętrznym pierścieniu więc dwa razy byłem w tych miejscach tylko ja sprawdzałem na ust. Wysokie - Gothic i takie bym chciał do porównania z x3d. Edytowane 3 Sierpnia przez Keleris
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez azgan,
2 reakcje
Pokaż odpowiedź