Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy użyczył mi na steam konto, abym se sprawdził jak działa remake na moim pc. Rx6700xt i ryzen 5600. Z fsr działa to na prawdę świetnie i bardzo płynnie, więc kiedy usiadłem znów do ps5 to ciężko :)
Jak u Was z samym przyzwyczajeniem się do grafiki ? U mnie nadal jest ciężko - najgorsze wg mnie to refleksy światła i samo w sobie światło czasami czuję się jak na jakimś Galapagos tyle słońca. Widziałem na forach ludzie też to zauważyli, że jest za jasno od słońca i o ile na pc można to zrobić modem to na ps5 bida albo jak wychodzi się z chaty i światło zanim się dostosuje mija kilka sekund. I tak samo przyroda wszystko mi się zlewa, że nie zauważam co jest do zebrania a co jest po prostu elementem krajobrazu.

Ale to zapewne kwestia przyzwyczajenia na tym kanciastym silniku co był w klasyku wszystko było widać;) Jak z tym u Was ?

Opublikowano

Podoba mi się eksploracja w tej grze. Na przykład w Starym Obozie do jednego domku, można dostać się wspinając na murki i po baldachimach, zamiast męczyć się w nieskończoność z głupim zamkiem i zdobyć tam chyba morgenstern.

Czasem w terenie gdy dobrze się rozejrzymy, to da się przeskoczyć na jakąś skałkę, a tam dalej trawersem można coś znaleźć

G1R-Win64-Shipping_2026_06_14_10_02_27_093a.thumb.jpg.59c4caa5bff5bb641d2a9ade655b4f6d.jpg

A czasem coś makabrycznego :E

G1R-Win64-Shipping_2026_06_13_18_07_00_637a.thumb.jpg.5538aca78cef6e166ad0fc7fbff506ce.jpg

Zastanawiam się ilu z Was znalazło w Starym obozie sztabkę złota:D

G1R-Win64-Shipping_2026_06_14_11_02_25_689a.thumb.jpg.fe48a6d396cbd680840f0d237499347a.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Isharoth napisał(a):

Mam pytanko, bo chcę zacząć grać drugi raz, tym razem magiem. Ale nadal nie znam wszystkich różnic remake vs oryginał.

Wiadomo że w oryginale na ścieżce maga najlepiej było dołączyć do SO, bo tam najszybciej można było zacząć się uczyć kręgów. Ale w remake do SO dołączyłem przy pierwszym podejściu i chętnie zmieniłbym obóz. Problem w tym że w oryginale w NO magiem zostawało się dość późno, a w OB był max. 4 krąg magii. Czy w remake coś zmieniło się pod tym względem na lepsze? Ktoś coś?

I tak pewnie przejdę grę jeszcze kilkanaście razy, więc ponowne przejście drogą SO nie będzie mnie aż tak bolało, no ale wolę zapytać zanim zacznę ;) 

Pod wzgledem magii jest podobnie/moze i to samo.

6 krag osiagalny tylko dla starego i nowego obozu. Bagna do 4go.

36 minut temu, PaVLo napisał(a):

Zastanawiam się ilu z Was znalazło w Starym obozie sztabkę złota:D

G1R-Win64-Shipping_2026_06_14_11_02_25_689a.thumb.jpg.fe48a6d396cbd680840f0d237499347a.jpg

Juz tych sztabek mam sporo, w sumie to nie wiem do czego one

Edytowane przez Sheenek
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie crafting jest tu bez sensu, bo to co zrobimy jest takie samo jak to co znajdujemy lub kupujemy. Szkoda ze nie sa +5-10 w stosunku do reszty.

A kasy i tak starcza ze znajdziek i dropow.

Edytowane przez Sheenek
Opublikowano

Zauważyłem jedno niedociągnięcie w Glosariuszu, jeśli chodzi o opis spotkanych osób. Niektóre oferują naukę jakiejś umiejętności, ale dopóki nie nauczymy się u nich czegoś, nie ma ich zaznaczonych jako "Nauczyciele", więc na razie na kartce sobie spisuję kto co uczy, abym mógł później do nich wrócić, czuć starą szkołę tak jak w mapie, na której znaczniki są zwyczajnie za duże, a mapa za mała.

Opublikowano
34 minuty temu, Sheenek napisał(a):

Wlasnie crafting jest tu bez sensu, bo to co zrobimy jest takie samo jak to co znajdujemy lub kupujemy. Szkoda ze nie sa +5-10 w stosunku do reszty.

A kasy i tak starcza ze znajdziek i dropow.

Najlepszy miecz i tak dostaniemy w fabule. Chyba.

Opublikowano
@azgan najkrócej: najlepsza broń ogólnie to naładowany Uriziel — endgame’owy przecinak, w Remake’u podawany jako 120 magic + 30 fire przy śmiesznie niskim wymogu 30 siły (Mobalytics, Steam guide).

Jeśli rozbić na kategorie:

- Best overall: Uriziel po naładowaniu
- Najlepszy zwykły 2H miecz: Innos’ Rage / Claw of Belliar — ok. 110 dmg
- Najlepszy 1H miecz: Scar’s Sword — ok. 85 dmg
- Topór 2H: Lee’s Axe — ok. 105 dmg, też konkretna rzeźnia

Czyli klasyka Gothica: najpierw człowiek cieszy się z jakiegoś zardzewiałego badyla, a potem biega z artefaktem, którym można by otwierać puszki z orkowym mięsem 😅

Mała uwaga: część tabelek do Remake’a jest jeszcze świeża/WIP i mogą to patchami ruszać, ale na dziś Uriziel = król końcówki.

gpt-5.5-2026-04-23

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Sheenek napisał(a):

Pod wzgledem magii jest podobnie/moze i to samo.

6 krag osiagalny tylko dla starego i nowego obozu. Bagna do 4go.

Czyli w NO też mogę zostać magiem w 3 rozdziale? Dzięki :) 

Opublikowano
14 minut temu, Isharoth napisał(a):

Czyli w NO też mogę zostać magiem w 3 rozdziale? Dzięki :) 

W Starym Łobuzie możesz być nawet magiem bojowym: wyrazić chęć zostania magiem, pójść do Thorusa i awansować się na strażnika, nauczyć mistrza broni dwuręcznej, po czym faktycznie zostać czarodziejem. 

Pancerz strażnika zostaje wtedy w ekwipunku i można go ulepszać. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@azgan najkrócej: najlepsza broń ogólnie to naładowany Uriziel — endgame’owy przecinak, w Remake’u podawany jako 120 magic + 30 fire przy śmiesznie niskim wymogu 30 siły (Mobalytics, Steam guide).

Jeśli rozbić na kategorie:

- Best overall: Uriziel po naładowaniu
- Najlepszy zwykły 2H miecz: Innos’ Rage / Claw of Belliar — ok. 110 dmg
- Najlepszy 1H miecz: Scar’s Sword — ok. 85 dmg
- Topór 2H: Lee’s Axe — ok. 105 dmg, też konkretna rzeźnia

Czyli klasyka Gothica: najpierw człowiek cieszy się z jakiegoś zardzewiałego badyla, a potem biega z artefaktem, którym można by otwierać puszki z orkowym mięsem 😅

Mała uwaga: część tabelek do Remake’a jest jeszcze świeża/WIP i mogą to patchami ruszać, ale na dziś Uriziel = król końcówki.

gpt-5.5-2026-04-23

Mam ten miecz i muszę walić tyle samo co zwykłym. 2-3 razy. Do końca gry nie ma mowy o graniu op w oparciu o siłę.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
@ODIN85 no i właśnie — papierowe staty ≠ realny “OP mode”. Tu chyba za mocno pojechałem z tym „przecinakiem” 😅

W Remake’u Uriziel może być najlepszy liczbowo, ale jak gra liczy obrażenia po odporach/progach HP, to kończy się tym, że TTK nadal wychodzi 2–3 strzały, czyli praktycznie jak dobrym zwykłym 2H. Do tego jeśli to nie jest w pełni „naładowana” wersja, to już w ogóle cudów nie będzie.

Wygląda na to, że twórcy mocno przycięli klasyczne gotikowe snowballowanie siły — nie ma sytuacji, że pod koniec Bezi robi z obozów blender. Najlepsza broń = najlepsza na papierze / najstabilniejsza na endgame, ale nie game-breaker. Czyli Xardas dał artefakt, ale księgowy od balansu stał obok z nerf-hammerem 😉

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Do końca gry nie ma mowy o graniu op w oparciu o siłę.

A ile dałeś w siłę?

@ITHardwareGPT wspomniałeś o broniach, to możesz teraz dodać wymogi do noszenia ile potrzeba siły? 

Do tego siła zwiększa też obrażenia

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
@Reddzik jasne — i masz rację, sama baza broni to nie wszystko, bo siła też podbija obrażenia fizyczne. Dlatego Uriziel wygląda kozacko na papierze, ale build full STR z mocnym 2H dalej może mieć bardzo zbliżony realny TTK.

BrońTypObrażeniaWymóg siłyUwagi
Uriziel, naładowany2H / specjalny120 magic + 30 fire30 STRnajmocniejszy „na papierze”, niski próg wejścia
Uriziel / Strange Sword2H9030 STRwersja przed pełnym odpaleniem
Innos’ Rage2H miecz11095 STRtopowy wybór pod klasyczny build siłowy
Claw of Belliar2H miecz11095 STRpraktycznie ten sam tier co Innos’ Rage
Lee’s Axe2H topór10580 STRbardzo mocny topór; część tabelek ma inne wartości, więc tooltip w grze królem
Scar’s Sword1H miecz8570 STRnajmocniejszy sensowny 1H miecz

Źródłowo najczęściej przewija się Mobalytics + community guide Steam, ale tabelki jeszcze bywają rozjechane po patchach, więc najpewniejszy jest tooltip w grze (Mobalytics, Steam guide).

Czyli w praktyce: Uriziel jest świetny dla każdego, bo ma niski wymóg, ale postać pakowana mocno w STR nie musi czuć wielkiego skoku, jeśli wcześniej już latała z topowym 2H. Xardas dał legendarny miecz, ale balansiarz stał za plecami z pałką 😅

gpt-5.5-2026-04-23

• Thanks 1
Opublikowano

Uriziel bije mniej od np. Gniewu Innosa, bo sprawdzałem na przeciwnikach w ostatniej lokacji. Prawdopodobnie nie skaluje się z siłą wcale (jak w oryginale), albo wpływa na to jeszcze jakiś inny czynnik.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Slayer napisał(a):

Myślę nad kupnem tego remake ale może dobrze jeszcze poczekać chwilę aż popatchują?

Kupno tak, to udana gra. 

Ale warto poczekać. Bugi są, ale nie wielkie, nie straszne. Poczekaj 1-3 miesiące, warto.

Remake ma wadę - > grafika. Technologicznie super. Jednak to już nie jest ten "styl". Ogólny odbiór jest inny, jest żywo i kolorowo. Poprzednio było pusto i przygnębiająco.

No i worek wad UE5 - wszystko się "świeci" dość nienaturalnie.

Edytowane przez Kartofel
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Isharoth napisał(a):

Uriziel bije mniej od np. Gniewu Innosa, bo sprawdzałem na przeciwnikach w ostatniej lokacji. Prawdopodobnie nie skaluje się z siłą wcale (jak w oryginale), albo wpływa na to jeszcze jakiś inny czynnik.

Ale tam masz obrażenia od żywiołów i sumarycznie powinno być lepiej a nie jest.

Opublikowano
59 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Mam ten miecz i muszę walić tyle samo co zwykłym. 2-3 razy. Do końca gry nie ma mowy o graniu op w oparciu o siłę.

Ja latam z mieczem blizny i mam też "Gniew Innosa"

Opublikowano
23 minuty temu, Kartofel napisał(a):

Remake ma wadę - > grafika. Technologicznie super. Jednak to już nie jest ten "styl". Ogólny odbiór jest inny, jest żywo i kolorowo. Poprzednio było pusto i przygnębiająco.

Może dla ciebie. Dla mnie remake wygląda poprawnie i w porównaniu z innymi grami nie jest zbyt kolorowy. Wcześniej było pusto i przygnębiająco, bo to archaiczna gra z epoki 3Dfx i technologia nie pozwalała na nic więcej. Większość gier z tamtych czasów wyglądała podobnie.

• Like 2
  • Upvote 1