Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Psiak napisał(a):

Miałem na myśli gry które wychodziły kilka lat wstecz a nie stricte gothic 1 do gothic 1 remake... Ale to już trzeba być odklejonym, żeby tak pomyśleć i porównać grę z 2001 do gry z 2026.

Nadal nie dostałem odpowiedzi, gra czymś się różni od podstawki oprócz grafiki? są jakieś nowe wątki?

Są nowe zadania i trochę zmian w fabule poprawiających lor

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie gra jest prawie jak nowa- tak z 80%, z racji tego, że grałem z ~20 lat temu i mało kojarzę. Nadal jestem w 3 rozdziale, ostatnio byłem wyrżnąć zieloną nację. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Psiak napisał(a):

są jakieś nowe wątki?

Ja właśnie ukończyłem cmentarzysko orków i sobie puściłem yt aby zobaczyć jak ono wyglądało w oryginale. Pamiętam, że kiedyś mocno się z nim męczyłem, bo było ciemno i trudno? :E

W remakeu dopełnili fabułę i usunęli zbędnę zadanie fedexowe.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dla mnie gra jest prawie jak nowa- tak z 80%, z racji tego, że grałem z ~20 lat temu i mało kojarzę. Nadal jestem w 3 rozdziale, ostatnio byłem wyrżnąć zieloną nację. 

To samo. 33h i nadal jestem w pierwszym. Jeszcze do żadnego obozu nie dołączyłem. Ostatnio zapuściłem się do jakiejś lokacji w górach i znalazłem tam fajną zbroję, łuk i miecz.

Edytowane przez DITMD
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, DITMD napisał(a):

Ostatnio zapuściłem się do jakiejś lokacji w górach i znalazłem tam fajną zbroję, łuk i miecz.

To muszę się wybrać. Przy okazji muszę zdobyć nowy mieczyk, bo mam 2h z 71 obrażeń.

Mnie głównie interesuje exp, mam 21 poziom i chciałbym wbić kilka poziomów by podbić siłę, gdy np zdobędę nowy mieczyk to móc założyć. Na przykład poprzez pobicie pewnego jegomościa. Póki co brakuje mi 2 kamieni do zrobienia zadania w 3 rozdziale.

Opublikowano

Aktualnie jestem na południowym zachodzie, zobaczę czy tam trafię, bo nie pamiętam za bardzo gry jak się grało z 20 lat temu, może 2-3 zagrałem przez ten czas w oryginał. Nie pamiętam gdzie mam iść. Ja mam pancerz strażnika z pierścionkami daje odp 81 i 91 czy jakoś tak(obuchowe i sieczne)

Opublikowano
5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Aktualnie jestem na południowym zachodzie, zobaczę czy tam trafię, bo nie pamiętam za bardzo gry jak się grało z 20 lat temu, może 2-3 zagrałem przez ten czas w oryginał. Nie pamiętam gdzie mam iść. Ja mam pancerz strażnika z pierścionkami daje odp 81 i 91 czy jakoś tak(obuchowe i sieczne)

To raczej nie znajdziesz tam żadnego upgrade'u dla siebie. I tak tam trafisz, bo to jest część jakiegoś questa, najprawdopodobniej głównego.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Keleris napisał(a):

Zgadzam się co do systemu otwierania zamków, ciekawa minigra ale nie czuć w ogóle rozwoju postaci na poziom mistrzowski, osobiście darowałem sobie otwieranie wszystkiego w obozach bo za dużo czasu pożera taka zabawa żeby pozbierać w większości śmieci.

Po patchu przestał działać generator klatek przy FSR, przy ataku na gniazdo pełzaczy wywaliło mi grę kolejne 2 razy.

System walki czasem strasznie irytuję, stojąc na jakimś głazie/nierównym terenie czasami w ogóle nie można wykonać ataku bo postać się lekko "zsuwa" i generalnie nie podobała mi się walka z królową pełzaczy gdzie robiąc uniki na boki postać często wieszała się na jakiś jajkach i innych przeszkodach na podłożu oraz nie działał poprawnie zaznaczenie przeciwnika TAB - postać po podbiegnięciu do królowej zamiast atakować w przód to atakował w bok nie trafiając w ogóle w przeciwnika, ogólnie zrobili z tej walki lekcje gimnastyki więcej skakania, kolejny przeciwnik w którego często nie idzie trafić mimo wrażenia po animacji że się udało to krwiopijcy - syndrom G3 ubijasz hordy orków, a krwiopijcy zrobią z Ciebie papę.

Kwiopijców najlepiej zablokować pierwszy atak a potem sztych albo atak z nad glowy. Za to problemem są stwory stosujące taktykę spamatack. Na przykład pełzacze. Praktycznie nie da sie wyprowadzać ciosów i jednocześnie nie zebrać. Dodatkowo blokowanie tych stworów (a wsród nich jest także na przykład obligatoryjny cieniosteór) jest prawie nieskuteczne. Determinuje to w newralgicznych momentach konieczność posiadania postaci odpowiednio mocno wyszkolonej w walce, samym skillem przeciętniakowi ciężko będzie sobie poradzić.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Za to problemem są stwory stosujące taktykę spamatack. Na przykład pełzacze

Pełzacze skutecznie likwidowałem w 1. rozdziale Łomotaczem, który zadaje bodaj 37 obrażeń. 

Silny atak Q lub E i unik do tyłu. Powtarzać do skutku. 

Opublikowano (edytowane)

Na wszystko dobry jest atak z wysuniętym mieczem do przodu, unik, albo lepiej, roll, atak, a jak ogarniasz walkę, to combo góra dół, po którym potwory często padają na ziemię oszołomione. W ten sposób, będąc na niskim levelu, wyczyściłem cały klasztor z zębaczy. Można bawić się w blokowanie, parowanie i riposty, ale dla mnie najlepszą metodą jest roll do przodu przed atakiem przeciwnika, a potem szybkie combo.

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja generalnie też sobie radziłem, ale trzeba było ubić jednego zanim dobiegnie kolejny. Bardziej problematyczny był cieniostwór. Jak jeszcze nie walczyłeś zadbaj na wszelki wypadek o 80 siły. Ja walczyłem z bronią jednoręczna na 1 poziomie (najlepszy miecz dostępny w sklepie 55 obrażeń) w pełni ulepszonej zbroi strażnika. Problemem było zadać obrażenia tak aby nie oddał. Może walka na 2 poziomie ułatwi sprawę. Moze trzeba użyć miecz dwuręcznego. Nie wiem nie próbowalem.

@DITMDznaczy na wiem że się da. Ja generalnie uwielbiam Gothica, w tym ten remake. Ale chodzi też o to aby walka miała jakaś płynność i nie opierała się na spamowaniu cały czas tej samej taktyki. Ja zawsze lubiłem korzystać z pełnego wachlarza ciosów.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Na pełzacze pojedynczo wolałem broń obuchową - ogłuszenie, ale na walkę z paroma przeciwnikami lepiej dla mnie sprawdza się miecz, dwa szybkie ataki i odskok do tyłu, wspomniane wcześniej krwiopijcy też sobie radzę ale czasem są irytujące jak trzech trafisz bez problemu a z czwartym się męczysz bo trafić go nie idzie.

Opublikowano (edytowane)

Z taki śmieszny rzeczy to zauważyłem jeszcze że szkodnicy którzy czekali w krzakach w zadaniu napad, i mimo że po napadzie już dawno dawno temu, Stara kopalnia została zalana, a oni dalej czekają w tych krzakach.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano (edytowane)

Warto przed dołączeniem już do konkretnego otworzyć sobie możliwość przystąpienia do wszystkich obozów. I wtedy zrobić zapis. Pozwala to przejść później grę inną ścieżką mając już w miarę rozbudowaną postać i zaoszczędzić dużo czasu.

Edytowane przez Necronom
  • Upvote 3