Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, DITMD napisał(a):

archaiczna gra z epoki 3Dfx i technologia nie pozwalała na nic więcej.

To samo tyczy się zarzutów, że ludzie nie widzą przedmiotów leżących na ziemi i że lepiej im się zbierało jagódki w oryginale. 

A jest to zasługa tylko i wyłącznie tego, że podłoże w Gothic 1 z 2001 było płaską teksturą, na której okazjonalnie leżały kamienie, jakieś deski, czasem rósł krzak. Na tym zestaw elementów otoczenia się kończył. 

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Mam ten miecz i muszę walić tyle samo co zwykłym. 2-3 razy. Do końca gry nie ma mowy o graniu op w oparciu o siłę.

To z Wiki odnośnie tego miecza:
Dałem w spoiler może nie każdy chce wiedzieć. Oczywiście w Remake może to inaczej wyglądać. 

Spoiler

Naładowany Uriziel jest jedyną bronią białą w pierwszej części gry, która zadaje obrażenia od magii i ognia, a nie obuchowe lub sieczne. Z tego powodu jest on także jedyną bronią do walki w zwarciu, przy użyciu której siła atakującego nie ma wpływu na wartość zadawanych obrażeń, a ludzcy wrogowie padają martwi, zamiast zostać ogłuszonymi.
Jeżeli Bezimienny uderzy naładowanym Urizielem w ognisko lub latarnię, zapalą się one.

źródło:
https://gothic.fandom.com/pl/wiki/Uriziel

Opublikowano
10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale one nawet na najtrudniejszym poziomie (nie ma tego ostatnie skilla nawet) to jest robota na 30-60 sekund. Zależności widać od razu i musisz nieco pokręcić. Fajna zabawa. Chyba najlepszy system otwierania zamków jaki widziałem od dawna. 

System jest ciekawy, ale niedopracowany. Głównie w zakresie nierównego poziomu trudności. Faktycznie dobrze by było aby trudność była jakkolwiek powiązana z zawartością. Poza tym ten znacznik określający trudność który dodali tak sobie ma się  do rzeczywistości. No i nie widać wyraźnego progresu między podstawowym poziomem otwierania zamków a mistrzowskim. A może poziom mistrzowski nie działa przy niektórych zamkach? Nie wiem. Niektóre określone jako łatwe wcale takie nie są i odwrotnie. Ale ugólnie fajnie jest to zrobione.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zakończenie to naplucie w twarz graczowi. Gdyby nie to że wiemy o kolejnych częściach byłoby tragicznie.

Cała reszta na plus. W końcu jakaś trudna gra a nie wszystko podane na tacy.

8/10.

Screenshot_2026-06-14-18-16-01-84_a5f05134355d0c28d0e7113add1d3465.jpg

Edytowane przez ODIN85
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Mam ten miecz i muszę walić tyle samo co zwykłym. 2-3 razy. Do końca gry nie ma mowy o graniu op w oparciu o siłę.

W Gothic obrażenia liczy się tak. Siła + obrażenia broni = całkowite obrażenie.

Do tego od tych obrażeń musisz odjąć pancerz przeciwnika

No i weźmy teraz uriziel vs jakaś broń że 100 obrażeń

Jeżeli przeciwnik ma pancerz 50 vs cięte i 30 vs ogień to zadasz urizelem 70 obrazen a konkurencyjna bronią 50. Dlatego nie widzisz róznicy kiedy przeciwnik ma na przykład 150 HP. Tak czy siak musisz sprzedać mu 3 hity. 

Kwestie trafień krytycznych pomijam.

Edit: Pominąlem w rachunkach siłę, ale koncepcja skąd mała róznica w obrażeniach się zgadza.

Edytowane przez Suchy211
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko, że Uriziel zadaje obrażenia od magi + ognia. Więc siła tutaj nie ma nic do tego, nie doda dodatkowego obrażenia. Miecz nie zadaje fizycznych obrażeń.

Teraz znalazłem temat o tej broni.

Cytat

Jestem obecnie w późnej fazie gry G1 (Switch) i trochę zawiedziony. Na początku gry skupiłem się na sile i mam obecnie ~120 STR. Teraz otrzymałem Uriziel i jestem rozczarowany, bo zazwyczaj zadaję znacznie większe obrażenia Gniewem Innosa niż Urizielem. Szkoda, bo Uriziel niby ma być najsilniejszym mieczem…

Oczywiście dotyczy to oryginału ale Remake jeśli bazuje na oryginale i nic tu nie zmienił, będzie to samo.

edit:

Forum steama Gothic Remake, temat z pytaniem: Why is charged Uriziel much weaker than Innos'Rage?
https://steamcommunity.com/app/1297900/discussions/0/564785190210325117/

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Zakończenie to naplucie w twarz graczowi. Gdyby nie to że wiemy o kolejnych częściach byłoby tragicznie.

Cała reszta na plus. W końcu jakaś trudna gra a nie wszystko podane na tacy.

8/10.

Screenshot_2026-06-14-18-16-01-84_a5f05134355d0c28d0e7113add1d3465.jpg

The Last of Us Part I

The Last of Us Part II

Final Fantasy VII Remake Part I

Final Fantasy VII Remake Part II

Final Fantasy VII Remake Part III 

Gothic Remake Part I

Gothic Remake Part II

😉

Edytowane przez azgan
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Reddzik napisał(a):

Tylko, że Uriziel zadaje obrażenia od magi + ognia. Więc siła tutaj nie ma nic do tego, nie doda dodatkowego obrażenia. Miecz nie zadaje fizycznych obrażeń.

Teraz znalazłem temat o tej broni.

Oczywiście dotyczy to oryginału ale Remake jeśli bazuje na oryginale i nic tu nie zmienił, będzie to samo.

edit:

Forum steama Gothic Remake, temat z pytaniem: Why is charged Uriziel much weaker than Innos'Rage?
https://steamcommunity.com/app/1297900/discussions/0/564785190210325117/

Nawet w tym linku co podałeś tłumacza z czego to wynika. Z tą bronią jest taki sam problem jak na przykład z zakrzywionymi mieczami tancerki z DS3. Dużo róznorakich obrażeń, ale każdy z tych obrażeń musi się przebić przez osobny rodzaj pancerza. To jest chyba tak zrobione nie po to aby broń brała wszystko na hita, ale po to aby zadawać obrażenia wiadomo komu.

Edit: ale dodam coś jeszcze. Najwyraźniej coś jest pomajstrowane przy wartościach pancerza względem oryginału, bo w oryginale jednak uriziel był najlepszy.

Edit2: Widzę że sam uriziel jest zmieniony względem orginału

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Jeśli Uriziel faktycznie jest jako jest, to jest do poprawki. Tymczasem graj gniewem a uriziela użyj tylko na wybranych przeciwników.

Ale tamtego już sprzedałem bo na ostatni rozdział chciałem mieć ponad 100 ampułek leczniczych:E

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

System jest ciekawy, ale niedopracowany. Głównie w zakresie nierównego poziomu trudności. Faktycznie dobrze by było aby trudność była jakkolwiek powiązana z zawartością. Poza tym ten znacznik określający trudność który dodali tak sobie ma się  do rzeczywistości. No i nie widać wyraźnego progresu między podstawowym poziomem otwierania zamków a mistrzowskim. A może poziom mistrzowski nie działa przy niektórych zamkach? Nie wiem. Niektóre określone jako łatwe wcale takie nie są i odwrotnie. Ale ugólnie fajnie jest to zrobione.

W rzeczy samej. Jedyną różnicę jaką zauważyłem po rozwinięciu umiejętności na mistrzowski to to, że wytrychy są po prostu bardziej wytrzymałe. Ten znacznik trudności skrzynek po patchu wydaje się nie mieć sensu. Skrzynki z rzekomo 4 poziomem są do rozwiązania dosłownie w kilku ruchach, podczas gdy oznaczone jako 2 poziom wymagają kilkunastu ruchów. Oznaczanie nie odpowiada skomplikowaniu zamka.

• Upvote 1
Opublikowano

Generalnie część zdolności jest albo mało użyteczna, albo wręcz kompletnie niepotrzebna. Inne mają sens właśnie tylko po ulepszeniu na pierwszy poziom, na kolejnym oferując za mało zysków względem kosztu ulepszenia. Tutaj faktycznie można było to lepiej dopracować, bez wypaczania esencji oryginału. 

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się co do systemu otwierania zamków, ciekawa minigra ale nie czuć w ogóle rozwoju postaci na poziom mistrzowski, osobiście darowałem sobie otwieranie wszystkiego w obozach bo za dużo czasu pożera taka zabawa żeby pozbierać w większości śmieci.

Po patchu przestał działać generator klatek przy FSR, przy ataku na gniazdo pełzaczy wywaliło mi grę kolejne 2 razy.

System walki czasem strasznie irytuję, stojąc na jakimś głazie/nierównym terenie czasami w ogóle nie można wykonać ataku bo postać się lekko "zsuwa" i generalnie nie podobała mi się walka z królową pełzaczy gdzie robiąc uniki na boki postać często wieszała się na jakiś jajkach i innych przeszkodach na podłożu oraz nie działał poprawnie zaznaczenie przeciwnika TAB - postać po podbiegnięciu do królowej zamiast atakować w przód to atakował w bok nie trafiając w ogóle w przeciwnika, ogólnie zrobili z tej walki lekcje gimnastyki więcej skakania, kolejny przeciwnik w którego często nie idzie trafić mimo wrażenia po animacji że się udało to krwiopijcy - syndrom G3 ubijasz hordy orków, a krwiopijcy zrobią z Ciebie papę.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

Nie dziwię się, że dużo ludzi narzeka, ta gra została w poprzedniej epoce :E 

Ale kiedyś takie gry były, zero podpowiedzi, strzałek, nawigacji, nie było internetu i skąd dorwać poradnik? 

Z drugiej strony jest dziennik i napisane co trzeba zrobić, po prostu brakuje strzałek i mapy gdzie iść.

Ja bez żadnej wiedzy i pomocy zwiedziłem już Bractwo i Nowy obóz, wykonałem 4 zadania.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Ten gothic 1 remake różni się czymś od zwykłego g1? jeśli chodzi o fabułę? zadania? Pytam osoby które już przeszły, albo mają już kilka h za sobą. Odpaliłem sobie, polatałem po starym obozie, pobrałem zadania i tak myślę, czy jest sens jeśli już ogrywałem podstawkę po kilka razy parę lat temu. Graficznie dupy nie urywa, nawet jestem lekko podirytowany, że takie wymagania to ma... 

Opublikowano
31 minut temu, galakty napisał(a):

Z drugiej strony jest dziennik i napisane co trzeba zrobić, po prostu brakuje strzałek i mapy gdzie iść.

Ja bez żadnej wiedzy i pomocy zwiedziłem już Bractwo i Nowy obóz, wykonałem 4 zadania.

To poczekaj aż będziesz musiał znaleźć dwóch dostawców ziela. Jedyna podpowiedź od baala na pytanie gdzie ich znaleźć to coś w stylu "jak jesteś godzien to sam ich znajdziesz" :E

3 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Jest tutaj jakiś magik czy tylko małe chłopczyki z mieczykami 1h latają na forum?

Ja gram magiem ognia. Miecza użyłem może kilka razy. Ale jestem jeszcze na pierwszym kręgu to wspomagam się łukiem.

Swoją drogą łukiem można wygrać walki na arenie jak ktoś ma słaby poziom. Trochę nie do końca uczciwe, ale gra to normalnie zalicza i jest znacznie prostsze 😁

Opublikowano
10 minut temu, Psiak napisał(a):

Graficznie dupy nie urywa, nawet jestem lekko podirytowany, że takie wymagania to ma... 

Chyba w pamięci masz lepiej zakodowane jak wyglądał G1 niż był w rzeczywistości 

Gothic-Remake.thumb.png.51b983b0fc7b3551612638fe0c066c8f.png

Tekstury są szczegółowe i mają mnóstwo szczegółów. Przypatrz się jak wyglądają kamienie, deski... wszędzie jest tyle szczegółów, że ludzie nie potrafią odróżnić interaktywnych elementów świata od tych będących tylko krajobrazem.

No i takie szczegóły, że wchodzisz w trawę a ona się ugina a nie jest tylko sztywną teksturą jak np chwalonym za optymalizację arc raiders.

Z takich rzeczy jakie rzuciły mi się w oczy to np znajduje jabłoń a na niej jabłka i kilka luzem na ziemi jakie mogę podnieść. Po uderzeniu toporem te z drzewa powinny spadać i wydaje mi się, że po tym jak to wygląda taki początkowo był zamysł twórców. Tylko później musieli optymalizować...%-)

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, jankooo napisał(a):

Chyba w pamięci masz lepiej zakodowane jak wyglądał G1 niż był w rzeczywistości 

Gothic-Remake.thumb.png.51b983b0fc7b3551612638fe0c066c8f.png

Tekstury są szczegółowe i mają mnóstwo szczegółów. Przypatrz się jak wyglądają kamienie, deski... wszędzie jest tyle szczegółów, że ludzie nie potrafią odróżnić interaktywnych elementów świata od tych będących tylko krajobrazem.

No i takie szczegóły, że wchodzisz w trawę a ona się ugina a nie jest tylko sztywną teksturą jak np chwalonym za optymalizację arc raiders.

Z takich rzeczy jakie rzuciły mi się w oczy to np znajduje jabłoń a na niej jabłka i kilka luzem na ziemi jakie mogę podnieść. Po uderzeniu toporem te z drzewa powinny spadać i wydaje mi się, że po tym jak to wygląda taki początkowo był zamysł twórców. Tylko później musieli optymalizować...%-)

Miałem na myśli gry które wychodziły kilka lat wstecz a nie stricte gothic 1 do gothic 1 remake... Ale to już trzeba być odklejonym, żeby tak pomyśleć i porównać grę z 2001 do gry z 2026.

Nadal nie dostałem odpowiedzi, gra czymś się różni od podstawki oprócz grafiki? są jakieś nowe wątki?