Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Necronom napisał(a):

Warto przed dołączeniem już do konkretnego otworzyć sobie możliwość przystąpienia do wszystkich obozów. I wtedy zrobić zapis. Pozwala to przejść później grę inną ścieżką mając już w miarę rozbudowaną postać i zaoszczędzić dużo czasu.

Przede wszystkim warto to zrobić dla punktów doświadczenia, które są cenniejsze od kasy. Jeśli ktoś nie wie co wybrać, najczęściej lepiej jest wybrać konkretną nagrodę niż bryłki. Ich później nie zabraknie i na dobrą sprawę nie będzie co z nimi robić. 

• Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

System jest ciekawy, ale niedopracowany. Głównie w zakresie nierównego poziomu trudności. Faktycznie dobrze by było aby trudność była jakkolwiek powiązana z zawartością. Poza tym ten znacznik określający trudność który dodali tak sobie ma się  do rzeczywistości. No i nie widać wyraźnego progresu między podstawowym poziomem otwierania zamków a mistrzowskim. A może poziom mistrzowski nie działa przy niektórych zamkach? Nie wiem. Niektóre określone jako łatwe wcale takie nie są i odwrotnie. Ale ugólnie fajnie jest to zrobione.

Miałem mega problem z zamkiem, nie dałem rady, pobiegłem nauczyć się zamów lvl master, wróciłem pod zamek i? Spotkałem dokładnie ten sam zamek (tak, ubyło 20 pkt PN). Nie rozumiem tej mechaniki.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.06.2026 o 11:58, Isharoth napisał(a):

Mam pytanko, bo chcę zacząć grać drugi raz, tym razem magiem. Ale nadal nie znam wszystkich różnic remake vs oryginał.

Wiadomo że w oryginale na ścieżce maga najlepiej było dołączyć do SO, bo tam najszybciej można było zacząć się uczyć kręgów. Ale w remake do SO dołączyłem przy pierwszym podejściu i chętnie zmieniłbym obóz. Problem w tym że w oryginale w NO magiem zostawało się dość późno, a w OB był max. 4 krąg magii. Czy w remake coś zmieniło się pod tym względem na lepsze? Ktoś coś?

I tak pewnie przejdę grę jeszcze kilkanaście razy, więc ponowne przejście drogą SO nie będzie mnie aż tak bolało, no ale wolę zapytać zanim zacznę ;) 

W Remake jedyna różnica to taka, że nie musisz inwestować w siłę i walkę bronią 1h, albo chomikować PN do 3 rozdziału, żeby grać magią. Idziesz do Torresa w SO uczysz się magicznego pocisku, alchemii(bo mana w remake się już sama nie odnawia) i pisania run i można grać magią do:

- 2 rozdziału, jeżeli wstępujesz do Bractwa

- 3 rozdziału, jeżeli chcesz wstąpić do magów ognia

- 3 rozdziału, jeżeli chcesz wstąpić do magów wody, ale najpierw musisz zostać szkodnikiem->najemnikiem

Spoiler

No i jako mag ognia i tak zostajesz w 4 rozdziale magiem wody, ale dodam to w spoiler, bo może ktoś nie wiedział.

Edytowane przez Gordek
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Psiak napisał(a):

Miałem na myśli gry które wychodziły kilka lat wstecz a nie stricte gothic 1 do gothic 1 remake... Ale to już trzeba być odklejonym, żeby tak pomyśleć i porównać grę z 2001 do gry z 2026.

Sam jesteś odklejony i nie potrafisz czytać bo odniosłem się stricte do fragmentu twojej wypowiedzi i nawet porównanie do jednego z aspektów hitu z zeszłego roku masz (roślinność).

5 godzin temu, Psiak napisał(a):

Graficznie dupy nie urywa, nawet jestem lekko podirytowany, że takie wymagania to ma... 

5 godzin temu, jankooo napisał(a):

Tekstury są szczegółowe i mają mnóstwo szczegółów. Przypatrz się jak wyglądają kamienie, deski... wszędzie jest tyle szczegółów, że ludzie nie potrafią odróżnić interaktywnych elementów świata od tych będących tylko krajobrazem.

No i takie szczegóły, że wchodzisz w trawę a ona się ugina a nie jest tylko sztywną teksturą jak np chwalonym za optymalizację arc raiders.

Ludzie na GTX'ach to ogrywają więc jak ktoś chce pograć to nawet na leciwym sprzęcie da radę. Fakt wygląda wtedy znacznie gorzej ale przynajmniej działa.

Przy starszym fan base to nawet ma to jakiś sens i kto wie może to przekminili:hmm:

A jak ktoś chce suwaki w prawo i nie widzi skąd te wymagania to już jego problem bo gra jest ładna. Ma swoje bolączki ale no po prostu jest ładnie

3 godziny temu, Necronom napisał(a):

Warto przed dołączeniem już do konkretnego otworzyć sobie możliwość przystąpienia do wszystkich obozów. I wtedy zrobić zapis. Pozwala to przejść później grę inną ścieżką mając już w miarę rozbudowaną postać i zaoszczędzić dużo czasu.

Ja właśnie kminię czy nie zacząć od nowa ale z utrudnieniem tzn. dla zdobycia osiągnięcia ukończyć grę bez spania. Jestem w drugim akcie i początek jest bardzo fajny, a jak przejdę całą grę to nie wiem czy będzie mi się chciało znając już rozstrzygnięcie%-) a tak mi się marzy 100% zrobić:cool:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kartofel napisał(a):

Miałem mega problem z zamkiem, nie dałem rady, pobiegłem nauczyć się zamów lvl master, wróciłem pod zamek i? Spotkałem dokładnie ten sam zamek (tak, ubyło 20 pkt PN). Nie rozumiem tej mechaniki.

Mistrz otwierania zamków to oszustwo jest. Dostajesz większy limit błędów (6 zamiast 4), ale zamki są tak samo trudne, jak przedtem. 

Jeśli ktoś nie ma całkowicie zbędnych 20 PN to nie warto. Lepiej za te 20 PN kupić sobie mistrza broni jędnoręcznej/kolejny krąg magii, a otwieranie zamków zostawić na średnim poziomie. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Magia jest mocna. Po zdobyciu pierwszego czaru ognia, gra jest znacznie łatwiejsza, praktycznie od ręki. Ta kula zadaje 30 pkt. obrażeń i jest bardzo ekonomiczna. A zanim nie dołączymy do konkretnego obozu to jeszcze można kupić runę wodną pierwszego kręgu od Cronosa w NO.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ale bugi :E 

Okradłem skrzynię, zapisałem, NPC mnie goni i zabił. Wczytuję, nie goni i dał zlecenie :hihot: 

Ja wczoraj miałem świetnego buga. W ramach questa chciałem się dostać za drzwi w karczmie Silasa. Więc próbowałem otwierania zamków zaraz za plecami właściciela karczmy. No ale coś mi nie szło i ciągle wczytywałem save, bo po pęknięciu wytrycha wszyscy się obracali w moją stronę. Aż po pewnym wczytaniu Wrzód tak po prostu sobie otworzył te drzwi jakby cały czas były otwarte :E W końcu się na coś przydał.

Spoiler

Potem i tak zobaczyłem że da się tam dostać nurkując w jeziorze.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ale bugi :E 

Okradłem skrzynię, zapisałem, NPC mnie goni i zabił. Wczytuję, nie goni i dał zlecenie :hihot: 

Ja miałem problem ze strażnikiem Szakalem. Nie wiem jakim cudem mnie przykukał, ale jak go mijałem to się zaczął pultać, że mam oddać coś i się rzucał na mnie. Omijałem go z dwa dni i mu przeszło :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Mistrz broni jednoręcznej akurat jest bezużyteczny:E Już Alchemia lepsza.

Szybsze animacje, krytyki, comba i riposty do niczego się nie przydają. Dzięki temu praktycznie wyczyściłem całą mapę w pierwszym rozdziale. Nie zliczę, ile razy szybkie ataki uratowały mi dupę.

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Aż po pewnym wczytaniu Wrzód tak po prostu sobie otworzył te drzwi jakby cały czas były otwarte :E W końcu się na coś przydał.

Pokaż ukrytą zawartość

Potem i tak zobaczyłem że da się tam dostać nurkując w jeziorze.

Ten sam motyw można zrobić z jedną z kobiet u Gomeza. Nie dałem rady otworzyć drzwi to wszedłem razem z nią. Tylko potem musiałem czekać aż skończy sprzątać. I można ją podglądać jak kąpiel bierze 🙂

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

:rotfl:

Co za Lester, chłopina stanął na skraju wieży, by atakować harpie i zleciał w dół, po sekundzie wpadło 1k expa. Musiałem wczytać grę. :E 

Mógł poczekać z tym skokiem "wiary", ja wiem, że mu ciężko jak się ćpa i modli do takiego Boga, to prędzej czy później zostaje tylko skoczyć w przepaść:hihot:

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Reddzik napisał(a):

:rotfl:

Co za Lester, chłopina stanął na skraju na wieży, by atakować harpie i zleciał w dół, po sekundzie wpadło 1k expa. Musiałem wczytać grę. :E 

Mógł poczekać z tym skokiem "wiary", ja wiem, że mu ciężko jak się ćpa i modli do takiego Boga, to prędzej czy później zostaje tylko skoczyć w przepaść:hihot:

To jesteś w tej lokacji, o której wcześniej pisałem, tyle że ja tam poszedłem bez Lestera :E

Opublikowano (edytowane)

Nom, mam przyjaciela, trzeba biedaka objąć specjalną troską, głowa go boli, ma jakieś zwidy i słyszy dziwne głosy, to wszystko padło na moje barki. Muszę być uważny, bo chwila nie uwagi i coś mu mówi, że to już czas na "skok wiary". :hihot:

edit

https://www.gry-online.pl/opinie/jesli-gothic-remake-nauczyl-alkimie-pokory-gothic-2-remake-moze-b/z2494a

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
Godzinę temu, DITMD napisał(a):

Szybsze animacje, krytyki, comba i riposty do niczego się nie przydają. Dzięki temu praktycznie wyczyściłem całą mapę w pierwszym rozdziale. Nie zliczę, ile razy szybkie ataki uratowały mi dupę.

Miecze dwóręczne i tak będą lepsze.

Opublikowano (edytowane)

Ależ podoba mi się eksploracja w tej grze :lovin:

Diablo :wariat:

Wybaczcie, że w danymi z AF :heu:
1297900_20260615171319_1.thumb.png.f945482a2053aad0d2eaebfc8220b79a.png

R2D2 ;D

G1R-Win64-Shipping_2026_06_15_17_35_07_976.thumb.jpg.9e34ccd233e52cc24f2ff7b953f234d9.jpg

Dziwny grób 

G1R-Win64-Shipping_2026_06_15_17_23_40_624.thumb.jpg.c3092c8a14459590254582ec1dc5dc3c.jpg

Czasem znajduję takie znaki, ale nie wiem co one :hmm:

G1R-Win64-Shipping_2026_06_15_13_37_47_519.thumb.jpg.744814aee26003055a1179f5ab3b2358.jpg

Znalazłem też wskazówkę co do skarbu, ale zabrać mapy się nie da, jednak widać na niej miejsce ukrycia (musiałem przybliżyć, dlatego widać interfejs)

G1R-Win64-Shipping_2026_06_15_16_59_30_370.thumb.jpg.3613a433811ffa07bee94b19ddcc9882.jpg

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Necronom napisał(a):

Magia jest mocna. Po zdobyciu pierwszego czaru ognia, gra jest znacznie łatwiejsza, praktycznie od ręki. Ta kula zadaje 30 pkt. obrażeń i jest bardzo ekonomiczna. A zanim nie dołączymy do konkretnego obozu to jeszcze można kupić runę wodną pierwszego kręgu od Cronosa w NO.

Pisałem wcześniej. Do tego dobry skręt od zielarzy i wbiegasz w stado zębaczy jak rambo na 5 lvl 😁

• Upvote 1