Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Necronom napisał(a):

Tylko, że Dead Space 2 jest dzisiaj normalnie grywalny, bez większych problemów. I dalej wygląda nieźle. Klasyczny G2 to już może niestety być bariera.

Gothic 2 NK ma na tyle stylizowaną grafikę oraz rozgrywka jest na tyle upłynniona w stosunku do 1 że gra sie w nią przyjemnie i dzisiaj. Ci co nie grali w takie stare gry powinni podejść do niej jak do indyka, przynajmniej od technicznej strony. 

Ja jestem zadowolony z remake. Dla ludzi którzy nie grali jednak próg wejścia może być za wysoki gdyż gra jest szczególnie trudna właśnie na początku. Jednak warto zacisnąć zęby, wbić siłę do 30, potem walka bronią jednoręczną i potem samo się już jakoś wszystko układa. Ewentualnie łuk, ale ja na razie gram wojownikiem z elementami magii (Strażnik świątynny).

17 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Jednak ten dodatek w Remake czyli wspinaczka może się przydać, nie raz ułatwi albo doda nam możliwość wejścia po znajdźki. 

Generalnie ja zmiany oceniam na +. 

16 godzin temu, Necronom napisał(a):

Bzdura nie bzdura, ale gra posiada krytyczne błędy uniemożliwiające przejście, czego przykłady są w tym temacie. Więc nie wszystko to lenistwo.

Wiem, że tu fani Goticzka. Ja nigdy nie grałem w żadnego wcześniej, nie mam nostalgii a gra mi się bardzo spodobała, ale też trochę obiektywizmu ;) 

Oczywiście, że błędy są. Na wszelki wypadek polecam często zapisywać. Raz że łatwo zginąć, dwa że z poważniejszych błędów to skrypt potrafi się nie odpalić. Zazwyczaj dzieje się to gdy gdzieś z kimś dobiegamy i ma się odpalić jakiś dialog. Poza tym jakichś rażących błędów nie widzę. Do tej pory (25 godzin gry) 1 crash.  

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Necronom napisał(a):

Ale szczerze, chce wam się bawić z tymi zamkami? Większość jest w miarę prosta, ale już trafiłem na kilka skrzyń, gdzie poświęcony czas na otwarcie zdecydowanie nie był warty zawartości. Skrzynka zwykłego kopacza a zabezpieczona jak bankowy sejf, a w środku talerze i jakiś chrust :E 

Ale one nawet na najtrudniejszym poziomie (nie ma tego ostatnie skilla nawet) to jest robota na 30-60 sekund. Zależności widać od razu i musisz nieco pokręcić. Fajna zabawa. Chyba najlepszy system otwierania zamków jaki widziałem od dawna. 

• Like 1
Opublikowano

Gomez będzie w głównej fabule czy w pobocznym, żeby jego zbroję dostać?

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ale one nawet na najtrudniejszym poziomie (nie ma tego ostatnie skilla nawet) to jest robota na 30-60 sekund. Zależności widać od razu i musisz nieco pokręcić. Fajna zabawa. Chyba najlepszy system otwierania zamków jaki widziałem od dawna. 

Do 5 rozdziału nie ma sensu tego robić bo i tak wszystkiego nie sprzedamy. Od tego rozdziału kupcy mają już tysiące.

Opublikowano

Jestem w trzeciem rozdzialec i zbieram kamienie ogniskowe, jest jeszcze mozliwosc nauki kregow magicznych ? Probowalem rozmawiac z Torrezem w starym obozie ale nie ma odpowiedniej opcji dialogowej

Opublikowano
53 minuty temu, Valeri napisał(a):

Jestem w trzeciem rozdzialec i zbieram kamienie ogniskowe, jest jeszcze mozliwosc nauki kregow magicznych ? Probowalem rozmawiac z Torrezem w starym obozie ale nie ma odpowiedniej opcji dialogowej

Z tego co pamiętam to decyzję o dalszym rozwoju podejmuje się przy rozmowie z Thorusem. Tam mówimy że chcemy zostać strażnikiem (i dostajemy zadanie), albo magiem i wtedy odsyła on nas do kogoś innego. W oryginale chyba można było zmienić zdanie, choć tu już słabo kojarzę. Więc możliwe że tu też. Może jeszcze nie miałeś w ogóle tej rozmowy z Thorusem? Ona w remake aktywuje się chyba po wątku z kopalnią albo nawet cmentarzyskiem. No i prawdopodobnie trzeba mieć co najmniej 10 poziom.

Opublikowano
16 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Mam zwój na przyzwanie szkieletów,golemów itp ale nie było po co przyzywać. 

Widzę że czary też mocne.

Dorwałem rune na strzałę ognia, wypale skreta i zebacze padaja 🫠.

Nadal 1 akt.

• Upvote 1
Opublikowano

Szukajta aż znajdziecie :wariat:

Żartuję. Niektórzy nawet w 1 akcie mają z 20 poziom, masakra ale to już są znawcy i wiedzą co gdzie i jak. Ja mam przebłyski sprzed 20 lat, czy kiedy w to grałem, jeszcze Steama nie było na świecie. Szczegółów w ogóle nie pamiętam, które pomagają w maksowaniu postaci. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

W głównym, zdobycie zbroi z magicznej rudy to część przygotowań do ostatecznego rozwiązania kwestii bariery. 

No tak nie bardzo bo miecz wystarczył i mam już 6 akt:E

4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Szukajta aż znajdziecie :wariat:

Żartuję. Niektórzy nawet w 1 akcie mają z 20 poziom, masakra ale to już są znawcy i wiedzą co gdzie i jak. Ja mam przebłyski sprzed 20 lat, czy kiedy w to grałem, jeszcze Steama nie było na świecie. Szczegółów w ogóle nie pamiętam, które pomagają w maksowaniu postaci. 

30 lvl ostatni akt.

Edytowane przez ODIN85
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, GordonLameman napisał(a):

O! A gdzie? :) 

Spoiler

[Spoiler] wykonaj zadanie dla Torresa z papierem, odblokuje wtedy swój sklepik - tam dorwiesz runę. 

Dla checy wypaliłem skręta, te które miałem sprzedać z nowego obozu.. i one przywracają manę przez x sekund, co w połączeniu z wieloma wrogami daje szanse na ubicie juz 6-7 wilków 🫠 [/spoiler]

Ogólnie latam testuje, szukam i zagladam gdzie się da. Poziom przejsc skrótów to poziom dark souls 🫠.

Ponowne przejscia tej gry, również daja fun i zawsze odkryjemy coś nowego 😀

Edytowane przez zozolek
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam pytanko, bo chcę zacząć grać drugi raz, tym razem magiem. Ale nadal nie znam wszystkich różnic remake vs oryginał.

Wiadomo że w oryginale na ścieżce maga najlepiej było dołączyć do SO, bo tam najszybciej można było zacząć się uczyć kręgów. Ale w remake do SO dołączyłem przy pierwszym podejściu i chętnie zmieniłbym obóz. Problem w tym że w oryginale w NO magiem zostawało się dość późno, a w OB był max. 4 krąg magii. Czy w remake coś zmieniło się pod tym względem na lepsze? Ktoś coś?

I tak pewnie przejdę grę jeszcze kilkanaście razy, więc ponowne przejście drogą SO nie będzie mnie aż tak bolało, no ale wolę zapytać zanim zacznę ;) 

Opublikowano (edytowane)

Chyba po prostu zrobię Save przed wyborem frakcyjnym i najpierw pójdę do starego obozu, a potem do nowego. Bagienne ćpuny są zbyt wielkimi religijnymi szajbusami, to zostawię ewentualnie na trzecim miejscu do sprawdzenia :E ma swój urok ten goticzek, muszę to przyznać. Jak już znajdzie się trochę lepszy sprzęt i byle ścierwojad nie jest problemem to robi się przyjemnie. Bardzo wysoki próg wejścia ma, trzeba się przemęczyć te kilka godzin. Nowy obóz mi się najbardziej podoba i jeśli chodzi o wygląd i ludzi, ale stary jest podejrzewam najbardziej kanonicznym wyborem (jeśli jakiś by trzeba wskazać), więc od niego zacznę. Póki co nabite 12h, mam już opcje przystąpienia albo do czerwonych albo niebieskich. Teraz robię questy dla narkomanów :E

Edytowane przez TmK
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z kocią wiarą trzeba uważać, bo jeszcze Śniący przekabaci Cię na swoją stronę.:E Potem będziesz mieć męki w głowie, co ja zrobiłem.

BTW Palenie zielska potrafi być "zabójcze" bo potem nie trafisz ani z łuku ani z miecza w byle ścierwojada. :wariat:

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 1
Opublikowano

W Gothic 2 + noc kruka grałem mega dużo, powróciłem do gry w 2017 roku i z dodatkowymi teksturami itp. dawało radę jak najbardziej.

W Gothic 1 nigdy nie grałem a potem już nie potrafiłem jakoś bo gra była zbyt brzydka, nie potrafiłem się zmusić. Myślę nad kupnem tego remake ale może dobrze jeszcze poczekać chwilę aż popatchują?

W ogole czy G1 jest na podobnym poziomie co G2 czy jednak jedynka kapkę słabsza?

Opublikowano
Teraz, Slayer napisał(a):

czy G1 jest na podobnym poziomie co G2 czy jednak jedynka kapkę słabsza?

Przede wszystkim w jedynce nie ma sztampowych smoków i paladynów w lśniących zbrojach, jest oryginalny setting w kolonii karnej. Nie ma co się zastanawiać, tylko kupować. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Slayer Gameplayowo słabsza od 2. I balans też leży (zwyczajnie za łatwy jest). Fabularnie i klimatem 1 jest lepsza, tak jak pisze @Radio Tirana

Jak grałeś w 2 to polecam zagrać w Kroniki Myrtany: Archolos. Akcja dzieje się w świecie Gothica i mod ten jest pod każdym względem lepszy od oryginalnej 2. ;) 

Edytowane przez Isharoth
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Może lekko słabsza ale jak grałeś w G2 to znasz zakończenie, spoilery. Według mnie warto zagrać, jak się poszuka to idzie wyrwać tanio. Jak chcesz poczekać to dobre wyjście, bo sama gra jest grywalna ale można trafić na jakieś bugi blokujące zadania. 
Sama gra w takiej oprawie jest mega zarąbista! Odpaliłem dla testu oryginał na steamie... nie no dziękuję, jeszcze w G2 da się grać ale w G1 to już bez 0.5 litra nie podchodź.  

WARTO:lovin:

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
11 minut temu, Slayer napisał(a):

Myślę nad kupnem tego remake ale może dobrze jeszcze poczekać chwilę aż popatchują?

Myślę, że jej stan techniczny można nazwać jako wersja beta bo bugi się zdarzają, ale giera bardzo dobra i dla mnie 10/10. Prawdziwe RPG gdzie wiele rzeczy się zgadza a to co się nie zgadza zostaje w cieniu jako mniej istotne:)

Ps. Zdarza mi się kulawe SI wykorzystywać do pokonywania silniejszych wrogów i to ze satysfakcją!xD

• Like 2