Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Policja nie jest wiarygodna oni tak robia by sie nie narobić,nie wychylic. By dotrwać do emy. Dwa razy coś od nich potrzebowałem odwalili paździerze. Patrolować dać mandat to owszem ale jak cos bardziej skomplikowane to juz lezy  

Opublikowano
53 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

no popatrz, taki sam wywód można wystosować co do np. Gruzinów x DDDDDDDDD

Dobrze wiesz, że znacznie większy odsetek Gruzinów jest bandziorami. Ukraińcy popełniają bardzo mało przestrzepstw per capita i takie są fakty. 

Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Dobrze wiesz, że znacznie większy odsetek Gruzinów jest bandziorami. Ukraińcy popełniają bardzo mało przestrzepstw per capita i takie są fakty. 

Liczby liczbami, ale zainstalowała się nam zorganizowana przestrzępczość, a to jest najgorsze.

Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Liczby liczbami, ale zainstalowała się nam zorganizowana przestrzępczość, a to jest najgorsze.

Owszem, to jest problem. Niemniej i tak by kogoś wpuścili więc nie ma co narzekać. Lepsi Ukraińcy niż to co jest na zachodzie. Byłem w ostatnim czasie w UK i w Austrii, przejeżdżałem przez Niemcy. Tam jest masakra i to widać na ulicach. U nas jest spokój. Jak debile przepędza Ukraińców to będą tego żałować bo może być tylko gorzej. 

Opublikowano
10 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Owszem, to jest problem. Niemniej i tak by kogoś wpuścili więc nie ma co narzekać. Lepsi Ukraińcy niż to co jest na zachodzie. Byłem w ostatnim czasie w UK i w Austrii, przejeżdżałem przez Niemcy. Tam jest masakra i to widać na ulicach. U nas jest spokój. Jak debile przepędza Ukraińców to będą tego żałować bo może być tylko gorzej. 

Problem w tym, że oni biorą, jak leci. Czarnych też jest od groma, bo uczelnie zrobiły sobie biznes z udawanej edukacji.

Opublikowano (edytowane)

@Winter ty tam w tej Holandii mieszkasz już długo... Powiedz szczerze, bez przekazu politycznego i spróbuj być obiektywny... Ile z tych "złych" imigrantów to prawda, a ile polityczne paliwo dla populistów? Czy ciebie osobiście albo jakiś znajomych spotkało jakieś przestępstwo ze strony imigrantów z innych kręgów kulturowych? A może znasz jakiś sprzedawców, kasjerki, kierowców którzy normalnie pracują?

Bo dla kogoś kto nie mieszka ciężko odróżnić już co jest prawdą a co nie. Znajomy był w miasteczku w Holandii na robocie prawie rok to widywał takich imigrantów i nigdy nie było żadnej zadymy. Czy np. Holendrzy boją się jeździć metrem po Amsterdamie? itp. Jakie są odczucia? Nie mówię o niebezpiecznych dzielnicach po zmroku bo do tego wcale nie trzeba żadnych imigrantów. W każdym polskim mieście są takie dzielnice... Ale po prostu o normalne funkcjonowanie?

Bo od ludzi tam mieszkających: Niemcy, Francja, Holandia często się słyszy, że to polityczne paliwo, a nie prawda. A u nas prawa strona mocno bije na alarm jakie to wielkie zagrożenie jest dla nas.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

@Winter ty tam w tej Holandii mieszkasz już długo... Powiedz szczerze, bez przekazu politycznego i spróbuj być obiektywny... Ile z tych "złych" imigrantów to prawda, a ile polityczne paliwo dla populistów? Czy ciebie osobiście albo jakiś znajomych spotkało jakieś przestępstwo ze strony imigrantów z innych kręgów kulturowych? A może znasz jakiś sprzedawców, kasjerki, kierowców którzy normalnie pracują?

Bo dla kogoś kto nie mieszka ciężko odróżnić już co jest prawdą a co nie. Znajomy był w miasteczku w Holandii na robocie prawie rok to widywał takich imigrantów i nigdy nie było żadnej zadymy. Czy np. Holendrzy boją się jeździć metrem po Amsterdamie? itp. Jakie są odczucia? Nie mówię o niebezpiecznych dzielnicach po zmroku bo do tego wcale nie trzeba żadnych imigrantów. W każdym polskim mieście są takie dzielnice... Ale po prostu o normalne funkcjonowanie?

Bo od ludzi tam mieszkających: Niemcy, Francja, Holandia często się słyszy, że to polityczne paliwo, a nie prawda. A u nas prawa strona mocno bije na alarm jakie to wielkie zagrożenie jest dla nas.

Jeśli są to ludzie z naszego kręgu kulturowego, tj. chrześcijanie i z byłych kolonii to jest w miarę spoko. Natomiast z muslimami mam problem. Byłem świadkiem niekiedy hardkorowych sytuacji i jestem zdecydowanie na nie. Ci ludzie rozumieją tylko język siły. Najwięcej jest tutaj Turków i Marokańców. Turcy niekiedy trafiali się lepsi lub gorsi, ale Marokany to zawsze to samo - na lokalnym Allegro wszystko co wystawiają to kradzione, nie pracują, a jak pracują to walą L4, a prawo chorobowe jest tu bardzo liberalne. Handel dragami to ich biznes. Pamiętam sytuację jednego Polaka z jednym Marokańcem. Koko Maroko wyciągnął kosę i pociął Polakowi twarz. Pamiętam też jednego Algierczyka, który wprost do młodego Holendra mówił, że przejmą ten kraj. Gdybyś ty coś takiego powiedział to by cię zawinęli, ale im więcej wolno.

Podsumowując. Imigracja OK, ale nigdy nie dla muslimów. Nie ma czegoś takiego, jak islam w wersji light. Miałem kiedyś kolegę z Afganistanu. Spoko, spoko, ale dwukrotnie proponował przejście na islam. Oni religią żyją na codzień, to jest inne rozumienie pojęcia wiary niż u nas.

P.S: Przypomniała mi się sytuacja z sąsiadami obok sprzed kilku lat. Marokańska parka, on bardzo konserwatywny, bo chodził ciągle w tych ich kieckach. Masakra co się tutaj nie działo. Do 2-3 w nocy słychać było, jak babę napierniczał. Byliśmy tam z sąsiadką porozmawiać z nią, ale ona "wszystko jest dobrze". Nie jest dobrze. Słychać było, jak baba krzyczy z przerażenia. Oczywiście nie pracowali i dostawali pomoc z gminy, tzw. bijstanduitkering. Odżyłem, jak się wyprowadzili w końcu.

Opublikowano

Zapytaleś, co z bezpieczeństwem. No panie wieczorem to ja nawet do Goudy bym się nie wybrał, bo to małe Maroko. Amsterdam to wylegarnia gangsterki, nonstop jest w mediach o strzelaninie. W zeszłym roku dom wysadzili. Pewnie porachunki. Petera de Vriesa, dziennikarza śledczego odstrzelili na zlecenie. Polak kierowal autem.

Opublikowano

No, a polaczki dalej będą srać na Ukraińców i jeszcze to nakręcać, bo wiadomo, Ukrainiec zły.

Przecież oni by chętnie w tych wszystkich Żabkach za gorsze zap...li, tylko im banderowcy zabrali robotę! :E 

Opublikowano

Na zachodzie w imigranckich dzielnicach jest śmietnik. Oni wywalają śmieci na ulicę i to tam leży i się piętrzy. 

W Londynie czy w gettach czarnych w Berlinie jest syf jak na wysypisku i śmierdzi. 

7 godzin temu, Zas napisał(a):

No, a polaczki dalej będą srać na Ukraińców i jeszcze to nakręcać, bo wiadomo, Ukrainiec zły.

(...)

Bo to są jacyś zaściankowi debile, którzy nigdy nie byli na zachodzie i nie mają pojęcia jak tam wygląda. 

Ich puste mózgi mówią im, że jak wywalą Ukraińców, to Polska będzie Polska i dumna, każdy będzie mówić po polsku i stroić choinkę na święta. Kopary im opadną jak zobaczą pierwsze getto abdulów, ale już będzie za późno. 

Opublikowano

Wy nie bierzecie chyba jednego pod uwage. 
Stan obecny sie nie utrzyma, to bedzie jedynie postepowac. Tak jak rosnie przestepczosc ze stronych imigrantow na zachodzie, tak bedzie rosla w Polsce. To ze nie mamy (jeszcze) problemu z takim profilem szaranczy jak zachodnia europa, to nie znaczy ze nasz problem do podobnego stadium nie ewoluuje. Dopoki dopoty bedzie promowana polityka socjalu za nic, to scenariusz pogarszania sie problemu jest nie tyle realny, co pewny - kwestia czasu. Problemem nie jest nacja imigrantow, tylko prawa/przywileje ktore maja 'od kopa'. Jestes w gosciach to sie zachowuj jak gosc. Jak sie nie podoba to przez plot na bialorus. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Wy nie bierzecie chyba jednego pod uwage. 
Stan obecny sie nie utrzyma, to bedzie jedynie postepowac. Tak jak rosnie przestepczosc ze stronych imigrantow na zachodzie, tak bedzie rosla w Polsce. To ze nie mamy (jeszcze) problemu z takim profilem szaranczy jak zachodnia europa, to nie znaczy ze nasz problem do podobnego stadium nie ewoluuje. Dopoki dopoty bedzie promowana polityka socjalu za nic, to scenariusz pogarszania sie problemu jest nie tyle realny, co pewny - kwestia czasu. Problemem nie jest nacja imigrantow, tylko prawa/przywileje ktore maja 'od kopa'. Jestes w gosciach to sie zachowuj jak gosc. Jak sie nie podoba to przez plot na bialorus. 

Bariera mentalności i różnice kulturowe nigdy nie pozwolą się takim "gościom" zasymilować. Można stwarzać pozory przez rok, dziesięć lat, ale te różnice, wrogość i tak wyjdą. I to Europejczycy będą musieli zawalczyć o swoje prawa i bezpieczeństwo. Pytanie tylko kiedy? Wystarczy psy ze smyczy spuścić w odpowiednim momencie.

Edytowane przez Seyren
Opublikowano

W pelni sie zgadzam, ostatnie 20 lat w 100% pokazalo, ze nie ma szans na pelna asymilacje z krajami muzlumanskimi. Jednostki, moze nawet rodziny tak. Z imigrantami z Ukrainy taka szansa by byla, gdyby oni sami musieli sie troche 'wysilic' zeby te obecne prawa i przywileje otrzymac. 

Opublikowano

Np to powodzenia z tą asymilacją Ukraińców, bo jak pokazuje praktyka na przykładzie Szeptyckiego, Kowala, czy Panczenko to po prostu nie działa. Oni działają na korzyść Ukrainy, a polskim paszportem się podcierają.

Opublikowano
34 minuty temu, Winter napisał(a):

Np to powodzenia z tą asymilacją Ukraińców, bo jak pokazuje praktyka na przykładzie Szeptyckiego, Kowala, czy Panczenko to po prostu nie działa. Oni działają na korzyść Ukrainy, a polskim paszportem się podcierają.

Bez złośliwości - nie mieszkasz w Polsce i nie widzisz jak to działa. 

Ich dzieci chodzą do szkół z polskimi dziećmi, moje dzieci bawią się z ukraińskimi, które od małego mówią po polsku i śpiewają nasz hymn. Poza tym są związki pol-ukr, przyjaźnie pol-ukr, dobrze znają nasz język. 

Nie jest idealnie ale oni się asymilują. Jasne, że starsi już zawsze będą czuć się Ukraińcami ale dzieci nie. 

Zobacz jak to dobrze działa w Polsce zamiast powoływać się na kilkoro szurów. Sam widzę jak do mnie do domu przychodzi koleżanka córki, urodzona jeszcze na Ukrainie a mówi po polsku jak półka, jej mama tak samo, tata z lekkim akcentem. Mama jest lekarzem rodzinnym, ojciec jest kierowcą, takim ludziom nie opłaca się robić u nas syfu. 

Jak pisałem - nie jest idealnie ale na ich miejsce możemy mieć muslimów, dla mnie wybór jest prosty.

50 minut temu, oldfashioned napisał(a):

W pelni sie zgadzam, ostatnie 20 lat w 100% pokazalo, ze nie ma szans na pelna asymilacje z krajami muzlumanskimi. Jednostki, moze nawet rodziny tak. Z imigrantami z Ukrainy taka szansa by byla, gdyby oni sami musieli sie troche 'wysilic' zeby te obecne prawa i przywileje otrzymac. 

Nie ma, muzułmanie za bardzo skupiają się na religii, przez co nigdy nie zasymilują się z nami bo się za bardzo różnimy. 

Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Dopoki dopoty bedzie promowana polityka socjalu za nic, to scenariusz pogarszania sie problemu jest nie tyle realny, co pewny - kwestia czasu. Problemem nie jest nacja imigrantow, tylko prawa/przywileje ktore maja 'od kopa'. Jestes w gosciach to sie zachowuj jak gosc. Jak sie nie podoba to przez plot na bialorus. 

U nas nie ma żadnego socjalu za nic poza 800 plus. Jak pracują uczciwie to niech mają. Jak wszystko zabierzesz to nas oleją. Już większość Ukraińców wyjechała do Niemiec. 

Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

U nas nie ma żadnego socjalu za nic poza 800 plus. Jak pracują uczciwie to niech mają. Jak wszystko zabierzesz to nas oleją. Już większość Ukraińców wyjechała do Niemiec. 

Niech olewaja, rozdawnictwo jeszcze zadnemu krajowi nie wyszlo na dobre. Wszyscy narzekali na to ze nie mamy socjalow te kilkanascie lat temu, a teraz? Jestesmy praktycznie najbezpieczniejszym krajem w Europie. Do Polski zjedzaja specjalisci i ludzie szukajacy 'wyzszego' standardu zycia, nie na odwrot. 

Jak pracuja, ucza sie jezyka, asymiliuja i co najwazniejsze, szanuja ze dostaja szanse - prosze bardzo, z otwartymi rekami. Jak wchodza z buta bo im sie nalezy, za plot. 

Opublikowano
11 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Niech olewaja, (...)

Do Polski zjedzaja specjalisci i ludzie szukajacy 'wyzszego' standardu zycia, nie na odwrot. 

Jak pracuja, ucza sie jezyka, asymiliuja i co najwazniejsze, szanuja ze dostaja szanse - prosze bardzo, z otwartymi rekami. Jak wchodza z buta bo im sie nalezy, za plot. 

Jak oni będą olewać to będzie coraz więcej pakoli i bydła z Afryki a ja tego nie chcę. Nie boję się kiedy córka idzie do domu do koleżanki z Ukrainy a do koleżanki pakistańki bym jej nie puścił. 

Poza tym nie rozumiesz dlaczego by wyjeżdżali. Nie dlatego, że im tak zależy na 800 plus tylko dlatego, że by byli traktowani gorzej. U nas poza 800 plus nie ma nic a za 800zl się nie utrzymasz. Imigrant w Polsce nie może żyć z socjalu tak jak w Niemczech czy w UK, tu chodzi o to, żeby nie czuli się gorsi. Nie mogą czuć się gorsi bo jako obywatele drugiej kategorii się nie zasymilują tylko będą tworzyc grupki a to przerodzi się w getta. 

Z tym socjalem naprawdę nie ma co narzekać bo 800zl to żadna zachętą. Moim zdaniem w ogóle powinno być kryterium dochodowe, wtedy prawie nikt na etacie by nie drenowal budżetu. Tak jak było wtedy, kiedy studiowałem - socjalne dostawali tylko ci, którzy mieli w gospodarstwie domowym na lebka około 700zł. 

Jakby to dotyczyło każdego mieszkańca Polski to by im nie wadziło, że ktoś im zabiera socjal. A jakby już jakiejś pijawce wadziło to trudno, niech spada. Musimy traktować ich z szacunkiem bo życie w Polsce jest dla nich szansą ale też oni są szansą dla nas. Szansą na uniknięcie zalewu muzelskiej dziczy. Jeśli uważasz, że przesadzam to proszę, jedź do Berlina, szczególnie do neukolln i kreuzberg, zobaczysz jak wygląda getto. Jak będzie Ci mało to jedź dalej na zachód, sam syf. 

Opublikowano (edytowane)

No to przeciez napisalem:

"Jak pracuja, ucza sie jezyka, asymiliuja i co najwazniejsze, szanuja ze dostaja szanse - prosze bardzo, z otwartymi rekami. Jak wchodza z buta bo im sie nalezy, za plot."

Ja do samej nacji nie mam zadnych uprzedzen - najlepsze kolezanki mojej corki to Persjanka, Ukrainka i ostatnio Rumunka. Kompletnie nie mam problemu z imigrantami, ktorzy cos do spoleczenstwa wnosza. Na szczescie do Niemiec mnie jeszcze nie zawialo, ale ostatnie 10 lat jestem w podrozy srednio 1/3 roku - na apkach hotelowych przebilem 1k nocy - i widze realnie jak sie Europa zmienia, serio. Nie pisze zza biurka, ja na codzien widze jak wygladaja Paryz/Rzym/Madryt/Amsterdam/Londyn/Wieden czy Ateny. Belgia i Niemcy to sa jedyne kraje, ktorych w zachodniej europie nie odwiedzilem w ciagu ostatnich 10 lat i bronie sie rekami i nogami przed tym zeby do tego syfu jechac. 

Edytowane przez oldfashioned