Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, adashi napisał(a):

Od USA dostaliśmy po ryju cłami 15%. W zamian za to musimy zainwestować u nich nasze środki. O amerykańskich reinwestycjach coś nie słychać.

Wrzuciłem ciekawą pogadankę na ten temat. Nie obejrzałeś chyba?

Obejrzyj. Odnieś się. W skrócie: to wyglądało bardzo dziwnie, może być tylko smyranie narcystycznego ego Trumpa, który desperacko potrzebuje tematu innego niż "release the list!" a sama umowa jest do góry nogami, bo nie ma żadnych szczegółów, to trochę taka jakby lista życzeń i wiele jeszcze może się wydarzyć, tak w jedną jak i  w drugą stronę.

16 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Niby ma to być kara za zakup surowców z rosji ale efekt będzie taki, że Indie będą kupować dalej a politycznie jeszcze bardziej odwrócą się od USA w stronę Chin i Rosji, a to mógłby być jeden z nielicznych sprzymierzeńców USA w tamtym rejonie. USA samo sobie strzela po stopach.

https://www.money.pl/gospodarka/usa-wprowadzaja-nowe-cla-na-indie-i-kare-za-kupowanie-rosyjska-rope-7183899285502560a.html

To co ma zachód robić? Udawać, że spoko, nic się nie dzieje? Właśnie powinniśmy się (jako zachód) ostro za to zabrać, a nie że sobie wszyscy kupują co chcą omijając sankcje, a Chinole wspomagają rusków niemal na pełnym gazie i śmiejąc się nam w twarz.

1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Trump skrócił czas po rozmowie z premierem UK.

Albo Europa ma jakiś plan albo Ukrainie grozi jakiś kryzys

Trump słynie z tego że przejmuje opinie tego, z kim akurat ostatnio gadał.

Nie wiem ile w tym stwierdzeniu prawdy, ale takie coś usłyszałem przy okazji słuchania pogadanek o polityce i wojnie.

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

W skrócie: to wyglądało bardzo dziwnie, może być tylko smyranie narcystycznego ego Trumpa, który desperacko potrzebuje tematu innego niż "release the list!" a sama umowa jest do góry nogami, bo nie ma żadnych szczegółów, to trochę taka jakby lista życzeń i wiele jeszcze może się wydarzyć, tak w jedną jak i  w drugą stronę.

Przede wszystkim Ursula nie ma uprawnień żeby podpisać jakąkolwiek wiążącą umowę. Cokolwiek nie wynegocjowała musi być przelane na papier i zaakceptowane przez RE i chyba też przez PE żeby stać się ciałem.

Opublikowano
4 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Rzeczywistość natomiast jest taka jak opisałem.

Zarówno myśliwce (także zaawansowaną amunicję do nich, w tym pociski manewrujące o zasięgu kilkuset km), śmigłowce, czołgi oraz nowoczesną artylerię rakietową opieramy o USA. Podobnie część nowoczesnej obrony plot.

Przegapiłem jakieś istotne zakupy ostatnio? Z tego co wiem to nasze F-16 mają tylko sidewindery krótkiego zasięgu i AMRAAM-y średniego. Najnowsza wersja, ale to dalej ok 100 km zasięgu. I chyba nie produkuje się rakiet powietrze-powietrze o zasięgu większym niż te stokilkadziesiąt km.

A powietrze-ziemia to już w ogóle tylko kilka rodzajów bomb i Mavericki krótkiego zasięgu. Do czegoś więcej to przymierzaliśmy się do zakupów amerykańskich JASSM-ów kilka razy, ale na przymierzaniu się skończyło. Europejskie Brimstony tez gdzieś tam się przewijały -  ale jak wyżej, bez konkretów.

Opublikowano

@209458 Manewrujące powietrze ziemia JASSM.  

Mieliśmy już do f16 chyba o zasięgu ponad 300km a mamy kupić kilkaset takich czy nawet o zasięgu ok 500km.

A teraz to pewnie będzie i więcej, bo to dane z umów z wcześniejszych lat. A dziś wszystko przyspieszyło.

Opublikowano

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/kto-odpowie-za-zakup-samolotu-ktorego-nie-ma-w-mon-jest-opor-przed-rozliczeniami/4hgcvf0

3mld na samolot (nie ma podane ile sztuk, nie ma słowa "samolotY" bez offsetu, bez serwisu i bez uzbrojenia.

"widać niechęć do rozliczeń winnych"

No. A coś o dronach ostatnio gadalimy w kontekście tego jakich mamy rządzących i jak dbają o naszą obronność.

To powinna być kara dożywocia za zdradę. Za działania szkodzące obronności kraju. A nie zastanawianie się czy zamieść pod dywan całkiem, czy może udawać, że się szuka winnych.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Mieliśmy już do f16 chyba o zasięgu ponad 300km a mamy kupić kilkaset takich czy nawet o zasięgu ok 500km.

A teraz to pewnie będzie i więcej, bo to dane z umów z wcześniejszych lat. A dziś wszystko przyspieszyło.

Wszystko ładnie pięknie ale:

Wartość kontraktu wyniosła 735 mln dolarów amerykańskich. Dostawy będą realizowane w latach 2026-2030. JASSM-ER uzupełnią dotąd zakupione JASSM starszych wariantów AGM-158A i B.

400 pocisków. Około 100 rocznie :lol:, a przy obecnych problemach USA to może po 5 rocznie a w ostatnim roku reszta.
Serio deal życia. To jest właśnie idiotyzm zakupów realizowanych przez polityków bez strategii bezpieczeństwa tylko wszystko pod "uja" SAMA 

To starczy może na kilka ataków i co dalej? Zamówimy kolejne już za miliardy $ i z datą realizacji za 20 lat?

To jest idiotyczne wydawanie pieniędzy. 

16 minut temu, areczek1987 napisał(a):

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/zaciete-walki-o-czasiw-jar-ukraina-reaguje-na-niepokojace-doniesienia/v6knjhv

No niby to komunikat tylko ruskich i jeszcze dzisiaj tam się toczą walki i na mapach też bez zmian więc może weszli ale nie zajęli. 

Edytowane przez Norrberrto
Opublikowano
16 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Googlowałem trochę i jedyne co znalazłem to faktycznie umowę z zeszłego rok https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/jassm-er

Pierwsze dostawy w 2026

• Upvote 1
Opublikowano

Co za debil. Oni powinni wszyscy siedzieć. Obecnie rządzący idą tym samym torem, wiec tylko jakiś ruski kindżał w sejm nas ratuje.

Tym sposobem ruskie niechcący by nam pomogli.

https://www.money.pl/gospodarka/ogromna-transakcja-polska-bedzie-miala-wiecej-czolgow-niz-niemcy-francja-czy-wlochy-7184138689706592a.html

Następna idiotyczna transakcja.

Będziemy mieć 1000 czołgów do ataku na Królewiec? Bo nigdzie indziej to nie ma zastosowania. W dodatku max 5 dronów = 1 czołg. Oni chyba nie znają podstaw ani strategii ani ekonomi.

Ciekawe jak w razie czego znajdą idiotów do siedzenia w tych puszkach. 

Myślenie z czasów II WŚ

Zamiast w zamian za pomoc ściągać z UA myśl techniczną budowy pocisków balistycznych i masową tanią produkcję dronów, żeby móc odstraszać na odległość to budują armię w sam raz do zmielenia pod ruską maszynkę do mięsa.

Chcą się ścigać z ruskimi na ilość i wyczerpanie...

Zamiast rozwijać powszechne droniarstwo żeby taki przykładowy "student" mógł napierdzielać ruska "bez wychodzenia z domu" to pchają się w archaiczne sposoby walki.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Jest dobrze. Pozyskujemy tak czołgi jak oparte o nie wozy saperskie. Tzn tu akurat jest nowy kontrakt z USA.

I to coraz więcej w krótszej perspektywie niż do niedawna się spodziewano.

Z ważnych spraw to część czołgów K2 będzie produkowana u nas.

To bardzo dobra wiadomość. Pozwoli na samodzielne naprawy i produkcję części w razie użycia bojowego i uszkodzeń. Oraz oczywiście na samą w sobie produkcję czołgów w Polsce.

@VRman Info dla Ciebie, bo kojarzę że pisałeś, iż wszystko kupujemy a nic nie produkujemy.

Potwierdza się to co zapowiadali politycy. Przechodzimy na gospodarkę wojenną i to szybko.

Równocześnie świadczy to o tym, jak niesamowicie poważne jest zagrożenie tym, że będziemy musieli walczyć przeciwko siłom rosyjskim w najbliższym czasie.

@Norrberrto Czołgi maja zastosowanie wszędzie. Są niezbędne dla skutecznego działania piechoty zmechanizowanej, tak w natarciu jak obronie.

Nie ma lepszej platformy bojowej dla wojsk lądowych, do użycia w walce na krótkim dystansie.

Oczywiście nie same czołgi, ale wraz z wsparciem wozów bojowych piechoty oraz bliskiego wsparcia z powietrza - tu kupujemy ok 100 śmigłowców szturmowych. Oraz transporterów i samej piechoty, a także z dystansu artylerii.

Jednak ta główną siłą bojową piechoty jest czołg z swoją armata 120mm czy 105mm w starszych, na obrotowej wieży. Siła rażenia pocisków czołgowych, jak i przebijalność pancerza czy niszczenia umocnień jest wielokrotnie większa niż działek 25,30 czy 35 mm, nie wspominając nawet o kmach.

Reszta sprzętu osłania czołgi czy niszczy cele wskazane przez ich załogi (artyleria).

Potencjał bojowy naszych wojsk lądowych niesamowicie wzrośnie gdy ten sprzęt wdrożymy do naszej armii.

@209458 Od dawna mamy te pociski do f16, w starszej wersji. Artykułów za wiele nie będzie. Zwykle szczegóły co do ilości a nawet dokładnego zasięgu są tajne. 

To broń do rażenia centrów dowodzenia czy innych ważnych celi. Ale fakt, przydałoby się więcej. I myślę że i tu temat ruszy. Po prostu obecne ilości są z czasów pokojowych a nie obecnych, przedwojennych.

Opublikowano
W dniu 30.07.2025 o 11:03, Norrberrto napisał(a):

Ne jesteśmy i nie będziemy przygotowani na żaden konflikt jeśli nie zmieni się sposobu realizowania zakupów wojskowych, ponieważ na razie to decydują politycy co wojsko dostanie a nie co wojsko potrzebuje.

Politycy politykami ale samo wojsko też nie wie czego chce. Jeden ma taką koncepcje, a następny po nim inną. Do tego najlepiej jakby polski przemysł budował im gwiazdy śmierci ale za cenę malucha.

W dniu 29.07.2025 o 15:21, VRman napisał(a):

Do dronów nie potrzeba 50-letniego doświadczenia, nie wiadomo jakich fabryk czy przestrzeni typu 500x500km na Marsie.

Nie 50 letniego ale z 10-15 to minimum, żeby ogarnąć od podstaw.

Nie od podstaw, to z kolei masz problem z zamawiającym, że nie ma takich a takich certyfikatów, że to, że tamto. Oczekiwania są takie, że jak jest zamówienie to chcą finalny produkt, a nie dochodzić iteracyjnie do zakładanych parametrów.

Ukraina została przyciśnięta do ściany, to mogli sobie pozwolić na klecenie z byle czego, byle latało i potrafiło spuścić granat.

W czasie pokoju, nawet zagrożonego, to nie przejdzie. Nawet jak prawo zamówień, antykorupcyjne, wszelka certyfikacja byłyby ok, to jakby do prasy wyciekła informacja, że wojsko kupiło dajmy na to 5k dronów poskładanych na taśmę klejącą albo na bazie cywilnych zabawek, to by kolejne szambo wybiło. Że to pierwsze prototypowa partia, że na jej podstawie można ćwiczyć ludzi, znaleźć mocne i słabe punkty konstrukcji, to już by umykało.

Łatwo się mówi, że coś jest łatwo zrobić jak się nie zna realiów, powiązań na styku biznesu, polityki, wojska, jakie są warunki prawne itd.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Łatwo się mówi, że coś jest łatwo zrobić jak się nie zna realiów, powiązań na styku biznesu, polityki, wojska, jakie są warunki prawne itd.

Ale ja nie mówię. Ja powtarzam za kapitanem Lisowskim i mu podobnymi - za ludźmi z jakąś wiedzą, skoro organizują konferencje o dronach. Za ludźmi mających znajomości i wiedzącymi jak sprawy zamówień i inwestycji w te sprawy wyglądają u nas od lat. 

No nie jest dobrze, delikatnie mówiąc. Do tego stopnia, że już dałem sobie spokój ze słuchaniem, bo mam dość powodów do dołowania się bez tego. Jak się coś diametralnie zmieniło przez ostatnie 2-3 miesiące, to mogłem przegapić.

Ale dzięki za info (Bandalamowi też, szczególnie za jakośtam pozytywne jednak, a to rzadkość)

edit: co do jeża - jak coś wygląda głupio, ale działa, to nie jest głupie.

Swoją drogą to na czołgach już powinny być opracowywane zautomatyzowane wieżyczki autonomiczne. Takie, które zdążą nastrącać ze 20 dronów zanim jakikolwiek będzie miał szansę się zbliżyć. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Cytat

Izrael opłacił spoty propagandowe, winą za głód w Gazie obarczając ONZ

Wcześniej Izrael zdelegalizował agencję ONZ poświęconą wspieraniu Palestyńczyków na terenach okupowanych, oskarżając kilkunastu spośród 30 tysięcy pracowników o powiązania z Hamasem.

https://krytykapolityczna.pl/swiat/izrael-propaganda-spoty-onz-glod-gaza/

Cytat

Czar prysł. Tama pękła. Europa przestała wierzyć Izraelowi.

Izraelczycy zabili w Gazie już setki tys. ludzi. Ludobójstwo doszło do etapu, na którym niemowlęta umierają z głodu. Skala zbrodni i nacisk społeczeństw jest taki, że wreszcie ocknęli się rządzący z Europy. Jeśli dziś patrzysz na zdjęcia dzieci z Gazy i czujesz bezsilność, rozpacz, wstyd: to ludzkie

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,32138291,czar-prysl-tama-pekla-europa-przestala-wierzyc-izraelowi.html

widac zalazek jakiegos poruszenia na swiecie, oby to nie byly tylko dzialania pozorowane

a jak sie przypomni kilku trolli wybielajacych ludobojstwo z badalamanem "to sa w pelni uzasadnione cele" to na smiech zbiera XD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.07.2025 o 16:30, VRman napisał(a):

Wrzuciłem ciekawą pogadankę na ten temat. Nie obejrzałeś chyba?

Obejrzyj. Odnieś się. W skrócie: to wyglądało bardzo dziwnie

Nie oglądałem, tylko wyrywkowo czytam forum, czasami omijam kilka stron. Jeśli jest to nadal aktualne to weź mi ponownie to zalinkuj może.

Edytowane przez adashi
Opublikowano

Oj przepraszam :(

Ja tego nie wrzucałem tutaj, tylko do wątka politycznego.

Część dziś już wiadomo, że nietrafna, bo rynki i eksperci reagują, więc to nie jest tylko wyłącznie teatrzyk "dajmy myśleć Trumpowi że wygrał" ale i tak ciekawe jest to co tu mówili.

Opublikowano
16 godzin temu, VRman napisał(a):

Część dziś już wiadomo, że nietrafna, bo rynki i eksperci reagują, więc to nie jest tylko wyłącznie teatrzyk "dajmy myśleć Trumpowi że wygrał" ale i tak ciekawe jest to co tu mówili.

Obejrzałem to co wrzuciłeś, jak widzę to jest ta kremlinka. Oglądałem kilkanaście ich filmów grubo ponad rok temu. Kanał uważam za bezwartościowy, bo gadali okropne brednie na temat Rosji. Niestety na stosunkach UE - USA bardzo słabo się znam, ale chętnie się odniosę, do tego co usłyszałem.

1. Europa nie jest żadną panną na wydaniu, o którą ktoś zabiega. Jest raczej trofeum wojennym, które jest do podziału między USA a Chinami.

2. Co do tej umowy, oni mają rację, że ma ona charakter umowy ramowej, tak jak pierwsza umowa z Ukrainą o minerałach. Ale przyjdą doprecyzowania, a podwaliny są dla UE słabe.

3. Z konkretów to jest bazowa stawka celna 15%. Gorsza niż dla UK, które jest przecież o wiele mniejsze od UE. Porażka na całego. To coś podobnego do tego jak Chiny potraktowały von der Leyen, przekierowując ją na lotnisku do autobusu. UE to nie jest podmiot traktowany serio na świecie.

4. Z tych innych zobowiązań, to celnie zauważyli, że pani Ursula nie ma mocy sprawczej aby zmusić firmy do inwestycji w USA. Uważam, że to się odbędzie poprzez jakieś dotacje/dopłaty czy jak to nazwą, z budżetu unijnego. W ten sposób koszty tego zostaną uwspólnione. Bo Bruksela z całych sił będzie się starała Trumpa zadowolić.

5. Napomknęli tylko o kwestii wg mnie istotnej, czyli o technologii jądrowej. Skazanie się na technologię USA w branży elektrowni atomowych i dobrowolne odcięcie od technologii rosyjskich to będzie kolejna porażka Europy.

6. Ogólnie patrząc to jest wstępna gra USA obliczona na kolonizację/uzależnienie Europy. Powinna się Europa temu próbować przeciwstawić. Na razie tego nie robi, a z każdym rokiem będzie to coraz bardziej kłopotliwe. Brukselskie quasi elity trzymając władzę, która wymyka im się z rąk, przyspieszą upadek Europy.

Mogłem nie wyłapać czegoś istotnego, bo dość ciężko się tego słucha, panowie się do tej pory nie nauczyli jak się robi atrakcyjny kontent.

Jak masz jakieś ciekawe wnioski z tej pogadanki to dawaj.

• Confused 1
  • Upvote 1