Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam myślę że pękają i będą surowe sankcje popuszczane tak aby spłacać inflację. Armi im nie zablokują i pytanie czy nazbiera sołdatów by to ponownie próbować zalać. Ten jeden region sobie z 2 lata będą dociągać i potem pat by tylko oddechu złapać. Co do tych zmian to jak stare przysłowie mówi to bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju. Polacy świński naród.

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/newsamp-media-ukraina-zareaguje-jesli-polska-zrowna-banderowskie-sym,nId,8013912?utm_source=wykop_rmf24&utm_medium=link_poleca

Banderowcy źli. Z jednej strony kibicuję Ukrom w wojnie z Ruskimi, ale z drugiej strony stoi Putin mówiący o denazyfikacji/debanderyzacji Ukrainy i też ma rację.

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

"Ideologia banderowska to trzy kluczowe tezy: zdobędziesz państwo ukraińskie albo zginiesz w walce o nie; wolność narodom, wolność człowiekowi; oparcie się na własnych siłach. Nawrocki dostrzega w tym podobieństwo do nazizmu. A ja w jego wizji widzę podobieństwo do wizji Putina, który niszczenie wszystkiego, co ukraińskie, nazywa denazyfikacją" - napisał Wiatrowycz na Facebooku."

Czyli jesteśmy ruskimi onucami :rotfl2:

Ohydne porównanie. Mam nadzieję, że Batyr tak tego nie zostawi i pojedzie z ukrami do spodu. Oni sami są ruskimi onucami, ci ukraińcy. 

Opublikowano

Co do Bandery i banderyzmu, to Ukraina potrzebuje bohaterów i idei patriotycznych, do tego antyrosyjskich.

Z tego powodu od lat ich elity rozkrecaja "banderyzm". Bo wcześniej Bandera był znany typowym nacjonalistom no i historykom, ale nie szerzej w społeczeństwie.

Obecnie jest i bedzie juz trwale, przynajmniej w najblizszym pokoleniu a moze i kilku, bohaterem.

Przynajmniej dla wszystkich chcących zachodniej Ukrainy a nie ruskiego miru. Tak na Ukrainie jak w państwach gdzie są ci "zachodni" Ukraińcy. 

I warto mieć świadomośc że żadne prawo tego nie zmieni. A to proponowane przez Batyra ma na celu uderzenie w Koalicje 15X.

Jak to uwalą to PiS będzie cisnął narrację że sami są banderowcami. Jak się ugną i uchwalą, nawet jeśli będzie to martwe prawo, to skonfliktują się z Ukraińcami, tak uchodźcami, migrantami ekonomicznymi ale i swoimi wyborcami o pochodzeniu ukraińskim; a tych trochę jest w skali kraju i to znacznie więcej niż kilkadziesiąt tysięcy deklarujących się w spisach powszechnych.

Batyr robi to czego się spodziewano. I będzie tak uderzał w rząd aż do wyborów.

P.S. Dochodzi wetowanie podnoszenia podatków. Przy obecnych wydatkach na zbrojenia oznacząc to będzie albo dodatkowe gigantyczne zadłużanie się, albo bolesne cięcia finansowe w innych dziedzinach.

Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Co do Bandery i banderyzmu, to Ukraina potrzebuje bohaterów i idei patriotycznych, do tego antyrosyjskich.

Co nas niby to obchodzi? Szczególnie przy naszej bardzo bolesnej historii związanej z tym "ruchem niepodległościowym". Dlaczego zawsze mamy patrzeć na innych i być mesjaszem narodów, a nigdy po prostu zadbać o siebie?

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

Co do Bandery i banderyzmu, to Ukraina potrzebuje bohaterów i idei patriotycznych

Ale ja mam to w dupie. Niech sobie realizują tę potrzebę. Za własną kasę i na własnym terytorium. Tam nie se budują Ukrainu jaką chcą.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@tomcug A ja coś pisałem o nas? Raczej tyle że właśnie nie ma znaczenia co o tym sądzimy i jak bardzo nam się to nie podoba. Kompletnie niczego to nie zmieni w kwestii banderyzmu. Jedyne co może to popsuć stosunki z Ukraińcami jak i Polakami pochodzenia ukraińskiego. Gdyby oczywiście ktoś kiedyś w przyszłości podobne prawo uchwalił, bo raczej nie w tym sejmie.

Bo "banderyzm" to nie tylko, a myślę że nawet nie tyle kult samego Bandery, bo to jednak martwy bohater dla Ukraińców, co kult Azova, czy Załużnego, który uchodzi za banderowca i za przyszłego prezydenta Ukrainy. Czy też historycznie patrząc UPA a dziś właśnie ich "następców" jak Azov, ale i inne doborowe brygady ukraińskie czy wojska specjalne(które biorą UPA na patronów jak nasi specjalsi niezłomnych).

W największym skrócie każdy "prozachodni" Ukrainiec to dziś "banderowiec". I tak bedzie długo, bo obecni żywi bohaterowie to też banderowcy.

@adashi to samo co wyżej. Możesz mieć. Ukraińcy mają tak samo w 4literach co ty o tym sądzisz. Jak i co ja o tym sądze.

Z Bandery wyciągają antyrosyjską część historii i to podkręcają jeszcze.

P.S. Jedyni antybandarowscy Ukraińcy to ci proruscy.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano

Banderowiec nigdzie indziej niż w ukrainie nie potrzebny. Najmniej w Polsce. Jak chce przeciupać chodząc jak wśród swoich to może Niemcy. Tamci będą się cieszyć z jego nastrojów patriotycznych jak i on więcej zarobi. Chociaż jak słucham o tym że nawet na ułudę szczęścia jakiejś wygranej w lotto będzie trzeba więcej płacić to coś tu faktycznie nie gra...

Opublikowano
50 minut temu, Badalamann napisał(a):

a wiadomo co nas to obchodzi?

36 minut temu, Badalamann napisał(a):

A ja coś pisałem o nas? Raczej tyle że właśnie nie ma znaczenia co o tym sądzimy i jak bardzo nam się to nie podoba

wlasnie ze ma znaczenie bo w naszym kraju to my decydujemy czy mozna tu gloryfikowac jakichs zbrodniarzy, u siebie na froncie to moga nawet modlic sie do bandery

1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

nice kijow nam grozi XD no to pewnie caly rzad posrany i kombinuja czy splata jakiegos nowego kredytu ich udobrucha XDDDDDDD

w PIS pewnie korki strzelaja z radosci, Nawrocki robi to czego chca ludzie i na dodatek obcy kraj atakuje naszego prezydenta za to co spowoduje jeszcze wieksze poparcie ludzi dla decyzji Nawrockiego, K.O.

Opublikowano
38 minut temu, Badalamann napisał(a):

@adashi to samo co wyżej. Możesz mieć. Ukraińcy mają tak samo w 4literach co ty o tym sądzisz. Jak i co ja o tym sądze.

No tak, mają takie prawo. Ale dopóki tu są i to zasadniczo na żebrach, to nie oni mają ustalać zasady. Jak oni pajedu w Ukrainu, to będą sobie mogli robić co tylko chcą. Nawet plakietki z Banderą nosić w klapach.

My powinniśmy ich tam skutecznie odsyłać.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Jest! Mamy to! W Polsce też był nazizm!

banderowiec ostro odklejony xD chyba czarta gęstość galarety między uszami 

3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@tomcug A ja coś pisałem o nas? Raczej tyle że właśnie nie ma znaczenia co o tym sądzimy i jak bardzo nam się to nie podoba. Kompletnie niczego to nie zmieni w kwestii banderyzmu. Jedyne co może to popsuć stosunki z Ukraińcami jak i Polakami pochodzenia ukraińskiego. Gdyby oczywiście ktoś kiedyś w przyszłości podobne prawo uchwalił, bo raczej nie w tym sejmie.

nie lubię takiego przegrywowego chrzanienia - "to nic nie zmieni", "popsuć stosunki z Ukraińcami", "Ukraina potrzebuje bohaterów" 

stosunki psują nie kto inny jak probanderowcy, a właśnie takie wycofane podejście u ludzi typu: "zostawmy to", "nie zaogniajmy stosunków" powoduje, że coraz śmielej banderowcy sobie poczyniają. Mogą sobie banderę wielbić nawet w dupie, ale nie w moim kraju. Jakby ci sąsiad nasrał na wycieraczkę, to też byś tak gadał? Lepiej nie zaogniać stosunków, poza tym każdy potrzebuje mieć swoje hobby.

Nie kupuję tego. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, tomcug napisał(a):

Co nas niby to obchodzi? Szczególnie przy naszej bardzo bolesnej historii związanej z tym "ruchem niepodległościowym". Dlaczego zawsze mamy patrzeć na innych i być mesjaszem narodów, a nigdy po prostu zadbać o siebie?

Powinnismy patrzec tylko i wylacznie na tu i teraz. Ukraina bije ruska ktory nam zagraza wiec ja powinnismy wspierac. Nawiazac relacje ktore dadza obu panstwom bezpieczenstwo np wspolna produkcja rakiet.

Temat Bandery i zbrodni Wolysnkich to temat na czasy powojenne. 

4 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

nie lubię takiego przegrywowego chrzanienia - "to nic nie zmieni", "popsuć stosunki z Ukraińcami", "Ukraina potrzebuje bohaterów" 

Tu chodzi i Polske. Co wy tacy wyczuleni na ta Ukraine. 

Boje ruska ktory chce bic nas, ale wy tylko marudzicie (tak wiem cecha narodowa).

Do tego powinno sie miec jakis honor i nie kopac lezacego.  

Rosja jest naszym odwiecznym zagrozeniem. 

Sojusz silnej Polski i Ukrainy by mogl ten trend odwrocic, ale po co przeceiz teraz trzeba im z tym Banderom wyjezdzac. Dobrze, ze pieniacze maja zegarki tylko na 100 lat do tylu ustawione, bo o Chmielnickim cos cisza :PPP 

Edytowane przez Radziuwilk
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak Ukraińcy tak bardzo potrzebują banderyzmu i nie przeszkadza im że ich bohater jest ludobójca, to niech sobie go mają, ale u siebie. W końcu ich kraj ich zasady. Natomiast u nas, to tak jakby ktoś nam pluł w twarz i twierdził że pada deszcz.

800+ i ubezpieczenie zdrowotne? Niektórzy twierdzą tutaj, że sytuacja mimo wojny jest na Ukrainie stabilna. Zatem czas wygaszac specjalne traktowanie. 800+ i ubezpieczenie zdrowotne dla pracujących. Nie może być, że względem posiadanych praw obcokrajowiec jest w lepszej sytuacji niż Polak.

• Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Jest! Mamy to! W Polsce też był nazizm!

Dzieci szkoda, normalnych ludzi szkoda ale jakby w niego uderzyła rakieta to straty byłyby żadne.

Opublikowano
9 godzin temu, Winter napisał(a):

Ale ból dupy o Starlinki. Skoro oligarchowie kupują sobie w czasie wojny piłkarzy za dziesiątki milionów to na pewno będzie ich na wsparcie własnego kraju. Łapy precz od Polski.

A co ty masz do Polski? Nie mieszkasz w tym kraju od 20 lat.  Starlinki to pomoc wojskowa i cywila kosztująca niewielkie pieniądze w całym rozrachunku a bardzo potrzebna.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Znam tę śpiewkę. Po wojnie napiszesz, że kraj w ruinie i dopiero się odbudowuje, więc nie ma co ich denerwować Banderą.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Powinnismy patrzec tylko i wylacznie na tu i teraz. Ukraina bije ruska ktory nam zagraza wiec ja powinnismy wspierac. Nawiazac relacje ktore dadza obu panstwom bezpieczenstwo np wspolna produkcja rakiet.

Jeśli w obecnym rządzie ukrainy oraz wśród sporej grupy społeczeństwa jest poparcie dla banderyzmu to jak traktować ukrainę jako kraj? Sojusznik? Wróg? Kiedy ukraina oficjalnie może stać się wrogiem Polski? Gdy poparcie dla banderyzmu będzie na ukrainie oficjalnie powyżej 50%, 75%? Banderyzm=antypolskość=antyrosyjskość=nazizm

To, że jakiś kraj walczy z Rosją jest nam na rękę to jedno. Ale głupie myślenie, że kiedyś to było a teraz ukraina bedzie naszym przyjacielem jest śmieszne. Nawet teraz władze na ukr plują na Polskę i polski rząd to co będzie później? Przypominam, że mają w rządzie ludzi, którzy publicznie mają rządzania terytorialne wobec polski. To już to znienawidzone AfD przestało o tym mówić, a nie są u władzy.

To, że z perspektywy (geo)politycznej i historycznej ukraina jest wrogiem Polski to oczywistość, tak samo jak Rosja. Nie wyklucza to do wspierania ich, ale tylko jeśli korzyść osiągnie Polska. Korzyści Polski>ukraina. Stąd rozdawanie 800+ i innych benefitów jest tym bardziej nieuzasadnione (dla bezrobotnych) jeśli Polska nie ma z tego żadnych krzyści, tylko same straty. Oni w większości pewnie nie wydają tej kasy w Polsce. 

Edytowane przez Fatality
  • Confused 1
Opublikowano
10 minut temu, Fatality napisał(a):

To, że z perspektywy (geo)politycznej i historycznej ukraina jest wrogiem Polski to oczywistość, tak samo jak Rosja. Nie wyklucza to do wspierania ich, ale tylko jeśli korzyść osiągnie Polska. Korzyści Polski>ukraina. Stąd rozdawanie 800+ i innych benefitów jest tym bardziej nieuzasadnione (dla bezrobotnych) jeśli Polska nie ma z tego żadnych krzyści, tylko same straty. Oni w większości pewnie nie wydają tej kasy w Polsce. 

To jest tak durne i niezgodne z prawdą że szkoda komentować:) Mamy tanią siłę roboczą, wydają większość w Polsce - https://www.money.pl/gospodarka/tyle-ukraincy-wydali-w-polsce-kwota-potwierdza-trend-7050429430954912a.html

https://sadeczanin.info/gospodarka/policzyli-ile-pieniedzy-ukraincy-wydaja-w-polsce-kwota-robi-wrazenie

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, wrobel_krk napisał(a):

To jest tak durne i niezgodne z prawdą że szkoda komentować:) Mamy tanią siłę roboczą, wydają większość w Polsce

Mówię cały czas o 800+ dla nierobów, którzy wyłudzają kasę, mieszkają na ukr i tam wydają

• Like 1