Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@TheMr. Nie no skąd, USA nie jest przygotowane na wojny! xD

Dlatego przejęło kontrolę nad Wenezuelą, niebawem nad Kubą.

A teraz obala jeden z jasilniejszych reżimów religijnych. I możliwe że osiągnie to bez istotnego zaangażowania sojuszników innych niz Izrael. A także bez zaangażowania swoich wojsk lądowych.

Nie mam pojęcia jakie są instrukcje dla lotnictwa i obrony plot USA ani nawet państw regionu.

Wiadomo tyle że starają się nisczyć pociski manewrujące.

Do dronów może też. Były filmiki z użycia śmigłowców apache. 

Natomiast pełny obraz zyskamy jakiś czas po wojnie, gdy będą podsumowania, może nawet sensowne książki opsujące przebieg walk.

@Kaczkofan Opisywałem tu dokładnie w ostatnich dniach z czego wynika moja rodość z samej operacji oraz optymizm co do jej sukcesu.

@drex1 To już raczej niemożliwe. Zobaczysz że operacja będzie prowadzona do obalenia reżimu.

Edycja: @TheMr. Co do wyczerpywania obrony plot, to reżim już chyba ma problem. Potwierdzono użycie w bombardowaniach bombowców B1-B i B-52.

To oznacza ze obrona plot i lotnictwo reżimu jest już zgruzowane :D 

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano

Sorry, ale nie podzielam tej radości. Jest ryzyko, że jeśli USA uzbroją Kurdów/zaangażują się w organizację partyzantki, Turcja wkroczy do akcji. Mamy potencjalny rozłam w NATO, Turcja to druga największa armia w NATO zaraz po USA.  Jak podaje WP (za CNN), CIA pracuje już nad organizacją partyzantki.  

Opublikowano

Ale co ma obrona PLOT i lotnictwo wspólnego z dronami które uszkadzają terminale naftowe w każdym arabskim państwie i okolicy? Jak zaatakują dystrybucje i destylację wody to jest GG dla państw w zatoce. Mogą nie mieć obrony, ale nadal mogą wysyłać balistyki i drony które koszt wojny podniosą do bardzo dużych wartości - i tutaj głównie dostają oklep sojusznicy USA którzy będą domagać się rekompensaty. Brak wypływów z ropy = brak finansowania AI w USA. 

Operacja lądowa Kurdów będzie żmudna i powolna. Nie ma reakcji społeczeństwa jak w styczniu, opozycja schowana jest pod miotłą a mamy 4 dzień “wojny”. 
Nie ma nikogo kto był chciał obalić reżim w Iranie oprócz Izraela i USA. USA nie jest przygotowane na wojny, jeśli porównujesz akcje w Wenezueli do wojny z Iranem to nie mamy chyba o czym rozmawiać. 
“bez istotnego zaangażowania sojuszników” to rozumiem wszystkie kraje otaczające Iran? :E 

No i tak, USA musi zakończyć operację w 60 czy 30 dni bo senat się dobierze Trumpowi do dupy, a politycznie wygląda to jak maskowanie sprawy Epsteina czyli nawet wewnętrznie nie ma poparcia. 
USA bez osiągnięcia planu minimum nadszarpnie swój wizerunek, więc nie wyjdzie “bo tak mu się chce” - będzie to mniej więcej równe rosyjskiemu oddaniu Kijowa w odwrocie :E