Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.04.2026 o 16:10, Kadajo napisał(a):

Największy Idiota w historii zachodniej Cywilizacji, i on został prezydentem USA xD

Dla mnie największym ukoronowaniem tego kim jest ten człowiek i z czym musi się mierzyć współczesna cywilizacja była ta grafika na jego profilu gdzie przedstawił siebie jako Chrystusa. Myślałem, że to jakiś fake, ale faktycznie tak było. Podobno miał być lekarzem co w sumie niewiele zmienia... :rotfl2: To jest przykład tego, że jeśli ktoś ma olbrzymie EGO i olbrzymie ambicje osobiste może osiągnąć co chce, ale niekoniecznie to jest dobre dla kraju którym rządzi i całego świata. To jest osoba z zaburzeniami narcystycznymi, być może demencją, huśtawką nastrojów. Nie powinien zostać ani Prezydentem USA, ani żadnego kraju. 

Jak w takim kierunku będzie zmierzała cywilizacja scenariusz filmu Idiokracja się ziści. Idioci będą głosować na populistycznych idiotów, którzy rozwalą wszystko co osiągnęliśmy jako ludzkość.

Warto przypomnieć, że Starożytność upadła w momencie gdy "technicznie" i naukowo była na bardzo wysokim poziomie w stosunku do średniowiecza. Kolejne kilkaset lat nie tylko nie przyśpieszyły postępu ale cofnęły ludzkość a co najmniej zastopowały. Choć raczej cofnęły bo chrześcijańscy fanatycy walczyli z wszystkim co naukowe. Czy historia zatoczy koło?

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Kadajo napisał(a):

No brawo Trucel... On chyba dostał stołek żeby rozwalić zachodnia cywilizacje i wszystkie jej sojusze xD

Momentami wygląda to jak szykowanie precedensu dla ruskich. W stylu ja też myślałem że wyzwole uciśnionych, ruszę ze specjalną operacją w której tylko ja wiem czego chcę i się podpisze jakieś porozumienie na końcu. Pytanie czy dobrze idzie skoro ruskie już się w to angażują. Ciekawe jak się to wszystko skończy i czy zdąży z Kubą.

36 minut temu, hubio napisał(a):

Dla mnie największym ukoronowaniem tego kim jest ten człowiek i z czym musi się mierzyć współczesna cywilizacja była ta grafika na jego profilu gdzie przedstawił siebie jako Chrystusa. Myślałem, że to jakiś fake, ale faktycznie tak było. Podobno miał być lekarzem co w sumie niewiele zmienia... :rotfl2: To jest przykład tego, że jeśli ktoś ma olbrzymie EGO i olbrzymie ambicje osobiste może osiągnąć co chce, ale niekoniecznie to jest dobre dla kraju którym rządzi i całego świata. To jest osoba z zaburzeniami narcystycznymi, być może demencją, huśtawką nastrojów. Nie powinien zostać ani Prezydentem USA, ani żadnego kraju. 

Jak w takim kierunku będzie zmierzała cywilizacja scenariusz filmu Idiokracja się ziści. Idioci będą głosować na populistycznych idiotów, którzy rozwalą wszystko co osiągnęliśmy jako ludzkość.

Warto przypomnieć, że Starożytność upadła w momencie gdy "technicznie" i naukowo była na bardzo wysokim poziomie w stosunku do średniowiecza. Kolejne kilkaset lat nie tylko nie przyśpieszyły postępu ale cofnęły ludzkość a co najmniej zastopowały. Choć raczej cofnęły bo chrześcijańscy fanatycy walczyli z wszystkim co naukowe. Czy historia zatoczy koło?

Imperium rzymskie niech ci ai odpowie czemu niby upadło skoroś nieoczytany...

Już mniejsza że temat znowu w jakieś dziwne strony skręca. Tak tutaj w polandi jest niby alfons co go partia janosików na koszt reszty narodu prezentami wykupiła i postępowy Donald nie mniej krzywousty niż jego dawny podwładny, co nie widział pieniędzy w budżecie to teraz spełnia ile mu głosów dali. Reparacje sami sobie wypłacimy.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

A gdzie ja w swoim poście zastosowałem analogię - "Dlaczego?" ? Napisałem tylko o tym, że cywilizacja potrafi się zatrzymać w momencie swojego największego rozkwitu, a A NIE, że to jest analogia co do przyczyn.

Choć pewne podobieństwa są: swoboda seksulana, upadek dobrych obyczajów, ogromna biurokracja, niechęć rdzennych obywateli do obrony wartości i barbarzyńcy u bram :) Dzisiaj są nimi imigranci :) 

Opublikowano
54 minuty temu, hubio napisał(a):

Wybór takich ludzi jak Trump czy ogólnie tych trochę za bardzo na prawo moim zdaniem wynika z faktu, że tzw. cywilizowany świat wychylił się za bardzo na lewo. Na za wiele rzeczy są regulacje i za bardzo odbiera się wolność ludziom pod przykrywką, albo i z najszczerszych intencji (nie ma to większego znaczenia) dbania o ich zdrowie i bezpieczeństwo. Dla niektórych rezygnacja z pewnych wolności, czy słusznie czy nie (to też nie ma większego znaczenia) to bariera nie do zaakceptowania. Dlatego wybierając takich paszczurów jak Trump. Bo akurat ten paszczur miał realne szanse na zwycięstwo, albo zwyczajnie został wystawiony jako kandydat bliższej światopoglądowo sceny politycznej. Gdyby wystawili zamiast niego na przykład cegłę, to ta cegła też dostałaby że 30% tylko dlatego że to prawicowa cegła.

24 minuty temu, hubio napisał(a):

Napisałem tylko o tym, że cywilizacja potrafi się zatrzymać w momencie swojego największego rozkwitu, a A NIE, że to jest analogia co do przyczyn.

W momencie największego rozkwitu jest też największy dostęp do zasobów. Niektórym się w tyłkach od tego przewraca i przestają być wydajni zupełnie zapominając o tym, że od wydajności realnie zależy ich dobrobyt. Przez jakiś czas da się ciągnąć na zgromadzonych zasobach, a potem nie z gruchy nie z pietruchy następuje zapaść.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Włochy kończą współpracę z Izraelem w dziedzinie obronności

Giorgia Meloni zadecydowała że Włochy nie będą dłużej współpracować ze zbrodniczym reżimem Izraela.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-04-14/wlochy-koncza-wspolprace-z-izraelem-meloni-oglosila-decyzje/

jednak nie wszyscy chca wspolpracowac ze zbrodniarzami mimo misji ogloszonej przez badalamana XDDDDDD

Cytat

Minister finansów Izraela każe Niemcom "ugiąć głowę i przeprosić tysiąc razy"

W odpowiedzi na post Merza krytykujący aneksję Zachodniego Brzegu

bonus +18:

Spoiler

2bdcbb50a83a4b42352dcc5d19a3f7d312f61a17

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
W dniu 13.04.2026 o 16:10, Kadajo napisał(a):

Największy Idiota w historii zachodniej Cywilizacji, i on został prezydentem USA xD

Nie jest łatwo rządzić takim mocarstwem, budzić się każdego dnia w bólu...bo jedną rękę Bibi trzyma cię za jaja, a w drugiej trzyma kompromitujące cię materiały :E

Wg. amerykańskiej prasy israel przekazał Trumpowi przed wojną, że Iran podda się w 3 dni i będzie po sprawie. Ale dla mnie opcja nr1 jest bardziej prawdopodobna.

Opublikowano (edytowane)

Jednak jest jeszcze gorzej niż myślałem... Przypalanie niemowlaka papierosem i przebijanie stopy gwoździem, aby wydobyć informacje od ojca to pikuś.

Przynajmniej nie dali rady zabić wszystkich dziennikarzy,w poprzednim roku było to około 80 ze 120  zabójstw na całym świecie.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Najlepsze jest to ze Trump ściąga na Stany kolejną apokalipsę terrorystyczną, bo po tym co odwala globalnie to jakiś potężny atak na ich ziemi jest kwestia czasu.

Może i dekady, ale oni znowu zapłacą za to, co tej idiota dziś odwala krwią własnych cywili na własnej ziemi.

Opublikowano

@adashi Okaże się, gdy wojna się zakończy. Juz po bombardownaichz 2025 były takie wnioski, okazały się nietrafione. Mamy drugi etap bombardowań, wielokrotnie intensywniejszych. A teraz blokade morska Iranu i dozbrajanie sił USA i Izraele, może tez innch, w regionie do kolejnego etapu.

A od strony Izraele to posprzątai w Gazie, powiększają terytorium poprzez dalsze przejmowanie osad na "Zachodnim Brzegu". A właśnie teraz, dosłownie w tym momencie, twozą pas gładkiej ziemi w Libanie. Niszczą wszystko przy granicy. Pozwoli to na zacznie lepszą kontrolę resztek hezbollahu.

O ile za półtora tyogdnia nie wjada tam wieksza armia i nie zajma całego kraju.

Nie nazwałbym tego utratą wpływów.

Opublikowano
31 minut temu, Badalamann napisał(a):

@adashi Okaże się, gdy wojna się zakończy. Juz po bombardownaichz 2025 były takie wnioski, okazały się nietrafione. Mamy drugi etap bombardowań, wielokrotnie intensywniejszych. A teraz blokade morska Iranu i dozbrajanie sił USA i Izraele, może tez innch, w regionie do kolejnego etapu.

A od strony Izraele to posprzątai w Gazie, powiększają terytorium poprzez dalsze przejmowanie osad na "Zachodnim Brzegu". A właśnie teraz, dosłownie w tym momencie, twozą pas gładkiej ziemi w Libanie. Niszczą wszystko przy granicy. Pozwoli to na zacznie lepszą kontrolę resztek hezbollahu.

O ile za półtora tyogdnia nie wjada tam wieksza armia i nie zajma całego kraju.

Nie nazwałbym tego utratą wpływów.

I to właśnie żymian, tam się powinno zbombardować, malarz się co do nich nie pomylił.

Opublikowano
55 minut temu, adashi napisał(a):

Pozytywem tej wojny powinien być spadek wpływów żymian na świat. Oby to był początek ich końca.

USA na to nie pozwoli. No i pewni polscy politycy klaskający w sejmie i wiwatujący Donald Trump! Oni już by wysyłali żołnierzy na pomoc żymianom:

Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@trepek Tu wyjątkowo pisowcy maja rację. Nie z samym poparciem dla Pomarańczowego i MAGA, ale z tym że nasi żołnierze powinni brać większy udział w tej operacji.

Ale ty jesteś naiwny że dałeś sobie wmówić że Iran był dla nas czy dla Europy ba nawet dla hamburgerów nie był zagrożeniem. Ta wojna jest na rękę tylko żymianom. 

Opublikowano

Tak, tylko za chwilę USA nie będzie miało jak już pomagać Izraelowi, ponieważ każda metoda nacisku na Iran się nie sprawdza, a społeczeństwo amerykańskie w którymś momencie też się odwróci. Koszty wojny i ograniczenia zapasów rakiet też nie działają na korzyść Izraela skoro dla USA już są mocno odczuwalne.

Nastawienie społeczności całego świata do Żymian zaliczyło pikowanie w dół o kilkadziesiąt %, a  w niektórych krajach niechęć do Żymian wynosi ponad 75%

Indonezja: 80%

Holandia: 78%

Japonia: 79–80%

Hiszpania i Szwecja: po 75%

Nie mówiąc o krajach skonfliktowanych gdzie przebija 90% np. Turcja: 93%

W samych stanach nastąpił przełomowy zwrot w opinii publicznej - wzrost niechęci: Obecnie 60% dorosłych Amerykanów ma negatywny stosunek do Izraela (wzrost z 53% w 2025 roku). W USA już sympatia do Żymian jest mniejsza niż do Palestyńczyków.

Dozbrajanie - teraz Chiny zaczynają na poważnie wkraczać z pomocą dla Iranu i chronią swoje interesy, a tu już USA wymięka. Jeszcze USA pręży muskuły ale to taki kark na siłowni.

To że Izrael ma zdobycze militarne (tereny) to tylko krótkotrwałe zwycięstwo. Izrael budował poparcie w świecie w dużej mierze w oparciu  na Holokauście i równoważeniu stosunków w rejonie. Obecnie jest destabilizatorem regionu, a wszystkie działania zmierzają powoli do samounicestwienia Izraela a przynajmniej jakiegoś poważnego kryzysu egzystencjalnego - to nie ruskie z zapleczem surowcowym i ludności.

Wojna na wielu frontach i niezadowolenie społeczne to już niewiele do wewnętrznego rozłamu. Teraz wystarczy jeszcze konflikt z Turcją i pomimo, że Izrael mógłby wojnę prowadzić długo, to Izrael może wewnętrznie tego nie wytrzymać. 

W kwestii blokady Iranu przez USA to już jest potwierdzone, że to tylko gadanie polityczne i jakaś kontrola wybranych jednostek ale to na czym Iran zarabia przepływa na luzaku bez żadnych problemów. To potwierdza, że USA nie ma kart i cały czas tylko blefuje.

To niestety działa tylko do momentu "sprawdzam".

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

@Badalaman to jest ciekawy przypadek. Gorąco trzyma kciuki za wyżynanie islamistów w tym konflikcie jednocześnie w kwestii migracji wszystkich stamtąd by brał do nas z otwartymi ramionami "bo to biedni ludzie uciekający przed wojną". Gdzie sens i logika ?xD

to niedobre o tym mowic ;) badalaman kopiuje 1:1 narracje izraela a od zawsze zalewanie nas islamistami bylo korzystne dla izraela i nawet tego nie ukrywaja

2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Nie jest łatwo rządzić takim mocarstwem, budzić się każdego dnia w bólu...bo jedną rękę Bibi trzyma cię za jaja, a w drugiej trzyma kompromitujące cię materiały :E

Wg. amerykańskiej prasy israel przekazał Trumpowi przed wojną, że Iran podda się w 3 dni i będzie po sprawie. Ale dla mnie opcja nr1 jest bardziej prawdopodobna.

to nie jest albo albo

opcja nr 2 jest wzmacniana przez opcje nr1 ;)

netanjahu namawia prezydentow do atakow ta sama metoda od bardzo dawna, to jest fakt, tak jak namowil Busha na atak na Irak

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsze

"najlepsze" to jest dzialanie izraela ktory za kazdym razem pcha US w te wojny ta sama metoda, zbiera teczki na wiekszosc politykow zachodu i jest nietykalny bedac takim malym krajem, jesli cos tu jest "najlepsze" to zdecydowanie potega i wplywy izraela, moze prowadzic kilka wojen jednoczesnie, moze od lat atakowac ludnosc cywilna i byc sciganym za zbrodnie wojenne a jedyne co wolny zachod moze zrobic to wyrazic zaniepokojenie a US jeszcze nalozy sankcje na sedziow ktorzy scigaja zbrodnie izraela

jesli to nie jest "najlepszy" pokaz potegi na tym swiecie to ja juz nie wierze w milosc ;)

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)

USA to chciałoby naszego wsparcia , bo mamy okręt zdolny do rozminowania terenu. :E Niech się wypchają.

Zacząłem grzebać za źródłem tego całego chaosu i jak zwykle fałszywość brytoli dała się we znaki. Obiecali arabski rząd w jakiś tam granicach, za wsparcie we walce w 1915r. Potem Brytyjczycy pilnowali porządku w regionie, ale dodatkowo budowali zalążek pod Izrael, aby postawić region przed faktem dokonanym. Wzmacniali ich administracje, zrobili reformę prawa własności ziemi, dawano kluczowe uprawnienia gospodarcze, ułatwiano uzyskanie obywatelstwa palestyńskiego przez co "świeżacy" mieli wpływ na region...
Argumentuje się, że limity imigracji z 1921r były po to, aby okiełznać opór arabów do momentu aż będzie za późno. Jest książka o tym - A Broken Trust: Herbert Samuel.

W sumie ich opór był słuszny, bo teraz mają państewko, które uważa ich za podludzi, z argumentacją "ta ziemia była obiecana nam  tysiące lat temu". Siły Syjonistów (heh SS) zabiły ponad 100 Brytyjczyków pilnujących porządku i raniły kilkaset do ~1948r, gdy stwierdzili że mają dość tego chlewu i porzucili region. :E 

Nawet ktoś zrobił listę  52 masakr od 1937 do dziś:

Spoiler

1. Haifa Massacre 1937
2. Jerusalem Massacre 1937

3. Haifa Massacre 1938

4. Balad Al-Sheikh Massacre 1939

5. Haifa Massacre 1939

6. Haifa Massacre 1947

7. Abbasiya Massacre 1947

8. Al-Khisas Massacre 1947

9. Bab Al-Amud Massacre 1947

10. Jerusalem Massacre 1947

11. Sheikh Burqa Massacre 1947

12. Al-Sheikh Massacre 1947

13. Jaffa Massacre 1948

14. Al-Saraya Al-Arabeya Massacre 1948

15. Semiramis massacre 1948

16. Ramla massacre 1948

17. Tabra-Tulkarem massacre 1948

18. Yazur massacre 1948

19. Jerusalem massacre 1948

20. Deir Yassin massacre 1948

21. Abu Shusha massacre 1948

22. Tantura massacre 1948

23. Lydda massacre 1948

24. Al-Dawayima massacre 1948

25. Saliha massacre 1948

26. Al-Husayniyya massacre 1948

27. Abu Kabir massacre 1948

28. Train massacre in Cairo, Haifa 1948

29. Qalunya massacre 1948

30. Nasir Al-Din massacre 1948

31. This massacre in Tiberias 1948

32. Haifa massacre 1948

33. Ayn Al-Zaytoun massacre 1948

34. Safe Massacre 1948

35. Beit Daras massacre 1948

36. Qibya massacre 1953

37. The Khan Yunis massacre of 1956

38. Jerusalem massacre 1967

39. Bahro Al-Baquar massacre 1972

40. Sabra and Shatila massacre 1982

41. Al Aqsa Mosque Massacre 1990

42. Massacre in the mosque Ibrahimi 1994

43. Jenin refugee camp massacre, 2002

44. Gaza massacre 2008

45. Gaza massacre 2009

46. Gaza massacre 2012

47. Gaza massacre 2014

48. Gaza border massacre 2018

49. Gaza border massacre 2019

50. Gaza Wehda Street massacre 2021

51. Gaza massacre 2022

52. Jenin refugee camp massacre 2023

53. Gaza genocide 2023

54. Gaza genocide 2024–2025 is still ongoing.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

O ile z pewnych względów tu się nie udzielam, to z ciekawości wszedłem w komentarze @Badalamanni sie zastanawiam. Czy to jest jakiś Izraelski AI-bot do hasbary? Ten "użytkownik" jest tak bardzo zdeterminowanym orędownikiem racji stanu Izraela i jego propagandy, że może warto sprawdzić, czy to nie bot? Wiadomo, że służby i władze tego Państwa nie przestrzegają wielu międzynarodowych zasad w rozumieniu ogólnym. Na Reddicie problem rozmawiających ze sobą botów jest już bardzo stary, więc zakładam, że jest to problem każdego większego portalu społecznościowego, a w obliczy obecnej sytuacji na BW pewnie i mniejszych. Ciekawe jest, jaka jest skala takiego ruchu generowanego przez boty. Czytałem kiedyś jakiś artkuł w którym oceniali, że ruch generowany przez boty na największych portalach społecznościowych to może być ponad 80%. A to było już kilka lat temu.

Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Pozytywem tej wojny powinien być spadek wpływów żymian na świat. Oby to był początek ich końca.

Ja myślę, że oni mają odwrotne plany. Skubać sąsiadów, skubać, aż w końcu pozyskają obszerne terytorium a wtedy to już zabawy w imperium dyktujące kto i jakie reparacje ma im zapłacić.